Výdrž filtrů 3M

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Výdrž filtrů 3M

#1 Příspěvek od Celeron »

Tak si tak sedím v dílně na židli u stolu a patlám vlies lepícím a napínacím lakem. Na hubě 3M polomaska 6000 s A2 filtrem 6055 na těkavý uhlovodíky. Patlám, najednou se mě zamotala šiška a místo na židli sedím na zemi. 8O Když jsem polomasku sundal, tak smrad mohutný, když nasadil, nic cítit nebylo.
Filtry nový, vykuchaný z originál vakuovýho balení 3M. Expirace 2026. Měl jsem to na hubě za ty 3 dny cca 9 hodin. Ventilky v polomasce funkční.
Je to možný, že za těch pár hodin je už filtr nasycenej? Pokud by byl nasycenej, tak by přeci bylo nitro v polomasce cítit. Hledám na netu a vůbec nic o době funkčnosti nemůžu nalýzt.
Napadá mě, že nitro je směs několika uhlovodíků s různou velikostí molekul a třeba něco s malou molekulou skrz filtr proleze a zrovna nemusí smrdět. A nebo je prolezlá koncentrace nízká ale po delší době se nakakumuluje hranice, kdy se dostaví reakce, co jsem zažil.
Nepoužíváte někdo tyhle uhlíkový filtry v zaměstnání? Zajímalo by mě, jak často se musí měnit, ve firmách na to určitě musí být nějaký předpis. Já vím, je to složitý, záleží na koncentraci škodlivin, na námaze při práci, velikosti chlapa, možná i teploty a vlhkosti.
Zkoušel jsem místního prodejce pracovních ochranných pomůcek ale taky k tomu nic neví a ani nic nenašel.
Třeba to pomůže dalším lidem aby s sebou nesekli jako já...
JardaRůžička

Re: Výdrž filtrů 3M

#2 Příspěvek od JardaRůžička »

Já vím, že Ti to nepomůže, ale neodpustím si to. Já mám na nitroředidlo (a i další) podivnou reakci a to už o dětství - dostávám z toho nehorázný hlad. :?
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

@Celeron Pokusil jsem si upřesnit použité ochranné pomůcky https://www.technitom.cz/ochranne-pomucky/polomaska-6100-6200-6300-3m/ https://www.3market.cz/6200-medium-3m-filtracni-polomaska-pro-dva-ochranne-filtry--pro-opakovane-pouziti--stredni-velikost/ varianty S, M a L
s filtrem https://www.3market.cz/6055-filtr-a2-k-maskam-rady-6000-na-organicke-plyny-a-vypary--cena-za-ks/
● Popisovaný stav byla dočasná ztráta vědomí? Máš nějakou představu o možných příčinách? (Ztráta ochranného účinku?)
● Filtr 3M 6055 třídy A2, koncentrace organických par a plynů do 10xNPK-P nebo 5000 ppm. Všude kde se používají běžné barvy, lepidla a pryskyřice. Filtr je možné kombinovat s protiprachovými filtry 3M 5911, 5925 a 5935 čím zlepšíte použití filtru a prodloužíte jejich životnost
● Pro hodnocení DALŠÍ POUŽITELNOSTI (životnosti) jsou zavedeny pojmy EXPOZICE a PRŮNIK Takže časy jsou dle nich různé. Navíc celé je to opřeno o "průměrné normální osoby". Bohužel citlivosti a vnímavosti jsou, u různých jedinců, vlastnosti silně individuální. Nepotěšil jsem tě ...
Úsměv

#4 Příspěvek od Úsměv »

Tuhle 3M polomasku včetně prachového filtru používám už léta. Především jako ochranu proti prachu. Broušení, řezání, sváření ale také vymetání komínu, v tomto směru naprostá spokojenost. Truhláři u kterých jsem to kdysi viděl, masku sundávali jen když si šli zapálit. Nestěžovali si. Možná by bylo dobré oslovit přímo výrobce. :)
S úsměvem jde všechno líp.. :D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Jak jsem psal, zamotala se mi palice a přemístil jsem se ze židle na zem. Ztráty žádný.
U lakování je protiprach předfiltr zbytečnej, ale u stříkání, hlavně pomaloschnoucích barev, jako jsou polyuretany je to naprostá nutnost. Jinak aerosol zapatlá aktivní uhlí. Nitro či akryl uschne už za letu a dá se oklepat.
Jdu zkusit výrobce, protože ani v Canisu, což je jeden z největších dodavatelů OPP mi nebyli schopni nic říci.
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

