Software pro SP200SE nebo USBASP-ISP
Re: Software pro SP200SE nebo USBASP-ISP
S tím USB-Printerport máte nejspíš pravdu a pravděpodobně jsem dospěl k témuž výsledku.
Jestli by nebylo jednodušší si ten programátor AT89C2051vyrobit. Něco hotového je k nalezení třeba s Arduino UNO, což nejsou žádné velké peníze.
Jestli by nebylo jednodušší si ten programátor AT89C2051vyrobit. Něco hotového je k nalezení třeba s Arduino UNO, což nejsou žádné velké peníze.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Já to moc neřeším, mám Xeltec SuperPro, přes LPT. Nevím, jak to maj udělaný, maká od W95 až do W10, jen je problém, že mašiny už nemívají Centronix a na těch převodníkách z něčeho na LPT to většinou nechodí. Sice už není dlouho podporován, ale zatím jsem na tom napekl vše, co bylo potřeba. Navíc to umí otestovat skoro všecky šváby 74xxx, 4xxx a jejich různý máložravý odvozeniny. Nový věci, co se pečou přes ISP, na to mám USBASP s hromadou redukcí a různých resetátorů, když se procík kousne na spatných fuse a pod. A s ním používám Arduino IDE a pokud ten šváb neumí, tak Bascom, kterej snad umí úplně všecko.Igor659 píše: čtv 23.01.2025 21:06 Původní programátor na LPT fungoval cca 30 let na mnoha počítačích 286 i 386.
Koukni na ten Bascom, jestli to ty tvý procáky s USBASP neumí. Ten podporovanej je, ale na plnou palbu musíš zaplatit. Já mám nějakou free verzi a měl jsem problém s definicema na ATmega328PB ale sehnal jsem.
Ještě přidám jeden dotaz. Mám desky s AT89S52 v pouzdře DIL40 a na resetu X5045. Nikde se mi nedaří najít doporučené zapojení signálu RESET, aby to bylo korektní pro funkci ISP programátoru i běh bez něj.
Děkuji Igor
Děkuji Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
-
Petr Budai
X5045 je sdružený integrovaný obvod, který obsahuje paměť EEPROM 4kb a dohled nad napájecím napětím, hodnota meze napětí je nastavitelná při výrobě a musíš objednat správnou verzi a konečně watchdog obvod, jehož časovač musí být periodicky nulován, jinak obvod vygeneruje RESET pro upočítač. Obvod se už ale dlouho OBSOLETE a datashet jsem připojil.
Pokud opakuji to, co víš, omlouvám se.
Pokud opakuji to, co víš, omlouvám se.
- Přílohy
-
- REN_x5043-45_DST_20050316.pdf
- (839.64 KiB) Staženo 42 x
Děkuji za odpověď. Tento obvod dobře znám, používali jsme to ve firmě, když jsem ještě před 20 lety bydlel v Brně. Mám jich ještě pár a hlavně na desce s 2051 je na ně pozice. Občas využívám i watchdog a eeprom. Je to docela podařený HW, mám k tomu programový modul v ASM-51, tak je použití snadné.
Igor
Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Zdravím všechny,
oprášil jsem starý nabastlený ISP programátor, který spolehlivě funguje na COM portu na XP. Ježe umí opět jen AT89S51... ale jen v pouzdrech 40 pinů. Já ovšem potřebuji programovat ISP AT89S2051. Nemáte někdo SW upravený na programování ISP S2051. Pro upřesnění typu přidávám obrázky.
Děkuji všem za rady a tipy. Igor
oprášil jsem starý nabastlený ISP programátor, který spolehlivě funguje na COM portu na XP. Ježe umí opět jen AT89S51... ale jen v pouzdrech 40 pinů. Já ovšem potřebuji programovat ISP AT89S2051. Nemáte někdo SW upravený na programování ISP S2051. Pro upřesnění typu přidávám obrázky.
