Pepin a nejen vysílač(e)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Pepin vybírá vysílač

#466 Příspěvek od pepin »

díky, zkusím to přez ty speciální funkce, i když samo že ideál by bylo ---na zemi ero zapnu, vario si to načte samo jako nulovou výšku a já nic víc neřešim ,necvakám, neresetuju.

s tím proč mi vadí že vario odečítá výšku, to nerozumím co tím myslíš.
Louda

#467 Příspěvek od Louda »

To pusť z hlavy nerozuměli jsme si i když jde o totéž jde ti o to abys při startu měl nulu.
To samozřejmě půjde taky akorát si musíš vybrat podmínku která má provést reset.

Třeba stopky plynu - ty nuluješ vždyky před startem? Spínačem ? tak zvolíš ve speciáních funkcích stejný pro telemetrii.
Nebo něcojiného třeba přepnutí letového režimu ?
Louda

#468 Příspěvek od Louda »

Ještě dvě věci,

když máš detekované vario tedy telemetrie ti měří hodnotu alt a vspd tak se ti ve speciálnich funkcích pro reset objeví i volba těchto hodnot nemusíš tedy resetovat celou telemetrii ale třeba jen výšku .
pepin

#469 Příspěvek od pepin »

Díky, už mi to fachá, jen to přes ten přepínač když přepnu vypadá na displey jak barevná hudba než přepnu zase zpět.

Ale v každém případě jak jsem to vario potunil o tu slídu a smrštovačka se nedotýká toho čidla tak to je teda sakra rozdíl, ted už si to pohopsává cca metr dva nahoru nebo dolu, předtím s tou smrštovačkou to bylo šílený, po zresetování to samo vylezlo třeba 15/20 metru.

Ono teda pořád si to vario tak trochu žije vlastním životem a během letu si bude určitě poruznu popípávat podle toho jak moc se zrovna rozhodne kecat, snad ale mín, než jak se toho čidla dotýkala ta smrštovačka.

ještě mi napadlo že by možná bylo fajn, pokud by šlo pro to vario nastavit nějak zpoždění třeba 2 vteřiny trvalého stoupání než vubec pípne.

nastavením citlivosti to nevyřeším, bo si pokecává nahoru dolu sice málo, ale rychle.
prikrylm

#470 Příspěvek od prikrylm »

Stručně (?)
- varia, co mám a co jsem viděl mají/měly přes dírku senzoru jakousi řídkou "houbičku"
- v ETX krom funkce "reset telemetry" existuje cosi jako "logický spínač", který se jmenuje "Telem" (v anglické verzi, česky snad taky), který je "zapnutý" pokud rádio přijímá telemetrii z přijímače. Takže se (např.) dá na základě "objevení se" telemetrie vytvořit krátký a třeba i zpožděný impuls, kterým se resetuje telemetrie. Jinými slovy. Zapnu rádio, pak zapnu přijímač a jakmile se v rádiu objeví telemetrie a (třeba za sekundu) se telemetrie resetuje a tím pádem vynuluje výška. (vyšlo mi to na jeden LS a jednu spec fci) - reset telemetrie extra spínačem taky není úplně hloupá. Dá se použít třeba nevyužitý trim plynu jako tlačítko, kterým se ten reset provede.
- zpoždění hlášení varia lze poměrně jednoduše - ten LS, co hlídá kladný VSpd, má možnost nastavení zpoždění právě o ty jednu/dvě sekundy. A to zpoždění funguje tak, že se LS zapne až po nastavené době, tedy podmínka pro LS musí platit nastavenou dobu, jinak se nezapne. Pokud podmínka pro LS přestane platit, vypne se hned. To je asi tak nějak přesně to, co chceš. (dokud jsem nevyzkoušel, tak jsem chování tohoto zpoždění vůbec neznal. :) )
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#471 Příspěvek od pepin »

Díky., myslím, že ten reset pouze mechanicky přez tlačítka---nastavil jsem to na ty kuří nohy, první kuří noha noha naskočí po zapnutí vysílače automaticky, zmáčknutím druhé vario vyresetuji a dalšími mohu zvedat hlasitost vária---to mi přijde takové i logické a vše z jednoho potáku--měniče urovně ?

