Fotovoltaický ohřev vody
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Fotovoltaický ohřev vody
Zdravím,
poslední dobou se objevují nabídky na ohřev vody v bojleru včetně dotací. Mě by zajímalo. jestli máte někdo tento systém ohřevu v provozu a zda je možné vyrobenou energii z panelu použít bez střídače přímo pro ohřev vody v bojelru 125 l, nechci se připojovat na síť 230V
Dík za každou zkušenost.
poslední dobou se objevují nabídky na ohřev vody v bojleru včetně dotací. Mě by zajímalo. jestli máte někdo tento systém ohřevu v provozu a zda je možné vyrobenou energii z panelu použít bez střídače přímo pro ohřev vody v bojelru 125 l, nechci se připojovat na síť 230V
Dík za každou zkušenost.
Re: Fotovoltaický ohřev vody
Na ohrev vody su lepsie termicke panely.
Ahoj,
mám solární panely na ohřev TUV již 10 let, a velká spokojenost. Mám dva solární panely, připojené k bojleru 300l, se dvěma spirálama (horní a dolní) a můžu zapnout jen spodní nebo obě (protože v polovině kotle je na zimu elektropatrona).
Třeba minulý týden nahřátí kotle běžně každý den až na 70st. celý bojler.
mám solární panely na ohřev TUV již 10 let, a velká spokojenost. Mám dva solární panely, připojené k bojleru 300l, se dvěma spirálama (horní a dolní) a můžu zapnout jen spodní nebo obě (protože v polovině kotle je na zimu elektropatrona).
Třeba minulý týden nahřátí kotle běžně každý den až na 70st. celý bojler.
,, Na ohrev vody su lepsie termicke panely.”
Podle mě to není pravda, musí běžet oběhové čerpadlo (spotřebovává el.), je třeba hlídat přehřátí, zavzdušnění okruhu a o dost horší instalace trubek ze střechy k bojleru (tepelná izolace, ztráty) - mám to doma. U FV ti stačí jen bojler ACDC, kabel a můžeš topit přímo do vody. Tyhle ohřívače dělají třeba Dražice.
Podle mě to není pravda, musí běžet oběhové čerpadlo (spotřebovává el.), je třeba hlídat přehřátí, zavzdušnění okruhu a o dost horší instalace trubek ze střechy k bojleru (tepelná izolace, ztráty) - mám to doma. U FV ti stačí jen bojler ACDC, kabel a můžeš topit přímo do vody. Tyhle ohřívače dělají třeba Dražice.
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Když je tu to téma, tak se připojím s dotazem.
Mám 2 bojlery Dražice 160 a 80 litrů a oba mají 2 kW spirálu.
O instalaci FV jsem jednal s firmou a ti tlačili, že je nutných 8 monokryslalickych panelů 420 Wp zapojených do 2 stringu., což je 3360 Wp. Prý kvůli účinnosti a ztrátám. To se mi zdá pro 2 spirály zbytečně moc. S firmou jsem se nakonec nedohodl i kvůli jejímu přístupu k zakázce. Samé sliby, odklady, důraz na vysokou cenu ...
Mezitím jsem se jínde dozvěděl, že 8 panelu je nesmysl (jen to zvyšuje cenu a dává to příliš vysoké napětí pro činnost regulátoru a vyžaduje to rozdělení do stringu ?) a že místo monokrystalických jsou vhodnější polykrystalické, které sice mají nižší špičkový výkon, ale lépe fungují při rozptýleném světle. Což je u ohřevu vody žádoucí.
Otázky jsou jaký výkon panelu pro 2 x 2 kW spirály je optimální aby se v létě panely nepřehřívaly a voda v bojlerech nevařila (nepotřebuji ohřev na 80 stupňů, stačí 40 až 50) a jaký je vliv konstrukce panelů (mono/poly).
Mám 2 bojlery Dražice 160 a 80 litrů a oba mají 2 kW spirálu.
O instalaci FV jsem jednal s firmou a ti tlačili, že je nutných 8 monokryslalickych panelů 420 Wp zapojených do 2 stringu., což je 3360 Wp. Prý kvůli účinnosti a ztrátám. To se mi zdá pro 2 spirály zbytečně moc. S firmou jsem se nakonec nedohodl i kvůli jejímu přístupu k zakázce. Samé sliby, odklady, důraz na vysokou cenu ...
Mezitím jsem se jínde dozvěděl, že 8 panelu je nesmysl (jen to zvyšuje cenu a dává to příliš vysoké napětí pro činnost regulátoru a vyžaduje to rozdělení do stringu ?) a že místo monokrystalických jsou vhodnější polykrystalické, které sice mají nižší špičkový výkon, ale lépe fungují při rozptýleném světle. Což je u ohřevu vody žádoucí.
Otázky jsou jaký výkon panelu pro 2 x 2 kW spirály je optimální aby se v létě panely nepřehřívaly a voda v bojlerech nevařila (nepotřebuji ohřev na 80 stupňů, stačí 40 až 50) a jaký je vliv konstrukce panelů (mono/poly).
