Vánoční výpadek
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vánoční výpadek
Tak po nějakém čase bez RCMANIA se vracíme. Velmi se omlouvám a píšu informace co se stalo.
No, jak to chodí, tak se sejde několik drobných okolností a celkově je z toho katastrofa.
Server jsem platil a měl ho jsem ho v datacentru u kamaráda, který provozoval hostingové služby. Díky tomu jsem měl roky dobrou podporu. Jak čas běžel a uběhlo přes 10 let, tak se kamarád posouval a servery už moc nedělal. V noci z 25. na 26.12.2024 proběhl úklid v serverovně. Z logiky správců je to ideální čas. „Bohužel“ přitom objevili neznámý server, vzhledem k neznámosti ho odpojili a odvezli do skladu.
26. když jsem zjistil, že „nejedeme“ a zde díky všem rcmaniakům, kteří mi napsali, že se něco děje, kontaktoval jsem kámoše. Ležel s chřipkou a nebral telefon…
26. jsem odjel na rodinou dovolenou do hor, pokud bych věděl víc, asi bych přibalil notebook, ale nevzal jsem ho…
Někdy večer se mě po smršti telefonů, SMS a mailů podařilo kontaktovat správce a vyjádřit jisté „znepokojení“, že my tento servis úplně nevyhovuje.
27. odpoledne jsem měl informaci, že je server odpojen a ve skladu. Bylo jasné, že tam končím a potřebuji data.
V neděli 29. jsem měl v úschovně 16 GB dat. Složku serveru, kde jsou obrázky a tak. A 1 GB zálohy databáze. To už jsem tušil, že se provoz podaří obnovit. Ale vzhledem z zoufalé rychlosti a absenci notebooku PC, jsem s tím nemohl nic dělat. Zvažoval jsem nákup PC v místě nebo dřívější odjezd.
Už od listopadu jsem nad přesunem hontingu přemýšlel. Dokonce jsem udělal nějaké experimenty na transformaci dat pro nové phpBB forum. Transformace běží hodiny!! Jedním z požadavků bylo zabezpečení a celková modernizace.
Nevím, zda je vše hotovo, rozhodně jsem přes mobil ladil nový hosting a teď po návratu z hor aktualizoval data. Data jsou z 26.12.2024. Myslím, že by mohlo chybět pár příspěvků.
Za mě je zásadní poučení, že to musí zvládnout i někdo další. Notebook sebou a službu prostě tvrdě zaplatit a nespoléhat na kámoše.
Přijměte ještě jednou moji omluvu.
Novinkám se budu věnovat v jiném příspěvku.
No, jak to chodí, tak se sejde několik drobných okolností a celkově je z toho katastrofa.
Server jsem platil a měl ho jsem ho v datacentru u kamaráda, který provozoval hostingové služby. Díky tomu jsem měl roky dobrou podporu. Jak čas běžel a uběhlo přes 10 let, tak se kamarád posouval a servery už moc nedělal. V noci z 25. na 26.12.2024 proběhl úklid v serverovně. Z logiky správců je to ideální čas. „Bohužel“ přitom objevili neznámý server, vzhledem k neznámosti ho odpojili a odvezli do skladu.
26. když jsem zjistil, že „nejedeme“ a zde díky všem rcmaniakům, kteří mi napsali, že se něco děje, kontaktoval jsem kámoše. Ležel s chřipkou a nebral telefon…
26. jsem odjel na rodinou dovolenou do hor, pokud bych věděl víc, asi bych přibalil notebook, ale nevzal jsem ho…
Někdy večer se mě po smršti telefonů, SMS a mailů podařilo kontaktovat správce a vyjádřit jisté „znepokojení“, že my tento servis úplně nevyhovuje.
27. odpoledne jsem měl informaci, že je server odpojen a ve skladu. Bylo jasné, že tam končím a potřebuji data.
V neděli 29. jsem měl v úschovně 16 GB dat. Složku serveru, kde jsou obrázky a tak. A 1 GB zálohy databáze. To už jsem tušil, že se provoz podaří obnovit. Ale vzhledem z zoufalé rychlosti a absenci notebooku PC, jsem s tím nemohl nic dělat. Zvažoval jsem nákup PC v místě nebo dřívější odjezd.
