ELRS přijímač pro použití v běžných RC modelech

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
MomoBrut

ELRS přijímač pro použití v běžných RC modelech

#1 Příspěvek od MomoBrut »

Konečně jsem se dostal k tomu to vyzkoušet, nespěchal jsem, čekal jsem až bude odleželý firmware a také jsem čekal na první PWM ELRS přijímač, než se objeví v poštovní schránce. Konkrétně jsem koupil HappyModel EPW6 s TCXO. No a předem konstatuji, že vše je již vyřešeno a je to dokonce dotaženo dál, než jsem čekal. Pro skalnější uživatele ELRS je to už nějakou dobu známá věc, já chtěl opravdu ověřit použitelnost pro různé scénáře v běžných RC modelech, jak je známe desítky let. Sám používám ELRS v quadech už 2 a půl roku, pro běžné RC modely jsem neměl nutkání, stále se to vyvíjelo, nyní je fakt v podstatě hotovo a jde to používat naprosto dle staromilských zvyklostí.

Každy PWM ELRS přijímač jde používat v klasickém čistě PWM režimu, nastavitelné jsou kmitočty PWM od 50 po 333 Hz, a to na každém kanále zvlášť, na jednom přijímači tak jde kombinovat připojení velmi rychlých digitálních serv a obyčejných analogových serv, což je skvělé. Každý výstup jde nezávisle nakonfigurovat pro určitý kanál, takže můžete mít např. kanály v rozsahu 1-6 nebo 2-7 nebo 10-16 nebo klidně na všech kanál první, je to prostě naprosto volně konfigurovatelné. Toto je u zaběhlých výrobců přijimačů vlastnost nevídaná.

Zásadní věc, která je nyní vyřešena, v 16 kanálovém režimu přenosového protokolu ELRS je plnohodnotné rozlišení všech 16 kanálů a hlavně, je odstraněna nutnost použití kanálu č. 5 na armování, což byl od začátku povinně rezervovaný kanál a nešlo s tím nic dělat. Nyní nic takového rezervováno není, pátý kanál si prostě volně mapujete a má plné rozlišení, není již jen fixně dvoustavový. Prakticky je po správném nakonfigurování přijímače a režimu přenosu prostě možné zaměnit stávající přijímač za přijímač ELRS a z pohledu programování modelu (pořadí, rozsahu kanálu atd.) se nemusí nic měnit. To do nedávna nebylo možné.

Další zásadní změnou je plnohodnotná podpora většiny oldschool sériových protokolů (nebudu jmenovat), včetně v podstatě průmyslového standardu S.BUS. Na přijímači je tedy možné aktivovat sériový protokol a připojovat k němu vše, co jsme zvyklý především ve složitějších modelech (např. klidně několik PWM dekodérů nebo letových kontrolerů). Současně na zbývajících výstupech mohou zůstat volně konfigurovatelné PWM výstupy. Je tedy možné na výstup, který je nakonfigurovaný jako sériový, připojit S.BUS dekodér, který podle typu dá třeba prvních 8 PWM kanálů, a na přijímači pak nakonfigurovat výstupy 9 až 11, čímž se vlastně získá 11 kanálový PWM přijímač. S.BUS je skutečně standardní, takže dekodéry Futaba, FrSky, Matek a všechny neznačkové, které mám, bezpečně fungují. A na toto jsem čekal dlouho a je skvělé, že to takto pánové udělali. Je tady jedna drobná nevýhoda, zvolený sériový protokol vždy zabere dva výstupy přijímače, i když u všech protokolů až na jeden (CRSF) se využívá pouze výstupní signál protokolu. Takže není možné u tohoto přijímače současně se sériovým výstupem použít všech zbývajících 5 výstupů pro PWM, ale jen 4.

A poslední věc, kterou mne dostali, je současná funkcionalita CRSF sériového protokolu a výstupů nakonfigurovaných jako PWM kanály. Tohle už není staromilský přístup, ale naopak ten pokrokový. Je tedy možné připojit letový kontrolér na současném v podstatě průmyslovém standardu CRSF a zbylé kanály používat pro běžné řízení PWM serv. Letové kontroléry mají obvykle omezený počet PWM výstupů, tímto způsobem se počet ovládatelných serv znatelně zvýší. U letadel s letovým kontrolérem jsou obvykle ovládána max. 3 serva skrze letový kontrolér, s tímto přijímačem můžu přidat další až 4 serva pro přímé řízení rádiem. Palec nahoru ...

