Plně nastavitelná nabíječka

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Plně nastavitelná nabíječka

#16 Příspěvek od warhawk »

Celeron píše:Hota má režim Lixx a tam se dá nastavit na setinu rozsah jakej potřebuješ. Až půjdu nabíjet, doplním odkaď kam.
Ale obávám se, že jsi nepomyslel na jednu věc. Píšeš nabíjení bez balancéru. To znamená, že nebudeš měřit napětí baterky kelvin metodou (rozdělený proudový a napěťový vedení) ale bude ti do toho kecat úbytek napětí na připojovacím kabelu a ten se s proudem a teplotou bude měnit.

Ten úbytek je ale přímoúměrný proudu a já předpokládám, že používá LiXxx, takže CC/CV. No a tam to max. prodlouží nabíjení.
Obecně jsem ale skeptický k tomu co vidím, takže nezbývá jen spoléhat na to, že Tomáš ví co dělá. Nebo neví, ale placebo efekt vyhrál už kdejaký závod :lol:
guchar

#17 Příspěvek od guchar »

Tomáš má hodně zkušeností, jak z baterky co nejrychleji dostal, co jeho model za soutěžního letu potřebuje. A vyzkoušel si jak jeho baterky na takový úkol připravit. Pokud to funguje (jeho prakticky dosahovaná umístění v soutěžích říkají, že ano), tak nemá důvod to měnit. Dokud nepřijde něco (nebo někdo) s lepšími výsledky.
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

TomasC píše:... Vzduch s teplotou, tlakem, vlhkostí. Teplota baterek, motoru. Čas od posledního letu. Pocitová forma i případná nutnost zatlačit... A asi i nějaké další.
A z tohoto se dá nejlépe reguluje napětí na baterce :D .
...
Jako jsem z těch "pomalejších", ale pořád mi vrtá hlavou... Pokud letadlo vypne motor po 1000 Wminutě nemůže být v akumulátoru prostě víc? Jako že plno? Nebo jsem TO prostě jen nepochopil... :-/

Pak mě ještě napadlo.. Když setiny voltu, tak na přívodních kabelech + konektoru zůstane míň, jak ta setina? Nevidím, žádné "měřící" drátky, jen nabíjecí...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Celeron »

guchar píše:Jsou i výrobci Li-Pol článků, co je vyrábějí v takové kvalitě, že pokud jsou při uvedení do provozu balancovany, tak po nějakou dobu k jejich rozhození nedochází.

Tak Sony Murata je mezi LiIon článkama špička a když jim dáš 3-5 cyklů bez balancování, tak se rozjedou skoro o 0,1V. Hlavně pokud to je více paralelní spojení. Těch 18650 článků jsem nabíjel a vybíjel vyšší stovky kusů a vždy se tak chovaly. Proč je nebalancovat, ten vývod pokud si baterku zadáš nebo děláš sám je proti celýmu bloku naprosto zanedbatelná cenová prkotina.
MPml

#20 Příspěvek od MPml »

prikrylm píše:Jako jsem z těch "pomalejších", ale pořád mi vrtá hlavou... Pokud letadlo vypne motor po 1000 Wminutě nemůže být v akumulátoru prostě víc? Jako že plno? Nebo jsem TO prostě jen nepochopil... :-/

Pak mě ještě napadlo.. Když setiny voltu, tak na přívodních kabelech + konektoru zůstane míň, jak ta setina? Nevidím, žádné "měřící" drátky, jen nabíjecí...

Nechápu co na tom nechápeš.
Když po odebrání toho změřenýho náboje (1000Wmin) v baterce zbyde nějaká zbytečná energie navíc, tak tam prostě JE a je tam zbytečná a akorát zbytečně zatěžuje model, který jí pak po zbytek letu musí zbytečně s sebou tahat.
Takže přesný nabíjení je rozhodně zásadní výhodou, to samé, pokud nabíjíš lehkými elektrony na rozdíl od těžkých (viz třeba rozdíl mezi lehká a těžká voda - H2O a D2O).
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od warhawk »

MPml píše:Nechápu co na tom nechápeš.
Když po odebrání toho změřenýho náboje (1000Wmin) v baterce zbyde nějaká zbytečná energie navíc, tak tam prostě JE a je tam zbytečná a akorát zbytečně zatěžuje model, který jí pak po zbytek letu musí zbytečně s sebou tahat.
Takže přesný nabíjení je rozhodně zásadní výhodou, to samé, pokud nabíjíš lehkými elektrony na rozdíl od těžkých (viz třeba rozdíl mezi lehká a těžká voda - H2O a D2O).