● @Celeron Jak jsem psal. Nevím zda někdo, kdo má jen obecné informace o specifikaci tvých pravděpodobných podmínek, bude schopen (ochoten) odpovědět.
● Pračky - čističky vzduchu mohou čistit své mechanické filtry otočením proudu vzduchu. Na čištění filtrů od pevných částic jsou i speciální (drahé) přístroje a náplně do nich.
HZS: Dynamická sorpční kapacita a rezistenční doba filtru Různé typy filtrů pro různé škodliviny (noxy) barevně odlišené
je třeba vyměnit když je v masce citít zápach škodliviny 3m_chemicky_pruvodce Tak je to prosté. POTÍŽ: Práh od kterého koncentraci vnímáme je veličina silně individuální, u každého jiná. V Anglii existuje žena schopná, dle vůně kožního mazu člověka, určit budoucí výskyt Alzheimerovy choroby řadu let před propuknutím pozorovatelných příznaků. Totéž psi. Choroby, duševní stav, ... U žen i těhotenství v ranném počátku. Kdy testery nedávají ještě jednoznačný výsledek.
● MOŽNÁ BY ŠLO NÁROKY NA FILTR SNÍŽIT POUŽITÍM ODSAVAČE S VÝDUCHEM VYVEDENÝM MIMO PRACOVNÍ PROSTOR
Civilní průmyslové ochranné filtry jsou obvykle specializované na určitou škodlivinu, kterou vážou s vysokou účinností i po dlouhou dobu, ale ostatní škodliviny vážou slabě nebo vůbec. Běžné ochranné filtry jsou konstruované pro použití v prostředí obsahujícím 1% až maximálně 2% objemová (10 000–20 000 ppm) škodliviny. Vyšší koncentrace škodlivin již malý filtr prorazí velmi rychle a jeho použití je nevhodné. Jediný spolehlivý prostředek pak představují izolační dýchací přístroje s vlastní zásobou vzduchu, nezávislé na okolní atmosféře.
MS COMPOSIT
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od MS COMPOSIT »

zkus se zeptat zde :

https://www.advasro.cz/kontakty

ideálně p.Vařil
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od STROHUR »

Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Hodil jsem dotaz přímo na podporu 3M. Ten na druhý straně mi tvrdil, že není možný abych zvadnul a při tom nic necítil. 12 hodin musí A2 filtr zvládnout naprosto bez problémů i na velkých koncentracích, problém by neměl být ani s A1, co má poloviční náplň.
Varoval mě ale že měli případ, že ve stříkárně chlap zvadnul na polyuretanu na hypoxii a to že nepoužil částicový předfiltr na A2 filtru, protože došly. Aktivní uhlí se v podstatě zalepilo aerosolem, polyuretan zreagoval a ztuhnul a ani změna nádechovýho odporu chlapa netrkla, že je něco špatně.
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

● @ Já si vždy musím "překládat": hypoxie nedostatek kyslíku (v buňkách, tkáních, orgánech či v celém organismu). H. se dělí obv. na 4 základní typy: (a) hypoxickou (s nízkým parciálním tlakem kyslíku v arteriální krvi, viz hypoxemie), (b) anemickou či transportní (např. při anemii, methemoglobinemii, otravě CO), (c) cirkulační (ischemickou při hypoperfuzi či ischemizaci tkání z celkových či lokálních příčin a stagnační při stáze krve, např. u žilních trombóz) a (d) histotoxickou (při poruše využití kyslíku tkáněmi, např. při blokování dýchacího řetězce kyanidy). Důležitý z hlediska h. a jejího posouzení je parciální tlak kyslíku v arteriální a venózní krvi a jejich rozdíl (arteriovenózní diference) informující o využití kyslíku.
● ZTRÁTA VĚDOMÍ ukazuje, že nedostatek O2 se projevil u citlivého orgánu s vysokou spotřebou O2 = mozek.
● Hypoxická hypoxie Hypoxická (též hypoxemická) hypoxie - způsobená nízkým přísunem O2. Mimo užití obličejové masky nastává též ve vyšších nadmořských výškách.

