Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderTiger

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderT

#2731 Příspěvek od Relax »

Na videích je vidět signalizace polohy ovládání bambi vaku, jestli je otevřený ( svítí přistávací reflektor ) nebo uzavřený ( zhasne ). Dost často na to zapomenu, hlavně když se voda vylévala jako včera postupně a dlouho což je otázka na pár minut váleček s třmenem dole povolit, posunout a znovu dotáhnout. Stávající poloha je ideální na AS350, na R-503 nevyhovuje. U oranžové Helisiky ZK-HIP byla myslím také OK.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#2732 Příspěvek od Relax »

Tady je lepší detail nastavování ovládání bambi vaku.
Přílohy
IMG_0037.jpg
P_20230918_182446.jpg
P_20230918_182403.jpg
Relax

#2733 Příspěvek od Relax »

Tak další komplikace s vysílačem, dost nečekaná. Představa že se pořízením kufru na nový vysílač se definitivně odstřihnu od karambolů s T8FG nebyla na místě. Jednou jsem ulomil třípolohový spínač a oprava byla složitá protože Hnízdil z RCservisu he skladem neměl, pak rána listama dotáčejícího se rotoru a menší díra na boku vysílače - další zbrklost. Ale taky poslední argument koupit radši nové rádio.

Jak jsem byl posledně na tom rybníku tak už se smrákalo, uklidil a ukurtoval jsem heliny a vysílač dával do kufru položeného na předním sedadle. Bohužel jsem asi nedával pozor, sice to cvaklo jenomže víko bylo šejdrem a zámečky nešly do sebe. Přijedu domů, to už byla skoro tma. Heliny ven, pak další věci. Nakonec vytahuju za ucho kufr s vysílačem, v levé ruce jsem držel asi bambi vak, nebyla každopádně volná. Najednou vidím že se kufr otevřel dokořán a vysílač letí dolů na chodník ! Protipohybem jsem ho naštěstí zastavil, zůstal přimáčknutý mezi kufrem a bokem sedačky nad stupačkou. Tak jsem ho pomalu uklidil, zavřel a domů.

Včera jsem ho nabíjel společně s baterkama pro heliny, ničeho jsem si nevšimnul ale nezkoumal jsem ho. Dnes stěhování do auta do Zlončic na sraz. Zlončice foukalo ale tak nějak únosně, váhal jsem jestli natankovat postřik naplno. Sestavím ráhno, jdu na start a jak vždy kontroluju jestli jdou listy do plusu při aktivaci záchrany, hmátnu do prázdna. Vypínač ulomený, koukal jenom konec pružinky……

Pěkná otrava, nechtělo se mi letět bez záchrany protože pokud bych musel odhodit rozmetadlo nebo bambi vak samostatným spínačem řízeně, budu se motat okolo autorotace s rizikem nechtěného vypnutí motoru a to by byla konečná. Byl jsem pěkně naštvaný, nezbývalo než dofotit zbytek modelů, znova to uklízet, kurtovat a vyrazit domů.

MSP hned našel dlouhý pružinový spínač Futaba v rcprofi v Chrudimi tak už jsem jeden koupil a v týdnu bude v Zásilkovně. Pak jsem juknul na kontakt na Hnízdila na Dědině co mi měnil ulomený třípolohový spínač na osmičce ale musel jsem si ho sehnat někde na Klatovsku. No a Hnízdil ho má za 145, z rcprofi jsem platil celkem 363 :-). No nic, snad mi to hlavně vymění nebo by musel Zdeněk, já do toho nelezu ani náhodou.

Dvoučlánky musím vybít na 60%, taky složenou dlouhou 2x3S ale sedm 6S snad zítra vylítám na 550. Akorát na ní musím přehodit přijímač zase na FASST abych měl starší T8FG. Zkoušel jsem vyndat pružinku a dát tam kulaté párátko, napřed jsem si chvilku nadával že jsem to mohl udělat už ve Zlončicích a letět. Drží to dole ( vy vypnuté poloze ), prstem směrem nahoru se to dá aktivovat ale vrátit pouze mechanicky, to by nebyl až tak problém. Akorát když se neodhadne délka kónické části tak se to vevnitř zasekne a nejde to pak hodit do aktivace, vnitřek se musí taky zkrátit. Představa že by tam ta Rescue třeba zůstala a model stoupal dokud bych ho neztratil ….. to nebudu ani domýšlet ani riskovat. Prostě servis - tečka.

