Zahradní domek
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zahradní domek
Přemýšlím o stavbě dřevěného zahradního domku, plocha okolo 9 m2. Samozřejmě se nabízí stavba od nuly, ale vzhledem k času se kloním spíše k "rozsypu", cena do 50 000,- Kč (bez montáže a základů). Výrobců je spousta, ale informací o kvalitě už méně. Nemá někdo zkušenosti s firmou https://ekozahradnidomek.cz/ ?
Přivítám veškeré informace a předem děkuji
Ivo
Přivítám veškeré informace a předem děkuji
Ivo
Re: Zahradní domek
S tímto konkrétním domkem přímo ne, ale s podobným. Stavba je poměrně jednoduchá a dá se za dva dny udělat v sóle, tedy myslím montáž. Stěny jsou vlastně z palubek, takže to jde rychle. Pro stavbu doporučuji si pořídit takové ty utahovací pásy na auta (nevím, jak se to přesně jmenuje). Je na tom taková jako ráčna, která to utahuje. Dáš na oba konce stěny a stáhneš. Jen to zaklepat přes prkénko nemusí stačit (buď to ne zcela doklepneš, nebo můžeš při větší síle poškodit pero). Já jsem po to udělal dlážděnou plochu (betonové čtvercové dlaždice na vrstvě štěrku, ohraničeno obrubníčkem. Povrchová úprava je klasická, nějaká ochrana (penetrace) a vrch dle vlastní libosti. Pokud si pamatuju, na střechu byl térový papír, ale krytinu jsem si musel koupit vlastní.
Hitec Aurora 9X
Za mne kupovat stavebnici je kravina, pokud člověk umí násobit a má pokosovou pilu.
A upřímně, kdybych ji neměl, pořídím ji v rámci rozpočtu a stále dost peněz ušetřím a pila se hodí.
Já dva dělal kdysi pro zákazníky dva domky z palubek. Jde to velmi rychle, domky už stojí 20 let ke spokojenosti zákazníků.
Předloni jsem stavěl stavebnici na zahradě, protože si ji má žena chtěla zaplatit a koupit sama.
Za tu cenu v materiálu bych měl domky 3. Je sice silnější stěna, než bych dělal já, ale to je i nevýhoda. Silnější palubky se víc kroutí, hůř se spasovávají.
Takže ve finále pracnost podobná. No a dveře špatně navržený, v létě dřou. Ale jsem línej je sundavat a přihoblovávat a znovu natírat.
Ve finále je stejně nejvíc práce základ, nátěry a já dodělal střechu z tašek, a protože s tou se nepočítá, je tam zbytečně dříví na záklop.
A upřímně, kdybych ji neměl, pořídím ji v rámci rozpočtu a stále dost peněz ušetřím a pila se hodí.
Já dva dělal kdysi pro zákazníky dva domky z palubek. Jde to velmi rychle, domky už stojí 20 let ke spokojenosti zákazníků.
Předloni jsem stavěl stavebnici na zahradě, protože si ji má žena chtěla zaplatit a koupit sama.
Za tu cenu v materiálu bych měl domky 3. Je sice silnější stěna, než bych dělal já, ale to je i nevýhoda. Silnější palubky se víc kroutí, hůř se spasovávají.
Takže ve finále pracnost podobná. No a dveře špatně navržený, v létě dřou. Ale jsem línej je sundavat a přihoblovávat a znovu natírat.
Ve finále je stejně nejvíc práce základ, nátěry a já dodělal střechu z tašek, a protože s tou se nepočítá, je tam zbytečně dříví na záklop.
Takže stejný problém, jako s modelařinou . Někdo se piplá s broušením žeber rašplovkou, jiný si koupí rozsyp a další ARFko. Ne každý má možnost a vybavení na výrobu. A stejně jako u modelaření, rozsyp je hotový mnohem dřív, než stavba z prkna. Já si také vyrábím raději mnoho věcí sám, člověk má dobrý pocit, že něco udělal. Jako bonus je případná úspora.
