Klub příznivců RC paraglidingu
Re: Klub příznivců RC paraglidingu
Slevy BLACK FLYDAY od Cefics (Punkair), přišlo mi to do e-mailu. Pro zajímavost jsem se kouknul, za kolik by byl můj CrossAlps 2.8, za který jsem v 2019 dal o něco méně než těch 800,- EUR (bral jsem to tenkrát přes českýho Hackera za koruny, ani nevím jestli spolu pořád spolupracují)
https://shop.cefics.com/black-flydays/
https://shop.cefics.com/black-flydays/
Nic se tu neděje, tak přihodím pro zasmání něco z ne RC lítání. Proč jsem se takhle blbě po startu nechtíc z lana odpojil - přikládám to buď manšestrákám nebo silnější podzimní bundě, bránilo mi to vklouznout po startu pořádně až dozadu do sedačky, tak jsem pokoušel vrtět a takhle to dopadlo. Respektive bylo to v kombinaci s tím, že jsem si po vzoru některých ostatních pilotů osvojil způsob přehodit nohy přes lano a potřebný kolmý úhel náběžky křídla na lano držet jen koukáním nahoru na křídlo místo střídání pohledu lano - křídlo. Zajímavý je, že koukat po většinu vleku jen nahoru na křídlo mi problém nedělá, ale o vánočních svátcích jsem měl psychický problém přejít na pěší túře přes chatrnou lávku přes potok. Jo a odpínák na lano jsem si po téhle příhodě vylepšil zdvojenou gumou abych si do rukojeti v budoucnu kolenem takhle nedrcnul, respektive aby to nešlo tak snadno rozpojit. No a když jsem u vylepšování, tak zimu si užívám i k dalším drobným úpravám, kudy vést kablík pro napájení kamery na helmě a podobné drobnosti.
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Re ZDZD
Je to tady uplně mrtvé, ale to neznamená, že se nelétá.
Ty máš ideální možnost porovnat Psychohammera vers Phasor RAST. Lítáš?
A pokud ano, který vrchlík preferuješ?
Můj Phasor byl na kontrole v Německu, odtud si zaletěl do Kolumbie na test. Tam se zjistilo, že je OK, nicméně kvůli pohodlnosti došlo k výměně řidiček za novější verzi s lepším značením délek.graup15 píše: čtv 27.03.2025 20:21 Re ZDZD
Měl jsem telekonference s Ricem (mimochodem, nemá tě rád ani dida - vaše vyjádření nepřesvědčení o schopnostech Phasora na diskusích ho vytáčí), dal mi nějaké rady a ná základě mých připomínek doplnil a upravil informace na webu. Prostě Phasor potřebuje aspoň 3 100 g krosnu, jinak moc nefunguje. Původní informace totiž byla 2 700 g.
Nejvíce letů mám právě s ním. Protože potřebuje mnohem více řízení než Psychohammer a snažím se s ním sžít. Letos jsem letěl jen s ním. Zatím jen jednou, bez termiky, let bez pár minut hodina.
Psychohammer a speciálně CrossAlps proti tomu letí sám. Na druhou stranu Phasor mnohem lépe reaguje na speed. Řekl bych, že se i méně boří a dá se srovnat i po klapanci. V tomto je nesrovnatelně lepší, než třeba Infinity a asi i než Psychohammer.
Každé z těch křídel je trochu jiné a těžko říci co je nejlepší. Záleží na osobním vkusu.
CrossAlps letí sám, můžeš s ním blbnout a on se s tím nějak srovná. Psychohammer letí skvěle skoro sám, celkem dost snese, ale pokud se opravdu poboří, tak s tím už nic moc neuděláš. Phasor potřebuje pořád řídit. Pokud to umíš tak je asi skvělý. Pokud to úplně nepobereš, tak je to boj. Když se ale zboří, tak se z toho dá většinou dostat.
Nicméně se stejnou krosnou, baterkami a podmínkách je délka letu v podstatě stejná u všech. Jen ten pocit a zážitek je jiný. CrossAlps všechno vyřeší sám a moc víc z něj nevyrazíš. O Psychohammer musíš za letu trochu "pečovat" a on ti za to dost dá. S Phasorem se musíš mazlit a chápat jeho pořeby. Pak ti dá fakt hodně. Jinak tě potrápí. Taková rozmazlená ženská. Jde o to, co vlastně chceš.