Snad to někomu pomůže, kdo o ELRS vůbec nic neví nebo kdo se ho jen bojí. Vězte že dosah a spolehlivost ELRS linku je naprosto nesrovanatelná s konvenčními systémy, je jen otázkou času, kdy se tyto dostanou do propadliště modelářských dějin.
heczkot

Re: ELRS přijímač pro použití v běžných RC modelech

#2 Příspěvek od heczkot »

Diky moc za užitečné informace. Vím že to existuje, ale detaily vůbec neznám.
Na ELRS mě lákají dosah, nízké ceny i miniaturní rozměry některých ELRS přijímačů, ale silně odrazuje potřeba učit se programování dalšího systému ve vysílačích se zabudovaným ELRS.
Existují pro ELRS univerzální vysílačové moduly, do kterých lze přivést PPM signál z klasického vysílače a pro přenos a přijímací část v letadle používat ELRS?
Předpokládám že by to zřejmě výrazně omezilo výhody a dostupné možnosti ELRS, ale to by mi v jednoduchých malých modelech asi příliš nevadilo.
Nebo je to úplná blbost a bez dalšího samostatného vysílače pro ELRS se to opravdu neobejde?
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

Možná k výživnému MomoBrutovu shrnutí přidám, že (používaje ELRS od RadioMaster) - ceny přijímačů (i vysílačů/vysílacích modulů) jsou velmi příznivé, všechny jsou telemetrické. Všechny PWM přijímače od RM mají vstup pro měření napětí napájecího akumulátoru do 35V, pokud mají přijímače dvě antény, tak mají dva přijímače a můžete sledovat třeba RSSI pro každou anténu zvlášť. Atd atd. MomoBrut tu taky zmiňoval, že občas mají výrobci problém s formátem přijímačů, ale i takové věci se časem vychytají. Třeba už jen proto, že zase můžete pořídit vysílač od jednoho výrobce a přijímač od výrobce úplně jiného.

Možná by byla ještě zajímavá informace od někoho se spalováky, jak se chovají Rx právě s nimi.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
MomoBrut

#4 Příspěvek od MomoBrut »

heczkot píše:Diky moc za užitečné informace. Vím že to existuje, ale detaily vůbec neznám.
Na ELRS mě lákají dosah, nízké ceny i miniaturní rozměry některých ELRS přijímačů, ale silně odrazuje potřeba učit se programování dalšího systému ve vysílačích se zabudovaným ELRS.
Existují pro ELRS univerzální vysílačové moduly, do kterých lze přivést PPM signál z klasického vysílače a pro přenos a přijímací část v letadle používat ELRS?
Předpokládám že by to zřejmě výrazně omezilo výhody a dostupné možnosti ELRS, ale to by mi v jednoduchých malých modelech asi příliš nevadilo.
Nebo je to úplná blbost a bez dalšího samostatného vysílače pro ELRS se to opravdu neobejde?

Standardně v současné době ELRS Tx moduly vyžadují vždy digitální a obousměrné rozhraní CRSF, vyjímečně i jednosměrné CRSF a vše se pak nastavuje na modulu (není to tak šikovné, jako ve vysílači skrze LUA skript), na analogové PPM zapomeň, to je minulost. Tam je všechno špatně, stabilita, přesnost, omezení na 8 kanálů atd ...

I když žluťák už to vyrábí, kodér PPM na jednosměrné CRSF. https://www.aliexpress.com/i/1005005395991728.html Fungovat to asi bude, ale je to dost DIY, někoho to může oslovit.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

Já se na to Momobrutovo sdělení zkusím podívat ještě z jiné strany. Ano, má pravdu, ty věci fungují a asi se dá říci, že vývoj už není tak bouřlivý a usadilo se to. Používám ty přijímače v letadlech plošnících standardně a nevnímám, že mám v letadle něco "jiného".
Mám kamarády, kteří třeba zápolí s firmwary FrSky, koupě nového přijímače je pro ně těžký kvíz co koupit, aby jim to fungovalo s jejich vysílačem, nutnost nahrát jiný firmware je pro ně noční můra. Když se na svět ELRS podívám jejich očima, tak vidím složitý svět, svět v jiném jazyku, svět obývaný hlavně kopteristy. Internet, weby, gity, wiki, připojování k wifi přijímače, připojování k domácí wifi ... když to člověk zná, není to složité, když to člověk zná, líbí se mu, jak je to vymyšlené, když to člověk zná, tuší, jaké to má všechno do budoucna možnosti. Ale pro ty, co o tom nic neví, je to ze začátku velká bariéra. Protože se už vývoj ELRS usadil, existují tutoriály, podle který lze vše nastavit, jen to chce trochu studijního úsilí a času a pak už to není tak složitá věc.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Libor »

