Software pro SP200SE nebo USBASP-ISP

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Zpráva
Autor
Igor659

Software pro SP200SE nebo USBASP-ISP

#1 Příspěvek od Igor659 »

Zdravím všechny
Občas něco bastlím a používám převážně procesory AT89C2051, někdy i vyšší typy. Po cca 30 letech mi padl počítač s 386, emulátorem v ISA slotu a programátorem na LPT portu. Koupil jsem si programátor SP200SE, který umí jen některé mé procesory. Občas bych potřeboval programovat i AT89LP2051 nebo S2051 přes SPI.

Má prosba zní: Nevíte někdo kde je software, který by to uměl s tímto programátorem.
Přidávám i obrázek
SP200SE.jpg
Nebo druhá možnost koupit programátor, který údajně umí i 2051 přes SPI, ale na netu jsem po dlouhém hledání našel jen software pro AVR a PIC procesory. Nevíte někdo o takovém programu. Mám to na starším PC s Windows XP.
USBASP-ISP.jpg
Děkuji všem za rozumné odpovědi. O ty " vtipné " tolik nestojím.

S pozdravem Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Petr Budai

Re: Software pro SP200SE nebo USBASP-ISP

#2 Příspěvek od Petr Budai »

Igor659

#3 Příspěvek od Igor659 »

Děkuji za odpověď.
Tyto programátory znám, vyrábí se už mnoho let, ale jejich cena je pro občasné použití při bastlení neúnosná. Ještě zkusím počkat, jestli se někdo neozve se snadnějším řešením.
Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
ashiwik

#4 Příspěvek od ashiwik »

warhawk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od warhawk »

Ahoj, chápu, že si ze staré školy a že ti 2051 stačí. To je v pořádku a respektuji to. Také jsem na nich začínal. Pokud by si však měl chuť zkusit něco jiného, tak tě mohu zasypat MSP430 (doživotní zásoby), včetně vhodných EVM a programátorů.
Například takový MSP430G2553 je té 2051 dost podobný. Zrovna s ním něco bastlím, protože chtěl jsem zkusit "retro". U nás (TI) se tohle hromadně sype do popelnice protože MSP430 je prakticky mrtvé. Alternativně mám zásoby PIC10-12-16-18-24. Rovněž v pouzdrech DIP (avšak i SMD). Já to vyhazovat nechci, protože tolik místa to nežere, ale je to už staré a vím, že pokud budu něco nového dělat, nebudu to dělat na starých součástkách. V tomto případě bych to rád předal bastlíři, kterému to udělá radost a užitek.
Igor659

#6 Příspěvek od Igor659 »

ashiwik děkuji za odpověď. Tento SW používám. Funguje spolehlivě a rychle. Jen má dost omezené množství typů hlavně v oblasti ISP, které sháním. Podívám se jestli tohle není novější verze, ale podle všeho vypadá že ne.

WARHAWK, děkuji za velkorysou nabídku. Možná ji využije někdo mladší. Mám přes 60 a doma dost procesorů a osazených i neosazených desek. A hlavně mnoho programových modulů, které pak jen skládáním a doplněním hlavní části jsem snadněji schopný sestavit potřebnou věc. Učit se nový procesor a vše si dělat a shánět, to už není efektivní. Tohle dělám jen občas. Až přijde jaro, budu se více věnovat včelám. Musím i přidělat pár úlů, tak budu častěji i v truhlářské dílně. Proto se nechci pouštět do větších akcí. Teď vypadá, že rozchodím i profesionální Dosovský překladač na PC s Windows XP, tak bych nemusel ani upravovat původní zdrojáky. Vše píšu v asembleru, vyšší jazyky mi nesedí a s těmi dnešními procesory to ani moc nejde.
S pozdravem Igor
prikrylm

#7 Příspěvek od prikrylm »

