vrato píše:Novfra: potrebujes v mobile pouzivanu lipolku niekedy skladovat?
Nechápu, kam se mě snažíš dotlačit
Stále reaguji na jednu jedinou větu:
Lipol sa (mimo modelarstva) ale moc neujali prave kvoli zvysenej potrebe udrzby , najma neskladovat nabite ani vybite , to je dost problematicke v akomkolvek pouziti...A to je kravina. Lipolek je všude kolem nás spousta v různých zařízeních.
A abych odpověděl na tvoji otázku, tak doma mám jeden až dva mobily uskladněné jako náhradní, kdyby se s někomu v rodině něco stalo s aktuálně používaným. A skladuji je jednoduše. Nabít naplno, vypnout a uložit. Když si někdy za půl roku, nebo po roce vzpomenu, tak vyndám, opět dobiju na 100% a uložím. A víš co se děje baterce? NIC. Prostě funguje.
Modelářské Lipolky nemám, když už, tak Lionky. A v nemodelářských aplikacích jich tady mám spoustu. Nejstarší sadě je cca 20 let, je to 3S90P a když byla nová, měla 135Ah a používal jsem ji na napájení modelářské nabíječky na letišti. Je složená z článků PRISM, takže velikost je 16x16x22cm.
Nikdy nebyla skladovaná jinak, než nabitá na 100%. Balancovaná byla jen jednou, když jsem před lety testoval aktivní balancér. Z jedné sekce 1S90P jsem vybil 50Ah, připojil balancér a do dvou dnů byly všechny tři sekce na stejném napětí. A to byl jediný okamžik, kdy do okruhu baterky bylo něco zapojené, aby to nějak kecalo do nabíjení, nebo vybíjení.