- sopta
- Kontaktovat uživatele:
automet píše:Na ohrev vody su lepsie termicke panely.
termické panely v zimě nic neohřejí, fotovoltaika aspoň něco, když zasvití přímé slunce, tak pracují nejlíp, protože se nepřehřívají.
V dnešní době už termické moc smysl nedávají - chladící okruh, oběhové čerpadlo..
@Vidlák Jde to. Viz videa. Tvoje, Ampérákovo a borce ze stránek "Domácí vynálezy" youtube "OHŘEV BOILERU STEJNOSMĚRNÝM PROUDEM! | Doplnění Ampérákova zapojení s kondenzátorem | FVE ohřev vody" na RCMania citováno v vlákno: Aku všehochuť, kempovací mutace, příspěvek: úte 05.09.2023 11:52
● Jak se střídačem (nákladnější řešení z ""profi dílů od firem), tak bez střídače termostatem vypínané odporové topné těleso. (Za DIY řešení si ručím sám. Asi i pojišťovna by u takové konstrukce a realizace, dala ruce pryč, od hrazení škod. V lepším případě škod jen na majetku.)
● Pokud mi to nesníží náklady na ohřev TUV, nebo ohřev vody pro ústřední topení, nebo u tepelných čerpadel neumožní zpětnou přeměnu tepelné energie na elektrickou (v době kdy fotovoltaika nekryje spotřebu) je to škrábání se nesprávnou rukou za nesprávným uchem. Místo přeměny sluneční energie přímo na teplo do vody, jdu přes mezičlánek sluneční na elektrickou a tu pak (místo do akumulátorů (s potřebnou řídící automatikou a ochranami) odporovým topným tělesem cpu jako teplo do vody. U každé té přeměny jsou určité ztráty (které se přeměňují na teplo). Je-li přeměna prováděna ve vnitřním prostoru, je někdy takové "přitápění" užitečné, ale ve vedrech nikoliv. A pokud nemá ještě víc ohřívat "horké" prostory, tak jej musím dostat mimo dům. Jinak mi bude v letních vedrech zvyšovat teplotu. Nebo spotřebu klimatizace, pokud je nainstalovaná.
● Jak se střídačem (nákladnější řešení z ""profi dílů od firem), tak bez střídače termostatem vypínané odporové topné těleso. (Za DIY řešení si ručím sám. Asi i pojišťovna by u takové konstrukce a realizace, dala ruce pryč, od hrazení škod. V lepším případě škod jen na majetku.)
● Pokud mi to nesníží náklady na ohřev TUV, nebo ohřev vody pro ústřední topení, nebo u tepelných čerpadel neumožní zpětnou přeměnu tepelné energie na elektrickou (v době kdy fotovoltaika nekryje spotřebu) je to škrábání se nesprávnou rukou za nesprávným uchem. Místo přeměny sluneční energie přímo na teplo do vody, jdu přes mezičlánek sluneční na elektrickou a tu pak (místo do akumulátorů (s potřebnou řídící automatikou a ochranami) odporovým topným tělesem cpu jako teplo do vody. U každé té přeměny jsou určité ztráty (které se přeměňují na teplo). Je-li přeměna prováděna ve vnitřním prostoru, je někdy takové "přitápění" užitečné, ale ve vedrech nikoliv. A pokud nemá ještě víc ohřívat "horké" prostory, tak jej musím dostat mimo dům. Jinak mi bude v letních vedrech zvyšovat teplotu. Nebo spotřebu klimatizace, pokud je nainstalovaná.
jakub37 píše:,, Na ohrev vody su lepsie termicke panely.”
Čerpadlo (cca 30W) běží jen když se ohřívá voda, a řídící systém si nastavíš na optimální teplotní diferenci. Zavzdušnění jsem nikdy neřešil, hlídat přehřátí? to se mi stalo jen jednou, lze použít noční vychlazování třeba.
Ano, trubky se musí ideálně udělat při stavbě baráku. U FVE taky musíš vést kabely a mít nějaký GreenBoro nebo něco tak na spínání do bojleru, jinak budeš mít problém jak efektivně řídit ty přetoky od FVE.
sopta píše:
termické panely v zimě nic neohřejí, fotovoltaika aspoň něco, když zasvití přímé slunce, tak pracují nejlíp, protože se nepřehřívají.
V dnešní době už termické moc smysl nedávají - chladící okruh, oběhové čerpadlo..
Chladící okruh? To nemám, k čemu to je?
Jinak u FVE je typický problém následující (a většina běžných uživatelů si to neuvědomí a diví se účtům za elektřinu).
Svítí trochu, a FVE dávají třeba 1 kW. Patrona má 2 kW. Takže jednoduché připojení přes např. Wattrouter udělá to, že sepne patronu, a zbylou energii 1 kW si tahá z gridu. Takže klidně pak za dvě hodiny máš nahřátou vodu, ale polovinu jsi zaplatil ze sítě, a další 2 hodiny vyrábíš energii jen tak, a už ji neuložíš do vody... Proto to chce zrovna s ohřevem TUV z FVE pečlivě navrhnout, co a jak (GreenBoro by mělo být řešení, ideálně i s baterkou, ale jak to budou snášet polovodiče a samotná patrona, je otázka...)
