Pohony pro ERES - F5L, motory, regulátory, baterky a vrtule.

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Zpráva
Autor
Golfista

Re: Pohony pro ERES - F5L, motory, regulátory, baterky a vrt

#16 Příspěvek od Golfista »

Prosím o pomoc.
Asi jsem se unáhlil s výběrem a nákupem pohonu pro své nové (ještě nedostavěné) letadlo F5L (cca 500-600g).
Mám tento motor, regulátor a baterky:
https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=4103
https://www.peckamodel.cz/kav32-31005-k ... ulator-20a
https://www.peckamodel.cz/gea4002s60jst ... c-jst-plug

S vrtulí Aeronaut... 8x4" to bere 22A
S vrtulí Graupner Cam... 8x6" něco kolem 20A
S vrtulí Foxy (prý stejná jako Graupner) 7x4" to je 18A

Všechno je to moc. Baterka jak plotýnka a regulátor odpojuje u prvních dvou motor. Vím moc dobře, že jsou moc velké, ale zkoušel jsem to, co mám doma.
Prosím o rady jakou vrtuli koupit.
Nezáleží mi na ceně, ale na průměru kužele 30mm. Nejlépe aby to sedělo do tohohle: https://www.hyperflight.co.uk/products. ... mm-spinner
To proto, že trup je tvarovaný na stejný kužel.
Trámec je široký 8mm, s čepy 3mm.

Nekamenujte mne prosím moc. Potřebuji pomoct ven z tohoto průs...
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jio

#17 Příspěvek od jio »

Hořejší: Dop. vrtule pro 2S: 6x4 ?
Golfista

#18 Příspěvek od Golfista »

a kde jí koupím? s kuželem 30mm?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Louda

#19 Příspěvek od Louda »

Golfista píše:a kde jí koupím? s kuželem 30mm?

Třeba tady

https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/v ... _203_2.htm
Golfista

#20 Příspěvek od Golfista »

Tohle by šlo, ale problém je kužel. Nejsou 30mm. :(
https://www.hyperflight.co.uk/products. ... rop-blades
Linj

#21 Příspěvek od Linj »

Zkus: pohodalet.cz
Golfista

#22 Příspěvek od Golfista »

Co vrtule s kořenem 8mm a dírou pro čep 3mm, 6/4? Je vůbec taková? Já ji hledám marně. Ta by šla použít a odběr i tah by měli být v pořádku.
tomashr

#23 Příspěvek od tomashr »

Ano existuje. Dělají to číňani a u nás to prodává třeba emotors https://emotors.cz/cs/sklopne/3483-list ... e-6x3.html
Golfista

#24 Příspěvek od Golfista »

Tome takových se bojím. Protože mám z číny jednu uhlíkovou vrtuli a ta bere o 50% víc proudu než Vitaprop a táhne tak polovíční sílou. 8O Proto jim moc nevěřím. Ale jde o uhlíkovku z banggoodu. Tam jsem přestal nakupovat. Chodili mi domů zničené, nebo poškozené věci. Ale až tak poslední rok/dva.
Možná mi ale nic jiného nezbyde.
Golfista

#25 Příspěvek od Golfista »

Našel jsem doma jednu vrtuli která by odpovídala. Je to opravdu stará sklopka Aeronaut 6/3. Ale jako i další nové aeronautky je její kořen tvarovaný tak šíleně, že se nepřiplácne k trupu. Opírá se o přední hranu a to není dobré. A je nepřirozeně otevřená. Jinak její odběr se pohybuje kolem 15A. Hledám dál, ale už ne doma. Další nemám. Vytáhl jsem i vrtule od Lišháka z před 35-ti lety :D . Samozřejmě ty se nedají použít. To jenom jako že prohledávám všechny kouty v dílně. :wink:
tomashr

#26 Příspěvek od tomashr »

Ty vrtule od emotors celkem ujdou. Jednu mám na RES reálně nasazenu a moc nevidím rozdíl proti "lepším". Mimochodem mám pocit, že prakticky stejné má i Kavan jako Foxxy atd. Tak přirozeně bych to neriskoval s větším výkonem na F5J, ale u RES je riziko mizivé, tak maximálně vyhodím 140 korun....