Jestli sw potřebuje printer port, tak existují převodníky USB-printer port - mohlo by fungovat. Tuším jsem jej kdysi použil právě na programování (PonyProg?), ale už netuším, jestli s tím programátorem fungoval. Někde se mi ten USB-printerport válí tak kdyby byl zájem, zkusím prozkoumat nižší geologické vrstvy, snad tam ten převodník najdu. Pošlu za poštovné, případně osobně předám.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše: stř 22.01.2025 8:29 Jestli sw potřebuje printer port, tak existují převodníky USB-printer port - mohlo by fungovat. Tuším jsem jej kdysi použil právě na programování (PonyProg?), ale už netuším, jestli s tím programátorem fungoval. Někde se mi ten USB-printerport válí tak kdyby byl zájem, zkusím prozkoumat nižší geologické vrstvy, snad tam ten převodník najdu. Pošlu za poštovné, případně osobně předám.
Obecně tyto převodníky nefungují. Většina těchto programátorů používala COM nebo LPT port dost mimo specifikaci, kdy se kvedlalo jednotlivými bity softwarově. To u USB nejde. Tuším, že USB 2 používá 1ms rámce.
Je možné, že se najdou výjimky, ale mi to nikdy nefungovalo. Ani na LPT, ani na COM.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od warhawk »

Igor659 píše: úte 21.01.2025 23:00 ashiwik děkuji za odpověď. Tento SW používám. Funguje spolehlivě a rychle. Jen má dost omezené množství typů hlavně v oblasti ISP, které sháním. Podívám se jestli tohle není novější verze, ale podle všeho vypadá že ne.

WARHAWK, děkuji za velkorysou nabídku. Možná ji využije někdo mladší. Mám přes 60 a doma dost procesorů a osazených i neosazených desek. A hlavně mnoho programových modulů, které pak jen skládáním a doplněním hlavní části jsem snadněji schopný sestavit potřebnou věc. Učit se nový procesor a vše si dělat a shánět, to už není efektivní. Tohle dělám jen občas. Až přijde jaro, budu se více věnovat včelám. Musím i přidělat pár úlů, tak budu častěji i v truhlářské dílně. Proto se nechci pouštět do větších akcí. Teď vypadá, že rozchodím i profesionální Dosovský překladač na PC s Windows XP, tak bych nemusel ani upravovat původní zdrojáky. Vše píšu v asembleru, vyšší jazyky mi nesedí a s těmi dnešními procesory to ani moc nejde.
S pozdravem Igor
Rozumím, chápu :)
Igor659

#10 Příspěvek od Igor659 »

Programátor přes LPT port jsem používal na starém PC 386 pod DOSem 6.22. Ten sloužil cca 30 let a už jsem ho odložil. Opravdu tam byly využity přímo manipulace s piny. Nyní mám a používám SP200SE, případně bych koupil ještě USBASP-ISP. K těmto sháním SW pro další typy procesorů hlavně přes ISP.
Děkuji všem. Igor
MPml

#11 Příspěvek od MPml »

prikrylm píše: stř 22.01.2025 8:29 Jestli sw potřebuje printer port, tak existují převodníky USB-printer port - mohlo by fungovat. Tuším jsem jej kdysi použil právě na programování (PonyProg?), ale už netuším, jestli s tím programátorem fungoval. Někde se mi ten USB-printerport válí tak kdyby byl zájem, zkusím prozkoumat nižší geologické vrstvy, snad tam ten převodník najdu. Pošlu za poštovné, případně osobně předám.
Obecně byla většina (teda asi tak 99%) těchle převodníků USB/COM nebo USB/LPT na vystřelení prakem - fungovaly akorát s některýma tiskárnama (jakž takž, přičemž u LPT byly problémy násobně větší). Bylo to dané tím, že jednak nedodržovaly specifikace, ale hlavně ty LPT obvykle dělaly pouze "Podpora tisku přes USB sběrnici" (viz správce zařízení) a ne plnohodnotný "PCI Parallel Port (LPTx)". Navíc cokoli wokenního, novějšího než XP nepodporuje přímý přístup na paralelní port (teda ne jednoduše) - takže s programátorem, co potřebuje přesné časování má prostě smolíka.
Viz třeba: https://vyvoj.hw.cz/navrh-obvodu/softwa ... 000xp.html
Jinak já si s tím užil celkem dost, bratranec (stará se o simaticy a to i o poměrně staré) ještě víc.
Prostě pokud chce někdo provozovat nějaký historický zařízení na LPT (typicky třeba programátory) je obvykle nejrychlejší si složit vyhrazený sčot s adekvátním historickým OS a navíc je třeba, aby to mělo normální HW port a ne nějaký píp vohejbák na rovnák.
232 je jednodušší, ale i tak to na nehardwarovém portu bývá docela opruz, zejména na noteboocích - protože většina externích 232 mě spolehlivě fungovala akorát PCMCIA a nebo u novějšího na express card - třeba https://papouch.com/express-card-na-1x-rs232-p1682/
Navíc silně záleží na tom, co v tom převodníku je za chipset, levný obvykle nefungují vůbec, a nebo blbě. Jedině metoda pokus/omyl :roll: a nebo těžce zaplatit za nějaký průmyslový, vyzkoušený.
Problém ovšem je, že to obvykle není nic levnýho - takže viz nahoře - složit si nějakou stanici s maximálně XP (nebo linuchem), s hw portem, nevymýšlet kraviny a bude to fungovat levně a rychle a spolehlivě.
Naposledy upravil(a) MPml dne čtv 23.01.2025 17:03, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

