Házedlo L23 Blaník dle Modeláře 12/1987
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Pro modely do 250g.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Házedlo L23 Blaník dle Modeláře 12/1987
Je to už dobrých patnáct let, co jsem naposled smysluplně říznul do balzy a něco postavil od začátku. Na něčem jednoduchém jsem si chtěl ověřit, jestli to ještě umím. Současně jsem si chtěl připomenout nějaké postupy a naučit se lépe s LED laserem, který jsem před dvěma léty pořídil. Rozhodl jsem se si pro radost postavit házecí kluzák klasické konstrukce. L-23 Super Blaník se mi vždy líbil a navíc jsem si tento plánek pamatoval ještě z tátových modelářů, kterými jsem jako kluk listoval. Nedávno jsem jej znovu objevil díky uživateli Veka1.
Nejdříve jsem plánek ze scanu obtáhnul v CADu a následně jsem vyřezal z papíru vyšší gramáže šablony. Ty mají dva účely - přenos tvaru na balzu a kreslení paneláže. Na vhodných místech jsem udělal propaly (dírky), přes které mohu vhodně udělat tečky a následně nakreslit panely tenkým fixem.
Ocasní plochy jsem vysochal a vybrousil z balzy 1.5mm. Křídla jsou z dva a půlky. Zatím jen obrys, čeká mě broušení a ohyb do profilu.
Trup je z tvrdé balzy 3mm, ke konci zbroušený na přibližně 1mm. Ten jediný jsem vyřezal laserem přímo, abych se nemusel trápit s otvorem pro křídlo a pro olovo. Balzové díly jsou lakovány třikrát (trochu) zředěným zaponovým lakem.
Zatím prvních pár fotek.
Jen tak k zamyšlení - je to jen mnou, nebo balza byla dříve kvalitnější? Ta současná se mi zdá dost chlupatá a zrovna prkénko od kavana má rozdíl v tloušťce 0.5mm na délce....
Pro info:
Jako 2D cad používám CorelCAD, který jsem kdysi koupil na HumbleBundle za cca 20 dolarů. Je to doživotní licence a prakticky totožný s DraftSight resp. Autocad LT. Tato možnost už neexistuje, ale pro modeláře může být zajímavý DoubleCAD XT v5, který je rovněž zdarma, doživotně a navíc je to hodně slušný software na naše použití.
https://www.spinar.cz/produkt/doublecad ... /index.php (ale zda se, že jen verze 3)
Případně u zdroje v Angličtině https://www.turbocad.com/content/doublecad-xt-v5
Nejdříve jsem plánek ze scanu obtáhnul v CADu a následně jsem vyřezal z papíru vyšší gramáže šablony. Ty mají dva účely - přenos tvaru na balzu a kreslení paneláže. Na vhodných místech jsem udělal propaly (dírky), přes které mohu vhodně udělat tečky a následně nakreslit panely tenkým fixem.
Ocasní plochy jsem vysochal a vybrousil z balzy 1.5mm. Křídla jsou z dva a půlky. Zatím jen obrys, čeká mě broušení a ohyb do profilu.
Trup je z tvrdé balzy 3mm, ke konci zbroušený na přibližně 1mm. Ten jediný jsem vyřezal laserem přímo, abych se nemusel trápit s otvorem pro křídlo a pro olovo. Balzové díly jsou lakovány třikrát (trochu) zředěným zaponovým lakem.
Zatím prvních pár fotek.
Jen tak k zamyšlení - je to jen mnou, nebo balza byla dříve kvalitnější? Ta současná se mi zdá dost chlupatá a zrovna prkénko od kavana má rozdíl v tloušťce 0.5mm na délce....
Pro info:
Jako 2D cad používám CorelCAD, který jsem kdysi koupil na HumbleBundle za cca 20 dolarů. Je to doživotní licence a prakticky totožný s DraftSight resp. Autocad LT. Tato možnost už neexistuje, ale pro modeláře může být zajímavý DoubleCAD XT v5, který je rovněž zdarma, doživotně a navíc je to hodně slušný software na naše použití.
https://www.spinar.cz/produkt/doublecad ... /index.php (ale zda se, že jen verze 3)
Případně u zdroje v Angličtině https://www.turbocad.com/content/doublecad-xt-v5
- Přílohy
-
- l23-blanik-ok-2300-jipa-v1.zip
- (37.92 KiB) Staženo 50 x
Re: Házedlo L23 Blaník dle Modeláře 12/1987
Tak tohle mi silně připomnělo mládí... Moc hezká práce 
Tak jsem se chtěl "pochlubit" svým L-23 Blaníkem. Ale PRDLAJS!!! Nemůžu ho najít. Pravda, spoustu věcí jsem přestěhoval do nové dílny, která ještě není v podobě, v jaké bych si jí představoval. Kromě toho tam jsou uskladněny nějaké další věci, které se musí zpracovat. Ale jestli ho najdu, vyfotím. Jinak já ho zvětšil o polovinu.
P.S. Jinak myslím, že při použití šablon by to mohl být i dobrý model na kroužek.
P.S. Jinak myslím, že při použití šablon by to mohl být i dobrý model na kroužek.
Hitec Aurora 9X
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
S blaníčkem jsem pokročil, ale už tři dny válším s přihlašováním na rcmania. Uvidíme. Zkusím poslat další foto.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Žeby to začlo fungovat?