prikrylm píše:Možná by byla ještě zajímavá informace od někoho se spalováky, jak se chovají Rx právě s nimi.
Myslím si, že vzhledem k tomu, že se se spalováky lítá "kolem hlavy", nemají provozovatelé těchto modelů problémy se spolehlivostí rádiového přenosu. Řeší spíše problémy instalace odolné vůči vibracím, řeší spolehlivost napájení palubní sítě při použití velkých serv na velkých kormidlech s velkou setrvačností.
Já raději dám do motoráka Jeti přijímač, protože kamarádi okolo mě s nimi létají a nalétají s nimi za rok desítky hodin, nemusím na sobě testovat, zda titěrný ELRS přijímač projeví také takovou spolehlivost. Kdybych měl Futabu, použil bych přijímač od Futaby, protože další kamarádi létají s Futabami.
MomoBrut

#7 Příspěvek od MomoBrut »

Libor píše:Já se na to Momobrutovo sdělení zkusím podívat ještě z jiné strany. Ano, má pravdu, ty věci fungují a asi se dá říci, že vývoj už není tak bouřlivý a usadilo se to. Používám ty přijímače v letadlech plošnících standardně a nevnímám, že mám v letadle něco "jiného".
Mám kamarády, kteří třeba zápolí s firmwary FrSky, koupě nového přijímače je pro ně těžký kvíz co koupit, aby jim to fungovalo s jejich vysílačem, nutnost nahrát jiný firmware je pro ně noční můra. Když se na svět ELRS podívám jejich očima, tak vidím složitý svět, svět v jiném jazyku, svět obývaný hlavně kopteristy. Internet, weby, gity, wiki, připojování k wifi přijímače, připojování k domácí wifi ... když to člověk zná, není to složité, když to člověk zná, líbí se mu, jak je to vymyšlené, když to člověk zná, tuší, jaké to má všechno do budoucna možnosti. Ale pro ty, co o tom nic neví, je to ze začátku velká bariéra. Protože se už vývoj ELRS usadil, existují tutoriály, podle který lze vše nastavit, jen to chce trochu studijního úsilí a času a pak už to není tak složitá věc.

Já už to popisoval jako staromilský a nový přístup. ELRS je o úplně jiném přístupu. Všechno je tam jinak, člověk může zapomenout na to, co jak bylo, nic už neplatí. Ale důležité je, že je to udělané prostě lépe a do budoucna je tam další prostor na vylepšení, nejsou tam principielní omezení, které si vždy komerční producenti stanoví jako svoje hřiště a přesto nejede vlak. Jakmile někdo akceptuje, že se to naučí a chce to používat, ve vzpomínkach na staré systémy se pousměje podobně, jako když se doma v šuplíku podívám na starý AM nebo FM přijímač. Komerční producenti vždy předcházejí kupci v jejich lenosti a dělají z nich blbce a sdělují polopravdy a krátké pravdy, jen aby se u toho jeden nezpotil, je nutné vyvolat pocit bezvadnosti, jednoduchosti a suprovosti a já nevím co ještě. Tady je potřeba se na začátku zpotit ...
MomoBrut

#8 Příspěvek od MomoBrut »

Libor píše: Myslím si, že vzhledem k tomu, že se se spalováky lítá "kolem hlavy", nemají provozovatelé těchto modelů problémy se spolehlivostí rádiového přenosu. Řeší spíše problémy instalace odolné vůči vibracím, řeší spolehlivost napájení palubní sítě při použití velkých serv na velkých kormidlech s velkou setrvačností.
Já raději dám do motoráka Jeti přijímač, protože kamarádi okolo mě s nimi létají a nalétají s nimi za rok desítky hodin, nemusím na sobě testovat, zda titěrný ELRS přijímač projeví také takovou spolehlivost. Kdybych měl Futabu, použil bych přijímač od Futaby, protože další kamarádi létají s Futabami.

Co se týče obřích spalováků a i velkých akrobatických elektráren, mám všude Futabu. Motivace k tomu to předělávat ve všech modelech je limitně se blížící 0. Nemám čas ani chuť předělávat něco, co funguje. Udělal jsem zatím výjimku u jednoho modelu, kde jsem ELRS testoval. Pro moje účely, pro moje létání, kdy už dávno na žádné velké akce nejezdím, mi na VLOS Futaba určitě postačí.