MPml píše: čtv 23.01.2025 16:06 ...
Prostě pokud chce někdo provozovat nějaký historický zařízení na LPT (typicky třeba programátory) je obvykle nejrychlejší si složit vyhrazený sčot s adekvátním historickým OS a navíc je třeba, aby to mělo normální HW port...
To mi povídej, udržoval jsem frézovací SW StepFour V4 na stroji s win98 (frézoval jsem v DOSu) dokud jsem sehnal železo s právoplatným LPT; pak jsem ho musel opustit, protože už se mi nepodařilo sehnat PC s tím spolupracujícím LPT.
Jooo, pokrok nezastavíš :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
MPml

#13 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: čtv 23.01.2025 16:11 To mi povídej, udržoval jsem frézovací SW StepFour V4 na stroji s win98 (frézoval jsem v DOSu) dokud jsem sehnal železo s právoplatným LPT; pak jsem ho musel opustit, protože už se mi nepodařilo sehnat PC s tím spolupracujícím LPT.
Jooo, pokrok nezastavíš :mrgreen:
Pořád tu provozuju věci na starých Advantech kartách, takže nejnovější, na čem to běží, je W95OSR2 - a to to ještě musí mít správný ISA řadič a dostatečně malý :lol: disk, správný BIOS a maximálně P166 procesor. Mj, udržet to LPT v provozu v současné době je čistá alchymie a leta dřiny (zkušeností s konkrétníma starýma deskama) - dám příklad - třeba na intelácký D525MW (Mount Washington) sice XP a starší bezproblému spustíš (byla mj. na ně i certifikovaná), ovšem v BIOSu (u řady atomů a nejen atomů) má Intel bug, takže to, že nastavíš nějak port v biosu, znamená akorát to, že obvykle běží pouze SPP a nebo nějak zkripleně - takže tiskárna obvykle běží, ovšem věc co potřebuje přímý přístup a input mode na portu ne - a ani ne i pod některýma distribucema linuxu. Obejít to jde buď vhodnou (chipset) PCI kartou a nebo (některý distribuce) to umí "obejít" - přepnout dodatečně z OS. Prostě se to do EPP modu přepnout biosem nedá.
Jo a NetMos chipset na paralelní port (karty) taky obvykle problém - taky je nějaký zkriplený firmware.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

Igor659 píše: pon 20.01.2025 0:55
Nebo druhá možnost koupit programátor, který údajně umí i 2051 přes SPI, ale na netu jsem po dlouhém hledání našel jen software pro AVR a PIC procesory. Nevíte někdo o takovém programu. Mám to na starším PC s Windows XP.
S pozdravem Igor
To Ti nepůjde ani náhodou. AT89C2051 SPI nemá, jde programovat jen přes paralelní programování.
Igor659

#15 Příspěvek od Igor659 »

Celeron, nehledal jsem SPI programátor na C2051, ten nemá SPI. Sháním ISP programátor na procesory S2051 a LP2052 či 4052
Původní programátor na LPT fungoval cca 30 let na mnoha počítačích 286 i 386. Někdy jsem to používal i na portu na kartě Herkules, která měla jen zjednodušený port. Asi to bylo dobře vymyšlené. Používal jsem to i v práci, abych nemusel chodit k velkému programátoru do jiné místnosti, nebo když jsem jel k zákazníkovi měnit SW. Takže tisíce procesorů různých typů a pouzder. Nevzpomínám si, že by to mělo vrtochy. Už půjde do důchodu.
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“