ta barevná hudba když cvaknu resetování je v pohodě, vypadá to hrozně, ale jediný co se děje je to, že jak resetuji jak alt, tak i vspd, tak ten reset když je přepnuto na reset střídavě neustále--dokud je přepnuto na reset střídá reset ALT a reset VSPD, proto ta barevná hudba a v podstatě díky ní ani nejde přehlédnout že jsem třeba zapoměl z resetu přepnout zpět.

zkusím tedy nastavit to zpoždění přez ten LS, jen je ted to počasí na nějaké termické pokusničení uplně na prd a pusou tak leda poznám, že to něco dělá, navíc ted v zimě když už jdu lítat, tak to jsou většinou era který ovládám tím flysky I6, takže s radiomasterem to je stále spíš o domácím pokusničení a klasicky co se doma zdá jako ideální a super se v reálu často ukáže jako né uplně ideální, ale nechci to zase nechávat až na jaro a mít z toho pak zamotanou hlavu jak to budu poruznu měnit a přenastavovat pátý přez devátý.
pepin

#472 Příspěvek od pepin »

Tady mám zkusit to zpoždění ve zdržet?
1445E263-AF70-4DD9-A8EE-F2C6F8FA59D9.jpeg
1445E263-AF70-4DD9-A8EE-F2C6F8FA59D9.jpeg

Edit: zdá se, že to možná bude ono, zkusil jsem nastavit ve zdržet 0,3s a vario v klidu už si nepopípává, měnit tu hodnotu i během letu by neměl být problém, tak až se dočkám termiky , vyzkoušim.

Ke všemu si ale už striktně dělám poznámky a to raději dvojmo, už je toho na mě moc, abych to udržel v hlavě, ale pořád se to dá a navíc ty věci, jako vario, hlasitost, reset telemetrie,až se postupně doberu finálního nastavení už bude to nastavení pro každý model naprosto stejný.
Přílohy
601E6988-77F2-4789-9F0D-45A33468AE5D.jpeg
pepin

Re: Pepin a nejen vysílač(e)

#473 Příspěvek od pepin »

Ted se ještě bezuspěšně trápím s možností muří nohu číslo3 nastavit tak, aby byla jako výchozí po zapnutí vysílače.

zvládnul jsem si nastavit tu polohu muří nohu polohu 3 jako výchozí v položce předletová příprava , tak mi vysílač upozorní že při jeho zapnutí jsem na muří noze č1, ale boha netuším jak nastavit aby vysílač při zapnutí automaticky zvolil muří nohu 3, což by bylo jako ideál pro středovou hlasitost vária,

reset vária bych potom mohl nastavit pro muří nohu č 1 páč uplně ztlumit hlasitost varia stejně postrádá smysl když mohu vário uplně vypnout přepínačem.
prikrylm

#474 Příspěvek od prikrylm »

Tuším, že možná ne všechna rádia, ale minimálně moje (první z) TX16S mají tyhle "muří nohy" jako samostatné jednosměrné zařízení emulující potenciometr, resp. 6 jeho poloh a nastavení možné není.
Co nechat hlasitost na nějakém potenciometru. Ten zůstává v poloze, kde jsi ho nechal...
pepin

#475 Příspěvek od pepin »

Co nechat hlasitost na nějakém potenciometru. Ten zůstává v poloze, kde jsi ho nechal...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

také jsem o tom uvažoval, ale zatim mi přijde ideálnější mít jak reset, tak i tu hlasitost na těch muřích nohách, přecijenom těmi tlačítky je ta hlasitost přesně definovaná----za větru se mi bude zdát muří noha 3 málo hlasitá, tak dám 4/5/6 a vím co dělám, i když vario nepípá, na potáku se trochu obávám že to jen odhadem budu honit z leva doprava stylem---je to málo---noo, tak to už je zase moc--zkušenost ze starého graupnera kde mám přez poták vyvedeno pípání do sluchátka do ucha.

