Kamera do auta

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vidlák

Kamera do auta

#1 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím kolegy,
nejdříve, proč dotaz. Nedávno jsem se stal svědkem autonehody, kdy hlavní důkaz byl natočen na kameře motocyklu. Při projednávání nehody jsem si uvědomil, jak důležitý byl záznam a rozhodl jsem se koupit kameru. Jelikož mám jen velmi malé informace o kamerách, potřeboval bych znát Vaše zkušenosti, které by mě pomohly s výběrem kamery. Už jsem hledal informace a byla mi doporučena duální sestava, t.j. přední a zadní kamera. Bohužel, na trhu je jich dost velké množství a nevím co za parametry sledovat. Ideální by byla možnost použití jak v autě, tak na motorce.
Díky předem za Vaše doporučení.
DXS

Re: Kamera - dotaz

#2 Příspěvek od DXS »

Na motorkách se často používá kamerka ve stylu GoPročka, případně Insta360, cenové rozpětí 2-10 tisíc, dle značky, kvality obrazu a funkcí.
Do auta je výběr o něco větší, tvarově různorodý krabičky s displejem i bez nich, s připojením WiFi, GPS, cenové rozpětí 1500-7000 u těch nejlepších. Poměrně kvalitní duální lze zakoupit kolem 2500. U většiny z nich postačí fullHD 30/60fps, dražší nabízí WQHD či 4K rozlišení.
Všeobecně napájení přes zapalovač, USB zdířku nebo napojením přímo na baterku přes Smart Box, který si ohlídá všechno kolem napětí.
Vidlák

#3 Příspěvek od Vidlák »

Dík za radu, docela mě zaujala kamera GoPro.
mior
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mior »

Ešte jedna dôležitá vec - pozor, v ktorej krajine môžeš mať kameru v aute.

Napríklad v Rakúsku nie je kamera v aute povolená (na pokutu) a za zverejnenie záznamu dostaneš mastnú pokutu!

Ale v ČR aj v SR sú kamery ak nie povolené tak aspoň tolerované a poznám pár prípadov, kedy polícia bola za záznam z kamery vďačná. Podstatne jednoduchšie objasnila nehodu.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Na stránkách ÚOOÚ je možno si používání kamery v autě registrovat (účely pojistky, správní a trestní řízení) a záznamy tak lze následně bez problémů používat, ovšem jen pro tyto účely. Pokud se kamer týče, autokamery mají nastavenou smyčku, která se průběžně z jedné strany doplňuje, z druhé odmazává. To GoPro (pokud vím) neumí. Ale možná to nějaká umí, nevím. Autokamery mívají také funkci "havárie" (nebo jak to nazývají, kdy se automaticky blokne záznam s nějakým předstihem před nárazem a také něco po něm a nelze do něj následně zasahovat (mazat). Ověř ještě tyhle vlastnosti.
Hitec Aurora 9X
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

Po čase se zainvestovalo. Místo přehazování kamery mezi dvěma auty (manželka - syn), každé vozidlo dostalo vlastní kameru. Auto i motorka, asi je nutno jít cestou kamera pro motorku, s možností použití i v autě.
automet

#7 Příspěvek od automet »

Vozím v aute kamerku už cca 5+ rokov. Vyberal som kvalitnú čínu, boli aj kamerky za 8-9 dolárov, tá moja stála cez 35. Má plnohodnotné fullHD, dobrú svetelnosť objektívu, je maličká, kruhová.
Nemá ale napr. GPS. Nepotrebujem aby ma pri nehode vo finále usvedčila, že som nešiel v obci DO 50 km/h ale až 53 km/h.
Mám ju napájanú zo zapaľovača a káble som nastrkal do čalúnenia, takže v podstate za vnútorným spätným zrkadlom je celkom dobre schovaná.
Má aj funkciu parkovania, teda obsahuje 150 mAh batériu a keď je auto zaparkované, tak pri zakývaní to nahrá.
TOTO som ale nikdy nepoužíval a treba si uvedomiť, že tá funkcia je iba dočasná, dokiaľ akumulátor funguje, lebo pri letných 60 stupňov vo vnútri a pri -25 v zime je otázka pár mesiacov, kedy už nebude fungovať.

Taktiež kamera po pár sekundách zhasne displej, aby ťa neoslňoval. Nahrávanie zvuku z kabíny zásadne nepoužívam.
Treba si dať pozor na tie kamerky, ktoré normálnymi bielymi diódami v noci neustále prisvetľujú, to by som hneď vyhodil do koša v rámci bezpečnosti.