Zajímavá myšlenka. Nicméně nebylo by rozumnější nabíjet jen solární energií? Přeci jen pochází ze slunce a takto dobitá baterie je vlastně lehčí (jak je známo, energie se nemůže ztratit, takže se fotony přeměněné na náboj snaží zoufale vrátit zpět do slunce, čímž baterii nadlehčují a tím i celý model).
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od warhawk »

Celeron píše:Tak Sony Murata je mezi LiIon článkama špička a když jim dáš 3-5 cyklů bez balancování, tak se rozjedou skoro o 0,1V. Hlavně pokud to je více paralelní spojení. Těch 18650 článků jsem nabíjel a vybíjel vyšší stovky kusů a vždy se tak chovaly. Proč je nebalancovat, ten vývod pokud si baterku zadáš nebo děláš sám je proti celýmu bloku naprosto zanedbatelná cenová prkotina.

To neplatí paušálně. Když jsem po několika letech rušil 3s1p Koniony (JETI PowerIon), které neměly ani vyvedený balanční konektor, seděly všechny dost přesně a to obě sady.

Některé články se rozchází hodně, některé skoro vůbec. Uživatel to může ovlivnit nejvíce tím, že je netahá na maximum. já jsem například nikdy neprovozoval modely do vypnutí a základem je vyhnout se vybíjecímu kolenu.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše:Pak mě ještě napadlo.. Když setiny voltu, tak na přívodních kabelech + konektoru zůstane míň, jak ta setina? Nevidím, žádné "měřící" drátky, jen nabíjecí...

Úbytek na kabeláži a na konektorech je přímoúměrný proudu jím procházejícím. Bez balančního konektoru měří nabíječka jen to, co vidí na svorkách. To znamená nejen napětí článků a ubýtky na vnitřním odporu, ale také všechny možné "přechoďáky". Pokud použiješ balanční konektor, kterým teče zanedbatelný proud, je i úbytek na přechoďácích zanedbatelný. Říká se tomu Kelvin connection nebo také 4-wire measurement (Českými ekvivalenty si nejsem už jist).

Každopádně, existují různé algoritmy, kdy např. nabíječka měří napětí článků při nulovém proudu, provádí se různé kompenzace apod. Schluze býval v tomto jedničkou. Jenže s rozmachem Lixxx a balančními konektory všude, je tohle téma už trochu zbytečné.
MPml

#24 Příspěvek od MPml »

zavedený český název metody je "čtyřdrátová metoda" - a pro přesná měření se používá celkem běžně.
viz třeba
https://www.mericitechnika.cz/produkty/ ... elvin~p246
a nebo všechny lepší LCR metry
https://pajtech.cz/de5000-precizn-mstek ... -7902.html (link jen kvůli popisu - cena nesmyslná)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od warhawk »

MPml píše:zavedený český název metody je "čtyřdrátová metoda" - a pro přesná měření se používá celkem běžně.
viz třeba
https://www.mericitechnika.cz/produkty/ ... elvin~p246
a nebo všechny lepší LCR metry
https://pajtech.cz/de5000-precizn-mstek ... -7902.html (link jen kvůli popisu - cena nesmyslná)

de5000 mam doma. Zajimavosti je to, ze Agilent (U1733C) pro merak teto kategorie nepouziva 4 vodicove mereni.
MPml

#26 Příspěvek od MPml »

warhawk píše:
de5000 mam doma. Zajimavosti je to, ze Agilent (U1733C) pro merak teto kategorie nepouziva 4 vodicove mereni.

vítej v klubu :-) já ho kdysi kupoval z Japonska (lepší cena a záruka) a je to nejlepší, co kdy za ty peníze v LCR šlo koupit. Skvělý měřák, akorát za ty krokodýlky, co u toho jsou, by zasloužili píp.
Celou dobu mám v plánu udělat si novou tu "krabičku" s těma nožovýma "tišťákama" a pořádnýma krokodýlkama - ale není čas :lol: . Ale jak s "moderní dobou" :roll: mám ten DE v stále častějším :roll: používání (viz současná elektronika a elyty :roll: v ní) tak mě to po novém roce asi konečně dožene.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od warhawk »

MPml píše:vítej v klubu :-) já ho kdysi kupoval z Japonska (lepší cena a záruka) a je to nejlepší, co kdy za ty peníze v LCR šlo koupit. Skvělý měřák, akorát za ty krokodýlky, co u toho jsou, by zasloužili píp.
Celou dobu mám v plánu udělat si novou tu "krabičku" s těma nožovýma "tišťákama" a pořádnýma krokodýlkama - ale není čas :lol: . Ale jak s "moderní dobou" :roll: mám ten DE v stále častějším :roll: používání (viz současná elektronika a elyty :roll: v ní) tak mě to po novém roce asi konečně dožene.

Jo, to snad někdo dělal a dokonce prodaval na eBay. O tišťák bychom se mohli podělit ;-) (používám hojně Aisler.net).
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“