Klapky + křidélka jako butterfly

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
pepin

Re: Klapky + křidélka jako butterfly

#46 Příspěvek od pepin »

pepin píše:
Spíš se snažím pochopit a hledám duvody proč jsem na ten přepínač nakonec přešel i když na výběr jsem měl v letových režimech jak ten přepínač, tak i buterfly na plynu.

Tak už jsem si vzpoměl :D před 10 ti 15 ti lety nebyli vysílačky zase až tak moc chytrý jako dnes a já i když jsem rovnou přednastavil pro zálet buterfly na plynovou páku, tak jsem ale výškovku nastavoval jen odhadem a během letu jsem to nemohl doladit jinak, než při otevřeném menu toho mixu, sice to šlo, ale nebylo to uplně bezpečný , bezproblémový to ale bylo právě přez přepínač v letovém režimu, kde jsem si tu výškovku mohl ve vzduchu trimem posunout pouze pro ten režim při buterfly ale nezměnil se mi trim výškovky pro normální let a teprve po přistání jsem to přenastavil stejně i přez tu plynovou páku v netrimovacích pevně nastavených mixech.

No a nakonec jsem postupně víc a víc sedal jen přez ten přepínač až jsem ten mix na plynové páce uplně opustil. Takže žádný--tisíc duvodu proč, ale pouze jeden a páč jsem vždy zalétával na svahu, vždy pro mě bylo při záletu na přistání rozhodně lepší alespon nějaké buterfly, než vubec žádné. Kdo to někdy ladil ve vzduchu a model se mu začal při buterfly vzpínat a musel by ho tlačit dolu plynovou pákou tak snad pochopí proč se mi nechtělo tímto zpusobem jít ani na první záletový přistání a pak znovu a znovu a znovu bo i na další let bych to ladil zase jen odhadem než bych nalezl tu nejvhodnější polohu.

Pak jsem u toho modelu jako další krok začal ladit divetestem polohu těžiště, takže s jiným těžištěm opět nastavit pro ruzné letové režimy trochu jiné trimy výškovky, pak ty trimy vynulovat v subtrimech, nebo mechanicky na táhlech, no to by byl ten model sedat takto s plynovou neladitelnou pákou mrtvej než bych ho vubec doladil .
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 17.05.2024 4:18, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jyrry »

Jak tak koukám, ještě že nelítám větroně a to brždění motorovýho samobrka už mám zmáklý; jinak teda nevim, je to hotová raketová věda... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
pepin

#48 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:Jak tak koukám, ještě že nelítám větroně a to brždění motorovýho samobrka už mám zmáklý; jinak teda nevim, je to hotová raketová věda... :mrgreen:

Tak ono když zalétáváš opravdu větší model na svahu--třeba 4 m větron bo to jinde nejde zvlášt když v něm nemáš motor, snažíš se ho dostat na zem celej a nepomlácenej.

ale mužeš si to zkusit, až postavíš další samokřídlo zkusmo ho vem zalétat a seřídit ve větru minimálně 5/8ms na Ranou nebo jiný svah kde s ním pak budeš muset i sednout, nic na tom přece není, odstartuješ nastoupáš a během letu ladíš.

Jasně, když si koupíš kompozit za X tisíc, budeš mít v návodu uvedené jak přesné těžiště, tak i přesné výchylky, pak to stačí jen do vysílače nadatlovat a ono to na první dobrou funguje alespon přijatelně.

Raketovou vědu z toho nikdo nedělá, je top ale rozhodně něco trochu jiného zalétávat model ve větru a sedat na svahu než si s motorákem počkat na rovném modelářském letišti se záletem na pěkný bezvětrný den s vědomím, že když sednu o 500m jinde ono se taky prd stane.

Chodil jsem taky na modelářské letiště s motoráky, umím porovnat.
rodzr

#49 Příspěvek od rodzr »

