3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MPml

Re: 3D tisk modelů letadel II

#361 Příspěvek od MPml »

Zenair píše: pon 24.02.2025 21:29 Jistě, je třeba srovnávat srovnatelné a vybírat vhodné a dostupné řešení - proto třeba mi nesedí to, jak hodně se kluci z 3Dlabprintu vyhýbají použití uhlíku v tištěných konstrukcích.

Nicméně k aktuálnímu tématu - z tohohle už bych se nebál udělat věci, které mi před rokem a více připadaly jako domácí tiskové řešení nereálné. Je to prostě někde úplně jinde ve srovnání s běžně používanými materiály...

A teď nevážně - z pytllíku těch hřebíků by se vrtule doma kovala vcelku dost blbě. A navíc mám ten dojem, že zákaz kovových vrtulí na modelech stále platí. Nebo už ne?
sem si myslel, že to, o čem se tu tlachá, je vrtulový kužel - nevšiml jsem si, že by tu někdo psal cokoli o kovové vrtuli (nebo listech). Trámce a nebo kužele) se naopak běžně kovové vyrábí a nemám pocit, že by to někdo zakazoval.
A pokud někdo má pocit :lol: že tyhle megahustý materiály mají "Metal-Like Strength" :lol: tak vřele doporučuji si zkusit vytisknout třeba takovou APC (vrtuli) a pak jí s nasazenou helmou :lol: roztočit.
Zenair

#362 Příspěvek od Zenair »

Nevšiml sis slovíčka "nevážně" ?? :) :)

A jen btw. - tisk vrtulí a všech věcí kolem nich mě docela zajímá a ono to už i fakt funguje (viděl jsem, zatím jsem netiskl). Jsem k tomu pořád ostražitý. Ovšem tisk něco jako APC vzhledem k výkonům, které se na ní běžně užívají, je bezproblémový a výsledek je funkční. Jediná dost neznámá věc je časová stálost parametrů, ale troufnu si tvrdit, že to má dost šancí běžné éro přežít...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od jyrry »

Kdekdo ví, z čeho to vytisknout aby to bylo bombenfest; data jsem postnul, tak stáhněte, vytiskněte, roztočte, dejte vědět.
Klávesnicí se sice modelařit taky dá, ale kutil je i pokusník a experimentátor :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
zdzd

#364 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: úte 25.02.2025 9:20 Kdekdo ví, z čeho to vytisknout aby to bylo bombenfest; data jsem postnul, tak stáhněte, vytiskněte, roztočte, dejte vědět.
Klávesnicí se sice modelařit taky dá, ale kutil je i pokusník a experimentátor :mrgreen:
Klidně bych to zkusil, ale takový rozměr je mi aktuálně k ničemu.

Jo, na printables by asi bylo dobré k popisu doplnit i rozteč závěsů a průměr kužele a hřídele. Jsou tam jen rozměry kořenů listů.
dudaj

#365 Příspěvek od dudaj »

Nepotřebuji tisknout ptákoviny. Vše je o pevnosti materiálu, hmotnosti a otáčkách.
Jednomu se to podaří, druhý zvolí v modelu jinak rozvržení hmoty a bude tvrdit, že to nejde.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Ještě doplním, obyčejná ASA.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše: úte 25.02.2025 12:10Nepotřebuji tisknout ptákoviny...
Ano, chápu.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#367 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše: úte 25.02.2025 11:37... na printables by asi bylo dobré k popisu doplnit i rozteč závěsů a průměr kužele a hřídele.
Peru to tam.
02-25-2025, 12-47-40.png
jyrry.webnode.cz
dudaj

#368 Příspěvek od dudaj »

Můj názor je, že kdybych si něco takového dělal pro sebe, trámce pro držení vrtulí bych tisknul samostatně a na plocho k bedu. Takto namáhaným prvkům, aby byly šroubem zatíženy do střihu sváru bych nevěřil ani omylem.
Chápu, že většina lidí díly tiskne jako celek kvůli pracnosti, ale já to prostě dělám jinak. Krátká pracnost slepení bohatě vynahradí jistotu pevnosti.
Zenair