Ale někdo jiný s jiným letovým stylem, zkušeností a chutěmi může mít hodnocení jiné.
Já fakt nemůžu říct, který je nejlepší. Všechny jsou dobré. Hlavní rozdíl je v tom, zda se chceš kochat a nic neřešit, nebo mít nějakou výzvu a snažit se z ní vydojit co se jen dá...
Z posledních letů jem nejvíc létal s Phasorem, protože se ho snažím zvládnout. Pak s CrossAlps, když se chci bezstarostně kochat. S Psychohammerem nejmíň, protože se s ním nedá až tak pochochat jak s CrossApls, ale na druhou stranu ale ani tak vydráždit jako s Phasorem.
A teď, babo raď!
A ještě doplnění k Phasoru.graup15 píše: čtv 27.03.2025 20:21 Re ZDZD
Potřebuje speed napojený na potlačení a tím i brzdou průběžně "postrkovat" vrchlík do optimální polohy nad krosnou,
Pak má také letové režimy normal, kluz (lehce přibržděno) a termika (dost přibržděno). Nevypozoroval jsem mezi nimi zásadní rozdíl v opadání. Rozdíl je ale v rychlosti a tím i v kluzu. Nejhůř tak klouže při termice a taky přitom prakticky nejde použít motor - zboří se. Za to se dá pomalu kroužit a neuletět pryč.
A s tím vším se musí pořád pracovat...
Já Rica seru záměrně
Protože jediné co zvládá suprově je naprosto famozní hype..., ale aby vytlačil data, to ne .
Já si s tím práci dal... Ono to chápu, blbě se vyjímá v reklamě, že vydea jsou tendenční a o nějaký zázrak se vubec nedá hovořit. (A to jsem si myslel opak..., sorry spletl jsem se)
Hrozně rád bych si pořídil ještě něco ..prostě přelomově jiného . Asi jako když bych porovnával Infinity F5J a Eternity F5J. Prostě výrazný výkonostní skok.
Ale v rcpara marně (zatím) na něco takového čekám
Dneska jsem byl létat, ostatně jsem nepřestal a létám celou zimu...a vždycky se postavím před zásobu vrchlíků..a ententýky...
rozpočítám který náhodně vezmu.
A dnes to odnesl Chinook 2.8. No a na jedno kraťounké vystoupání do operační skoro 40 min bez motoru.
Na obou lehačkách mám zapojený speed a je opravdu velmi slušně výrazný. Ale dnes nebyl potřeba vubec...létalo to dost čiperně i bez něj.
Nějak jsem čekal a doufal,že řekněš - Phasor Rast je po seřízení mnohem výkonnější (tzn klouzavost/opadavost/ rozumná odolnost proti zborcení).
Ale zase jsi mi udělal radost,že nic nezamlčuješ a popsal jsi vše zevrubně . Díky
Já si s tím práci dal... Ono to chápu, blbě se vyjímá v reklamě, že vydea jsou tendenční a o nějaký zázrak se vubec nedá hovořit. (A to jsem si myslel opak..., sorry spletl jsem se)
Hrozně rád bych si pořídil ještě něco ..prostě přelomově jiného . Asi jako když bych porovnával Infinity F5J a Eternity F5J. Prostě výrazný výkonostní skok.
Ale v rcpara marně (zatím) na něco takového čekám
Dneska jsem byl létat, ostatně jsem nepřestal a létám celou zimu...a vždycky se postavím před zásobu vrchlíků..a ententýky...
A dnes to odnesl Chinook 2.8. No a na jedno kraťounké vystoupání do operační skoro 40 min bez motoru.
Na obou lehačkách mám zapojený speed a je opravdu velmi slušně výrazný. Ale dnes nebyl potřeba vubec...létalo to dost čiperně i bez něj.
Ale zase jsi mi udělal radost,že nic nezamlčuješ a popsal jsi vše zevrubně . Díky
-
Isoroku Jamamoto
Tak jak to vidíte s letošními releasy v Germánii? Budou nějaké nové kousky do sbírky? 
O tom nepochybuj...jako 1500 eček plus min 800 dalších za větší lehačku pro Ascendus 3.7 fakt nedám. Ale do 1000 eček za něco noveho ...např Insider, nebo Ascendus 2.5 to dám. Protože pod to rovnou múžu šlehnout Rockat lehajdu co mám. Tzn žádné další náklady.
