Jakou anténu?
Jakou anténu?
Ahoj, podařilo se mi ulomit anténu u zavážecí loďky Carponizer.
Jakou zvolit, podle všeho je to 40mhz/2,4Ghz a potřeboval bych nějakou sundavací, ale i s upevněním do lodě.
Původní antény vypadala dost jako tato:
https://vi.aliexpress.com/item/10050062 ... pt=glo2vnm
Jakou zvolit, podle všeho je to 40mhz/2,4Ghz a potřeboval bych nějakou sundavací, ale i s upevněním do lodě.
Původní antény vypadala dost jako tato:
https://vi.aliexpress.com/item/10050062 ... pt=glo2vnm
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jakou anténu?
Teleskopická anténa se dá koupit (po zadání vyhledávání https://www.google.com/search?q=telesko ... nt%C3%A9na& se ukáže několik prodejců v ČR), budete ale muset řešit její mechanické upevnění ve vysílači. To je dost mechanicky namáhané a sehnat identickou anténu bude tipuji dost náročné. Jinak u antény z hlediska elektrického záleží na délce, ne na průměru. U přijímače to je obdobné, stačí dodržet délku, anténu lze vyrobit z jakéhokoli drátu.
Libor
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je teleskopická anténa zlomená "šikovně", dá se v místě zlomu vyfutrovat třeba měděnou trubičkou - čímkoli vodivým.
Libor
40mhz a 2,4Ghz je velký rozdíl. Jak byla ta ulomená dlouhá a jak byla připevněna?
Zenair: Přesnou délku nevím, byla našroubována na malém šroubku který koukal ze zádi lodě. Vlastně se ulomil ten šroubek, anténa zůstala, ale dal bych tam jinou, novou, jedno jakou, ale aby to fungovalo...
Libor: není teleskopická.
Libor: není teleskopická.
-
vrato
- Kontaktovat uživatele:
Cize antena prijimaca?
Ano, anténu na lodi, tady jsem našel jeden obrázek RX a TX. Z přijímače je kousek kabelu zakončený očkem a to je připevněno ke šroubku a na něj se šroubuje "bič" - anténa - a to přesně potřebuju
-
vrato
- Kontaktovat uživatele:
Pokial je antena v poriadku a ulomila sa len skrutka o ktoru bola pripevnena, tak asi bude najlepsie do anteny nešahat.
Anténě nevím kde je konec, asi skončila někde v lese
Šroubek/držák také nevím jaký zvolit...
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Anténa může být jakýkoli drát, jen musí být vodivě spojen s kablíkem od přijímače. Délka "od oka" cca jako byla ta původní. Drát se dá koupit třeba v modelářské prodejně, používá se na táhla. Jestli z lodi kouká šroubek, může být dole kus kulatiny s vyříznutým závitem. Na suchu vyzkoušet dosah.
Libor
Ahoj, tak anténu jsem vyřešil, bohužel ale loďka má malý dosah, cca. 20m. Napadá někoho kde by mohl být problém?
Zakoupená anténa: https://www.sportcarp.cz/antena-na-zava ... hz-kovova/
Zakoupená anténa: https://www.sportcarp.cz/antena-na-zava ... hz-kovova/
Anténa je vodivě spojená s přijímačem? - jsou určitě spojené kovové části, ne přes nějaký lak nebo tak.
Je anténa napojená na správné místo? - Ne jen na "nějaký šroubek".
Není to místo v přijímači mechanicky poškozené? - část spoje na přijímači je poškozený, prasklina, uvolněný "drátek", šroubek....
Pokud došlo k utržení antény nemohlo se "utrhnout" ještě něco kolem? - nějaká cívka, povysunutý krystal, ohnuté součástky se (možná) dotýkají...
Lze nějak ověřit, že správně funguje vysílač? - s jiným přijímačem funguje "normálně"?
Je anténa napojená na správné místo? - Ne jen na "nějaký šroubek".
Není to místo v přijímači mechanicky poškozené? - část spoje na přijímači je poškozený, prasklina, uvolněný "drátek", šroubek....
Pokud došlo k utržení antény nemohlo se "utrhnout" ještě něco kolem? - nějaká cívka, povysunutý krystal, ohnuté součástky se (možná) dotýkají...
Lze nějak ověřit, že správně funguje vysílač? - s jiným přijímačem funguje "normálně"?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je vysunuta anténa na vysílači?amirinda píše: čtv 15.05.2025 13:11 Ahoj, tak anténu jsem vyřešil, bohužel ale loďka má malý dosah, cca. 20m. Napadá někoho kde by mohl být problém?
To vypadá, že jako anténa v lodičce momentálně funguje jenom to očko. Dá se to zkusit tak, že někdo ten anténní prut podrží na tom očku (někde v parku/na zahradě) a ty se budeš s vysílačem od lodičky vzdalovat. Uvidíš jestli bude loďka reagovat na větší vzdálenost nebo ne. Pokud ano, je chyba někde v propoji mezi očkem a anténou (třeba nějaká izolace) 
S úsměvem jde všechno líp.. :D
Chlapi díky za reakce,
snažil jsem se to udělat co možná nejvíce podobné jako původní. Z přijímače v loďce je asi 10cm kablík a na konci očko 3mm, které je přišroubované na M3 šroubku mezi dvěma podložkama. Šroubek skrze loďku a následně našroubovaná ta anténa.
Když jsem zkoušel kratší anténu, asi 30cm, tak je dosah oněch 20m, když dám tu delší z odkazu, asi 70cm, tak je dosah tak 30+ metrů, ale pořád ne třeba 200m. Vše jsem zkontroloval, mechanicky, elektronicky, na první pohled nevypadá nic poškozeno. Anténa na vysílačce pochopitelně vysunutá.
Poslední co mě napadá je třeba mosaznej drát, nevím klidně 1m a zkusit jestli to bude lepší...
snažil jsem se to udělat co možná nejvíce podobné jako původní. Z přijímače v loďce je asi 10cm kablík a na konci očko 3mm, které je přišroubované na M3 šroubku mezi dvěma podložkama. Šroubek skrze loďku a následně našroubovaná ta anténa.
Když jsem zkoušel kratší anténu, asi 30cm, tak je dosah oněch 20m, když dám tu delší z odkazu, asi 70cm, tak je dosah tak 30+ metrů, ale pořád ne třeba 200m. Vše jsem zkontroloval, mechanicky, elektronicky, na první pohled nevypadá nic poškozeno. Anténa na vysílačce pochopitelně vysunutá.
Poslední co mě napadá je třeba mosaznej drát, nevím klidně 1m a zkusit jestli to bude lepší...