Dotazy začátečníka

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotazy začátečníka

#31 Příspěvek od TomasC »

Za mě je velmi důležité, aby STEP ONE, letadlo, které nemá řízeny Křidélka, měl ovládání Směrovky na páce, co bude v budoucnu ovládat Křidélka.
Já si to pro sebe označuji jako primární řízení směru.

Pro MODE1 je tedy pro STEP ONE vhodné nastavit řízení Směrovky na pravé páce.

Hlavním úkolem letadla pro začátečníka je umožnit dostat letadlo na místo ve vzduchu kam potřebuji. Zda se tak stane pomoc křidélek nebo směrovky je lhostejné.

Jiný příběh:
Za sebe to dokonce dělám tak, že u letadel, která nemají ovládanou směrovku, tak si dělám mix Směrovka do Křidélek, protože když pohnu směrovkou a nic se nestane, tak jsem trochu nervózní. Zároveň to umožňuje telefonovat za letu :D.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Libor »

JerryK píše:Možná by bylo lepší požádat Tomáše, nebo někoho kompetentního o smazání.

To bych nedělal, je to ve slušném duchu a je to poučné, i když se to možná trochu odchýlilo od tématu. ;-)

Diskuze ukazuje, že je těžké tady "na papíře" pořešit něco, co by při setkání někde na louce nebo letišti šlo lépe. Obecně bych k tomu poznamenal - V těch pár větách tady se člověk nedozví, jak na tom tazatel je se schopností model řídit, jaké má povědomí o tom, jak má let vypadat, jak vnímá chování letadla. Dotaz každý trochu jinak interpretuje, tazatel nějak interpretuje naše odpovědi, můžeme se třeba úplně míjet. Už jen takový základní pojem jako je rychlost letu, co je pomalý model?

Dám příklad z jiné oblasti. Sednu si vedle nováčka v řízení auta. Hned zpočátku poznám, jak vnímá moje pokyny, hned poznám, zda je nervák nebo k tomu přistupuje v přiměřeném klidu. Když se rozjedeme, zakrátko poznám, jak rychlé má reakce, jak široké pole je jeho vnímání, co stačí usledovat, co už ne. Poznám rychlost jeho reakcí. Při dalších jízdách poznám, jaký je jeho vztah k řízení, k automobilismu, jak rychle se učí. Někdo končí jízdy s tím, že bude schopen jezdit na nákup a na zahrádku a bude do smrti šťastný, i když jezdí jen svátečně, někdo se bude stále zdokonalovat, bude z něj zkušený řidič, který se nebude bát jezdit na sněhu, bude dobře řešit různé krizovky, které život přináší. Někdo udělá za volantem nějaký kiks a ani neví, že něco provedl, někdo to pozná a poučí se z toho. Někdo je soutěživý typ nebo má rád adrenalin a začne jezdit automobilové závody.

Tohle všechno se tady smrskne na pár rozvitých vět ;-) Tak se tady někdy neshodneme a přitom ty různé cesty jsou správné, jen každá pasuje na různé lidi.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Libor »

TomasC píše:Hlavním úkolem letadla pro začátečníka je umožnit dostat letadlo na místo ve vzduchu kam potřebuji. Zda se tak stane pomoc křidélek nebo směrovky je lhostejné.
Souhlas. A mimo udržení nějakého prostoru je můj druhý základní metodický pokyn přímý let pokud možno v horizontální i svislé rovině :-)
dudaj

#34 Příspěvek od dudaj »

Úsměv píše: Naučilo mne odstartovat ze země i z ruky a přistát tam kde jsem si to naplánoval. Naučilo mne udržet ho nad půdorysem letiště. Bezpečně pilotovat nejen na hranici dohledu, ale třeba i jen metr nad zemí. Pár figur které dovoluje, páčkama na nebi vykouzlit. Ale především mi dalo poznat, že pilotování modelu nejsou nervy ale pěkná a klidná zábava. To mi úplně stačilo ke štěstí.