-
Isoroku Jamamoto
Zrovna dneska jsem sledoval Joeova videa s Insiderem, šikovný křídlo, poměrně výkonné, helikoptéru to umí tedy famózní.
Rocket co máš by pod ten Ascendus 3.7 pravděpodobně mohla jít dát, přiložit olovo, zvětšit páky na speed. Díval jsem se, že řidičky mají vyvázané tím jejich EBS acro systémem, což vlastně zdvojnásobuje výchylku, takže možná by se ani nemusely prodlužovat ruky.
Tady Herry jí měl taky na pětimetrovce, ale pravda, s výrazně menší plochou. Ruky má od pohledu prodloužené, ale zase asi nemá EBS vyvázání řidiček.
Domnívám se, že půjde hlavně o to, zda lze (je kam) přiložit patřičné množství olova a zda jsi ochotný pak tuto hmotnost vrhat.
Jinak ten Joeův acro bazmek, cena vyloženě "lidová", pokud ty kroužky mají vnější průměr 10 mm, tak ty jsem někde viděl za něco málo přes 3 eura za kus, mazec vysokohorská přirážka..
Nemáte je někdo? Opravdu mají těch 10 mm vnější průměr?
Rocket co máš by pod ten Ascendus 3.7 pravděpodobně mohla jít dát, přiložit olovo, zvětšit páky na speed. Díval jsem se, že řidičky mají vyvázané tím jejich EBS acro systémem, což vlastně zdvojnásobuje výchylku, takže možná by se ani nemusely prodlužovat ruky.
Tady Herry jí měl taky na pětimetrovce, ale pravda, s výrazně menší plochou. Ruky má od pohledu prodloužené, ale zase asi nemá EBS vyvázání řidiček.
Domnívám se, že půjde hlavně o to, zda lze (je kam) přiložit patřičné množství olova a zda jsi ochotný pak tuto hmotnost vrhat.
Jinak ten Joeův acro bazmek, cena vyloženě "lidová", pokud ty kroužky mají vnější průměr 10 mm, tak ty jsem někde viděl za něco málo přes 3 eura za kus, mazec vysokohorská přirážka..
-
Isoroku Jamamoto
Mě zajímají ty nové velké lehačky, jednu bych si asi vzal.
Jsem zvědavý, zda ta Aquila LX od Para Aviation je jen zvětšená Rocket se stejnou konstrukcí (pravděpodobně) a nebo jestli se nad tím trochu zamysleli a vyřešili to lépe. A jestli je to za co držet při startu (pravděpodobně ne).
U té PunkRock XXL je geniální, že tam lze strčit ruku, to je úplně nejvíc super, obouruč to opravdu házet nechci. Mám palcový vysílač bez pultu a hledat po odhodu vysílač na zádech není něco, co bych chtěl podstupovat, nedej bože opakovaně. Další super je prostor na akumulátor a šikovně schovaná serva speedu, pěkně uklizená mimo tento prostor. A nakoknec už to vypadá k světu a ne tak vtipně jako ta menší XL verze. Teď ještě jestli to bude stranově stabilní a nebude se to motat ze strany na stranu. Pokud tohle bude OK, tak mám asi vítěze.
Aquila LX je vizuálně pěkná, aerodynamicky od pohledu o 30 promile čistější
, ale zbytek se uvidí, taková praktičnost jako u PunkRock tam asi nebude...
Jsem zvědavý, zda ta Aquila LX od Para Aviation je jen zvětšená Rocket se stejnou konstrukcí (pravděpodobně) a nebo jestli se nad tím trochu zamysleli a vyřešili to lépe. A jestli je to za co držet při startu (pravděpodobně ne).
U té PunkRock XXL je geniální, že tam lze strčit ruku, to je úplně nejvíc super, obouruč to opravdu házet nechci. Mám palcový vysílač bez pultu a hledat po odhodu vysílač na zádech není něco, co bych chtěl podstupovat, nedej bože opakovaně. Další super je prostor na akumulátor a šikovně schovaná serva speedu, pěkně uklizená mimo tento prostor. A nakoknec už to vypadá k světu a ne tak vtipně jako ta menší XL verze. Teď ještě jestli to bude stranově stabilní a nebude se to motat ze strany na stranu. Pokud tohle bude OK, tak mám asi vítěze.