Táto kamerka je nonstop zapojená v zapaľovači a žije si svoj vlastný život, nijako sa do nej nezasahuje ani nič nenastavuje. Už mám asi 2 roky nefunkčný displej, ale stále nahráva obstojne.

Rozmýšľal som nad ďalšou, išiel by som teraz do toho malého valčeku bez displeja s WIFI pripojením na mobil.

Ináč je to veľmi dobrá vec a zopár zaujímavých situácií už mám nakopírovaných aj na USB kľúči.

Osobne by som viac ako stovku /cca 2500,- Czk/ za autokamerku nedal.

Čo sa týka tých setov predná + zadná tak je to zaujímavé, ale tam je už montáž a napojenie na elektriku trošku zložitejšie ako len pichnúť do zapaľovača a zatlačiť kábel do tapacírungu.
Vidlák

#8 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
dík za všechny odpovědi.Už mě to taky napadlo koupit jak pro motorku, tak pro auto kameru. Ale ta možnost přehodit kameru z motorky do auta je dost lákavá. Na motorce z výroby už mám vyvedené napájení pro USB a v autě bych to řešil napájením ze zapalovače. Pokud se rozhodnu pro duální sestavu , musím samozřejmě počítat s montáží kabelu na zadní čát motorky a auta. Vybrat vhodnou kameru proto bude asi problém, už při výběru mě několik kamer zaujalo, ale po přečtení recenzí jsem o nich přestal uvažovat.
U kamery, které by byla i na motorku musím požadovat dobré krytí IP 66-67, dobrou stabilizaci, smyčku, detekci nárazu, slušné rozlišení a alespoň 30FPS, slušnou paměťovou kartu a co největší zorný úhel.
automet

#9 Příspěvek od automet »

Prehadzovať kameru je hovadina.
To nie sú prenosné kamery.
Ak zodpovedne natiahneš kábel po tapacírungoch, už tam bude "zabetónovaná".
Okrem toho ak budeš mať k nej 2 držiaky, jeden na prísavku a druhý na nalepenie, tak najlepšie je pár mesiacov fungovať s prísavkovým na odskúšanie a potom ju nalepiť.
Ten na nalepenie je menší.
Vidlák

Re: Kamera do auta

#10 Příspěvek od Vidlák »

Další názor , o kterém budu uvažovat.
Dík.
automet

#11 Příspěvek od automet »

Ináč čo sa týka toho uzamknutia záznamu pri náraze, tak to má asi každá jedna kamerka aj tá najlacnejšia.

Podľa mňa je to úplne zbytočná funkcia, nakoľko po náraze automaticky vyberáš kartu, dávaš do PC alebo do peňaženky, takže ten záznam si nájdeš v adresári slučky aj bez uzamknutia. Nemá sa ti ako premazať. Jednak to premazáva od konca, to znamená, že by ti to premazalo až za dajme tomu niekoľko hodín ďalšieho nahrávania /v závislosti od veľkosti karty/, čo je v reálne irelevantné.
Kamerka vytvorí adresár, napr. LOCK, ktorý kamera nepremazáva.
Ak tam máš ale nastavenú vysokú citlivosť gyroskopu, tak ti tam bude postupne hádzať aj záznamy, napr. keď prejdeš dieru, tým pádom sa ti bude zmenšovať "využiteľné miesto na nahrávanie slučky".
Ja to mám na najnižšiu citlivosť, lebo vypnúť to nešlo.

Ja by som to riešil asi tak, že na moto by som dal jednu kameru, napr. to GOPRO je ultra populárne, vidím ho aj na moto, aj na prilbách a do auta nejakú kamerku, ktorá po počiatočnom nastavení už bude žiť vlastný život a nijako nebude šoféra obťažovať, napr. s manuálnym vypnutím displeja pri každej jazde alebo podobne...
Vidlák

#12 Příspěvek od Vidlák »

@automet,
dík za objasnění, asi to s nákupem provedu, tak jak říkáš. Do auta dám duální kameru a na motorku Gopro.
automet

#13 Příspěvek od automet »

GOPRO je viacúčelová outdoorová kamera, ktorá má všestranné použitie od lyžovania cez turistiku, cyklistiku, horolezectvo, potápanie.
Autokamera je jednoúčelová záležitosť, ktorá funguje len s nepretržitým napájaním a nemá žiadny stojan, iba úchyt na sklo. I keď stojanček by sa dal dobastliť, ale aj tak.
olisoft

#14 Příspěvek od olisoft »

co sa tyka pouzitia autokamery v zahranici, nedavno bol clanok o tom v ktorych krajinach je to Ok a kde kameru nemozes mat ani v batozine
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“