Na druhou stranu se domnívám, že to za to stojí. Letadlo bez křidélek bude lehčí, víc vydrží. Základní , přímo bych řekl "klíčovou" vlastností STEP ONE je, že dává začínajícímu pilotovi víc času, díky nižší rychlosti, na rozhodnutí. A také instruktorovi k odebrání vysílače a záchrany
Vlastnost značné vlastní stability je také přínosem, protože je to "záchrana" a to dodá klid.
Asi by tedy bylo na místě, řešit okamžik, kdy přejít na další stupeň. Větroně s pomocným motorem, akrobata, atd... A ten okamžik moc neodkládat, aby nedošlo k zafixování těch několika jiných návyků než bude potřebovat dál.
Ještě se vrátím k faktoru času na reakce. Teď o víkendu jsem na jedné akci stál celý den u simulátoru a učil děti, tatínky, výjimečné maminky létat na simulátoru. Dospělé pominu a tak se podělím s výsledky testování na dětech.
Létali jsme na pomalém notebooku s nějakým historickým AeroFly Pro, promítáno na televizi. Ovladač v Modu 1, palcové držení. Jako model jsem vybral 16kg 2,25 metru Extru. Vždy jsem ukázal jak se ovládá motor, náklon křidélky, náklon VOP a otáčení SOP.
Dětem by zřetelně lépe vyhovoval MODE 2. Odhaduji, že to mají naučené z ovladačů XBox atd. Rozhodně stojí za úvahu.
Kvalitativní progres byl PODSTATNĚ větší, pokud jsem pro první starty snížil rychlost simulace na 60% a postupně přidával. Mnohem rychleji si zvládali osvojit ovládání, protože měli více času do havárie. Pak se dala rychlost simulace zvýšit a poletovali.
Za co bych je řezal, tak to je pouštění palců z kniplů a naprostá "necitlivost". Naprostá většina používá jen krátké krajní " digitální" výchylky.