...proboha, vemte mu už někdo tu klávesnici. Tolik bludů na obhajobu svých postupů se jen tak hned nevidí. Pepine, butterfly se začal používat právě proto, aby se modely co nejvíce ochránily při přistání. A možná tě udiví, že se tento postup používá podstatně déle, než uvádíš. A používá se nehledě na to, jestli je to model z bublinek, samokřídlo nebo 5metrová orchidej. Používá se proto, že tím chráním svůj model v kritické fázi letu - při přistání. Ale základem toho je, že musím pochopit, jak butterfly funguje. To ty jsi evidentně nepochopil a řešíš zástupné problémy. Já být začátečník a číst tvé vývody, zahodím modely i vysílač a dám se na... Přitom to není opravdu žádná vesmírná věda a chce to jen vědět, co vlastně chci. A mraky modelářů s modely se čtyřklapkovým křídlem tuto výhodu využívá, ba si ji užívá a nosí modely domů celé...
A toto je nastavení butterfly v kostce:
Větroň:
2 klapky, dvě křidélka, výškovka
Klapky nastavit na co největší výchylku dolů ( větší výchylka výhodou), křidélka nahoru jen tak, aby model byl křidélky ovladatelný.
Výškovka se musí většinou potlačit ( ale v určité konfiguraci se i natahuje ). Velice nutné je, aby výškovka začala potlačovat v okamžiku zahájení výchylky klapek ( už z toho je zřejmé, že je lepší ovládat klapky kniplem plynu - dle síly větru nemusím využít plnou maximální výchylku butterfly) , jinak model většinou nepříjemně vyplave. Výchylku výškovky nastavit tak, aby se model " nahrbil" a plynule sestupoval k zemi po přímce k danému bodu přistání
Další příklad, jeden z mnoha: 600 g stopalcovka, únik z velké termiky. Plné butterfly, nos kolmo dolů a rovnoměrný sestupný let do bezpečné hladiny.
A ano, při létání s modely, které courají klapky po zemi, je nutné batterfly těsně nad zemí zatáhnout, to je třeba nacvičit
Motorák:
Klapky, křidélka, výškovka
Postup naprosto stejný, pouze absolutně jiné výchylky, které musí zajistit především zvýšení vztlaku křídla a nižší rychlost vhodnou k přistání. Zde i já používám vypínač, který zajistí vždy stejné výchylky. Výchylka klapky do max 45 stupňů dolů, křidélka v nule nebo 1-2 stupně nahoru ( stabilizuje letadlo zvětšením negativů). Výškovka dolů tak, aby sestup byl po mírné přímce k bodu přistání. Nad zemí podrovnat a sedím. Sestupnou přímku ovlivním i přidáním plynu, jsem- li krátký...
Žádná věda, jen lítat a lítat... A o to nám jde ne?
PS a jestli se o tom chceš dozvědět víc, dojdi si na nějakou soutěž, RCEV, F3F, F3G, F3B nebo na jakoukoliv podobnou akci a tam ti všichni rádi poradí - pokud je tedy pustíš ke slovu...
pepin

#50 Příspěvek od pepin »

rodzr píše:...proboha, vemte mu už někdo tu klávesnici.

Klapky nastavit na co největší výchylku dolů ( větší výchylka výhodou), křidélka nahoru jen tak, aby model byl křidélky ovladatelný.

Motorák:
Klapky, křidélka, výškovka
Postup naprosto stejný, pouze absolutně jiné výchylky, které musí zajistit především zvýšení vztlaku křídla a nižší rychlost vhodnou k přistání. Zde i já používám vypínač, který zajistí vždy stejné výchylky. Výchylka klapky do max 45 stupňů dolů,
Žádná věda, jen lítat a lítat... A o to nám jde ne?

PS a jestli se o tom chceš dozvědět víc, dojdi si na nějakou soutěž, RCEV, F3F, F3G, F3B nebo na jakoukoliv podobnou akci a tam ti všichni rádi poradí - pokud je tedy pustíš ke slovu...

Nezlob se na mě, ale celou dobu píšu to samé, do uhlu klapek cca 40 stupnu stačí přepínač, tedy pokud mám model, kde mechanicky stejně nejdou klapky víc vyklopit, jen si buterfly na páce plynu komplikuju zbytečně život a zvlášt, když s tím modelem--já větroněm létám jako s motorákem---akrobacii , plyn potřebuji na plynové páce a plocha na přistání je stále přijatelná na to, abych na ní dosedal jen s přibržděnějším modelem, opravdu to nepotřebuji přehazovat, jestli vy ano, váš problém, víc lítejte a třeba se to časem taky naučíte.

Na soutěže na Rané pamatuji a viděl jsem--byl jsem tam už v dobách, kdy se ještě sedalo s překližkovými modely s padákem , časem se samozřejmě přešlo na kompozity,takže na rady nikam jezdit nemusím, s klukama co létali na rané ty soutěže F3F jsem tam pár piv vypil a nějakou tu radu z nich sosal a dostal, dokonce se mi jeden kdysi pokoušel seřídit jednoho větroně, aby mi ve výkrutech nedělal sudy a já si s tím neuměl poradit at jsem ladil diferenciaci jak jsem ji ladil, on ač zkušený soutěžní pilot to ale nakonec taky vzdal, až později jsem přišel na problém který to zpusoboval--těžšký čumák, kuli tomu víc přitažená výškovka a přez ní to pak dělalo sudy které diferenciací doladit nešli.