Holt se vždycky nedaří. Plánovaný bambi na rybníce je taky passe. Byl jsem se tam podívat jestli tam nebude někde ten ulomený spínač. Rybáři rybník začali vypouštět, alespň teď vím kde je jaká hloubka a taky proč jsem tam 2020 pěkně zahučel a utopil mobil. Stát se to o pár metrů dál tak jsem tam v plných prsačkách možná zůstal taky.....

Přijel jsem domů, vytahal všechny věci a na okraji obrubníku asi metr vpravo se zatřpytil ten ulomený spínač.
Relax

#2734 Příspěvek od Relax »

Včera první večerní lítání, zelená dioda svítí opravdu hodně. Čím větší je tma, tím víc je to znát. Pocitově přechází ze zelené do bílé takže konkuruje přednímu reflektoru což není pro přesné čtení polohy moc idylka. O něco hůř se lítá na východní straně kde je víc tma, líp na straně kde zapadlo slunce a trochu je zde vidět silueta modelu. Párkrát jsem lítal ještě později za skoro naprosté tmy, v pohodě, nicméně představa že zhasnou z jakéhokoliv důvodu světla je k ničemu a omezuje zajímavý zážitek. Dřív jsem měl napájení z 2S LiFe, teď je to z prvních dvou článků pohonné 6S což je sice zapojování co každý start ale nemusím hlídat napětí a nabíjet další baterku s vahou navíc.
Přílohy
20240408_202141.jpg
20240408_201941.jpg
20240408_202154.jpg
20240408_194905.jpg
Relax

#2735 Příspěvek od Relax »

Předevčírem jsem asi vyzrál na těsnost bambi vaku. Nechtělo se mi do jakékoliv přestavby, pak mě napadlo zkusit využít ultra měkkou pěnovou podložku se samolepící vrstvou koupenou v obchodu pro hifi ze které jsou sedačky v kabině AS350. Vyndal jsem hliníkovou hvězdici upevněnou na krátké zahnuté drátky a přítlačné víko zavěšené na lanku ovládaném shora zbavil původní pěnové podložky pro myš. Spodní tvrdší gumový kroužek původně do rozmetadla - zkrácený a slepený prstolepem, osazený do silikonu jsem tam nechal. Sborka a vyzkoušet v bazénku. První náběr, zaviset - paráda. Místo ztráty kdy je za půl minuty minimálně třetina vody spodem pryč a zkoušet zvedat bambi vak ze země nedává smysl, tady to sotva kapalo. Bohužel s každým dalším pokusem to bylo stále horší až jsem se dostal na původní mizerný stav. Víko se otáčí, dokáže dosednout různě a guma se zřejmě nepravidelně vytlačí čímž vzniknou nerovnosti.

Napadlo mě dát tu pěnovou podložku i dolů, sečetl by se efekt přítlaku dvou kila vody. Rozborka, výměna horní vymačkané 8cm podložky kam jsem dal jako mezivstvu čirou oboustranku, která jde od víka s leštěným plničem oddělit jediným tahem. V bambi vaku jsem odtrhnul gumový kroužek a silikon, vyměřil plochý kruh 6/9cm a nalepil ho tam. Dosedací plocha už není milimetr dva jako původně ale 10mm naplocho, to je jiný level. Sborka, bazének a výborný výsledek, sotva pár kapek ! I kdyby takové těsnění vydrželo jenom jednu sezonu je to dobré. Škoda že to nedodávají jako plochou desku ale zarolované čímž vzniknou ty drobné svraštěliny jimiž se přece jenom něco ven dostane. Zkusím jim napsat, zda by nešlo poslat třeba čtverce 10/10cm které by byly dokonale rovné. Pak by už to nemělo chybu.
Přílohy
20240407_175636.jpg
20240407_175548.jpg
20240407_175348.jpg
20240407_162019.jpg
20240407_155744.jpg
20240407_155339.jpg
20240407_181014.jpg
Relax

#2736 Příspěvek od Relax »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=79QwDQPlIxM[/youtube]

