igorb píše:mam takeho doma asi tam meter kubicky

aj 8080 vcitane tych obvodov okolo a ziloga aj paralelnymi branami atd

Ak k tým šuplíčkom so starými integráčmi, diskrétnymi polovodičovými súčiastkami rezistormi, kondíkmi a inou bižultériou pripočítam ešte niekoľko starých, ale funkčných PC (486, pentium, Pentium-II ...) čo skladujem na povale, tak to bude u mňa aj niekoľko metrov kubických (možno desiatka).
Fór je v tom, že na ten MS DOS sa už moderné PC nehodia, sú prirýchle a program na to nie je optimalizovaný. Takže rozličné parametre Time-Out-ov v programe sú primalé (nedajú sa zväčšiť). Takže, program napríklad čaká na zavretie dverí stroja (beží nejaký time-out) a s novým PC by ohlásil chybu ich zavretia už po zlomku sekundy, pričom s 486-kou, keby som ich nezavrel, tak by to ohlásil cca po 2 minútach. Musím teda mať v zálohe starý, ale funkčný šrot.
Taktiež DOS nemá ovládače na moderné integrované sieťové ani grafické karty, takže asi najväčší problém by bol s pripojením k LAN, lebo nové dosky už ani nemajú ISA zberňu kam by sa stará LAN karta dala pripojiť. Nehovoriac o tom, že aj server musí podporovať protokol NetBeui, čo bol problém už pri WinServeri2003 a WXP.
Viem že NASA mala s Columbiou presne takýto problém, nakoniec to vyriešili tak, že ju zmodernizovali, teda všetky staré bloky s procesormi 80186 vyhodili a nahradili vtedy najnovšími (neviem možno Pentiami). Ale aj tak im nakoniec tá Columbia spadla.
V našom prípade by modernizácia vyžadovala značný vývoj a na to už nemám ani ľudskú kapacitu ani prostriedky. Takže mi nezostáva nič iné len zbierať starý šrot.