Lidé, kteří jezdí po závodech se už v několika případech nechali slyšet, že mají na akcích rušení, někteří rozbili letadla v ceně ojetého osobního vozu. Proto teď nemálo lidí vyšiluje a pořizují 900 Mhz backup linky různého typu pracující se standardními modulacemi, které nemají šanci se v odolnosti proti šumu pozadí v žádném případě porovnávat s LORA modulací. Nevím o nikom, kdo by ELRS používal. Tihle piloti jsou typu koupím to, propojím to, nic o tom nevím a musí to fungovat. Je jim jedno, kolik to stojí, potřebují někoho, kdo jim řekne, jak to mají udělat jako cvičené opice step by step. A pokud Tonda řekne, že je to super, Pepa to pak taky koupí, protože Tonda ... Takhle to kolem ELRS není a dlouho nebude. Není kolem toho nikdo, kdo by vykecával, okecával a dělal reklamu.
prikrylm

#9 Příspěvek od prikrylm »

Naprosto chápu, že když něco funguje opravdu není potřeba to měnit. Jestli ale někdo padá na rušení, tak asi "už něco nefunguje". :-/
ELRS a spalováky jsem nemyslel ohledně dosahu, ale spíš, co ELRS na rušení od zapalování...

Pak myšlenka, pokud piloti padají kvůli rušení (na 2,4GHz?) a snaží se TO vyřešit 900 MHz ... jsou systémy, co umí být zálohované. Graupner (tuším) přes sumd, FrSky přes s.bus... pak "redundancy bus/central box" umí být "krmeny" nějakými standardními protokoly - tady by ELRS pomoct mohlo. Co vím, tak třeba Futaby si s Crossfire rozumí, takže použití hotového ELRS spojení (Tx modul - Rx) možné určitě je. Pro JETI jsem jakési "exbus to crossfire" taky zahlédl...
blembondo

#10 Příspěvek od blembondo »

prikrylm píše:pokud mají přijímače dvě antény, tak mají dva přijímače .

To nemusí být pravda.RP3 ExpressLRS je jen jeden Rx s dabl anténou.RP4TD je dabl Rx.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ddano007 »

Skúsim svoju trošku do mlyna:
1, to, čo ma teší, že po počiatočných diskusiách sa predsa len dali vývojári presvedčiť a rozšírili ELRS na 16 plnohodnotných kanálov, takže je to použiteľné aj pre ostatných modelárov.
2, ja osobne som práve pri ELRS rád tomu, že človek nemusí používať "klasické" prijímače ( kabička z jednej strany servo konektory a z druhej jedna, či dve antény ) ale môže si prijímač umiestniť na modeli tam, kde je najlepší príjem a dekodér CRSF/PWM dať tam, kde je to najvýhodnejšie z hľadiska káblovačky serv. preto mám rád MATEK prevodníky CRSF/PWM
http://www.mateksys.com/?portfolio=crsf-pwm
V jednom modeli mám práve CRSF-PWM-C, čo je "all-in-one": snímač prúdu+ napätia + GPS ( dá sa dobastliť baro ). Ten zvyšok prevodníkov má aspoň analógové vstupy na prúd + napätie.
3, som rád za OpenXSensor projekt
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... 2040-board
ktorý ma oproti MATEK tú výhodu, že človek si vie ľubovoľne nadefinovať pre každý PWM výstup, ktorý kanál 0-16 tam má byť - MATEK to má fixné.
4, to, čo spomenul MomoBrut v súvislosti s FC: keďže prijímače sa pripájajú sériovou linkou, dá sa na prijímačový TX výstup okrem FC zavesiť aj CRSF/PWM dekodér a dekódovať kanály, ktoré chýbajú na FC.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
sozda

#12 Příspěvek od sozda »

