2.4GHz T anténa místo "pendreku"

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: 2.4GHz T anténa místo "pendreku"

#46 Příspěvek od prikrylm »

Anténa došla ve firemní obálce, za mě sympatické.
Kryt antény je plastový, ze dvou částí, "rozebíratelný" vcelku nedestruktivně - je to lehce slepené.
Anténa, z mého pohledu, bez nějakého přizpůsobení na PCB - střed jeden "fous" na PCB, opletení na fous proti (ale na druhé straně PCB, proč? nějaká finta?).
Délka té měděné dráhy, i s pájecím "bobkem" je ~24,5mm.
Předpokládám, že ten přívod je jen tlustý koax s tlustým jádrem, tedy žádné přizpůsobení. Pokud samotná tloušťka něco "nezpůsobí". Zatím se mi ho moc kuchat nechce. Ale zase....
PCB byl původně úplně černý (lak), trochu jsem ho oškrabal, tak snad celá anténa moc nezměnila vlastnosti.

Za mě - čekal jsem něco trošku "chytřejšího"/složitějšího.

Na pivo si samozřejmě zajdu, akorát nevím kdy. :)

Malou T anténu jsem nerozebíral a asi ani nebudu.
Přílohy
IMG_0176.JPG
IMG_0175.JPG
IMG_0174.JPG
IMG_0173.JPG
IMG_0169.JPG
IMG_0168.JPG
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
guchar

#47 Příspěvek od guchar »

● @prikrylm: "na PCB - střed jeden "fous" na PCB, opletení na fous proti (ale na druhé straně PCB, proč? nějaká finta?)"
● Možná (dle mne) ta "finta" je ukryta v: Rozměry pásků a jejich umístěné ve vzdálenosti oddělen tloušťkou destičky z dielektrika (o dané permitivitě) je realizace hledaného symetrizačního transformátoru.
● Edit02 V podstatě stejné řešení je užito i u "malých T-éček" (laskakit a další prodejci). Pásek na jedné straně destičky - opletení + pásek - střední vodič kabelu je na protilehlé straně destičky. Příloha: 42x12mm_antenna
● Poněkud složitější provedení, za to na jednostranném tišťáku, je v příloze: Siretta ECHO2 Micro Strip širokopásová 0.8 až 2.4GHz
Přílohy
Siretta ECHO2 - Micro Strip Anntena, one side PCB, multi band 800 MHz to 2.4 GHz, 2 dBi,.jpg
42x12mm_antena_2_4ghz_laskakit_a_jini.jpg
Naposledy upravil(a) guchar dne čtv 02.05.2024 15:59, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#48 Příspěvek od VTjr »

Dost možná, i když já se v plošných cívkách tak nevyznám.
Jen kdyby to dielektrikum mělo sloužit jako nějaký kondenzátor, tak jaká je asi jeho kapacita, když ty plochy jsou od sebe? 8O
A nemůžou tam být ještě nějaké vnitřní vrstvy ve kterých je dejme tomu nějaká smyčka? :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#49 Příspěvek od VTjr »

prikrylm píše:...Za mě - čekal jsem něco trošku "chytřejšího"/složitějšího.

To já taky. 8O
prikrylm píše:...Na pivo si samozřejmě zajdu, akorát nevím kdy. :)
...

Já taky nevím, kdy budu v Brně. Ale mohu se ozvat, když budu, ale v Líšni. :wink:
guchar

#50 Příspěvek od guchar »

