Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Miro_V

Re: Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

#451 Příspěvek od Miro_V »

Janek2 píše:...
A co se týče SZ, tak mě se po přihlášení neukáže, že mám zprávu SZ. Mě to hned nasměruje na celkový obsah.

To aj mne tak robi , nove spravy mi ukazuje nalavo hore hned pod reklamnym pruzkom (xxx nových zpráv ).
Treba sa na to obcas kuknut, je to dost nenapadne. Tiez si to obcas par dni nevsimnem...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Janek2

#452 Příspěvek od Janek2 »

Taktéž jsem někde vyčetl, že po výměně vrtule dost ožije. Původní byla na mé Betě 5x4 a já jsem dal 6x4E. No a samozřejmě to bylo hned poznat. Motor jsem taky nechal původní. Myslím, že na tento model i s tou větší vrtulí je až dost dostačující.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#453 Příspěvek od DAF »

Dobře, je to sice malinko OT, česky "mimo mísu". Info o nové soukromé zprávě se zobrazuje vedle "tlačítka" "přihlásit" a po přihlášení tam je buď "0" nebo nějaké číslo (počet nových zpráv). Jinak v osobním nastavení zde na Mánii mám zaškrtnuto, že chci nechat poslat info o nové SZ. Obsah zaslané SZ si tak přečtu dřív, než se vůbec na mánii podívám.
P.S. Tohle - výměna vrtule za jiný rozměr, jsou ale až zkušenosti z jiných modelů. O tom začátečník nemá ani páru, zde bych mohlo přidat nějaké historky z kroužku, kdy neznalý tatík měl chuť dělat nějaké úpravy modelu, který jsme stavěli na kroužku. V podstatě vše by vedlo k nelétavosti.
Hitec Aurora 9X
Janek2

#454 Příspěvek od Janek2 »

Ještě k té SZ. Zjistil jsem, že tam mám dost nepřečtených zpráv za několik roků. Já jsem si myslel, že se tam diskutuje soukromě mezi dvěma modeláři jen když se domluví a jdou tam.
Holt, když něco člověk (já) nepoužívá, tak prostě neví.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#455 Příspěvek od DAF »

SZ jsou právě na soukromou komunikaci, do které jiným nic není. Právě touto cestou tě někdo osloví, třeba proto, aby "nezapleveloval" vlákno. Není třeba si ve vlákně (nebo jinak) hlásit "chci s tebou komunikovat přes SZ". S několika lidmi jsem si přes SZ vyměnil např. kontakty pro osobnější komunikaci (maily, telefonní číslo), nemusí být všechno úplně veřejné.
Hitec Aurora 9X
Janek2

#456 Příspěvek od Janek2 »

Díky DAFe za tvé cenné rady. Moc si toho vážím.
fmci13

#457 Příspěvek od fmci13 »

Nedavo som si zaobstaral novu Betu 1400, vo verzi ARF. Nikdy predtym som nemal moznost lietat rc modelom. Skusil som najprv simulator (Aerofly RC8) s vysielackou, aby som si navykol na ovladanie. Docela to slo, tak po hodine, dvoch som to siel skusit naostro. Tazisko som nejako poladil a aero slo do vzduchu, trimovat velmi netrebalo. Z mojho pohladu, zaciatocnika, to lietalo fajn, kludne, ale i premet s tym slo urobit. Bavilo ma vytiahnut ho 70-80m do vysky a minutu doplachtit dole nad zem, bez motora. Docela ma zaujilo ako moc je customizovatelna vysielacka (nesetova) + telemetria je tiez zaujimava vec. Prikladam zopar fotiek.
Přílohy
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Taranis X9 Lite (EdgeTX), Kavan Beta 1400 (Archer SR6), Aerofly RC8 (on wine:)
Robert87

#458 Příspěvek od Robert87 »

Ahoj, tak vidim ze Betu mame olepenu paskou rovnako :-D, a rovnako aj zavazia v cumaku.
To si inac celkom dobry, ked si po prvom lete uz robil premety. Moje prve lety dopadli ovela horsie - pisal som to ale do tohto vlakna - viewtopic.php?f=16&t=92473, aj s fotkami oprav.

Premety som zacal skusat vcera, asi po 2 tyzdnoch lietania. Podarili sa mi asi 3, ale neboli velmi pekne - tahalo ma stale do boku, a navyse po dokonceni to nejak divoko klesalo. Nastastie som bol vzdy v dostatocnej vyske, takze bol priestor to vybrat.
Musim ale povedat, ze takato "akrobacia" vyraznejsie zerie baterky. Mam 2200mAh, a pri "kludnom" poletovani mi vydrzi asi 15min, tak pri tychto narocnejsich krokoch asi 10-12min. (nabijam na 12,6V, koncim pri 11,5V).
fmci13

#459 Příspěvek od fmci13 »

Inak k môjmu prvému letu, mal som aktivovanu stabilizáciu na prijímači. Teraz lietam bez nej, tak trochu nechtiac. Nedošlo mi, keď pripojim prevodník z sbus na PWM, nápojim na neho dôležité pohyblivé plochy a použijem na ne iný kanál (hoci v prijímací ich mirrorujem, napr. 1CH->13CH), tak stabilizácia prestane fungovať, stabilizácia používa proste prvých N kanálov . Ten prevodník nejde bez ďalšieho gadgetu prekonfigurovať, a dal som si docela prácu ho dostať do trupu + cable management.