Děkuji všem za rady a tipy. Igor
Nepoznam .... ale toto si videl? https://www.nostalcomp.cz/isp.php
hlavne tu aktualizaciu tam
BTW Preco si nekupis hotovu novu vec ktora je aktualna a podporovana priamo urcenu pre tvoj procesor, stoji to prd.
napriklad: https://diolut.sk/usb-isp-v2-programtor ... 17787.html
hlavne tu aktualizaciu tam
BTW Preco si nekupis hotovu novu vec ktora je aktualna a podporovana priamo urcenu pre tvoj procesor, stoji to prd.
napriklad: https://diolut.sk/usb-isp-v2-programtor ... 17787.html
Igorb děkuji za odpověď. Oba odkazy dobře znám, ten první je návod na programátor, který jsem kdysi postavil a je součástí mého dotazu. Druhý programátor jsem si nedávno koupil, ale zatím nezprovoznil a je součástí mého dotazu na začátku tohoto vlákna. Už jsem tomu věnoval dost času, ježe informace jsou jiné, než realita.
Děkuji za snahu mi pomoci.
Igor
Děkuji za snahu mi pomoci.
Igor
Aha zle som cital, myslel som ze CHCES AT89S51 ale teraz som znovu precital ze to vie LEN AT89S51
tak sorry no,
Inac samozrejme viem ze ten zlty programator je ten tvoj, preto som prvy link posielal, ale nizsie na stranke je nejaky upgrejd, preto sa pytam ci si ho skusil. Este by som pozrel avrdude ake procesory vie palit a aky hardver na to potrebuje. mam pocit ze to AT89LP2051 a S2051 podporuje (ale to si zisti). Ak ano potom ti staci hocijaky SKT500 kopatibilny programator. Napriklad pololu USB AVR, ten ma vyborny konfiguracny program, takze si nastavis napetia, rychlosti atd. Aj ked stoji kusok viac ako tamtie nonejmy ... a navyse ti to pojde na novsie cipy, alebo s Arduino ide, s cipmi s bootloadermi atd.
EDIT: no tak z rychlika som na to avrdude pozrel, tak asi som si to pametal zle, nevidim ze by tam na to bol support, ale mozno kecam teraz, treba to seriozne kuknut.
Inac ja by som vyhodil vsetky archeologicke artefakty a zameral sa na nieco novsieho, co vydrzi nasledujucich 20 rokov ... do takejto pasce sa dostanes vzdy pri pouzivani vykopavok. Ale to uz vies.
tak sorry no,
Inac samozrejme viem ze ten zlty programator je ten tvoj, preto som prvy link posielal, ale nizsie na stranke je nejaky upgrejd, preto sa pytam ci si ho skusil. Este by som pozrel avrdude ake procesory vie palit a aky hardver na to potrebuje. mam pocit ze to AT89LP2051 a S2051 podporuje (ale to si zisti). Ak ano potom ti staci hocijaky SKT500 kopatibilny programator. Napriklad pololu USB AVR, ten ma vyborny konfiguracny program, takze si nastavis napetia, rychlosti atd. Aj ked stoji kusok viac ako tamtie nonejmy ... a navyse ti to pojde na novsie cipy, alebo s Arduino ide, s cipmi s bootloadermi atd.
EDIT: no tak z rychlika som na to avrdude pozrel, tak asi som si to pametal zle, nevidim ze by tam na to bol support, ale mozno kecam teraz, treba to seriozne kuknut.
Inac ja by som vyhodil vsetky archeologicke artefakty a zameral sa na nieco novsieho, co vydrzi nasledujucich 20 rokov ... do takejto pasce sa dostanes vzdy pri pouzivani vykopavok. Ale to uz vies.
Igorb asi máš pravdu, že je nejlepší vyhodit všechny vykopávky. Jenže největší vykopávka jsem já a asi nevydržím dalších 20 roků. Je mi přes 60 a začínat s novými procesory se mi už nechce. Mám hodně věcí i programů, které dávám do kopy podle potřeby. Řeším jen kolaps cca 30 let starého počítače, kde byl i hardwarový emulátor, který fungoval na ISA slotu s procesorem 386 pod DOSem 6.22. Programuji v assembleru a tam je změna procesoru dost zásadní a hlavně se mi do toho nechce. Za chvíli začne včelařská a modelářská sezóna, tak zase půjde elektronika na třetí kolej. Děkuji všem za snahu mi poradit.
