Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- LittleFalco
Re: Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením
Ještě k výběru školy:
Já to měl naprosto opačně - moduly v pohodě (k smíchu když to člověk porovná se zkouškama na vysoké) zato jsem měl problém se získáním praxe.
Pro získání průkazu bude muset doložit osmistránkový formulář kde mu někdo osvědčí že dělal všechny operace tam uvedené což se v reálném provozu za tři roky nemusí povést.
Já to měl naprosto opačně - moduly v pohodě (k smíchu když to člověk porovná se zkouškama na vysoké) zato jsem měl problém se získáním praxe.
Pro získání průkazu bude muset doložit osmistránkový formulář kde mu někdo osvědčí že dělal všechny operace tam uvedené což se v reálném provozu za tři roky nemusí povést.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Klučina od kolegy co tam je, to má s praxí teď celkem v pohodě, vyhlídl si je tam nějaký borec co dělá ULL na druhé straně areálu, dostanou se k letadlům, mají přivýdělek a slíbenou práci po odmaturování, a to ještě není v maturitním ročníku.
LittleFalco píše:
u nás je to dost stlačené díky jednomu nejmenovanému (dnes největšímu) přepravci.
...
Mohl byste, prosím, toto trochu rozvést? Jen bych se rád informoval jestli existuje něco, o čem nevím.
LittleFalco píše:Já to měl naprosto opačně - moduly v pohodě (k smíchu když to člověk porovná se zkouškama na vysoké)
...
Zkoušky na vysoké byly naprosto v pohodě, narozdíl od těchto výkvětů co se teď ukazují. Otázky od "hlavního", co rozumí jenom tomu danému předmětu a cucá si z prstu náhody, podklady žádné (existují oficiální učebnice, ale ty neobsahují odpovědi na otázky v modulech) a tak podobně. Je to zajímavá situace.
Zkoušky na vysoké měli strukturu a vždy byly naprosto postačující skripta. Pokud se člověk naučil skripta, měl za A. Pokud byste měl oficiální knížku (nebo skripta školy) u sebe při testu z modulu, absolutně vám to nepomůže.
Ja bych zdůraznil naučit se pořádně anglicky -za A je to oficiální jazyk a všechny manuály jsou v EN a za druhé vypadnout z te české bubliny ,protože tady Tě nikdo pořádně nezaplatí
● @djgas Pocit domova má každý jinak. Na zkušenou se chodilo odedávna. A dnes už je to zase možné. A pokud se na to časem budu cítit, tak mohu zkusit být sám sobě zaměstnavatelem. S hodně velkým štěstím to někdy vyjde. Když ne, tak znovu začnu hledat prostředí, kde mi vztahy na pracovišti budou vyhovovat.
● Největší devízou získanou za mladých let, je schopnost se učit nové věci. Tak mohu fungovat nejen v tom, co jsem si zvolil, ale i tam kam mne život a osud nakonec zavane. Jen to nabrání znalostí a moudra, na dobrou expertní úroveň, přece jen několik roků vždy zabere.
● Největší devízou získanou za mladých let, je schopnost se učit nové věci. Tak mohu fungovat nejen v tom, co jsem si zvolil, ale i tam kam mne život a osud nakonec zavane. Jen to nabrání znalostí a moudra, na dobrou expertní úroveň, přece jen několik roků vždy zabere.
djgas píše:Ja bych zdůraznil naučit se pořádně anglicky -za A je to oficiální jazyk a všechny manuály jsou v EN a za druhé vypadnout z te české bubliny ,protože tady Tě nikdo pořádně nezaplatí
Myslíš, že bychom měli raději vypadnout odsud všichni?
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Myslíš, že bychom měli raději vypadnout odsud všichni?
To si nemyslím, třeba já pracuji na rotace 6 týdnů a 6 týdnů. Také jsem instruktor typových kurzů a mohu říct že úroveň a celkově zájem českých studentů leteckých oborů je mnohem nižší než v zahraničí. Také zkušenost mezinárodní dá klukovi mnohem větší rozhled a pak se může sám rozhodnout kde a s kým působit . Ale AJ je naprosto nezbytná za jákýhkoliv okolností i když bude udržovat kočárky (Cessny) tak úcl chodí na kontroly a už se i zkouší ptát -přelož mi service bulletin např.,protože zaměstnavatel musí prokázat znalost AJ u svých zaměstnanců. A nejednou zjistili, že člověk dělá nějakou práci po paměti a vlastně neumí si ani přečíst manuál...
