Odtah (odsávání) k protahovačce
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odtah (odsávání) k protahovačce
Možná někdo bude mít tip, zkušenost:
Objednal jsem si protahovačku, protože doma pořád (teda spíš občas) něco dělám ze dřeva a na mojí malé hoblovce nedosáhnu stejnoměrné tloušťky prken. Ale doteď jsem odsávání neřešil, respektive jen u srovnávací cirkulárky, kde odsávám průmyslovým vysavačem (což taky neni uplně ideální).
Tak jsem pojal nápad, že rovnou koupím i nějaký laciný, menší odtah. No ale jak na to koukám, tak jsem do toho dost zabřednul :-(.
Dost mě mate, že i když jsou to poměrně velké stroje, jejich parametry jsou takové na oko slabé:
Prům. vysavač má 1000W, podtlak 21kPa, průtok vzduchu třeba 200m3/h. A saje tak, jako obyč. domácí vysavač, tedy nic moc.
Levný odtah má běžně třeba jen 500W, podtlak méně než 1 kPa, průtok vzduchu ale větší, třeba do 1000m3/h. ...
...chápu, že větší průtok vzduchu tomu asi dává tu sílu. Ale stejně mě ty čísla moc nepřesvědčily. Máte s tím zkušenost?
Na tu protahovačku je v návodu doporučeno podtlak 0.5 kPa, průtok asi 500m3/h. Uvažoval jsem o KH-1111, ale klidně bych volil i něco menšího, místa taky neni uplně nazbyt.
Objednal jsem si protahovačku, protože doma pořád (teda spíš občas) něco dělám ze dřeva a na mojí malé hoblovce nedosáhnu stejnoměrné tloušťky prken. Ale doteď jsem odsávání neřešil, respektive jen u srovnávací cirkulárky, kde odsávám průmyslovým vysavačem (což taky neni uplně ideální).
Tak jsem pojal nápad, že rovnou koupím i nějaký laciný, menší odtah. No ale jak na to koukám, tak jsem do toho dost zabřednul :-(.
Dost mě mate, že i když jsou to poměrně velké stroje, jejich parametry jsou takové na oko slabé:
Prům. vysavač má 1000W, podtlak 21kPa, průtok vzduchu třeba 200m3/h. A saje tak, jako obyč. domácí vysavač, tedy nic moc.
Levný odtah má běžně třeba jen 500W, podtlak méně než 1 kPa, průtok vzduchu ale větší, třeba do 1000m3/h. ...
...chápu, že větší průtok vzduchu tomu asi dává tu sílu. Ale stejně mě ty čísla moc nepřesvědčily. Máte s tím zkušenost?
Na tu protahovačku je v návodu doporučeno podtlak 0.5 kPa, průtok asi 500m3/h. Uvažoval jsem o KH-1111, ale klidně bych volil i něco menšího, místa taky neni uplně nazbyt.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Re: odtah (odsávání) k protahovačce
Na tuhle protahovačku ti stačí průmyslové odsávání příkonově nejmenší co najdeš.
Není to o příkonu, ale o velikosti pytle a jeho propustnosti.
Jakmile se časem přicpe jemnějším prachem, je potřeba vyčistit, jinak se průtoky vzduchu snížej na třetinu.
Poznáš to snadno tak, že se začne povrchem napínat víc, než když je nový a čistý.
Já běžně používal 550W na 40cm kudly.
Není to o příkonu, ale o velikosti pytle a jeho propustnosti.
Jakmile se časem přicpe jemnějším prachem, je potřeba vyčistit, jinak se průtoky vzduchu snížej na třetinu.
Poznáš to snadno tak, že se začne povrchem napínat víc, než když je nový a čistý.
Já běžně používal 550W na 40cm kudly.
● Potřebuješ (válcovou nádobu plastový barel s víkem) separátor který má je přívod s tangenciálním zaústěním (tangenciální – tečný, směřující podél obvodu u kruhových útvarů). To vyvolá pohyb po krouživé spirále a postupné vypadávání částic, kdy s jejich klesající váhou vypadávají od těch těžších k lehčím. Někdo to tady má popsáno u digi frézování? Odtah přes zeď do vedlejší místnosti?