To co píšu je pohled "staromilce", který vychází z pohledu, že aby dálkově ovládal model letadla nebo jiné zařízení nepotřebuje znát celé spektrum počítačových dovedností a "vifikundací ", které ajtáci používají. Když si koupím auto tak chci aby mi jezdilo a jediné co potřebuji znát jsou pravidla silničního provozu. Jestli je v autě turbo, katalyzátor, jestli je to tříválec, čtyřválec, parní stroj nebo elektromobil je tak akorát dobré vědět čím to budu živit, aby to jezdilo, vše ostatní je prací autodílny. Stejně tak používání sofistikovaných dálkových ovladačů - pro mě je to černá skříňka, ze které koukají ovládací prvky, které mají ovládat jednotlivé funkce v modelu. A jak to budou dělat je věcí výrobce prodejce a servisu. A já jako uživatel se soustředím na to ovládání letadla či jiného aparátu. Je to to samé jako by jste chtěli po zubaři, který vám spravuje zuby aby věděl do detailu o konstrukci turbinky jeho vrtačky, znal programování počítače kvůli hlášení do pojišťovny, aby mu správně zobrazoval rentgem opravené zuby tedy aby si uměl nastavit a seřídit rentgen a ještě, aby měl minimálně doktorát z práv kvůli hádavým pacošům. Ano - modeláři znají a umí spoustu věcí, ale to neznamená, že to MUSÍ umět, aby mohli ovládat svoje výtvory. Pro mě osobně je daleko zajímavější být v přírodě a létat v termice s větroněm než dřepět doma u počítače a rozčilovat se nad nefungujícími záležitostmi nějakého elektronického "hejbla", které nechce spolupracovat s počítačem. A nebo přijet na letiště a tam čučet na několikero displejů různých "forichtunků" celé krásné odpoledne a místo létání odjet za tmy zhnuseně domů, protože jsem si zrovna "nestáhl" nejakou veledůležitou aplikaci či aktualizaci a bez toho to zkrátka nefunguje a ke všemu letiště nemá wifi připojení což je největší katastrofa. To budu radši ohatlávat a udržovat v chodu svoje stará analogová rádia než abych se musel zabývat těmito moderními hrůzami a radši si užiju na podzimu života sluníčka a letecké rekreační pohody než dřepět před obrazovkami počítačů a luštit přetechnizované záležitosti.
heczkot

#13 Příspěvek od heczkot »

Možná už asi taky pomalu patřím do kategorie staromilců, byť to zdaleka nevidím tak vyhroceně jako sozda.
Nebráním se technickým novotám a ELRS by mě kvůli opravdu malým a levným přijímačům do jednoduchých modelů opravdu lákalo, jen jsem na tom špatně s časem a je mi jasné, že počáteční časová investice bude značná.

Z dřívějších příspěvků jsem pochopil, že pokoušet se zkombinovat ELRS modul s klasickým vysílačem (v mém případě MPX Cockpit SX7 nebo MC4000) nebude smysluplná cesta. Jaký tedy je tedy ideální ELRS vysílač pro malé jednoduché modely? Koptery neplánuju, nedávno uvedený Radiomaster Pocket mi příjde příliš titěrný. Preferoval bych něco uživatelsky maximálně přívětivého, co by umožňovalo nastavit jednoduchý malý elektrolet (motor + 3-4 kanály) v řádu minut.

Pokud to někdo pro podobné účely provozujete, jaký vysílač používáte a proč?
chorche

#14 Příspěvek od chorche »

Radiomaster Boxer nebo Jumper T20. Na vyber je opravdu dost radii.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
prikrylm

#15 Příspěvek od prikrylm »

Kdysi tu kdosi napsal, že "tohle" (kdysi OpenTX, teď asi EdgeTX) rádio zvládnou používat jen počítačově vzdělaní lidé a není pro lidi normální. Od té doby se tady taková, podle mě nepravdivá, věc traduje. To by nemohli normální lidi používat ani dnes normální telefon, ba ani to auto. Že funguje přibližně stejně jako auta v minulosti? To nová rádia taky, přibližně.

Na nová rádia byly kladeny požadavky, aby uměly to, či ono. A ony TO umí, umí toho hodně a pokud toho umí hodně, nemůže se očekávat, že obsluha bude triviální. Může se očekávat, že pokud tyto "featurky" nebudu používat, i používání rádia bude jednoduché. Do jisté míry to tak skutečně je. Složitější jistě bude nastavení komunikace s přijímačem - daň za to, že je dnes komuikace Tx-Rx spolehlivější.

Osobně neznám rádio s interním ELRS modulem, kde by nebyl EdgeTX, takže EdgeTX (to je to, co zvládnou jen počítačoví šílenci). A pokud EdgeTX rádio, tak jednodušeji se ovládají ta "barevná" s větším displejem.

ELRS lze provozovat i na rádiích, co umí TBS Crossfire, takže i malinko lepší Futaby, třeba.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“