Zkouška jaký je efekt výměny těsnění v bambi vaku při vylití vody načerpané a zdvižené staticky ze země. Vypadá to dobře, akorát klekla baterka v kameře kterou jsem čas nepoužíval a nezkontroloval. Při druhém podobném startu udělala přesně totéž.
Přílohy
20240412_183702.jpg
Relax

#2737 Příspěvek od Relax »

Rozborka Maďara hotová, nevypadá to tak zle. Rotorové listy jsou jasné, koupil jsem je tradičně ve Vídni v Hubschrauber.at kde je to jednodušší a za stejnou cenu jako v Blattschmied v Německu, skoro vše mají skladem. I s rezervní vrtulkou když už platím poštovné je to lehce přes devět tisíc, nejdražší sada na heli co lítám. Škoda, ty finance mohly jít do nových baterek GensAce 6S 5800mAh které se blíží jako nutnost.

Viklání stabilirátorů byl povolený šroub, totéž kompenzátor od SK jak se to zkroutilo až do zastavení a poškození listů. Vrtulkovým listům nic není takže kdoví jestli není defekt na trupu přece jenom od rotorového listu, možná to ukáže binokulární lupa a mikrozbytky folií kterými jsou listy potažené.

Fungují i složité pozičky které mě potrápily už několikrát, to je vysloveně radost to neřešit znova. Přitom levá je v hroudě bláta takže se mohla klidně ulomit.

Co je nejlepší že praskla sice volnoběžka kterou teď v ČR aktuálně nevidím a asi jí zkanibalizuji z 550 kde je na ní rovnou i hnací kolo 112T. Očesané bylo bohužel skutečně 118T z Austrálie, nezbude než změnit zubovou vůli a hnout s otáčkama ve vysílači.

Převody přední i zadní domek vrtulky jsou OK tzn. že nemusím nic rozebírat. Zadní domek šel sice ztuha dolů a na trubce jsou dvě hlubší rýhy tak to mohla být nějaká nečistota. Napřed jsem to viděl na ohnutí jenomže to by musela být taková rána že by to nevydržely stabilizátory a nemají ani škrábanec, taky kardan je v ose a nedělá žádný šišon nebo elipsu když ho protočím přes předek.

Co dostalo víc na frak jsou kloubky na táhlech mezi DC a unašečema, čepy vypadají netknuté. Tím pádem je šance na relativně rychlou opravu, i tak to proletím na jiném podvozku jenom mechaniku a trup až potom. Nevím jestli jít napřed do dvoulistu nebo pětilist, uvidím jak se to bude točit a co stopa listů, na začátek tam dám stejně souměrné lamináty takže s opravou můžu začít vlastně hned.
Přílohy
20240807_104043.jpg
Relax

#2738 Příspěvek od Relax »

Všechny díly dorazily z Dánska velmi brzy, stejně tak listy z Vídně ale tam mě čekají dvě hodiny práce na polepy bílými pruhy a červené konce. Je jich pět na každý list z pěti, dost práce. Našel jsem ještě jedno kolo 118T z Austráli, to potěšilo protože nemusím sahat do křivek motoru a otáčky zůstanou beze změny.

Dnes se to zase zhouplo na stranu komplikací a poměrně dost. Hlavní hřídel mi přišla v pohodě, vyměnil jsem 4 vymačkané a dva prasklé kloubky na táhlech z desky cykliky na unašeče kde jsou levý a pravý závit 2,5mm a tím možnost jemného doladění délky táhla pro stopu listu. S vizí že to mám za hodinu hotové a ve čtvrtek to pošlu do vzduchu se souměrným laminátem jsem to poprvé roztočil bez listů a na hlavě se mi něco nezdálo, ten obrys gripů neměl ostrou stopu což nevěstilo nic dobrého. Osadil jsem proto laminátové listy, na stůl upevnil svislou plastovou stupnici tak aby jí špice odtokové hrany míjela dva milimetry, zapnul rádio i gyro a s nulou na listech rotorem pomalu otáčel rukou. Všechno špatně, zítra asi nic nepoletí.