Hmm a tady už jako někdo, kdo lítá se vším možným od Jetů, přes akrobaty a heliny vidím docela problém.
Nebudu rozebírat vše, ale ..

na které páce máš směrovku? Protože pokud třeba(mod 1) napravo, kde se dávají křidélka, tak pro start ses naučil korigovat rozjezd
pravou rukou, takže vlastně křidélky. Pokud ji máš vlevo, tak start ses naučil logicky, ale naučil ses zatáčky levou rukou, což při modelu, který lítá s křidélky je zase špatný návyk. Pokud ses to učil dva měsíce, získal jsi špatné návyky jak pro heliny, tak pro křidélková letadla.

Pokud nestartuješ ze země, souhlasím s Tomášem dát směrovku na pozici křidélek.

Pamatuj, že počátečních špatných návyků se nezbavíš roky :wink: .
S epp modely je člověk vždy v klidu. Jsou nerozbitná. To neznamená, že když přejdeš na drahý ostřejší model, že se nebudeš bát. Strach je u zodpovědných lidí naprosto normální a je potřeba se s tím naučit žít i létat :D .
Úsměv

#35 Příspěvek od Úsměv »

dudaj píše: získal jsi špatné návyky jak pro heliny, tak pro křidélková letadla.
Strach je u zodpovědných lidí naprosto normální a je potřeba se s tím naučit žít i létat :D .
Takže abych to shrnul, sice nevíš co mám vlevo a co vpravo, ale to nevadí, neboť to stačí k tvému závěru, že tím, že jsem se vlastně naučil létat, jsem současně získal špatné návyky jak pro heliny, tak pro křidélkové letadla. No dobrá, když si to myslíš, s tím se žít dá.
S čím však nesouhlasím je druhá vypíchnutá věta. Jednak zodpovědní lidé jsou všichni. Každý má svou míru zodpovědnosti. Každý se snaží své věci uspořádat tak, aby například nepracoval se strachem. Já taky. Vnášet strach do svého hobby a navíc si na to chtít zvykat. Děkuji nechci. Tohle není můj koflík čaje. Raději budu létat s radostí a s úsměvem. :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
Ondrowicz

#36 Příspěvek od Ondrowicz »

Díky všem za komentáře a určitě prosím nikdo žádné příspěvky nemažte, jsem rád, že se tu sešlo víc názorů.

S tím Step One jsem pořád na vážkách. Je to do jisté míry letadlo podobné tomu co už máme (Mini AeroScout), oproti němu ale díky možnosti vlastního přijímače a použití Taranise má mnohem více možností co se týká nastavení a úprav. Kdyby šlo jen o mě, asi bych se poohlédl po něčem dál (třeba Step Two?) protože MiniAS už vodím celkem obstojně (vzlet, létání kam chci bez akrobatických prvků, přistání), jde mi ale spíš o učení syna.

Co se týká ovládání - létám na Mod 2 (simulátor) a pokud bych se rozhodl pro StepOne, určitě bych dal ovládání směrovky na pravou páku místo křidélek. Ostatně, Mini AS to má naprosto stejně. A když jsem pak poprvé zkusil (aspoň v simulátoru) 4-kanálové letadlo v Mod 2, rozdíl oproti skutečnému létání s Mini AS byl minimální, aspoň v rámci základního létání.

Moje pro a proti Step One jsou zatím tahle:
+ dobré ohlasy na tento model, jeden z nejpomalejších modelů na venkovní létání s minimálním nárokem na prostor, velmi odolné, myslím že by se hodilo na první lety mého syna, nevyžaduje registraci kterou zatím nemám
- dost podobné MiniAS které již máme, nemá křidélka, cena modelu + hardware není úplně malá a velmi blízko ceně MiniAS v RTF verzi, bude citlivější na vítr než větší modely