● Symetrické páskové vedení jsou dva pásky souběžně na stejné straně desky. Naproti tomu nesymetrické páskové vedení je živá část - pásek na jedné straně desky. GND vodič jde po druhé strany jako plocha nebo stejně široký souběžný pásek. Dielektrické vlastnosti destičky, ovlivňují vedení obdobně jako plast mezi vodiči dvoulinky, nebo plast mezi středním a stínícím vodičem koaxiálního kabelu.
Farnell: TE Internal #: 2108792-1 /-/ SIRETTA ECHO2/0.2M/UFL/S/S/1 Anténa Vícepásmová, DPS, 3G, 4G, GPRS, GSM, WiFi, 800 MHz až 2,4 GHz, 2 dBi, Kabel 200 mm, UFL
● Snaha o zdokonalení vlastností T antén vedla k L anténě Compact 2.4 GHz L-Shaped Microstrip Patch Antenna : A Compact 2.4 GHz L-Shaped Microstrip Patch Antenna for
ISM-Band Internet of Things (IoT) Applications. Na str. 10 (z 12) je přehledná tabulka vlastností devíti antén (včetně tvaru L) 2.4GHz s různými tvary (Table 1. Performance comparison for state of proposed L-shaped antenna at 2.4 GHz.)
● Kmitočet 2.4 GHz je už dost vysoko, aby se uplatnila indukčnost a kapacita vodičů realizovaných plochami mědi. Navíc i dielektrická konstanta blízkého izolantů. To vše spolu s fyzickou délkou vodičů (/vedení blízko použitým vlnovým délkám) vytváří vedení (která pro úseky Labda /4 nebo /2, otevřené nebo zkratované) na daném kmitočtu tvoří vlastně paralelní nebo sériové laděné obvody. Těchto vlastností páskové vodiče (Strip Line at Microstrip Line) vhodně využívají. Wiki: Stripline Obvod s rozloženými parametry, na mikrovlnných kmitočtech.
Naposledy upravil(a) guchar dne čtv 02.05.2024 18:00, celkem upraveno 2 x.
prikrylm

#51 Příspěvek od prikrylm »

Pásky mědi jsou na opačných stranách DPS (zespodu, z vrchu) a ještě na opačných koncích DPS (vlevo, vpravo). Mohlo by TO fungovat podobně, jako měděný "rukáv" u "pendreku"?
Vícevrstvý DPS mě taky napadl, ale zkoušel jsem svítit skrz a nic jsem neviděl. Neznamená to, že tam žádná další vrstva není, jen jsem ji neviděl.
olisoft

#52 Příspěvek od olisoft »

nuz, je to cca ako som pisal, takze nakoniec som sa az tak velmi nemylil hned na zaciatku
guchar

#53 Příspěvek od guchar »

● Pokud si mi Téčka někdy levně dostanou do ruky [kuchnu je] zkusil bych se dovědět u antény 66x66mm RADIOMASTER 2.4GHz T Antenna (66x66mm) jak funguje ta bakule u TX a) Jen mechanické zpevnění přechodu kabel -konektor? b) Něco co nějak ovlivňuje vf vlastnosti na 2.4GHz? Např. jednoduchý pásmový filtr.
● U téhle RADIOMASTER UFL 2.4Ghz T Antenna 65mm/95mm for ELRS Receivers (53 mm x ( 65mm or 95mm)) Ta bakule na T spoji tří ramen. Nejspíš tam je jen mechanické zpevnění spoje dvou ramen otevřeného dipólu. Jedno spojeno s živým středním vodičem, druhé rameno spojeno se stínícím opletením.
● Pokud jsou komponenty uvnitř krytu antény 66x66 mm lakovány (černým, izolačním) lakem, jde o ochranu proti vlhkosti. Ta by nežádoucím způsobem ovlivnila vodivost komponenty. Tím zhoršila vlastnosti antény. Lak, stejně jako kryt musí mít vhodné elektrické vlastnosti na 2.4GHz.
MomoBrut

#54 Příspěvek od MomoBrut »

Nejlepší u.fl anténa je od betafpv, ta jediná má v sobě balun, pokud vím, nikdo jiný balun na rx antény nedává ...
https://betafpv.com/collections/antenna ... r-receiver
prikrylm

#55 Příspěvek od prikrylm »

Otázka z prvního příspěvku zůstává: Je lepší tento "nepřizpůsobený" jakodipól nebo "std" pendrek, alias koax s fouskem + kovový "rukáv" přes koax?
guchar

#56 Příspěvek od guchar »