Jen jsem si rejpnul. Ale souhlasím, že dnes je angličtina více než nutná, víc, než za mých školních dob ruština. A nějaká praxe venku také neuškodí, takto získané zkušenosti se vždycky hodí a mohou také pomoci v případném kariérním růstu - tady i venku. Ale zase nemohou odejít všichni.
Hitec Aurora 9X
To určitě nemohou odejít všichni a upřímně,Češi jsou dost konzervy a neradi se vzdalují od domova . Nás co pracujeme venku je hrstka ,také bez zkušenosti ze zahraničí se blbě dosahuje na lepší pozice . Vím kdyz jsem před lety sel poprvé ja ven ,koukali do CV ze nemám zkušenost se zahraničím . Nyní to jde jako po másle a také potkáváš dejme tomu 50-100 stejných lidi a reputace s tebou jde . Samozřejmě to chce nejaky lukrativní typ,ktery se ovšem v ČR shání blbě a už vůbec ne hrazeny zaměstnavatelem . Někdy to chce investici ze svého -ale zase se to hodně rychle vrací .
Tak ve čtvrtek jsme navštívili Vodochody a Ruzyň. Ve Vodochodech synátora odrazuje intr. Myslím si, že to bude spíš kvůli příliš informacím, které jsme dostali
. Byla to jediná škola, která měla DOD za provozu a celou prohlídku nechala na studentech. Vybavení asi dobrý, spousta kroužků, kam můžou docházet po škole. Můžou lítat i v tělocvičně a nemusí řešit počasí a blízkost letiště.
V Ruzyni mi to zpočátku přišlo jako nábor do Czech Airlines Technics
, moduly zajišťují oni, když tam absolvent nastoupí. Nicméně dílny mi přišly pěkné a když mistr ukazoval maturitní práce, tak vypadaly dobře. Spolupracují s intrem v Dejvicích, tam asi žádné kroužky nebudou a já se zapomněl zeptat. Praxi ve třeťáku mají týden v kuse a škola i navrhne ubytování v místě. To je výhoda proti Kunovicím, kde jsou to tři dny praxe, dva dny škola a tím pádem odpadá praxe v Chotusicích či
Kluka zatím nejvíc láká právě Ruzyň, asi proto, že ho baví dopraváky, já bych ho zase radši viděl v Kunovicích, kde má možnosti získat ty moduly, zdálo mi to tam fajn a přijde mi to tam jako nejuniverzálnější start do oboru.
V Ruzyni mi to zpočátku přišlo jako nábor do Czech Airlines Technics
Kluka zatím nejvíc láká právě Ruzyň, asi proto, že ho baví dopraváky, já bych ho zase radši viděl v Kunovicích, kde má možnosti získat ty moduly, zdálo mi to tam fajn a přijde mi to tam jako nejuniverzálnější start do oboru.
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Tak abych to uzavřel, v neděli jsme poslali přihlášky v pořadí Kunovice, Ruzyň a místní průmyslovka v Kutné Hoře. Přijímačky nanečisto dopadli dobře, tak jen ať to nepokazí v přijímačkách naostro.
Díky všem za postřehy a reference.
Díky všem za postřehy a reference.
No výborně tak držím palce ať mu to do těch Kunovic klapne a třeba ho přetáhneme k nám do aeroklubu .
Já už su tam víc jak 50 roků a nové potřebujeme
Já už su tam víc jak 50 roků a nové potřebujeme
SkyClimber,Velox 2m,Pitss,Scout,Yak54,Click2,GeeBee r3,Bird of Time,Me110,B-26,Tilia25, Aurora9
Lítat nebo do dílny? 
Ten kdo umí na letadle letět a taky ho opravit to je pro aeroklub mana z nebes! 
SkyClimber,Velox 2m,Pitss,Scout,Yak54,Click2,GeeBee r3,Bird of Time,Me110,B-26,Tilia25, Aurora9
Tak na závěr: Synek je do Kunovic přijat, postupuje z druhého místa. Výsledky mu stačily s přehledem i do Ruzyně.