Dotaz zněl, jak nastavit křidélka ke klapce na 25 stupnu, ty používáš na 45stupnu přepínač, tak nechápu proč by neměl stačit přepínač i na 25.

Pokud to myslel tak, ale do hlavy já mu na dálku nevidim-- že přez třípolohový jedna poloha 25, druhá poloha 85, no tak tady souhlas s tím, že honit klapky přepínačem na 85 bude opravdu problém a to je opravdu zhovadilost a i kdyby dal druhou polohu pouze 45stupnu, tak je to stejně blbost, to at dá rovnou na jednopolohový 45--to ale píšu celou dobu.

Já osobně vidím tady v té debatě problém v tom, že někdo má hold naprosto zatemníno a i když mu desetkrát napíšu že jsou modely, kde klapka nejde vyklopit víc než 45 stupnu tak mi stejně odepíše--klapku musíš vyklopit na 85 a ovládat ji proporcionálně.

1--pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze ji vyklápět do uhlu 85 stupnu

2--pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze jii vyklápět do uhlu 85 stupnu

3-pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze ji vyklápět do uhlu 85 stupnu

opakování je matka moudrosti

Takže né, seberte Pepinovi klávesnici ale probuh když to tady čtete vezměte si prosím brejle.

Ale tak to hold při diskusích chodí, z očí do očí by se to vyjasnilo hned, stačí se psanou formou blbě vyjádřit a problém je na světě---viz ten dotaz chci vyklopit 25 stupnu, on fakt nikdo netuší, jestli jenom 25, nebo aby teprve při 25 vyjela křidélka nahoru a kolik a další polohou na přepínači chce jít klapkou do plnejch co to dá.Ale to je nepodstatný, on mu stejně tady nikdo jiný než já poradit nechtěl, všem šlo pouze o to mě dostat na kolena, což bohužel neklapne, s tím se musíte smířit že já už jsem takovej, že když mi něco stačí, tak mám splněno, nepotřebuji mít vše nejlepší a děsit se toho, aby náhodou někdo nebyl ještě větší odborník a znalec než jsem já.

Já si chci fakt jen tak nějak normálně zalétat a nějak přijatelně přistát.

Tady mám na videu taky jedno přistání s Foxem, ten klapky nemá, pouze křidélka a brdící štíty, přesto se s ním přistát pokud odstartuji musí, sedá se mi s ním bez klapek ale opravdu blbě a do era bez klapek by se mi dnes už určitě moc nechtělo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C789RGyk5q8[/youtube]
pepin

#51 Příspěvek od pepin »

LV píše:Butterfly na prepínač u vetroňov je podľa mňa zhovadilosť, ty proste potrebuješ mať model pod kontrolou. U motorákov sa to bežne používa ale iba ako vztlakové klapky štart/pristávanie. Tam letíš na hranici pádovky a doťahuješ sa motorom.
A ešte jedna vec. Pri butterfly slúžia krídelká nahor nie na brzdenie, ale na stabilizáciu modelu hlavne pri zatáčke na pristávanie.

Dnes jsem byl opět létat a musím konstatovat, že je mi opravdu hooodně moc líto, jak se tady to téma zvrhlo , nemám absolutní problém s tím, pokud bude někdo tvrdit, že buterfly přez přepínač se nevyužije jeho plný potencionál, to je jasná věc a ani já nebudu tvrdit, že plynulé ovládání buterfly je zbytečnost, nic méně, že křidélka nahoru --třeba u era které nemá vubec vztlakové klapky nebrzdí s tím opravdu nemohu souhlasit, brzdí--ve fázi letu, kdy klesáš a vyklopíš křidélka nahoru tak model viditelně přibrzdí, přestávají brzdit až ve chvíli kdy se model podrovná a křidélka nahoru se dostanou do uplavu.

I jsem zvažoval, jestli nemám natočit video, ale přišlo mi to zbytečné, opravdu si myslím, že normální modelář který nemá potřebu prudit a shazovat někoho jiného by opravdu na buterfly na přepínači reagoval stylem--joo, jde to, ale nevyužiješ jeho plný potenciál.

je mi to opravdu moc líto, že se to tady řeší tak na krev .

PS: i když soutěžní pilot bude mít buterfly na páce a stane se , že čísne při přistání převody klapkového serva--zalepí klapky lepenkou a dolétá minimálně ten den na přistání bez klapek.

vždyt to je jako by se tu řešilo, že je totální nesmysl létat s modelem bez klapek .

Přez ten přepínač opravdu beru pouze argument--nevyužiješ plný potenciál--což je jasný.

těch koníčku mám víc a rc letadýlka pro mě už nejsou na prvním místě, tak to možná tak neprožívám.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“