Abych to shrnul, kdyby byla varianta Step One s křidélky, asi bych neváhal. Takhle pořád zvažuji několik variant, jmenovitě Step One, něco jako Beta v ARF verzi (a třeba k tomu vzít přijímač se stabilizací), případně velký AeroScout.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Libor »

Dal bych si otázku k čemu stabilizace. Co má stabilizace řešit, co od toho očekávám.
HONZIK 22

#38 Příspěvek od HONZIK 22 »

stickmode9cu.jpg
Pro zacatecniky dam sem obrazek. Aby byli v obraze.Jdou tady dat jeste minimalne dva mody navic . A pak kombinace s prepinaci ,ci potenciometry .
Ondrowicz

#39 Příspěvek od Ondrowicz »

Libor píše:Dal bych si otázku k čemu stabilizace. Co má stabilizace řešit, co od toho očekávám.

Tu stabilizaci bych bral jako možnou pomoc pro začátek učení pro syna. Ale není to nic, na čem bych trval, spíš možnost funkce navíc, kterou jde vždy vypnout. Základní ovládání se učí na simulátoru a zbytek obstará skutečné létání, včetně nezbytných havárií.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od HLA »

Ondrowicz píše:... kdyby byla varianta Step One s křidélky, asi bych neváhal. ...

No tak si tam nějakou prohnutou desku s křidélky přiděláš .... :-)
dudaj

#41 Příspěvek od dudaj »

Úsměv píše:Takže abych to shrnul, sice nevíš co mám vlevo a co vpravo, ale to nevadí, neboť to stačí k tvému závěru, že tím, že jsem se vlastně naučil létat, :D

Ano, přesně tak :D .

zodpovědní samozřejmě všichni nejsou a především menší děti.
Ostatní je tvůj problém. Ovšem já znám jenom piloty, co obavy a strachy mají. No ale netýká se to bublinek ve většině případů.
Vzhledem k tomu, že jsi nesdělil s čím létáš, tak se mohu pouze domýšlet :wink: .
dudaj

#42 Příspěvek od dudaj »

Ondrowicz píše:, jde mi ale spíš o učení syna.

Jaksi mi chybí věk syna a jeho schopnosti na simulátoru.
Taky co zvládáte vy na simulátoru.
On zas simulátor není tak odlišný od skutečných modelů.
Pokud zvládnete bezpečně odstartovat a přistát křidélkovým modelem s jistotou a při nastaveném mírném větru, není důvod to nedat na letišti se skutečným RC modelem.

Pokud to nezvládáte na simulátoru, nic před zimou neřešte a trénujte denně pár minut na simu.
Po zimně na vše budete koukat jinak.

Hlavní rozdíl mezi simulátorem a praxí je, že v simulátoru jsou modely nastavené správně, kdežto vy na seřízení budete muset zapracovat, takže model se nemusí chovat správně. Tam je lepší do začátku aby vám někdo pomohl přímo na letišti.
Velmi pomalé letadlo v praxi znamená, že si s ním pohraje vánek a nebude dostatečně ovladatelné.
Úsměv

#43 Příspěvek od Úsměv »

dudaj píše:Ano, přesně tak :D
Jako naprostého začátečníka jsi mne právě přesvědčil, že jsou zde zkušenější odborníci. Děkuji za tvůj čas a přeji vše dobré. :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od JerryK »

Nemyslím že dudaj není odborník.
Naopak!
Ale ne všichni mají cíle nebo ambice jako on nebo jeho okolí.
Není to myšleno v žádném případě špatně!
Ale prostě je nemalá skupina těch kteří létají vyloženě rekreačně a pohled na stejnou věc mají naprosto odlišný.
f4u

#45 Příspěvek od f4u »

Zatáčka se má správně létat se zapojením směrovky. K čemu by tam asi jinak byla. Uznávám, že u nějakého hotlinera či podobných věcí je to asi jedno, ale zkuste si třeba s piper-like letadlama zatáčet naklopením křidélky a taháním za výškovku a uvidíte, jak blbě to vypadá :lol:
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“