● Suma sumárum: Co se bude dít, když si tu masku nasadíš v "čisté" prostředí? Případným zkouškám, by měla být přítomna ještě vhodná další osoba.
● K posouzení vlivu masky na pokles O2 v krvi by šel použít prstový pulzní oximetr.
https://www.mediskont.cz/oxymetry/prstovy-pulzni-oxymetr/ /-/ https://www.kaufland.cz/product/490925610/
RC_FB

#11 Příspěvek od RC_FB »

Na podporu 3M se vykašlete, zejména přitom co tam sedí tady v ČR. Protože jestli někdo tvrdil že A2 "musí" v acetonu zvládnout 12 hodin, tak je nevzdělaný debil. Slabší pojmenování pro to odmítám použít.

Problém (jakýchkoliv) A2 filtrů je v tom, že jsou na látky s bodem varu nd 65°C.
Aceton má (podle čistoty) kolem 56°-57°C. Takže co A2 zvládne záleží na teplotě (resp. souvisejícím parciálním tlaku par). A navíc tohle uhlí neudrží ten aceton nafurt, když se s ním dělat přestane, tak něco trochu pustí (a něco dosytí, pokud filtr zůstane ležet v dílně spolu s tím co tam schne).
Že jsi si nesedl na zem dřív než po devíti hodinách je celkem pozoruhodné. Jestli jdeš v dalším týdnu k doktorovi na jakékoliv odběry, tak to přesuň-protože rezidua acetonu v krvi a celkem dost acetonu v moči najdou dnešní metody pohodlně po 4-8 dnech. A pokud tě zastaví policajti, tak co předvede ten sheissdreck s názvem Drugwipe se neodvažuju odhadovat-prostě budeš týden za fetku nejsockovatější (čuchače) a pochlastávače mizerné samohonky.

Na aceton patří filtr s označením AX (drahý jak vepř, v 3M podání kolem 1100,- bez DPH a na polomasku nejde).
Pokud použiješ A2, tak při práci s vypínákem tak max. 2h v kuse, pak nechat filtr (spíš v teplejším prostředí kde nic dalšího nesmrdí) vydechnout a vysytit a pak pokračovat. A nenakládat mu víc než 6-8 hodin celkem, pak vyměnit.
Když děláš takovou práci, bez větrání (které kvůli schnutí, teplotě a vlhkosti nechceš)-tak se snadno dostaneš velmi brzo na hranici kdy A2 filtr prorazíš (a AX by vydrželo tak 3h) a trochu si spálíš nos-takže krom krátkého mžiku nic necítíš a pak jsi otupělý a to že se vesele sjíždíš vůbec neregistruješ.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
mior
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od mior »

Celeron píše:Jak jsem psal, zamotala se mi palice a přemístil jsem se ze židle na zem.

Je veľmi možné, že to zamotanie hlavy vôbec nesúvisí s lakovaním...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
igorb

#13 Příspěvek od igorb »

mior píše:
Je veľmi možné, že to zamotanie hlavy vôbec nesúvisí s lakovaním...

Je mozne ze to s lakovanim suvisi aj ked to nebolo nim sposobene :mrgreen: ... raz som dostal nejakeho virusa, tak som sedel doma a nad niecim modelarskym pracoval so sklonenou hlavou, postavill som sa a isiel okamzite k zemi, este stastie ze bola postel hned vedla mna a zem ju zdarne trafil ... nie nebolo to nizkym tlakom krvi ale Vertigom, proste sa mi pri praci nad stolom v predklone nieco uvolnilo v labyrinte (asi sposobene tym virusom) a nevedel kde je sever (ani kde je hore a dole a este sa to aj furt pretacalo) a este to aj vyzeralo ze vyjdu ranajky nespravnym koncom :mrgreen:
igorb

#14 Příspěvek od igorb »

RC_FB píše: max. 2h v kuse, pak nechat filtr (spíš v teplejším prostředí kde nic dalšího nesmrdí) vydechnout a vysytit a pak pokračovat

aj som cakal kedy niekto povie ze ten bordel sa musi niekam uskladnit a ten filter je na tolkohodinovu pracu v modelarskej koncentracii proste od pohladu maly
RC_FB

#15 Příspěvek od RC_FB »

Úplně malý není, ale v pokojové dílně už lakování modelu velikosti A3 systémem "ať to odsejpá a je to hotové" bez otevřeného okna udělá koncentraci daleko přesahující povolené průmyslové limity.
A uhlí třídy A v sobě aceton prostě neudrží, je to jen "zpomalovač".
Udrží ho jen AX-a tenhle filtr v takovém prostředí naplní kapacitu záchytu během několika desítek minut až prvních hodin. Tak to prostě je.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Odpovědět

Zpět na „Dílna“