Už od listopadu jsem nad přesunem hontingu přemýšlel. Dokonce jsem udělal nějaké experimenty na transformaci dat pro nové phpBB forum. Transformace běží hodiny!! Jedním z požadavků bylo zabezpečení a celková modernizace.
Nevím, zda je vše hotovo, rozhodně jsem přes mobil ladil nový hosting a teď po návratu z hor aktualizoval data. Data jsou z 26.12.2024. Myslím, že by mohlo chybět pár příspěvků.
Za mě je zásadní poučení, že to musí zvládnout i někdo další. Notebook sebou a službu prostě tvrdě zaplatit a nespoléhat na kámoše.
Přijměte ještě jednou moji omluvu.
Novinkám se budu věnovat v jiném příspěvku.
Re: Vánoční výpadek
Vůbec bych to nehrotil, takové věci se stávají a pokud je k dispozici záloha (pokud možno funkční
) databáze a nejde o něco na čem záleží rotace zeměkoule
tak jde obvykle o xxxxx.
Za těch mojich už přes 40
let s všelijakýma sčotama a serverama (víc než by se dalo čekat), k tomu můžu akorát dodat elementární a vyzkoušené poznámky - to že něco běží, je vždy nutné brát jako malý zázrak
a to, že cokoli běží (obecně funguje) je akorát signál, že až bude nejnevhodnější situace, tak to lehne.
Napsal bych i víc, zejména ohledně spolehlivosti různých hostingů (za třicet let už člověk lecos zažije), ale nemá smysl si hned prvního ledna kazit nový rok.
Takže hodně štěstí a zdraví (ostatní je zcela nedůležité), podle mě to dopadlo víc než skvěle.
Za těch mojich už přes 40
Napsal bych i víc, zejména ohledně spolehlivosti různých hostingů (za třicet let už člověk lecos zažije), ale nemá smysl si hned prvního ledna kazit nový rok.
Takže hodně štěstí a zdraví (ostatní je zcela nedůležité), podle mě to dopadlo víc než skvěle.
Jo a ještě jedna poznámka - to že něco tvrdě zaplatiš jako službu rozhodně neznamená, že to bude fungovat - bych mohl vyprávět jak jsme kdysi byli u nějakého "nejhustšího a nejlepšího a vůbec top"
pohrobka jakéhosi SPT a průser to byl kontinuální, zážitky neuvěřitelné, přičemž vyvrcholením bylo to, že jsme přišli i o doménu (naštěstí pak jsem jí nakonec pak s odstupem času zase nějak získal zpátky - od nějakého vexláka buhvíodkud).
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Díky. To, že mám data, i když jsem to definitivně zjistil až dnes, tak mě trochu uklidnilo.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá podpora je k nezaplateniu!
A preto, ak treba financie, možno treba zvážiť spoplatniť členstvo na RC mánii.
Predsa to Tomáš platiť sám.... Či?
A preto, ak treba financie, možno treba zvážiť spoplatniť členstvo na RC mánii.
Predsa to Tomáš platiť sám.... Či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pojďme nejprve vyřešit fungování fóra... 
- Bayeux
- Kontaktovat uživatele:
Super, že se dílo podařilo - a doufám Tome že Ti to moc nepokazilo sváteční dny rodinného a zaslouženého odpočinku (i když tuším a jak čtu, nejen "v hlavě" to bylo ...).
Souhlasím s @mior - a pokud se zase objeví záložka s DONATE a jakýmsi mecenášstvím serveru - mohli by jsme ji mnozí TI, co nám RCmania chyběla (a ptali se mnozí, bubnovalo se všude možně - od jiné diskuse po FB) využít ! Tak jako to máme v klubu se stejným jménem víme, že to bude na dobré účely.