●@MomoBrut Anténa to má v textu popisu "The dipole T antenna ... BETAFPV for a 2.4G/915MHz/868MHz receiver. This antenna is omnidirectional" Je tedy (skoro určitě Nade in PRC) k tomu dvoupásmová. Takže bude λ/4 a λ/2. S širokým pásmem na 0.9 GHz.
● Otázka je co tam mají/nemají (jak jsou seriózní) ty co to v popisu nemají? Kdysi jsem bral jen ty NiCd co měly v popisu/označení/názvu "sintrované". Když už to (po nějakém datu) měly všechny nově vyráběné (následně prodávané), tak se to poznalo jen podle Ri případně maximálního proudu (a poklesu U) při takových proudech.
● Cesta by byla (k anténám) od někoho půjčit (aspoň trochu) slušný 2.4GHz-swr-meter Simple 2.4 GHz SWR Meter
Přílohy
rf_balun_2_4ghz_v01.jpg
VTjr

#57 Příspěvek od VTjr »

guchar píše:● Cesta by byla (k anténám) od někoho půjčit (aspoň trochu) slušný 2.4GHz-swr-meter ...

A co takhle úplně primitivně jen vyzkoušet maximální dosah? :o
Prostě jít s modelem (přijímačem) tak daleko, dokud to nepřestane fungovat. Pak vyměnit ve vysílači anténu a vše zopakovat. :roll:
Na to přece stačí jen mít svůj mobil a jednoho pomocníka taky s mobilem a obětovat tomu trochu času. :wink:
V momentě, kdy se už ztrácí dosah, je pak ještě možné zkoušet měnit polohu vysílače. :D
Některé vysílače mají, tuším, i režim testování dosahu, tedy vysílání se sníženým výkonem, to aby se nemuselo chodit příliš daleko.

Ja vím, že to nebude dostatečně reprezentativní, neřku vědecké. Malé rozdíly se s tím asi nebudou dát rozlíšit, ale pokud by jedna z antén vykazovala rozdíl v zisku víc než 3dB, tak to už by bylo dostatečně rozeznatelné.

Já pamatuji, před cca 40 lety, jsme takto testovali dosah svých starých souprav AM 27MHz. Teleskopická anténa se stáhla do nejkratší polohy a pak se šlo s přijímačem, většinou do cca 50m, kdy to přestávalo fungovat. Pokud to tak bylo, tak s vytaženou anténou byl dosah v pohodě i do >500m, pokud ne, tak se hledalo v čem je problém.
guchar

#58 Příspěvek od guchar »

@VTjr Proč ne. Když mW z elektronkového Tesla GDO BM 342 bylo příliš, tak jsme jej zavírali do plechového koše na odpadky.
● Jako vždy: Někoho zajímá dosah, někoho SWR a pomocí Antény pendrek s mikrovlnnou diodou (3n=3, 4 neno7NQ52) lze určit relativní vyřazovací diagramy (testované antény) ve zvolených rovinách. Můj děda s tátou říkali: Jeden holky, druhý vdolky.
VTjr

#59 Příspěvek od VTjr »

No ale pro modeláře je nejdůležitější právě tan dosah. Jak a čim je ho dosaženo je mu vcelku jedno. No a zvášť když ho lze zkontrolovat, neřku změřit, relativně snadno bez potřeby drahých přístrojů. :wink:
guchar

#60 Příspěvek od guchar »

● Dosah se většinou měří pro několik (jednu) vzájemných poloh RX vůči TX ( a)na zemi b) ve vzduchu ). Stanovení vyzařovacího diagramu v 2D nebo 3D prostoru je jen komplexnější měření dosahu. V dnešní době převodu intenzity vf pole (přes napětí na detekční diodovém detektoru 0.1V je toto převedeno na AC a jako takové zesíleno, zpětně převedeno na DC), to je následně přivedeno na vstup počítače spolu s (x,y) nebo x,y,z) zvládnou i modeláři (patřičně "postižení" ITC). Ale to už je tak trochu "computer/rocket science". Pro vyhodnocení ve dvou kolmých rovinách je postačující otočný stand.
● Pro měření ve volném prostoru (s dostatečně vzdálenými překážkami) není nutná bez-odrazová, klimatizovaná komora, nezbytná pro měření za definovaných standardních podmínek (teplota, vlhkost, ...)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“