Jakou anténu?

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
amirinda

Jakou anténu?

#1 Příspěvek od amirinda »

Ahoj, podařilo se mi ulomit anténu u zavážecí loďky Carponizer.
Jakou zvolit, podle všeho je to 40mhz/2,4Ghz a potřeboval bych nějakou sundavací, ale i s upevněním do lodě.
Původní antény vypadala dost jako tato:
https://vi.aliexpress.com/item/10050062 ... pt=glo2vnm
Radiocomanda-Carponizer-9-canale.jpg
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou anténu?

#2 Příspěvek od Libor »

Teleskopická anténa se dá koupit (po zadání vyhledávání https://www.google.com/search?q=telesko ... nt%C3%A9na& se ukáže několik prodejců v ČR), budete ale muset řešit její mechanické upevnění ve vysílači. To je dost mechanicky namáhané a sehnat identickou anténu bude tipuji dost náročné. Jinak u antény z hlediska elektrického záleží na délce, ne na průměru. U přijímače to je obdobné, stačí dodržet délku, anténu lze vyrobit z jakéhokoli drátu.
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Libor »

Pokud je teleskopická anténa zlomená "šikovně", dá se v místě zlomu vyfutrovat třeba měděnou trubičkou - čímkoli vodivým.
Libor
Zenair

#4 Příspěvek od Zenair »

40mhz a 2,4Ghz je velký rozdíl. Jak byla ta ulomená dlouhá a jak byla připevněna?
amirinda

#5 Příspěvek od amirinda »

Zenair: Přesnou délku nevím, byla našroubována na malém šroubku který koukal ze zádi lodě. Vlastně se ulomil ten šroubek, anténa zůstala, ale dal bych tam jinou, novou, jedno jakou, ale aby to fungovalo...

Libor: není teleskopická.
vrato
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vrato »

Cize antena prijimaca?
amirinda

#7 Příspěvek od amirinda »

Ano, anténu na lodi, tady jsem našel jeden obrázek RX a TX. Z přijímače je kousek kabelu zakončený očkem a to je připevněno ke šroubku a na něj se šroubuje "bič" - anténa - a to přesně potřebuju :-)
40mhzhandset_1280x1280.jpg
vrato
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vrato »

Pokial je antena v poriadku a ulomila sa len skrutka o ktoru bola pripevnena, tak asi bude najlepsie do anteny nešahat.
amirinda

#9 Příspěvek od amirinda »

Anténě nevím kde je konec, asi skončila někde v lese :-) Šroubek/držák také nevím jaký zvolit...
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

Anténa může být jakýkoli drát, jen musí být vodivě spojen s kablíkem od přijímače. Délka "od oka" cca jako byla ta původní. Drát se dá koupit třeba v modelářské prodejně, používá se na táhla. Jestli z lodi kouká šroubek, může být dole kus kulatiny s vyříznutým závitem. Na suchu vyzkoušet dosah.
Libor
amirinda

#11 Příspěvek od amirinda »

Ahoj, tak anténu jsem vyřešil, bohužel ale loďka má malý dosah, cca. 20m. Napadá někoho kde by mohl být problém?
Zakoupená anténa: https://www.sportcarp.cz/antena-na-zava ... hz-kovova/
prikrylm

#12 Příspěvek od prikrylm »

Anténa je vodivě spojená s přijímačem? - jsou určitě spojené kovové části, ne přes nějaký lak nebo tak.
Je anténa napojená na správné místo? - Ne jen na "nějaký šroubek".
Není to místo v přijímači mechanicky poškozené? - část spoje na přijímači je poškozený, prasklina, uvolněný "drátek", šroubek....
Pokud došlo k utržení antény nemohlo se "utrhnout" ještě něco kolem? - nějaká cívka, povysunutý krystal, ohnuté součástky se (možná) dotýkají...

Lze nějak ověřit, že správně funguje vysílač? - s jiným přijímačem funguje "normálně"?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

amirinda píše: čtv 15.05.2025 13:11 Ahoj, tak anténu jsem vyřešil, bohužel ale loďka má malý dosah, cca. 20m. Napadá někoho kde by mohl být problém?
Je vysunuta anténa na vysílači?
Úsměv

#14 Příspěvek od Úsměv »

To vypadá, že jako anténa v lodičce momentálně funguje jenom to očko. Dá se to zkusit tak, že někdo ten anténní prut podrží na tom očku (někde v parku/na zahradě) a ty se budeš s vysílačem od lodičky vzdalovat. Uvidíš jestli bude loďka reagovat na větší vzdálenost nebo ne. Pokud ano, je chyba někde v propoji mezi očkem a anténou (třeba nějaká izolace) ;)
S úsměvem jde všechno líp.. :D
amirinda

#15 Příspěvek od amirinda »

Chlapi díky za reakce,
snažil jsem se to udělat co možná nejvíce podobné jako původní. Z přijímače v loďce je asi 10cm kablík a na konci očko 3mm, které je přišroubované na M3 šroubku mezi dvěma podložkama. Šroubek skrze loďku a následně našroubovaná ta anténa.
Když jsem zkoušel kratší anténu, asi 30cm, tak je dosah oněch 20m, když dám tu delší z odkazu, asi 70cm, tak je dosah tak 30+ metrů, ale pořád ne třeba 200m. Vše jsem zkontroloval, mechanicky, elektronicky, na první pohled nevypadá nic poškozeno. Anténa na vysílačce pochopitelně vysunutá.
Poslední co mě napadá je třeba mosaznej drát, nevím klidně 1m a zkusit jestli to bude lepší...
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“