Nevím, nevím. Zda bych něco takového (tak komplikovaného) chtěl mít v domě. Kde by to řídilo ohřev TUV, přispívalo k ohřevu vody do ústředního topení a přebytky elektriky z FVP ukládalo do baterie - zásobníku elektrického nebo vodního. Mám rád přehledné jednoduché a spolehlivé systémy. U kterých je vidět zda daná část funguje a jak. Případně lze funkci samotné části přezkoušet (bez účasti zbylé části systému.) Nevím jakou spolehlivost by každá součástka musela mít, aby součet pravděpodobnosti dal střední dobu mezi poruchami celku, méně než 3 roky. Při provádění pravidelné roční profylaktická údržbě.
GreenBonO – Green Bonus Optimize - už se nevyrábí /-/ GBO-Aku (nebo GBO32) /-/ GBO-Aku je regulátor s plynulou regulací výkonu 10 490,- /-/ Vytěžovače FVE
GreenBonO – Green Bonus Optimize - už se nevyrábí /-/ GBO-Aku (nebo GBO32) /-/ GBO-Aku je regulátor s plynulou regulací výkonu 10 490,- /-/ Vytěžovače FVE
jio píše: (nepotřebuji ohřev na 80 stupňů, stačí 40 až 50) a jaký je vliv konstrukce panelů (mono/poly).
https://www.ceskestavby.cz/clanky/spori ... 31258.html
Pepine, to s tou Legionellou straší kde to jen jde. Zrovna před týdnem mě na to s panikou v očích upozorňovala manželka, že to říkali v TV. Ale ta bakterie se tam musí odněkud dostat. Sama od sebe tam nevznikne. V paneláku s centrálními rozvody nebo více bytovém domě to je reálnější než v rodinném domě, kde žije jedna rodina.
Já tak, abych se horkou vodou nespálil funguji snad celých 40 let, co tu bydlím a nesetkal jsem se s tím. A věřím, že to tak i zůstane.
Já tak, abych se horkou vodou nespálil funguji snad celých 40 let, co tu bydlím a nesetkal jsem se s tím. A věřím, že to tak i zůstane.
PBS píše: Wattrouter udělá to, že sepne patronu, a zbylou energii 1 kW si tahá z gridu. Takže klidně pak za dvě hodiny máš nahřátou vodu, ale polovinu jsi zaplatil ze sítě, a další 2 hodiny vyrábíš energii jen tak, a už ji neuložíš do vody...
A není to tak, že FV je trvale připojena na spirálu a z veřejné sítě (jak asi říkáš "z gridu") to dál v nízkém tarifu nepustí termostat bojleru a z veřejné sítě se to v NT nahřívá jen když není nahřáto z FV? Osobně mi to jedině tak dává smysl a dosud jsem předpokládal, že to tak bude fungovat.
jio píše:Pepine, to s tou Legionellou straší kde to jen jde.
Já to řešil někdy loni, předloni a právě narazil na ten možný problém s nízkou teplotou vody v bojleru, tak jsem nakonec bojler vypnul uplně a na sprchování si ohřívám vodu v rychlovarce
Já bydlim sám , tak je pro mě 80l bojler zbytečnej,Stejně jsem furt někde v kempu, tak bud za dvacku v kempu, nebo právě ohřátá voda na vařiči a zahradní sprcha, tak jsem to i doma vyřešil tou rychlovarkou.
O ohřevu vody fotovoltaikou jsem letos taky uvažoval, né pro sebe, ale u mladejch, uplně dobrej pocit z toho ale nemám, miliony to stejně neušetří a riziko, že přijdeme o střechu nad hlavou mi přijde příliš vysoké.
jio píše:A není to tak, že FV je trvale připojena na spirálu a z veřejné sítě (jak asi říkáš "z gridu") to dál v nízkém tarifu nepustí termostat bojleru a z veřejné sítě se to v NT nahřívá jen když není nahřáto z FV? Osobně mi to jedině tak dává smysl a dosud jsem předpokládal, že to tak bude fungovat.
Je spousta možných zapojení a musíš si to nakreslit. Taky je velký rozdíl FVE s baterkou nebo bez. To, jestli je vysoký/nízký tarif řídí HDO. Takže ano, můžeš mít zapojený stykač na HDO, který nepustí veřejnou síť (ano, grid) a pustí ji ke stykači jen v NT (nízký tarif, a ani to není správné - jsou dva povely na HDO, jeden je nízký tarif a druhý je umožnění nahřívání TUV v bojleru).
Takže pak můžeš použít komplikovanější zařízení, nicméně při sepnutém HDO a nižším výkonu FVE hrozí co jsem psal. Osobně mám na tohle ještě jednu věc - spínací hodiny na DIN lištu, které zakážou dohřev, i když je HDO signál ale je den.