Hitec Aurora 9X
Děkuji všem za názory, jsem si vědom, že oba přístupy mají něco do sebe. Za sebe bych preferoval koupení stavebnice z kvalitního materiálu, ale stavbu bych si udělal sám. Nicméně ani stavbu od nuly nezatracuji, určitě se tím dá ušetřit a člověk si to přizpůsobí vlastním požadavkům a vkusu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Co zahradní domek z vodovzdornýho OSB? Dělal jste někdo?
asi jsi nečetl, co jsem psal!DAF píše: stř 08.01.2025 20:14 Takže stejný problém, jako s modelařinou . Někdo se piplá s broušením žeber rašplovkou, jiný si koupí rozsyp a další ARFko. Ne každý má možnost a vybavení na výrobu. A stejně jako u modelaření, rozsyp je hotový mnohem dřív, než stavba z prkna.
Tak to zopakuji. Jsme v jiné době a rašploovou interpolací fakt netuším, kdo by se s tím dělal, když si za pár korun vyfrézuje nebo vypálí na vlastních mašinkách.
Dnes jsou stroje levnější jak materiály!
A hotový rozsyp že je mnohem dřív? No to možná v té modelařině trochu jo, ale u tý tesařiny to neplatí ani omylem.
Spasovat do vrtule zkroucený vyřezaný prkna 3,5 cm tl. není sranda ani pro lidi, co se tím živili. Je potřeba si pomoci přípravky, svěrkami a palicí.
Je to dřevo a nikdo nevyhodí 1/4 matroše. Prostě ať si zákazník poradí. Je potřeba u toho přemýšlet dopředu a každé prkno skouknout. Jinak křivé stěny a vyštípané čepy už nikdo nespraví.
Naopak pokud si koupím dřevo sám, hranolky přeberu a koupím rovné. U tenkých palubek je to už pak jedno.
Představí si, že nemám ani laser, ani frézku a doposud rašplovku běžně používám. Ale tahle debata je naprosto mimo téma, nechal bych to být.
Doma jsem si dělal pergolu, samozřejmě jsem ušetřil. Dokonce se mi povedlo využít akci, kdy byla v Obi slušná sleva, takže za "úsporu" jsem si koupil nějaký další vercajk na stavbu a pak to zůstalo v dílně. Ono při volbě typu stavby bude také dost záležet na čase, který tomu bude moct stavitel věnovat či obětovat, to samé bude otázka investování ho peněz. Někdo třeba (já) má dobrý pocit, když si něco udělá/vyrobí sám.
Doma jsem si dělal pergolu, samozřejmě jsem ušetřil. Dokonce se mi povedlo využít akci, kdy byla v Obi slušná sleva, takže za "úsporu" jsem si koupil nějaký další vercajk na stavbu a pak to zůstalo v dílně. Ono při volbě typu stavby bude také dost záležet na čase, který tomu bude moct stavitel věnovat či obětovat, to samé bude otázka investování ho peněz. Někdo třeba (já) má dobrý pocit, když si něco udělá/vyrobí sám.
Hitec Aurora 9X
Ano, s tím souhlasím.
A nejde jen o čas, ale taky o určitou šikovnost a přestavivost naplánovat a zvládnout konstrukci.
Ale u lidí fungujících tady by neměl být problém.
A nejde jen o čas, ale taky o určitou šikovnost a přestavivost naplánovat a zvládnout konstrukci.
Ale u lidí fungujících tady by neměl být problém.
Problém je, že dnes mnoho lidí kupuje modely v různém stavu dokončení. Pracovat manuálně s materiálem je bohužel dnes pro mnohé problém, to nemyslím zrovna tazatele. Právě proto se snažím kluky na kroužku učit pracovat s materiálem a nástroji, samozřejmě musí k tomu dospět. V příloze jsou dvě ukázky práce mého nejšikovnejšiho (ale také nejstaršího) kluka.
Ovšem teď už jsme fakt mimo téma .
Ovšem teď už jsme fakt mimo téma .