Z pěti listů jsou tři v rovině a ok ale čtvrtý letí 5mm nahoru, pátý 7,5mm dolů. Nejdou po sobě a lineárně že by to mohla být lehce ohnutá hřídel a šikmý disk rotoru, tím pádem bylo jasné že to musím rozebrat a čepy vyměnit. Tohle byla druhá původní sada ještě od pana Vorla z MSC, autora tří hlav které vyrobil a postupně skončily všechny u mě. Druhou sadu má Helisika, tři nové vyrobené sady mám. Jedna je poškozená z Raptora, dvě jsou v pohodě. První je II. liga, po urgenci vyrobila dílna Strojvo poslední s menší tolerancí a ta je opravdu excelentní, tu tam dám.

Akorát to má háček. U Hughesů jsou velkým problémem vibrace obrovských stabilizátorů, loni jsme na to s Pavlem vyzráli technikou osazení čepů na soustruhu s hodinkama což se potvrdilo a stabilizátory Helisiky se hodně zlepšily. Pozice gripů a listů vůči ose hřídele a hlavy je zřejmě klíčová. Muselo se to řešit tak že se čepy napřed dotáhly, změřily a jako cíl se vzala největší vzdálenost na konec čepu kde je dotažená podložka a šroub M4, je to doraz axiálních ložisek gripu a tím i konce rotorového listu. Dá se to říct tak že se jedná o nejdelší čep ale jsou stejné, roli hraje víc věcí. Tenhle nejdelší čep nebo čepy se zalepí na Loctite a pak se pracuje se zbytkem, tyhle čepy se nedotáhnout ale zůstanou nepatrně povolené aby vykázaly stejný konec a až loctite vytvrdne, nepohnou se. Loctit používám z rcbalik.cz na auta. Je tyrkysovější, hustší a víc drží. U malým šroubů se ho proto musí dávat velmi málo.

Tohle se teď na soustruhu zrealizovat nedá a tak mě napadla jedna domácí varianta, uvidím co na to Pavel řekne. Digitálním šuplera umí setiny, záleží na tom jak velký je rozdíl měřit od středu hřídel ( soustruh ) vs. protilehlý venek kamene rotorové hlavy.
Přílohy
20240821_230417.jpg
Relax

#2739 Příspěvek od Relax »

Sestaveno, zalítání bylo trochu o nerv. Dopoledne jsem zalepil čepy, nejdelší z nich dal 71,86mm a u ostatních nedotáhnout o pár desetin, každý jinak. Což není ideální, i když má závit M8 nějakou délku, jeho krček je užší a počítá se s úplným dotažením na krev kde se teprve vystředí. dal jsem tomu dvě a půl hodiny, zatím vyčistil a namazal axiální ložiska která byla dost špinavá. Je to zvláštní, jsou uprostřed mezi dvěma radiály a stejně se tam binec dostane. Když jsem dotahoval šroub na unašeči číslo čtyři, čep se mi na značce fixem ( ještě že tam byla ) o dva milimetry pohnul ve směru dotažení což mohlo dělat dost rozdíl. Loctite evidentně ještě nedržel. Vrátil jsem to klíčem zpátky a nadával si proč jsem ho tam nedal rovnou. Teď co s tím. Přelepit - nechat. Lítat to mělo až za dalších pár hodin ale tím že to nebylo fest dotažené, síla na první moment povolení mohla stačit mnohem menší a vytočený čep by byl konec modelu ještě ve vzduchu. Řekl jsem si že to risknu s gradací roztočení na zemi se zvyšováním otáček, zastavováním rotoru a kontrolou jestli se značka pohnula nebo ne.

Sestavil jsem zbytek, nenašel Spin Blades vrtulku 105mm tak tam přišla obyčejná Align 95mm. Souměrné lamináty nemají takovou sílu na kroutícím momentu a 95mm by mělo stačit.

Při první baterce jsem to všechno vyzkoušel, další dvě už jsem se nebál protože tam nebyl žádný pohyb čepu, ani nepatrný. Mechanika lítá dobře, do trupu jí teď dávat nebudu, příští sobota v Klenčí mi bohužel z jiných dvou důvodů nevyjde. Nezalítám si tam ani jinde a celkem dlouho. Mechaniku pak prolítnu znova i s listy a vrtulkou Helitec, tam se teprve ukáže jak šlape na plný výkon a na lepší baterky.
Přílohy
20240822_191908.jpg
20240822_134003.jpg
20240822_110819.jpg
Relax