● Inspirace a hotové řešení pro menší objemy. Nutno zkontrolovat zda zaústění směřuje proud podél obvodu Separátory popela
● Inspirace a hotové řešení pro menší objemy. Nutno zkontrolovat zda zaústění směřuje proud podél obvodu Separátory popela
dudaj píše:Na tuhle protahovačku ti stačí průmyslové odsávání příkonově nejmenší co najdeš.
Ale takovej ten sud alá Scheppach DC 100, to je asi spíš pro zlost, co? Musí to být aspoň to s tím pytlem...(?).
semo píše:Ale takovej ten sud alá Scheppach DC 100, to je asi spíš pro zlost, co? Musí to být aspoň to s tím pytlem...(?).
Musíš mít pytel. Těch hoblin je hrozně moc za chvilku práce.
Na tři prkna si to asi nekupuješ, má to díky jinému elektromotoru minimální hluk, využiješ to i na další věci.
https://www.dobrestroje.cz/dobrestroje/ ... RACHU-230V
Re: Odtah (odsávání) k protahovačce
No, tři prkna..jak kdy
. Teď budu dělat dvě postele, ale většinou toho tolik samozřejmě neni.
Nicméně díky za tip, na ten Holzman jsem taky koukal a možná bych ho teda i vzal. Jestli myslíš, že výkon stačí. Jde mi hlavně o to, aby to opravdu ty hobliny bralo, když už se to kupuje.
Další v pořadí byl ten KH-1111, ale ten má zas jen asi 70cm hadice, takže by se prodražil.
Nicméně díky za tip, na ten Holzman jsem taky koukal a možná bych ho teda i vzal. Jestli myslíš, že výkon stačí. Jde mi hlavně o to, aby to opravdu ty hobliny bralo, když už se to kupuje.
Další v pořadí byl ten KH-1111, ale ten má zas jen asi 70cm hadice, takže by se prodražil.
Výkonu se neboj. Tam spíš jde o to směrování hoblin. Vylétají pod vysokou rychlostí a pokud je odsávání na hoblovce správně nasměrováno, není co řešit. Navíc hoblovka umožňuje pouze 3 mm úběr, takže žádná tlustá tříska.
Na dvě postele moc dřeva nepadne. Spíš jde o to, v jaké je kvalitě a kolik budeš celkem ubírat, aby to bylo rovné.
Ubírej postupně ze dvou stran na střídačku a posledním úběrem si dorovnej prohnutí. Krajové fošny se chovají jinak než středová.
Teď koukám, že u hoblovky nevidím přípravu na odsávání.
Na dvě postele moc dřeva nepadne. Spíš jde o to, v jaké je kvalitě a kolik budeš celkem ubírat, aby to bylo rovné.
Ubírej postupně ze dvou stran na střídačku a posledním úběrem si dorovnej prohnutí. Krajové fošny se chovají jinak než středová.
Teď koukám, že u hoblovky nevidím přípravu na odsávání.
Naposledy upravil(a) dudaj dne stř 20.11.2024 12:18, celkem upraveno 1 x.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Koukni na stránky Proteco. Kámoš si na "domácí žvejkání" koupil dvoupytel, vrch hadr, spodek igelit za 4500,-
Má to rok a zatím bez problémů. Trochu je omezující velikost igelitovýho pytle, musí se častějc měnit a nebo vysypávat. Narazil na ještě o 700,- levnější Scheppach ale tam se mu nelíbila krátká hadice.
Má to rok a zatím bez problémů. Trochu je omezující velikost igelitovýho pytle, musí se častějc měnit a nebo vysypávat. Narazil na ještě o 700,- levnější Scheppach ale tam se mu nelíbila krátká hadice.
Kouknul jsem na videa. Je to opravdu protahovačka. Kudla nahoře.
Trošku problém je, že bez srovnání na hoblovce z jedné strany neuděláš rovnou desku.
Pokud dáš křivý hranol rovnou do protahu, on se bude hoblovat, ale v průběhu cesty se bude stáčet a tudíž i hoblovaný povrch nebude rovný. Za mne drahá hračka. Teda pokud nemáš doma srovnávačku.