Hitec Aurora 9X
Rozhodně se nechci přeceňovat, ale stavbu zahradního domku bych zvládnul, v tom problém není - je mi 62 roků, vyučený mechanik NC strojů (minulé tisíciletí), pak VUT elektro. Modelařím od 15 let, první pořádný RC model Orion od pana Fary, samodomo souprava VP-23. Jeden dům jsem rekonstruoval "z gruntu", nyní jsme koupili domek s nedokončenou rekonstrukcí, loni jsem dával dlažby, dělal terasu, dokončoval novou garáž a ze staré garáže si dělal pořádnou modelářskou dílnu. Poslední modely: LF-109 Pionýr (3 m) a před dokončením Z-226 (2,6 m, elektro). Bohužel díky tomu, že mám firmu (výroba měřicích přístrojů), díky dokončení rekonstrukce domku a také díky nastupujícím nemocem jsem byl nucen spoustu plánů přehodnotit a proto je čas vzácnější než dříve.
Proto uvažuji o stavbě ze sady, ale zde se trochu obávám kvality - to, co dříve byl šmejd, je dnes standard. Stavba od nuly má pochopitelně svoje přednosti - vím, z čeho stavím, provedu to podle svých představ a případné krpy nemám na koho svést .
Proto uvažuji o stavbě ze sady, ale zde se trochu obávám kvality - to, co dříve byl šmejd, je dnes standard. Stavba od nuly má pochopitelně svoje přednosti - vím, z čeho stavím, provedu to podle svých představ a případné krpy nemám na koho svést .
Nerad bych, aby to vypadalo, že do tebe vandruju. To v žádném případě. Také patřím k lidem, kteří si něco udělají sami, protože z toho mají dobrý pocit. Teď jsem zrovna fušoval do dvou řemesel. Ale jsou věci, které klud e přenechám jiným a klidně tu jejich práci oceníme platbou. Zahradní domek jsem stavěl ze "stavebnice", bylo to jednodušší, pergolu z koupeného materialu. Mohl jsem si jí udělat podle svých představ.
Hitec Aurora 9X
Já stavěl od nuly zahradní boudu, prioritou bylo maximálně využít výklenek kam jsem ji mohl postavit, koupitelné byli bud větší, nebo menší nebo s verandou,tak jsem musel do samostavby. dost jsem použil i vlastní materiál, ale od všeho jsem si schovával učtenky bo mi zajímalo na kolik to samostavbou nakonec vyjde a cenově to vyšlo v podstatě jako koupitelná -- rozlohou obdobně stejná zahradní chatka--cca 90k.
Samostavba obnáší samozřejmě mnohem víc práce, takže nebejt priorita--musí měřit tolik na tolik, tak by to byl samostavbou doslova ulet.
Jinak pokud někdo na tu stavbu opravdu pospíchá, řešení dnes už je
https://www.youtube.com/watch?v=jKVJfbeQOns&t=324s
Samostavba obnáší samozřejmě mnohem víc práce, takže nebejt priorita--musí měřit tolik na tolik, tak by to byl samostavbou doslova ulet.
Jinak pokud někdo na tu stavbu opravdu pospíchá, řešení dnes už je
Pokud to potřebuješ na určitý rozměr, jiná cesta, než samostavba, snad ani není. Chtěli jsme přístřešek na auto, samozřejmě na trhu se dalo něco najít, ale s rozměry tak na Trabanta. Jedině řešení- samostavba. Cenově to vyšlo zhruba stejně, ovšem ta moje stavba byla výrazně větší. Ale jak už zde bylo řečeno, tedy spíše napsáno, otázkou velmi často nejsou ani tak peníze, jako čas.
Hitec Aurora 9X
Jak to bylo veliký, za ty šílený peníze? 50m2? Protože tady se bavíme o kůlně 3/3 m.pepin píše: ned 12.01.2025 21:18 cenově to vyšlo v podstatě jako koupitelná -- rozlohou obdobně stejná zahradní chatka--cca 90k.
Nařezat 120 palubek na stejnou délku taky není o měření, ale zarážce .