Jinak z hlediska sklápění kolem trupu mi přijde, že jsou lepší listy Graupner než Aeronaut, ale 8mm kořen mají až od 7inch, malá 6x3(4) má jen 6mm.
Golfista

#27 Příspěvek od Golfista »

Mám doma asi 11 malých vrtulí v rozměrech od 6" do 9". Ta 6" je jenom jedna a to bohužel nevhodná aeronaut-ka. Takže jestli objednám další je mi celkem jedno. U F5J jsem koupil možná 15 vrtulí a z toho asi 4 uhlíkové, ne zrovna levné, abych zjistil která se mi bude nejvíce hodit. A výsledky mých zkoušek, měření a i testů můžeš vidět na každé soutěži.
Trochu jsem doufal, že někdo u ERES už podobné věci dělal a řešil tak jsem napsal dotaz ohledně použitelné vrtule k mému motoru. Ale to nic. Víš že rád experimentuji a zkouším. Tak už mám na cestě dalších osm párů vrtulových listů pro další zkoušky tahu a odběru. Objednal jsem všechno co internet nabízí v 6" a 6,5". Zatím kromě uhlíkových z hyperflightu. A to jenom kvůli malým průměrům kužele. Jinak už bych měl na cestě několik jejich variant.
U takovéhoto pohonu nedokážu zatím odhadnout zda bude síla tahu (v ruce) stačit , nebo ne. U F5J si dovolím tvrdit, že počet pohonů co jsem použil, mi umožňuje odhadovat docela slušně tah pouze v ruce.

Motor mám XM2523EG-28, regulátor zatím kavan 20A a vrtuli budu testovat až dorazí další. Regulátory, čekám i 2 YEP 20A, tak uvidím o kolik budou reálně větší a těžší. Jinak na ně nedám dopustit.
Baterky mám 3 Gens ACE LiPo - 2S 400mAh. Nevím co si o nich myslet. 24A z nich tahat jsem zkusil. Za 20 vteřin je slušně rozžhavená. Hřeje se i na 15A.

To celé znamená že stavím nový ERES model. Zatím ho za pochodu vymýšlím a konstruuji. A o tom až později, až založím vlákno o tom modelu. :wink:
tomashr

#28 Příspěvek od tomashr »

Píšu ti, že tu od Emotors jsem použil a je funkční, tobě není dost dobrá, nevím, co bys chtěl víc :-)
A druhá věc - ke kV2300 a dvoučlánku bych malé 6inch vůbec neřešil, vezmi rovnou 7x4(5). Ty 6inch jsou pro kV2700 a více (s 2s).

Jinak kužely mám na RES už vlastně všude ty Dualsky od Ivana, přijdou mi podařené.
Golfista

#29 Příspěvek od Golfista »

A ja píšu, že u emotors jsem jich objednal 5 vrtulí. Čekám na ně. Další tři někde jinde. To víš že je zkusím. Chci lepší, ale nejsou. Kuželů mám plné šuple stejně tak unašečů. A trup je tvarovaný přesně na ty kužely z hyperflight. Tak proto vybírám pouze z 8mm vrtule/3mm čep.
7x4 jsem zkusil od víc výrobců. Odebírá to 22A a baterka se málem taví. Motor a regulátor taky nic moc. Ale v ruce jsem bezprostředně držel jenom tu baterku.
Golfista

#30 Příspěvek od Golfista »

Kouknul jsem na ty kužele u Ivana od Dualsky. Jsou téměř to samé co od Hyperflight. V podstatě mám ty samé a jak jsem psal, mám jich opravdu spoustu.
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“