Zasklení kabiny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tondas2

Zasklení kabiny

#1 Příspěvek od tondas2 »

Čím kolegové zasklivate kabiny modelů?
Já používám průhledný plast z různých dárkových krabic.
A čím lepite? Teď jsem použil Uhu por, ale nevím jak to bude držet.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasklení kabiny

#2 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Bayeux »

Podle velikosti modelu - celofán, matroš z obalů na řezané květiny, co kde najdu jak píšeš - z krabic, obalů. Super možnost je i viz Jyrry = vivak, jakožto i materiál z obalů složek apod.
Ale výborný materiál je folie do Meotaru, některá papírnictví ji stále mají. Tenkou v rulích (zbavovala se toho škola), ale lépe po A4 (a jsou i různé tloušťky, mikrony jsou napsány na krabici).
Krásně čirá, jen pozor - je pochopitelně už z principu teplu netečná = nelze z ní lisovat ! Jsou i průhledné folie pro tiskárny, ale někdy jsou tyto mléčnější a nedokonale čiré. Prodává se ale u nás i po kusovkách.

Dříve jsem lepil LA tmel ředěný lihem, dnes už jen UHU Por ředěný benzínem. Narozdíl od LA, kde se "upatlání" blbě umylo a lihem "tahalo" lze UHU benzínem umýt, co přeteče po uschnutí oddrolit. Případně celé sundat, vše umýt (benzín + isopropyl) a máš další pokusy.
Taky používám někdy (na ohýbaná skla = namáhanější spoj, kde to pruží) vteřiňáky, které ale "nezakuřují" - například BSI Gold (řídký) nebo Gold + (střední), vše citlivě špendlíkem po kapičkách či podmáznutím.

Ale dnes je tolik speciálních lepidel a možností, a tohle je jen z mé zahrádky.
Já tedy stále nějak "nevěřím" takovým těm bílým lepidlům, co vypadají jako disperse a pak zprůhlední - ale mnozí si je chválí.
Jak říká ale kamarád - co nesmrdí, tomu nevěřím :) Hodně štěstí - já tu "sklenářskou" nikdy neměl ráááád...
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Používal jsem Durofol, dělá se myslím ve dvou tloušťkách - 0,2 a 0,4 mm, dá se lisovat teplem. Jinak také lze použít PET lahve (kopyto dovnitř a hodit do horké vody, nebo horkovzdušná pistole), ale to se mi osvědčilo jen na mělčí kabiny, ne hluboké. Jinak také čiré fólie z krabic na zboží. Lepím UHU Porem, ale také CA. U CA bacha, musí to být dobře odvětrané, jinak hrozí riziko zbělení, které nejde dost dobře odstranit, spíš nejde vůbec.
Hitec Aurora 9X
josef109

#5 Příspěvek od josef109 »

Coby lepidlo se zrovna chystám shánět transparentní Chemopren. Vím, že funguje. Jen ho nemají v krámě, který mám po ruce :(
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

@#5 Příspěvek od josef109 » stř 05.03.2025 23:23 Tak tohle „Pattex Chemopren transparent“ (v OBI 50ml tuba 85,-) je pro mne nová hvězda na nebi „neviditelných“ lepidel. Dík
Iroot

#7 Příspěvek od Iroot »

Taky bych se přidal k dotazu Tondase2, čím třeba lepit kabinu z PET , nebo z blistrové karty, nebo nějaké jiné vhodné fólie? Dík za každej dobrej nápad.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Ona odpověď je už zde ve vlákně napsaná. Vyzkoušej jednak vteřiňák, jednak třeba Uhu Por, Pattex Chemopren transparent. U vteřiňáku pozor na dobré odvětrání, při špatném se výpary sráží na zasklení, bělá to a nejde to odstranit.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“