Premety a iné srandy sa pokúšam robiť iba v dostatočnej výške. Ak mám dostatočnú rýchlosť, nefuka, som v dobrej polohe, tak premet aj celkom vyzerá (skúšam väčší polomer), inak ma tiež berie do strany a to neviem ešte upackovat. S vykrutom to je horšie, musím kompenzovať výškovkou. Podobne, ak idem na plný plyn, tak malinko tlačím výškovku.

Inak lietam akumulátor 2200 mAh, spotrebu sledujem prúdovým senzorom, končím pri 10.3V. Ak mám plachtarsku náladu, nefuka, tak som vo vzduchu niečo cez 40min, z toho na motore 12min. Ak chcem trochu aj blbnúť, tak 30min. Mám dva akumulátory, takže zvyčajne nejakú tú hodinku zábavy :). Co sa týka plachtenia, tak som mal rekord z ~190m nejaké 4minuty bez motora.
Taranis X9 Lite (EdgeTX), Kavan Beta 1400 (Archer SR6), Aerofly RC8 (on wine:)
Igor659

#460 Příspěvek od Igor659 »

Nepíšu přímo o Betě, ale je to podobný model pro začátečníky, tak nechci načínat další vlákno.
Pomáhám známému se začátkem s RC modely. Po několika debatách, co koupit si pořídil téměř hotový začátečnický model Sky surfer a přinesl jej na dodělání a zalítnutí. Z doporučených baterii 3S 1300-2200mAh jsem mu radil 1500mAh se slovy ať to pro začátek není moc těžké.
Při první prohlídce mě dost překvapilo umístění vstupního otvoru chladícího vzduchu na spodní část nosu. To asi aby model lépe posbíral vše, co se na přistávací ploše najde včetně písku, rosy a v zimě i sněhu. Opravdu velmi praktické řešení, i když na nose nic jiného není a otvor mohl být kdekoliv jinde. Model měl slepený trup, nainstalovaný motor, regulátor 4 serva a táhla k ocasním plochám. Přilepili jsme podle návodu ocasní plochy na připravená místa, přišroubovali dodanou vrtuli s unašečem. Pak jsme podepřeli model v předepsaném místě těžiště, abychom našli správné místo pro LiPolku. Vyšlo daleko před trupem. Půjčil sem mu největší z doporučovaných 3S 2200mAh, ale ani ta nestačila. Nakonec jsme na jeho lipolky přidali matice M12 a M10, aby byl model vyvážený. Viz obrázek.
Ptám se, kde se stala chyba? Je to dobrý model pro začátečníka, nebo výrobce a dodavatele vůbec nezajímá, co dodají začátečníkům, které zbytečné problémy možná odradí od dalších pokusů s lítáním. Proč model s předepsaným vybavením nelze vyvážit a musí zbytečně vozit železo, které při prvním tvrdším přistání prorazí trup. Těžší model bude mít i vyšší přistávací rychlost.
Děkuji všem za názory.
DováženéLiPol.jpg
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
HONZIK 22

#461 Příspěvek od HONZIK 22 »

Co k tomu?
Kdysi pred desetiletim v tomto vlaknu napsal
kolega s RiMr sam velky , tehdy propagator bublinek dnes uz tiskne a tiskne:
,.. Beta je rachitická krpatá rakovinou prolezlá uchrchlaná čínská běhna!

Jo jen poznamka. V nekterych jiz osazenych klonech byla vzadu zcela nelogicky v trupu vlepena ocelova kulicka.
Ale i nova Beta placata ma ve predu nalozeno.
viewtopic.php?f=16&t=92473
Zbynda

#462 Příspěvek od Zbynda »

Zdravím Vás :)
v tomto tématu moc živo není, přesto zkusím štěstí 8-)
Prohledávám bazar i web, ale nemohu najít, nevíte někdo jestli se dá ještě někde sehnat Kit Bety 1400 V2 ? Už ji mám celkem poslepovanou a ted sem měl lehké přistání na zoraném poli a opět se mi ulomil trup se směrovkou a tím jak je i různě lepená a pošramocená, ve vzduchu se taky jinak třepotá, tak bych právě chtěl osadit nový kit, dílama z dosavadní Bety kde mám i vyvýšený motor s větší vrtulí a lítá celkem svižně....Přemýšlel sem nad kitem Kavan Bety,ale tak así nedám motor, který má jiný držák...
Kdyby jste náhodou věděli o novém kitu na starou Betku, dejte vědět prosím.
Díky a mějte se ;)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“