Kmitající serva Hitec D85 MG

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
martinni

Kmitající serva Hitec D85 MG

#1 Příspěvek od martinni »

Ahoj,

na akrobatu s velkými kormidly a s velkými výchylkami mi kmitají serva Hitec D85 MG. Při pomalých pohybech je vše v pořádku, na středové poloze také nekmitají. Kmitají při pohybu ve směru do středové polohy. Přijímačem, napájením kabeláží atd to není, vše jsem postupně vyloučil. Myslím, že důvod jsou velká kormidla a velké páky na servech, cca 2,5 cm. Dotaz je, je toto normální a lze očekávat, že v letu, s odporem vzduchu to bude dobré? Pokud kormidla přidržím, tak kmitání nenastane. Přikládám odkaz na video, snad to půjde. https://www.facebook.com/reel/1144544780755124
Igor659

Re: Kmitající serva Hitec D85 MG

#2 Příspěvek od Igor659 »

Takovéto kmitání je obecný jev téměř každého serva, které má na páce větší setrvačnou hmotu a malé tření. Netroufám si odhadnout, jestli se to za letu zlepší. Domnívám se, že částečně ano, ale při pomalém 3D létání to nejspíš nepomůže. Malá šance na zlepšení je přidat na táhlo třecí zátěž, která může kmity zklidnit, nebo alespoň omezit velikost. Nejhůř se mi tento jev ukázal na přípravku k ověření dosahu RC soupravy. Na HS422 jsem přidal nosník 5x5 cca 300 dlouhý a na konec ještě čtverec papíru pro lepší viditelnost z dálky. Tohle nechtělo vůbec klidně chodit a každý pohyb vyvolal kmity, tak jsem nikdy nevěděl, jestli ztrácím dosah, nebo kmitá jen samo servo.
Napiš, jak jsi situaci řešil, asi to bude zajímat více modelářů.

S pozdravem Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
martinni

#3 Příspěvek od martinni »

Napadlo mě jestli by nepomohl programátor serv, s tím ale nemám zkušenost. Jestli by šla nějak snížit citlivost nebo něco podobného.
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od tomaasz »

No, takhle se chovají noname serva z bighobby (inzerované jako TowerPro, ale dodané noname - MG946R. Buď vyhodit a koupit kvalitní serva, nebo rozdělat a převodovku serva přeplnit ložiskovou vazelínou. Pak ale srva nebudou použitelné při létání za mrazu.
martinni

#5 Příspěvek od martinni »

Ok, a co jsou kvalitní serva?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

tomaasz píše: pát 04.04.2025 21:11 No, takhle se chovají noname serva z bighobby (inzerované jako TowerPro, ale dodané noname - MG946R. Buď vyhodit a koupit kvalitní serva, nebo rozdělat a převodovku serva přeplnit ložiskovou vazelínou. Pak ale srva nebudou použitelné při létání za mrazu.
Ale on tam píše o docela jiném servu, teda pokud umím dobře přečíst psaný text :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
tmx1st

#7 Příspěvek od tmx1st »

dle videa, nemuze byt treba kolecko potenciometru zle vyrobeny. zda se, ze servo kmita v jedne uvrati.
serva hitec me minuly.
martinni

#8 Příspěvek od martinni »

Na páce serva jsem dal táhlo o dvě díry blíže k ose serva a problém vyřešen, zafungovalo to na obou kormidlech. Velikost výchylky jsem dokompenzoval ve vysílači, výchylka na výškovce je pořád okolo 55 stupňů.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“