Já to rozhodně udělám
Bo kam jinam si člověk může přijít pokecat se stejně postiženými, pro radu (nebo ji vydolovat z historie) - případně si "nechat virtuálně naložit"
Případně pojďme udělat nejaký MERCH s vidinou vzniku rezervy pro podobné průsery (aby si Tomáš mohl kdekoliv skočit do krámu koupit počítač na zprovoznění serveru + ředidlo na nervy
).
Souhlasím s @mior - a pokud se zase objeví záložka s DONATE a jakýmsi mecenášstvím serveru - mohli by jsme ji mnozí TI, co nám RCmania chyběla (a ptali se mnozí, bubnovalo se všude možně - od jiné diskuse po FB) využít ! Tak jako to máme v klubu se stejným jménem víme, že to bude na dobré účely.
Já to rozhodně udělám
Případně pojďme udělat nejaký MERCH s vidinou vzniku rezervy pro podobné průsery (aby si Tomáš mohl kdekoliv skočit do krámu koupit počítač na zprovoznění serveru + ředidlo na nervy
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Určitě. Na elektrotechnický Bastlírně byli co vím kromě majitele dva superadmini. Stalo se to, že majitel, celkem ještě mladej kluk náhle asi před rokem zemřel. No a ti superadmini a další zasvěcení to dávaj dohromady dodneška. Ono tam není jen problém přístupů a techniky, ale taky spousta "státní" administrativy, jako dědictví, autorských práv a soudních rozhodnutí. Nevím přesný podrobnosti, ale pokud by si to jeden superadmin penzijního věku nevzal za svý a nevěnoval tomu spousty úsilí a prostředků asi by Bastlírna už neexistovala.
Tak hlavně že se to s RCmánií povedlo, díky za to.
Děkuji za zmrtvýchvstání, třebaže by bylo stylovější o Velikonocích a ne 1. ledna.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
Tome, nelam si s tím hlavu
Stalo se a stává se i jinde.
Tvoje chyba to nebyla a přesto jsi neměl o vánoční dovolené klid, znám to.
Tak moc bys to potřeboval řešit, víš možná jak, ale nemůžeš - jsi daleko, bez hw, je to v hlavě a vytěsnit to nejde...
Takže zachránil jsi data, už tě to varovalo bez výrazných následků a tak místo sypání popele na hlavu se poplácej po ramenou, že se povedlo - málokdo jiný by to za tebe udělal
Díky a snad už jsi v pohodě
Stalo se a stává se i jinde.
Tvoje chyba to nebyla a přesto jsi neměl o vánoční dovolené klid, znám to.
Tak moc bys to potřeboval řešit, víš možná jak, ale nemůžeš - jsi daleko, bez hw, je to v hlavě a vytěsnit to nejde...
Takže zachránil jsi data, už tě to varovalo bez výrazných následků a tak místo sypání popele na hlavu se poplácej po ramenou, že se povedlo - málokdo jiný by to za tebe udělal
Díky a snad už jsi v pohodě
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Díky, ale myslím, že je fair napsat co se stalo.. A poučení to opravdu je.
Upřímně, proti minulému roku, kdy jsem vyzvedl 27.12.2023 rozhodnutí o létání pro Svaz modelářů (v datovce bylo od 20.12., ale cvok zase nejsem) a pak se rozčiloval a sestavoval podklady pro odvolání pro právníky, to bylo docela slabé.
Tady jsem mnohem více tušil, že to dobře dopadne a nemusel jsem čekat do dubna (kdy to taky dobře dopadlo).
Takže pekelný vánoční týden se stává standardem, ale má to sestupnou tendenci.
Upřímně, proti minulému roku, kdy jsem vyzvedl 27.12.2023 rozhodnutí o létání pro Svaz modelářů (v datovce bylo od 20.12., ale cvok zase nejsem) a pak se rozčiloval a sestavoval podklady pro odvolání pro právníky, to bylo docela slabé.
Tady jsem mnohem více tušil, že to dobře dopadne a nemusel jsem čekat do dubna (kdy to taky dobře dopadlo).
Takže pekelný vánoční týden se stává standardem, ale má to sestupnou tendenci.
Tome díky moc! Dal jsi to úžasně.
Hezký rok 2025. Mirek
Hezký rok 2025. Mirek