Odsávání tam je do strany. To taky není ideální.
lepší je tohle https://www.svarecky-obchod.cz/drevoobr ... blovka.htm
Trošku problém je, že bez srovnání na hoblovce z jedné strany neuděláš rovnou desku.
Pokud dáš křivý hranol rovnou do protahu, on se bude hoblovat, ale v průběhu cesty se bude stáčet a tudíž i hoblovaný povrch nebude rovný. Za mne drahá hračka. Teda pokud nemáš doma srovnávačku.
Odsávání tam je do strany. To taky není ideální.
lepší je tohle https://www.svarecky-obchod.cz/drevoobr ... blovka.htm
S tím srovnáváním jsem si toho vědom. Mám doma právě ještě jednu starou hoblovku-srovnávačku. Bohužel je malá, ale v podstatě si myslím, že co se srovnávání týče, nabídne podobné služby, jako hobby kombinovaná hoblovka s protahem. Uvidíme. Já většinou rovnou stranu chytám na pile nebo maflíkem (pokud to formát dovolí), případně u táty na větší hoblovce, tam už je to snazší... Je to samozřejmě v domácích podmínkách vždy trochu improvizace. Měl jsem právě ale potíž udělat stejnou tloušťku na více prknech, to si myslím, že protah trochu pomůže.
Ad odtah: Předně, děkuju za tipy. Porovnal jsem ujistil se, že potřebuju "to s pytlem" :-). Nakonec jsem došel k závěru, že je to všechno podobné, jen ten KH 1111 má kovový rotor a tak jsem vzal ten.
Ad odtah: Předně, děkuju za tipy. Porovnal jsem ujistil se, že potřebuju "to s pytlem" :-). Nakonec jsem došel k závěru, že je to všechno podobné, jen ten KH 1111 má kovový rotor a tak jsem vzal ten.
Ano, kovový rotor je důležitý. Mockrát mi to vzalo suk.
Tak čau.
Tak čau.
- LittleFalco
Já mám léta Holzmann ABS850_230V. Tenkrát stál 4500Kč, dnes se dá koupit za 3500. Ano, funguje to, pytel se plní ale dnes už bych rozhodně připlatil za vícepytlový systém s větším výkonem. Na hoblování (mám šířku 400mm max) nebo frézování tohle stačí ale jak dám na pilu velký kotouč tak to všechny piliny nepobere - není na to dostatečný průtok vzduchu . Což je ostatně důvod proč čtyřpytle někdo vymyslel. Já proto před řezáním trámů nebo fošen vyjedu s pilou ven a řežu tam - a i tam mám zapnuté odsávání - takový kompromis. V dílně čisto a sousedství nezapadá prachem
Za mě raději vzít něco většího použitého z Bazoše než nové a menší za stejnou cenu. Ometat centimetr žlutého prachu naprosto ze všeho je dost opruz.
Za mě raději vzít něco většího použitého z Bazoše než nové a menší za stejnou cenu. Ometat centimetr žlutého prachu naprosto ze všeho je dost opruz.
Zpátky doma, v kopcích :-)
LittleFalco píše:raději vzít něco většího
Už tak jsem z toho dost "vyplesklej" :-). Ono toho místa zas neni až tak moc.
U tý pily je taky důležitý jak se odsává.
Já odsával i ze spodu i ze shora.
Pokud to člověk nedělá profi a častěji vypráší důkladně pytle, tak to jde.
To vyprášení pytlů je asi největší opruz.
V dílně, kde se dělá se dřevem, se nelze vyhnout prachu. Ty pytle jsou relativně řídký a to nejjemnější do vzduchu stejně pustěj.
To by musely být odsávačky mimo místnost venku. To lze udělat, ale ne v zimě.
Já odsával i ze spodu i ze shora.
Pokud to člověk nedělá profi a častěji vypráší důkladně pytle, tak to jde.
To vyprášení pytlů je asi největší opruz.
V dílně, kde se dělá se dřevem, se nelze vyhnout prachu. Ty pytle jsou relativně řídký a to nejjemnější do vzduchu stejně pustěj.
To by musely být odsávačky mimo místnost venku. To lze udělat, ale ne v zimě.