Zatím mám vybroušené jedno křídlo a filozofuji, jak jej nejlépe napařit, ohnout a nalakovat. No a pak mi to došlo. Nechte se překvapit (rád vymýšlím kolo).
@DAF - najdi blaníka a pochlub se!
Zatím mám vybroušené jedno křídlo a filozofuji, jak jej nejlépe napařit, ohnout a nalakovat. No a pak mi to došlo. Nechte se překvapit (rád vymýšlím kolo).
@DAF - najdi blaníka a pochlub se!
Jojo, tuhle vymoženost už řeší kolegové i jinde. Já se s tím setkal když jsem neuváženě objednal několik prken balzy 10mm lehké. Pak jsem jen valil oči, co mi přišlo...warhawk píše: pon 06.01.2025 20:07... zrovna prkénko od kavana má rozdíl v tloušťce 0.5mm na délce...
Trhliny, praskliny, suk i otisk hřebíků... prostě hnus za nemalé peníze.
Od té doby už jen HVP.
jyrry.webnode.cz
no jo klasická balza od wasserptáka
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
"Lehká" v tomto případě znamená, že i slabá hospodyně je schopna ji hodit do kamen.... Škoda, že jsem ji koupil docela dost. Obchody tu už bohužel nemáme. Teda ne v okruhu hodiny jízdy autem.jyrry píše: sob 11.01.2025 7:16 Jojo, tuhle vymoženost už řeší kolegové i jinde. Já se s tím setkal když jsem neuváženě objednal několik prken balzy 10mm lehké. Pak jsem jen valil oči, co mi přišlo...
Trhliny, praskliny, suk i otisk hřebíků... prostě hnus za nemalé peníze.
Od té doby už jen HVP.
Bohužel jsem ten model zřejmě někomu z kluků na kroužku věnoval. Fotku jsem našel jen jednu a model si na ní musí každý najít sám
. Ale není vyloučeno, že ho zařadíme do programu a budu ho tedy muset stavět znovu
.
Hitec Aurora 9X
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Tak třeba by vám pro kroužek Warhawk nařezal na laseru ty moje šablonky, ať vám to jde rychleji od ruky...DAF píše: sob 11.01.2025 21:58Ale není vyloučeno, že ho zařadíme do programu a budu ho tedy muset stavět znovu![]()
Jen pro upřesnění, foto je z našeho Malého Velkého leteckého dne z r. 2018. Akci pořádáme vždy na závěr roku (školního). Vezl jsem výtvory kluků, proto ten plný kufr
.
Šablony si klidně vyrobím, to je nejmenší problém, ale děkuji za nabídku. Připravuji (zatím velmi pomalu) také šablony na Delfína (viz vlákno ve volném letu TS-11 Iskra). Na Iskru zatím nebyl čas (tedy on není na vícero věcí
).
Šablony si klidně vyrobím, to je nejmenší problém, ale děkuji za nabídku. Připravuji (zatím velmi pomalu) také šablony na Delfína (viz vlákno ve volném letu TS-11 Iskra). Na Iskru zatím nebyl čas (tedy on není na vícero věcí
Hitec Aurora 9X
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Mě tady Blaníka vytlačil 3d tištěný blábol, ale k blaníčku se vrátím v průběhu týdne. Příliš mnoho projektů, příliš málo časuDAF píše: ned 12.01.2025 12:04 Jen pro upřesnění, foto je z našeho Malého Velkého leteckého dne z r. 2018. Akci pořádáme vždy na závěr roku (školního). Vezl jsem výtvory kluků, proto ten plný kufr.
Šablony si klidně vyrobím, to je nejmenší problém, ale děkuji za nabídku. Připravuji (zatím velmi pomalu) také šablony na Delfína (viz vlákno ve volném letu TS-11 Iskra). Na Iskru zatím nebyl čas (tedy on není na vícero věcí).
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Posledních pár dní mě od Blaníka odehnalo pár dalších věcí, ale dneska jsem aspoň vybrousil obě křídla do profilu resp. to co chybělo a nakroutil.
Uznávám, že je to asi trochu moc, ale zkouším nové věci. Šablonku jsem si vytisknul na 3d tiskárně a dal jsem tomu trochu negativ. Vybroušené křídlo jsem pořádně napařil nad hrncem a následně ukotvil v šablonce. Tu chci pak použít i na lakování. Bude-li to fungovat, netuším. Uvidíme zítra. Tak či tak jsem přesvědčen, že má žena bude dojata, až to ráno najde v kuchyni
Uznávám, že je to asi trochu moc, ale zkouším nové věci. Šablonku jsem si vytisknul na 3d tiskárně a dal jsem tomu trochu negativ. Vybroušené křídlo jsem pořádně napařil nad hrncem a následně ukotvil v šablonce. Tu chci pak použít i na lakování. Bude-li to fungovat, netuším. Uvidíme zítra. Tak či tak jsem přesvědčen, že má žena bude dojata, až to ráno najde v kuchyni
Napařování je dobré, ale vzhledem k občasné nestejnorodosti balzy a tím nestejnoměrnému napaření raději prkýnko na delší dobu namočím a pak nechám na vhodné předloze v klidu vyschnout. I když by to občas šlo přímo lepit (není případ tvého křídla, které musí držet profil "samo"), tak po vyschnutí už víceméně drží tvar a člověk se s tím "nepere". Třeba horní potah trupu na WWI...