Re: Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderTiger

#2740 Příspěvek od Relax »

Nic dalšího už stavět neplánuju ale aspoň se dostávám k tomu co jsem plánoval delší čas. Vytvořit trochu lepší kompilační videa na téma všech tří periferií - bambi vak, postřik i rozmetadlo a pak možná něco ke stavbě jednotlivých maket. Tady je odkaz na první z nich věnované bambi vaku, který jsem začal vymýšlet v době kovidu 2020 a musím se přiznat že na odreagování od složité doby to bylo velmi účinné a úspěšné. Těším se na jaro až se zase dostanu ven, absence stavby neznamená že s tím nebudu lítat, naopak na to bude víc času než poslední roky a doufám že to bude víc v klidu a kvalitnější. Koupil jsem čtyři nové baterky 6S MANIAX, i to bude znát na lepším časovém komfortu a klidu než s baterkou která je za zenitem :-).

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Přílohy
a (2).jpg
OPR
Kontaktovat uživatele:

#2741 Příspěvek od OPR »

Ahoj Tome, moc hezky si hraješ. Vše dobré v novém roce a samá vydařená přistání a mnoho nápadů na další projekty.
Relax

#2742 Příspěvek od Relax »

Druhé video na téma postřikovací systém Helisika New Zealand. Sedm měsíců intenzívní práce, výsledek to přineslo podle očekávání.

Přílohy
a (3).jpg
Relax

#2743 Příspěvek od Relax »

Díky, stavění byla zábava i když tím utrpěla kvalita lítání. Ne že by ho bylo úplně málo ale chce to víc a být naprosto v klidu. Stovky hodin práce a vědomí že to může ve zlomku vteřiny zničit jsou brzda jakou jsem dřív neznal. A bohužel jsem i několikrát spadl, někdy technická, většinou vlastní zásluhou. Oprava trupu když je šance jsou další desítky hodin, vyplatilo se to zatím u maďarské policie kde jsem trefil daleko líp barvu. Letos si snad zalítám víc když nic stavět nebudu. Další projekt nemám, jediné co se ještě pod heli dělalo bylo zařízení na prořez stromů v průsecích vysokého napětí, ve filmu to bylo v jedné bondovce jak tím masakrují v noci nějakou asijskou loděnici a domky :-). Vím sice jak to postavit ale co pak s tím v reálu. Kromě toho že by to bylo i celkem nebezpečné. S pilama jsem si užil v říjnu na chalupě, malá cirkulárka a prasklý sololit.... Levý ukazovák šití, prostředník vykloubený, prsteník pomlátila sestra ve snaze servat dolů snubní prsten.

Čeká mě rekonstrukce levého ukazováku kde to lékař ve východočeské nemocnici vůbec nezvládl. Sešil za 7 minut to co měla řešit chirurgie ruky hodinu, teď tam stejně pojedu a jsem zvědavý co se povede zachránit. Srostlo co nemělo takže prst má pouze 20% rozsah pohybu. Když chci montovat něco uvnitř trupu vidím hned že je to problém a poslední maketu bych dnes stavěl určitě o něco déle nebo musel improvizovat :-). Klika že je to levá ruka a při ovládání vysílače pouze palcuju takže tam žádné omezení nemám. Jeden truhlář na chalupě přišel bohužel o palec, to bych mohl vrtulníky rovnou prodat nebo si je nechat jenom na čumendu takže co bych si stěžoval. A bratranec souseda upadl na roztočenou motorovou pilu, děsivá rána na krku kde má 27 stehů a obrovské štěstí že se řetěz neprokousal ke krční tepně ! Tu fotku co mi poslal by měli ukazovat na školeních práce s motorovou pilou, myslím že dost lidí by si tu činnost hodně rozmyslelo. S pilou pracuje 20 let v lese, spěchal doma a neuklidil si pod nohama.... Zachránila ho sousedka.

Tak snad letos vyjdou nějaké akce, Bambousek nebo Klenčí. Dětský den na Sobínce mám předjednaný, letos to možná už klapne a nic nestihnu rozbít jako loni kdy jsem jak trefně napsal náčelník Sobínky "přetrénoval".
Relax

#2744 Příspěvek od Relax »

Třetí video, teď si dám pauzu :-).

Přílohy
a.jpg
Odpovědět