Ať se daří
Igor
Ať se daří
Pak je mi ovšem naprosto nepochopitelné v čem je teda ten problém - pokud něco na té 386 odešlo, tak to HW prostě vyměním (nebo opravím, obvykle to jsou kraviny typu elytů a nebo baterek RTC), nakopiruju ghostem nebo foxcopy za 5minutIgor659 píše: úte 04.03.2025 8:43 Igorb asi máš pravdu, že je nejlepší vyhodit všechny vykopávky. Jenže největší vykopávka jsem já a asi nevydržím dalších 20 roků. Je mi přes 60 a začínat s novými procesory se mi už nechce. Mám hodně věcí i programů, které dávám do kopy podle potřeby. Řeším jen kolaps cca 30 let starého počítače, kde byl i hardwarový emulátor, který fungoval na ISA slotu s procesorem 386 pod DOSem 6.22. Programuji v assembleru a tam je změna procesoru dost zásadní a hlavně se mi do toho nechce. Za chvíli začne včelařská a modelářská sezóna, tak zase půjde elektronika na třetí kolej. Děkuji všem za snahu mi poradit.
Ať se daříIgor
Ja mam tiez 60+ a presedlavam pravidelne, v dnesnej dobe ak si chces usetrit pracu presedlavanim a peniazmi na hardvere, kup si (pokial chces mat oddeleny hardver) nejakeho lacneho 14" Umaxa s win11 za 200E dedikovaneho len na takuto robotu, nainstaluj arduino ide, ten ti pokryje hromadu roznych procesorov a staci ti naucit sa ten arduinovsky osekanec C jazyka (pokial jazyk je tvoj problem), to ti pokryje veci od at, stm wifi a hromadu ineho a ani sa nebudes musiet prilis ucit nove platformy, lebo zakladne veci ti pojdu preniest len prekompilovanim pre prislusny procesor. Na kazdu platformu si kupis okrem procesoru este prislusny programator, alebo na to pojdes cez bootloader a nepotrebujes ani ten programator. A tym mas vybavene pri tvojej praci na buducich minimalne 10 rokovIgor659 píše: úte 04.03.2025 8:43 Igorb asi máš pravdu, že je nejlepší vyhodit všechny vykopávky. Jenže největší vykopávka jsem já a asi nevydržím dalších 20 roků. Je mi přes 60 a začínat s novými procesory se mi už nechce. Mám hodně věcí i programů, které dávám do kopy podle potřeby. Řeším jen kolaps cca 30 let starého počítače, kde byl i hardwarový emulátor, který fungoval na ISA slotu s procesorem 386 pod DOSem 6.22. Programuji v assembleru a tam je změna procesoru dost zásadní a hlavně se mi do toho nechce. Za chvíli začne včelařská a modelářská sezóna, tak zase půjde elektronika na třetí kolej. Děkuji všem za snahu mi poradit.
Ať se daříIgor
USBASP-ISP používám často se SW AVRDUDE (https://github.com/mariusgreuel/avrdude). Ještě jsem nenarazil na procesor, který by AVRDUDE neuměl
Tak skus najst AT89LP2051 ja som ho tam nevidel. Tiez by som povedal ze by to malo ist, ale vyzera to ze nie.
JanDa, tuto stránku jsem už viděl, ale zatím jsem se neprokousal velkým množstvím informací. Budu se tomu více věnovat. Zkoušel jsem přeprogramovat procesor, ale pořád mi to hlásí, že selhalo čtení ID. Zkoušel jsem různé verze Firmwaru, výsledek byl pořád stejný. Podívám se i na schéma, jestli ten můj hardware je identický. Jdu se na to podívat.
Igor
Igor