rodzr píše:...proboha, vemte mu už někdo tu klávesnici.
Klapky nastavit na co největší výchylku dolů ( větší výchylka výhodou), křidélka nahoru jen tak, aby model byl křidélky ovladatelný.
Motorák:
Klapky, křidélka, výškovka
Postup naprosto stejný, pouze absolutně jiné výchylky, které musí zajistit především zvýšení vztlaku křídla a nižší rychlost vhodnou k přistání. Zde i já používám vypínač, který zajistí vždy stejné výchylky. Výchylka klapky do max 45 stupňů dolů,
Žádná věda, jen lítat a lítat... A o to nám jde ne?
PS a jestli se o tom chceš dozvědět víc, dojdi si na nějakou soutěž, RCEV, F3F, F3G, F3B nebo na jakoukoliv podobnou akci a tam ti všichni rádi poradí - pokud je tedy pustíš ke slovu...
Nezlob se na mě, ale celou dobu píšu to samé, do uhlu klapek cca 40 stupnu stačí přepínač, tedy pokud mám model, kde mechanicky stejně nejdou klapky víc vyklopit, jen si buterfly na páce plynu komplikuju zbytečně život a zvlášt, když s tím modelem--já větroněm létám jako s motorákem---akrobacii , plyn potřebuji na plynové páce a plocha na přistání je stále přijatelná na to, abych na ní dosedal jen s přibržděnějším modelem, opravdu to nepotřebuji přehazovat, jestli vy ano, váš problém, víc lítejte a třeba se to časem taky naučíte.
Na soutěže na Rané pamatuji a viděl jsem--byl jsem tam už v dobách, kdy se ještě sedalo s překližkovými modely s padákem , časem se samozřejmě přešlo na kompozity,takže na rady nikam jezdit nemusím, s klukama co létali na rané ty soutěže F3F jsem tam pár piv vypil a nějakou tu radu z nich sosal a dostal, dokonce se mi jeden kdysi pokoušel seřídit jednoho větroně, aby mi ve výkrutech nedělal sudy a já si s tím neuměl poradit at jsem ladil diferenciaci jak jsem ji ladil, on ač zkušený soutěžní pilot to ale nakonec taky vzdal, až později jsem přišel na problém který to zpusoboval--těžšký čumák, kuli tomu víc přitažená výškovka a přez ní to pak dělalo sudy které diferenciací doladit nešli.
Dotaz zněl, jak nastavit křidélka ke klapce na 25 stupnu, ty používáš na 45stupnu přepínač, tak nechápu proč by neměl stačit přepínač i na 25.
Pokud to myslel tak, ale do hlavy já mu na dálku nevidim-- že přez třípolohový jedna poloha 25, druhá poloha 85, no tak tady souhlas s tím, že honit klapky přepínačem na 85 bude opravdu problém a to je opravdu zhovadilost a i kdyby dal druhou polohu pouze 45stupnu, tak je to stejně blbost, to at dá rovnou na jednopolohový 45--to ale píšu celou dobu.
Já osobně vidím tady v té debatě problém v tom, že někdo má hold naprosto zatemníno a i když mu desetkrát napíšu že jsou modely, kde klapka nejde vyklopit víc než 45 stupnu tak mi stejně odepíše--klapku musíš vyklopit na 85 a ovládat ji proporcionálně.
1--pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze ji vyklápět do uhlu 85 stupnu
2--pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze jii vyklápět do uhlu 85 stupnu
3-pokud jde klapka mechanicky vyklopit pouze 45 stunu, nelze ji vyklápět do uhlu 85 stupnu
opakování je matka moudrosti
Takže né, seberte Pepinovi klávesnici ale probuh když to tady čtete vezměte si prosím brejle.
Ale tak to hold při diskusích chodí, z očí do očí by se to vyjasnilo hned, stačí se psanou formou blbě vyjádřit a problém je na světě---viz ten dotaz chci vyklopit 25 stupnu, on fakt nikdo netuší, jestli jenom 25, nebo aby teprve při 25 vyjela křidélka nahoru a kolik a další polohou na přepínači chce jít klapkou do plnejch co to dá.Ale to je nepodstatný, on mu stejně tady nikdo jiný než já poradit nechtěl, všem šlo pouze o to mě dostat na kolena, což bohužel neklapne, s tím se musíte smířit že já už jsem takovej, že když mi něco stačí, tak mám splněno, nepotřebuji mít vše nejlepší a děsit se toho, aby náhodou někdo nebyl ještě větší odborník a znalec než jsem já.
Já si chci fakt jen tak nějak normálně zalétat a nějak přijatelně přistát.
Tady mám na videu taky jedno přistání s Foxem, ten klapky nemá, pouze křidélka a brdící štíty, přesto se s ním přistát pokud odstartuji musí, sedá se mi s ním bez klapek ale opravdu blbě a do era bez klapek by se mi dnes už určitě moc nechtělo.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C789RGyk5q8[/youtube]