3D tlač (časti) podvozku

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tlač (časti) podvozku

#16 Příspěvek od jyrry »

Když už bych se o něco takového pokusil, tak oproti původnímu zesílit tak o 60-80%, prodloužit uložení na čepu nohy a tisknout nejspíš v této poloze:
03-10-2025, 13-48-33.png
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od mior »

Srdečná vďaka.

Ešte sa trochu hlúpo spýtam:

Ak si daný výrobok nakreslim v programe, čo používam - Onshape, môžem to isté STL použiť namiesto 3d tlače ako podklad pre obrábanie v nejakej cnc mašine?

Alebo tá potrebuje iný formát?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: pon 10.03.2025 13:46 Když už bych se o něco takového pokusil, tak oproti původnímu zesílit tak o 60-80%, prodloužit uložení na čepu nohy a tisknout nejspíš v této poloze:
03-10-2025, 13-48-33.png
Ohledně polohy při tisku:

Asi bych to rozdělil nejméně na tři díly. Dvě bočnice tisknuté naplacato aby hlava objížděla osu kol a neštípalo by se to při jejím náklonu. Podobně střední díl třmenu tisknout na výšku aby se vrstvy obmotávaly kolem nohy. Pak slepit, možná i spoj pojistit omotáním třeba nití prosycenou CA.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

mior píše: úte 11.03.2025 10:31 ... Onshape, môžem to isté STL použiť namiesto 3d tlače ako podklad pre obrábanie v nejakej cnc mašine?...
Ne. Vhodný bude 3D model v nějakém přenositelném a editovatelném formátu, nejlépe domluvit s obráběčem, v čem to chce.
Předpokládám že ten Onshape umí vyexportovat víc formátů, já používám třeba STEP pro přenos 3D dat.

STL je tvar poskládaný z trojůhelníčků, pro další zpracování (mimo třeba tisk) to je prakticky nepoužitelné.

Tolik moje zkušenosti.
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od mior »

Onshape vie exportovať okrem STL aj tieto formáty:

STEP
PARASOLID
SOLIDWORKS
ACIS
IGES
OBJ
3MF
PVZ
JT
COLLADA
RHINO
GLTF

tak hádam nejaký bude vhodný...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Woita »

Před asi třemi roky jsem si vytisknul podvozek na helikoptéru vel. 550, maketa, dosti těžká.
Stávalo se mi občas, že jsem při tvrdém dosednutí origo plastový podvozek zlomil, a pak následky bývaly i fatální. Helina lehla na bok a sama se dorazila pomocí roztočených listů.
Vytisknul jsem jeden z myslím PETG, a přelomil se taky.
Pak jsem ho vytisknul z nylonu (tvarově obdoba původního, ale trochu masivnější, plný bez výplně) a ten už jsem nikdy nezlomil.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
josef109

#22 Příspěvek od josef109 »

mior píše: úte 11.03.2025 10:31 Srdečná vďaka.

Ešte sa trochu hlúpo spýtam:

Ak si daný výrobok nakreslim v programe, čo používam - Onshape, môžem to isté STL použiť namiesto 3d tlače ako podklad pre obrábanie v nejakej cnc mašine?

Alebo tá potrebuje iný formát?
V mém případě to bude asi neschopností, ale v Inventoru jsem z těch "exotických formátů" otevřel spolehlivě snad jen STLko. Ano, je "nepoužitelné", ale v kombinaci s výkresem důležitých tolerancí ke konvenčnímu obrábění postačí, a v případě CNC frézování bych si to raději přemodeloval sám :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

josef109 píše: stř 12.03.2025 21:38 ... v Inventoru jsem z těch "exotických formátů" otevřel spolehlivě snad jen STLko...
Hmmm... to jsem myslel že Inventor neotevírá, ale importuje formáty jako STP, STEP, IGS, SLDPRT a řadu dalších "průmyslových"... když to umí i třeba Rhino...
O té použitelnosti stereolitografického ztvárnění součástí si dovolím pochybovat.
Uprostřed je díl v "normálním" geometrickém vyjádření (v tomto případě Rhinoceros), napravo pak vyexportovaný ve STEPu a zpátky naimportovaný, nalevo konečně export do STL a opět jeho import. Pro zvýraznění tvarů mají ožlucené hrany (výběrem). Ten STEP spolehlivě a použitelně bere třeba CATIA - vícekrát ověřeno.
3D "kráječe" (slicery) berou jak STL, tak ten STEP (STP). Tedy, nejen STL a STP, ale i další "exotické" formáty, ale s těmi nepracuji.
Tolik moje malinké zkušenosti domácího 3D jakokonstruktéra. Třeba se ale mýlím a je to úplně jinak.
03-13-2025, 07-04-38.png
EDIT: Ten trojůhelníčkový formát STL používá řada tvůrců pro zveřejnění svých prací, aby tím silně znesnadnili modifikaci jejich 3D dat, protože se s tím nedá rozumně pracovat.
Ověřeno několika časově náročnými (ano, mám pomalý komp) úpravami koupených a stažených STL - částí modelů letadel. Je to prostě vopruz :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: čtv 13.03.2025 7:06
EDIT: Ten trojůhelníčkový formát STL používá řada tvůrců pro zveřejnění svých prací, aby tím silně znesnadnili modifikaci jejich 3D dat, protože se s tím nedá rozumně pracovat.
Ověřeno několika časově náročnými (ano, mám pomalý komp) úpravami koupených a stažených STL - částí modelů letadel. Je to prostě vopruz :mrgreen:
Není to úplně tak. STL umí otevřít a upravovat OpenSCAD https://openscad.org/

