Vánoční výpadek

Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky k ovládání nebo fungování tohoto diskuzního fóra, nebo třeba náměty na zlepšení, tak sem s nimi. Naleznete zde i pravidla tohoto fóra.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Vánoční výpadek

#1 Příspěvek od TomasC »

Tak po nějakém čase bez RCMANIA se vracíme. Velmi se omlouvám a píšu informace co se stalo.

No, jak to chodí, tak se sejde několik drobných okolností a celkově je z toho katastrofa.
Server jsem platil a měl ho jsem ho v datacentru u kamaráda, který provozoval hostingové služby. Díky tomu jsem měl roky dobrou podporu. Jak čas běžel a uběhlo přes 10 let, tak se kamarád posouval a servery už moc nedělal. V noci z 25. na 26.12.2024 proběhl úklid v serverovně. Z logiky správců je to ideální čas. „Bohužel“ přitom objevili neznámý server, vzhledem k neznámosti ho odpojili a odvezli do skladu.
26. když jsem zjistil, že „nejedeme“ a zde díky všem rcmaniakům, kteří mi napsali, že se něco děje, kontaktoval jsem kámoše. Ležel s chřipkou a nebral telefon…
26. jsem odjel na rodinou dovolenou do hor, pokud bych věděl víc, asi bych přibalil notebook, ale nevzal jsem ho…
Někdy večer se mě po smršti telefonů, SMS a mailů podařilo kontaktovat správce a vyjádřit jisté „znepokojení“, že my tento servis úplně nevyhovuje.
27. odpoledne jsem měl informaci, že je server odpojen a ve skladu. Bylo jasné, že tam končím a potřebuji data.
V neděli 29. jsem měl v úschovně 16 GB dat. Složku serveru, kde jsou obrázky a tak. A 1 GB zálohy databáze. To už jsem tušil, že se provoz podaří obnovit. Ale vzhledem z zoufalé rychlosti a absenci notebooku PC, jsem s tím nemohl nic dělat. Zvažoval jsem nákup PC v místě nebo dřívější odjezd.
Už od listopadu jsem nad přesunem hontingu přemýšlel. Dokonce jsem udělal nějaké experimenty na transformaci dat pro nové phpBB forum. Transformace běží hodiny!! Jedním z požadavků bylo zabezpečení a celková modernizace.

Nevím, zda je vše hotovo, rozhodně jsem přes mobil ladil nový hosting a teď po návratu z hor aktualizoval data. Data jsou z 26.12.2024. Myslím, že by mohlo chybět pár příspěvků.

Za mě je zásadní poučení, že to musí zvládnout i někdo další. Notebook sebou a službu prostě tvrdě zaplatit a nespoléhat na kámoše.

Přijměte ještě jednou moji omluvu.

Novinkám se budu věnovat v jiném příspěvku.
MPml

Re: Vánoční výpadek

#2 Příspěvek od MPml »

Vůbec bych to nehrotil, takové věci se stávají a pokud je k dispozici záloha (pokud možno funkční :lol:) databáze a nejde o něco na čem záleží rotace zeměkoule ;) tak jde obvykle o xxxxx.
Za těch mojich už přes 40 :roll: let s všelijakýma sčotama a serverama (víc než by se dalo čekat), k tomu můžu akorát dodat elementární a vyzkoušené poznámky - to že něco běží, je vždy nutné brát jako malý zázrak :lol: a to, že cokoli běží (obecně funguje) je akorát signál, že až bude nejnevhodnější situace, tak to lehne.
Napsal bych i víc, zejména ohledně spolehlivosti různých hostingů (za třicet let už člověk lecos zažije), ale nemá smysl si hned prvního ledna kazit nový rok.
Takže hodně štěstí a zdraví (ostatní je zcela nedůležité), podle mě to dopadlo víc než skvěle.
MPml

#3 Příspěvek od MPml »

Jo a ještě jedna poznámka - to že něco tvrdě zaplatiš jako službu rozhodně neznamená, že to bude fungovat - bych mohl vyprávět jak jsme kdysi byli u nějakého "nejhustšího a nejlepšího a vůbec top" :lol: pohrobka jakéhosi SPT a průser to byl kontinuální, zážitky neuvěřitelné, přičemž vyvrcholením bylo to, že jsme přišli i o doménu (naštěstí pak jsem jí nakonec pak s odstupem času zase nějak získal zpátky - od nějakého vexláka buhvíodkud).
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

Díky. To, že mám data, i když jsem to definitivně zjistil až dnes, tak mě trochu uklidnilo.
mior
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mior »

Dobrá podpora je k nezaplateniu!