#369 Příspěvek od Zenair »

I vzhledem k tomu jak se debata vyvíjí, tak jsem nakonec zašel do garáže...
První verze byla předloni jen na test z modifikovaného PLA (větší pevnost mezi vrstvami). Výsledek jsem ale zkoušel dost katolicky. V psím fajtrovi mám Axi 2820, bližší parametry už nevím...
Final verze je z ASA, plněno uhlíkem. Bezproblémové a proto to nakonec loni napodzim končilo tak, jak je vidět na obrázku. Trámec vydržel, Aeronautka ne. Trámec je o 12mm prodloužený, aby se vrtule mohla dobře sklopit k trupu - to byl důvod proč jsem to dělal.
Prostě na výkony pár set Watů už s tiskem u podobných věcí problém není. Dost mě ale zajímají vícelisté maketové vrtule a do toho jsem se zatím nepustil. I když vím o tištěné vrtuli co zvládá 3,5kW, ale tam byly použity dodatečně i další technologie. Hlavně se mi to nechce brousit když věřím, že by byl problém s vyvážením takřka vždy...
Přílohy
Tramec_Dogfighter.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od jyrry »

Že já si nedám pokoj :mrgreen:
Dnešní testování tištěného kuželu s listy Aero-Naut 7x6. Motor 2826 kV1400, zadní montáž. Příkon max. 150W.
Vidím to jako životaschopné; pro listy 8x7 ramena trámce asi ještě zesílím, ale spíš jen pro dobrý pocit sucha a bezpečí :|
02-26-2025, 14-47-42.png
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od TomasC »

Rozhodně je to opravdu elegantní pohonná sada. Ještě černěné šrouby.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od jyrry »

TomasC píše: stř 26.02.2025 22:20Ještě černěné šrouby.
Jsou objednané :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
igorb

#373 Příspěvek od igorb »

Sak vytlacis, nie?

.... no ja uz som ticho :mrgreen:
Jiri

#374 Příspěvek od Jiri »

Myslím, že se to moc řeší, používám tištěné kleštiny a kužely u několika elektroletů pár let, materiál běžné PETG nebo ASA275. Některé jsem sám kreslil nebo upravoval.
Eclipson S má na vrtuli příkon až 380W (je tam telemetrický regl Neuron), vrtule 10/6, za dva roky odlétáno pár hodin (byť pohonu je z toho zlomek).
Eclipson_s.jpg
Kleština je z jednoho kusu, k motoru se zadní montáží chycena šroubem, kužel dvěma vruty ke kleštině. Funguje to - neřeším.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pdob
Kontaktovat uživatele:

#375 Příspěvek od pdob »

Ahoj, TomasC v Tvojom príspevku na str. 7 https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=92177&start=90 som si na fotke všimol, že máš tlačiareň anycubic Kobra 2 (?). Mám Anet A8 (starú cca 7 rokov). Mala nejaké starecké neduhy, ktoré sa mi darí stále priebežne odstraňovať, ale ma to dosť otravovalo. Preto som si (vianoce...)kúpil som novú anycubic Kobra 2 neo. Od vianoc viac stoji ako tlačí, (PLA) celkovo možno 15 malých vecí na skúšku a ladenie. Odchlipuje sa od bedu, nie hneď ale postupne, až nakoniec celkom a keď som si to raz nevšimol , tak tam namotalo škaredé hniezdo a zadrbalo trysku. Skúsil som zdvihnúť teplotu, bed 70/ tryska 220 ide to lepšie, ale aj tak sa niektorý roh nadvihne počas tlače. Vedľa tlačí stará Anča, čo som ju už chcel vyradiť, bez problémov na sklo 60/215 s tým istým filamentom. Nevieš (niekto) poradiť? Prípadne ma odporučte na príslušné vlákno, aby som tu neplevelil. Dík.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“