co ale netuším , když tu hlasitost nechám na těch muřích nohách tak jak ji mám nastavenou ted, tedy muří noha č1 výchozí poloha a uplně stažená hlasitost telemetrie, nebude potom stažená hlasitost teleme třeba i pro hlášení výpadku dosahu přijímače a podobně?

jde mi o to, že pokud s tím modelem budu místo lovení termiky akrobatit, vubec bych nemusel z výchozí muří nohy 1 resetovat vario dvojkou a hlášení vária poté přepnout na muří nohu 3. Prostě jestli tou hlasitostí ovládám opravdu pouze to vário--případně jiné externí čidlo ale né základní varovná infa a hlášení mezi vysílač, přijímač.
prikrylm

#476 Příspěvek od prikrylm »

Kdesi v nastavení je zvlášť hlasitost varia a nenašel jsem možnost nastavit ji "dynamicky", ale to, co nastavuješ je (tuším) hlasitost obecně. Takže ano, pokud ztlumíš vario úplně, neuslyšíš ani jiná varování.
Řešení může být
- pokud chci ztlumit vario úplně, tak netlumím zvuk, ale vypnu vario (jako se vypíná jen na klesání).
- vypnu zvuk úplně, ale pro ostatní varování si (ještě) ve spec fcích přidám vibrace - jsou tam jakési 3 druhy "bzuků", takže teoreticky tři různá varování .
pepin

#477 Příspěvek od pepin »

Ok, tak jsem tu hlasitost nakonec přecijenom přesunul přez kontrolu středové polohy v předletové přípravě na S1 poták a do wingetu si pro ten poták ještě raději dal na obrazovku měřák.

Pomalu začínám zvažovat, že jestli mi to frskácký vario přijde opravdu v poho, asi začnu rozprodávat jetácký přijímače a jen bych si koupil od jeti malý 5K R5L s plným dosahem pro vário na flysky I6.

Začínám mít pocit že je jen otázka času kdy postupně přesunu na radiomastera modely i z těch svojich graupneru a použival bych už jen radiomaster a I6 flysky.
pepin

#478 Příspěvek od pepin »

poslední kosmetický upravy a pokud zítra počasí neodradí tak valim minimálně do neděle létat.

dnes jsem vyzvednul od doktora obytnou dodávku tak paráda že nemusim jet caddynou a na louce zjištovat co všechno jsem doma zapoměl.

Jestli se mi ale už dnes podaří i druhého easyglidera roztáhnout nástavcema křídel na 2,6m , no, bylo by to fajn ale nevim nevim.
Přílohy
739F8691-A4D9-47DD-8E1F-DBF74BFA9613.jpeg
9A19D4A1-D307-4607-9D54-577451F398AC.jpeg
pepin

#479 Příspěvek od pepin »

Dnes počasí uplně na pytel, jsem myslel, že odpoledne se pobalim a vyrazim, i jsem byl domluvenej s kámošem modelářem co bydlí poblíž místa kam jsem chtěl jet, že dorazim dnes k němu a ráno se od něj přesunu už jen kousek na louku, ale vzhledem k dnešnímu počasí a rannímu infu v rádiu, že se zítra očekávají v nížinách mlhy jsem to vzal, to pujdu raději i zítra do práce.

Ale zase na druhou stranu asi stíhám roztáhnout toho easyglidera, funkčně už mám v podstatě hotovo, ted jen čekám, až se za dvě, tři hodky upeče uhlíková obruba v moji speciální termokomoře z vyhřívaný elektrický deky :D
Přílohy
4ABC32C4-1060-4B14-9630-FF64895E7CC1.jpeg
pepin

#480 Příspěvek od pepin »

Tak to rozpětí nakonec z plánovaných 2,6m nějak samo vyrostlo na 2,78m, s baterkou 3čl 450ma je letovka 795g ale ještě budu muset vlepit zezhoda do křídel uhlíkový stojny, už je to na ty vakuovaný křídla hodně veliký vzepětí a se už obávám že jen ty uhlíkový pásnice by se mohli nahoře od polyše odfouknout. Vlažný přemet to sice zvládlo ale zdálo se mi to už hooodně na hraně.
Přílohy
CCAEF7B5-ACC6-4A16-908B-5FAA61D13DA6.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“