A preto, ak treba financie, možno treba zvážiť spoplatniť členstvo na RC mánii.

Predsa to Tomáš platiť sám.... Či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TomasC »

Pojďme nejprve vyřešit fungování fóra... ;)
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Bayeux »

Super, že se dílo podařilo - a doufám Tome že Ti to moc nepokazilo sváteční dny rodinného a zaslouženého odpočinku (i když tuším a jak čtu, nejen "v hlavě" to bylo ...).

Souhlasím s @mior - a pokud se zase objeví záložka s DONATE a jakýmsi mecenášstvím serveru - mohli by jsme ji mnozí TI, co nám RCmania chyběla (a ptali se mnozí, bubnovalo se všude možně - od jiné diskuse po FB) využít ! Tak jako to máme v klubu se stejným jménem víme, že to bude na dobré účely.

Já to rozhodně udělám ;) Bo kam jinam si člověk může přijít pokecat se stejně postiženými, pro radu (nebo ji vydolovat z historie) - případně si "nechat virtuálně naložit" :D
Případně pojďme udělat nejaký MERCH s vidinou vzniku rezervy pro podobné průsery (aby si Tomáš mohl kdekoliv skočit do krámu koupit počítač na zprovoznění serveru + ředidlo na nervy :lol: ).
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

TomasC píše: stř 01.01.2025 14:15 Za mě je zásadní poučení, že to musí zvládnout i někdo další.
Určitě. Na elektrotechnický Bastlírně byli co vím kromě majitele dva superadmini. Stalo se to, že majitel, celkem ještě mladej kluk náhle asi před rokem zemřel. No a ti superadmini a další zasvěcení to dávaj dohromady dodneška. Ono tam není jen problém přístupů a techniky, ale taky spousta "státní" administrativy, jako dědictví, autorských práv a soudních rozhodnutí. Nevím přesný podrobnosti, ale pokud by si to jeden superadmin penzijního věku nevzal za svý a nevěnoval tomu spousty úsilí a prostředků asi by Bastlírna už neexistovala.
Tak hlavně že se to s RCmánií povedlo, díky za to.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ladous »

Děkuji za zmrtvýchvstání, třebaže by bylo stylovější o Velikonocích a ne 1. ledna.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Steve

#10 Příspěvek od Steve »

Tome, nelam si s tím hlavu 8-)
Stalo se a stává se i jinde.
Tvoje chyba to nebyla a přesto jsi neměl o vánoční dovolené klid, znám to.
Tak moc bys to potřeboval řešit, víš možná jak, ale nemůžeš - jsi daleko, bez hw, je to v hlavě a vytěsnit to nejde...
Takže zachránil jsi data, už tě to varovalo bez výrazných následků a tak místo sypání popele na hlavu se poplácej po ramenou, že se povedlo - málokdo jiný by to za tebe udělal :lol:
Díky a snad už jsi v pohodě 8-)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

Díky, ale myslím, že je fair napsat co se stalo.. A poučení to opravdu je.

Upřímně, proti minulému roku, kdy jsem vyzvedl 27.12.2023 rozhodnutí o létání pro Svaz modelářů (v datovce bylo od 20.12., ale cvok zase nejsem) a pak se rozčiloval a sestavoval podklady pro odvolání pro právníky, to bylo docela slabé.

Tady jsem mnohem více tušil, že to dobře dopadne a nemusel jsem čekat do dubna (kdy to taky dobře dopadlo).

Takže pekelný vánoční týden se stává standardem, ale má to sestupnou tendenci.
MirekZ

#12 Příspěvek od MirekZ »

Tome díky moc! Dal jsi to úžasně.
Hezký rok 2025. Mirek
Odpovědět

Zpět na „O tomto fóru“