Ale ne všechny. Pokud stl nemá uzavřené hrany nebo je nějak jinak nekorektní, tak ho OpenSCAD otevře, upraví, ale nedokáže jej pak vyrendrovat do výstupního stl, protože zhavaruje. Někdy pomůže takový stl nejprve opravit (dělám to přes Pruša slicer), a když to nezabere tak stl ve sliceru zjednodušit a vyexportovat.
josef109

#25 Příspěvek od josef109 »

jyrry píše: čtv 13.03.2025 7:06 Hmmm... to jsem myslel že Inventor neotevírá, ale importuje formáty jako STP, STEP, IGS, SLDPRT a řadu dalších "průmyslových"... když to umí i třeba Rhino...
O té použitelnosti stereolitografického ztvárnění součástí si dovolím pochybovat.
Uprostřed je díl v "normálním" geometrickém vyjádření (v tomto případě Rhinoceros), napravo pak vyexportovaný ve STEPu a zpátky naimportovaný, nalevo konečně export do STL a opět jeho import. Pro zvýraznění tvarů mají ožlucené hrany (výběrem). Ten STEP spolehlivě a použitelně bere třeba CATIA - vícekrát ověřeno.
3D "kráječe" (slicery) berou jak STL, tak ten STEP (STP). Tedy, nejen STL a STP, ale i další "exotické" formáty, ale s těmi nepracuji.
Tolik moje malinké zkušenosti domácího 3D jakokonstruktéra. Třeba se ale mýlím a je to úplně jinak.

03-13-2025, 07-04-38.png

Ano, dost blbě jsem se vyjádřil. Jde o import do Inventoru, a ne otevření v Inventoru. Moje chyba, omlouvám se.

Používám STL jen pro přenos informace, jak má zhruba součást vypadat. Výhodou je, že ho umí vytvořit všichni, a mně v kombinaci s výkresem celkem postačuje. Vlastně jsem se přizpůsobil přesně tomu, že STLko se používá jako výstup který se nedá snadno upravit. Já si z něj potřebné rozměry odvodím, a na to mi stačí. Tak jsem to myslel :)
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

josef109 píše: čtv 13.03.2025 8:01 Vlastně jsem se přizpůsobil přesně tomu, že STLko se používá jako výstup který se nedá snadno upravit. Já si z něj potřebné rozměry odvodím, a na to mi stačí. Tak jsem to myslel :)
Jak už jsem psal, ve většině případů upravit lze a to celkem snadno.

Originály:
03-13-2025, 08-37-05.png
03-13-2025, 08-38-28.png
Po úpravě:
03-13-2025, 08-39-32.png
03-13-2025, 08-40-33.png
První díl je upravený provrtáním děr chlazení, druhý prodloužen odkrojením levé a pravé části s přesahem a pak jejich spojením s posunem pro prodloužení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše: čtv 13.03.2025 7:06...
Tolik moje malinké zkušenosti domácího 3D jakokonstruktéra. Třeba se ale mýlím a je to úplně jinak...
...
Ověřeno několika časově náročnými (ano, mám pomalý komp) úpravami koupených a stažených STL - částí modelů letadel. :mrgreen:
Nevím kde píšu že to nejde :mrgreen:

Stojím si za podtrženým - jeden krok úpravy (na mém PC) znamená "GO" a čekat 10 minut než to Rhino provede.
Nějaké přepatlání ve sliceru taky zdržuje.
jyrry píše: čtv 13.03.2025 7:06 Je to prostě vopruz
Třeba až budu starší a chytřejší, půjde mi to rychleji :lol:

Malinko jsme OT, nicméně podle mně - mezi strojaři se předávají korektní vektorová data, ne shluky trojúhelníčků.
To už je mnohdy lepší dobře okótovaný (no, dneska pro leckoho taky problém :mrgreen: ) 2D výkres či náčrt.
Howgh.
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od mior »

Skúsim pohľadať na Nete
Naposledy upravil(a) mior dne čtv 13.03.2025 11:18, celkem upraveno 1 x.
mior
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od mior »

Nejak som z Netu vyrozumel, že OnShape si rozumie s CNC, ale cez nejakú pomocnú aplikáciu - neviem posúdiť, nemám žiadne skúsenosti.

Takže ak niečo v OnShape nakreslím, tak je asi jedno, či to pôjde do 3D tlačky alebo do CNC. Len asi treba exportovať ten správny formát...
josef109

#30 Příspěvek od josef109 »

jyrry píše: čtv 13.03.2025 9:39 ...
To už je mnohdy lepší dobře okótovaný (no, dneska pro leckoho taky problém :mrgreen: ) 2D výkres či náčrt.
Howgh.
...a přesně proto že je to pro dost lidí problém, tak jsem se adaptoval a dokážu přijímat "data" i ve formátu STL. Výkres už si udělám sám :mrgreen:
Howgh.

Jinak samozřejmě výkres na prvním místě, a to i v případě špatně kótovatelných tvarů :!:
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“