Sbach FMS přechod na LiIon

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Sbach FMS přechod na LiIon

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám už spoustu let bublinkovýho Sbacha od FMS. Strojovna do nečasu a zimy, prostě se doma osadí první sada batérek a celej vrazí do auta a na letišti vyndá a hned letí.
Poháním ho 4S LiPol 2,6Ah, Dualsky nebo Graphene. Jenže v zimě jak známo LiPolky moc nedávají, i když mám udělaný zateplení, tedy přelepený chladící díry v haupně a baterka je ve flísovým fusaku. Z letních cca 2,2 - 2,3Ah do 3,5V/čl. to spadne na 1,7-1,8 Ah, bez zateplení ještě víc.
Chtěl bych přejít na 4S2P 35A Muraty, na kterých se zima až tak moc neprojevuje. Jenže s nima je Sbach hlavně v druhý půlce letu oproti letním LiPolkám dost hodně línej. Je to jasný, 4S LiIon má ke konci letu o skoro 2V míň, než LiPol.
Co s tím, změnit vrtuli? Nyní tam mám 14/7. Co by jste doporučili? Kdyby byl někdo ochoten to zkusit v e-Calcu, tady je něco naměřenýho, když mi před časem začal odcházet původní motor. Naštěstí jsem ho dal dohromady.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Sbach FMS přechod na LiIon

#2 Příspěvek od jyrry »

Mám za to, že na některé otázky okolo použití LiIon při vyšších proudech odpoví obrázky tady a tady a třeba tady

ediot: Z obrázků je mj. taky jasné, jak LiIon snáší ty nízké teploty - při dostatečném proudu se na jejich vnitřním odporu vytopí dostatek energie a dojde k samoohřívání ;-)
jyrry.webnode.cz
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

Před letem bych ohřál na pokojovou teplotu. Do přívodu chladicího vzduchu bych dal termostatem (termostatickým servem) řízenou štěrbinovou žaluzii. Regulující množství chladicího vzduchu. A létal na "letní" Li-Pol.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Ale jo, ty datašíty mě jsou známý. Mě spíš jde o to, jak a kam na to napájecí napětí z LiIon o cca 2 volty nižší hnout vrtulí ze stávající 14/7. Vidím APC 15/6 nebo 15/8 nebo Fox 15/8. V APC 16/x moc výběr není jen 16/8 a 16/10 a ty u budou moc těžký. Koupit od každýho jednu a zkoumat je cca 1000 kaček.
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ludicek »

4S 2600 mi v tejto veľkosti pripadá, že to asi je tehla.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše:... Koupit od každýho jednu a zkoumat je cca 1000 kaček.

Co nějaký ten "calc", tam by se to asi dalo dopočítat...
Z toho zkoumání a testování vrtulí tu mám 2 krabice (2-listy, 3-listy) za nejspíš tisíce, já těm "calcům" až tak nevěřil :mrgreen:

Tak mě napadá, kdybys byl někde poblíž (Rakovník), krabici ti půjčím a mohl bys testovat, myslím že by se něco našlo.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jyrry »

Jinak absolvoval jsem třeba přechod z 5s LiPol 3000mAh na 6s2p Li-Ion 18650 s tím, že s totožnou vrtulí to dalo skoro stejný příkon, ale významně vyšší hmotnost, což jsem vlastně potřeboval k dovážení většího samobrka :-)
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

To u mě nejde, 5S2P by se už nevešlo do baterkovýho prostoru v bublinkovým Sbachu. A i regl má na 4S1P LiPol rezervu jen asi 9A, 5S2P by asi nepřežil.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“