Aquila LX je vizuálně pěkná, aerodynamicky od pohledu o 30 promile čistější
No prozatím jsem koukal, že ty lehačky ani nejsou v nabídce..asi nechtějí aby zákazníci dostali šok. 
Já prostě fakt nevím...když není luft neletí pořádně nic...a když je, líta vše famozně. A tak jsem opatrnej za co vyhodím dalších 1000 eček. Respektive jestli vubec vyhodím.
Nacpat do Rocketa V2 kilo olova bych i vymyslel jak..nebo bych zase objednal jen futrál a zbytek si dotvořil. Protože doufám,že si Rico vzal ponaučení a tu zpraseninu Rockat mechaniku už nebude opakovat . Ale vzhledem k tomu,že je to stejně vše čajna...tak jsem asi moc velkej optimista.
Já prostě fakt nevím...když není luft neletí pořádně nic...a když je, líta vše famozně. A tak jsem opatrnej za co vyhodím dalších 1000 eček. Respektive jestli vubec vyhodím.
Nacpat do Rocketa V2 kilo olova bych i vymyslel jak..nebo bych zase objednal jen futrál a zbytek si dotvořil. Protože doufám,že si Rico vzal ponaučení a tu zpraseninu Rockat mechaniku už nebude opakovat . Ale vzhledem k tomu,že je to stejně vše čajna...tak jsem asi moc velkej optimista.
-
Isoroku Jamamoto
Jo, asi to nebude hezký ta cena.. 
Co se týká lehačky, zatím jsem přikloněn k PunkRock XXL, podle prvního promo videa s Ascendus to vypadá, že je stranově stabilní, ale ještě si počkám na nějaká další.
Největším lákadlem je pro mě ta svoboda uvnitř co se týká baterky a zátěže. Ne vše se mi ale na 100% líbí - pozice pilota není úplně správná. Sedí tam trochu na pantátu,
správně tam má být víc utopený, ale to je otázka přepracování jediného dílu a zapošití zadní části fusaku, snadno řešitelná věc. Studoval jsem reálné lehačky,
jak v nich piloti sedí a prostě není to úplně ončo...pozice lehce na Joa..
Maličkost, naprosto vyvážená praktičností, jinak moc pěkné.
Jinak zvažuju i křídlo, ale pokud se rozhodnu, bude to určitě Libra. Tu už tak nějak po očku sleduju dlouho a vzhledem k tomu, že je na ní podepsaný Philip Kolb,
tak tomu věřím, že tady se povedlo něco speciálního. Ten člověk na co sáhne, to lítá dobře...no kdyžtak budu referovat. Snad to nebude někam zatáčet...
Co se týká lehačky, zatím jsem přikloněn k PunkRock XXL, podle prvního promo videa s Ascendus to vypadá, že je stranově stabilní, ale ještě si počkám na nějaká další.
Největším lákadlem je pro mě ta svoboda uvnitř co se týká baterky a zátěže. Ne vše se mi ale na 100% líbí - pozice pilota není úplně správná. Sedí tam trochu na pantátu,
správně tam má být víc utopený, ale to je otázka přepracování jediného dílu a zapošití zadní části fusaku, snadno řešitelná věc. Studoval jsem reálné lehačky,
jak v nich piloti sedí a prostě není to úplně ončo...pozice lehce na Joa..
Jinak zvažuju i křídlo, ale pokud se rozhodnu, bude to určitě Libra. Tu už tak nějak po očku sleduju dlouho a vzhledem k tomu, že je na ní podepsaný Philip Kolb,
tak tomu věřím, že tady se povedlo něco speciálního. Ten člověk na co sáhne, to lítá dobře...no kdyžtak budu referovat. Snad to nebude někam zatáčet...
Taky bych asi ted preferoval Punkrock XXL. Sice bych ho stejně trochu upravil
, ale jen trošku. Co se týče vrchlíku, ja počkam..., až budou videa od zákazníkú. A možná i až to uvidím naživo. Ono stejně ..když to nenosí, múžeš mí co chceš a je to prd platný.
No a když to nosí...tak je výkonnější mašina výhoda, ale i se starším modelem je to furt paráda...viz dneska. A to bylo s nejstarším..červeným CrossAlpem 2.8.
No a když to nosí...tak je výkonnější mašina výhoda, ale i se starším modelem je to furt paráda...viz dneska. A to bylo s nejstarším..červeným CrossAlpem 2.8.
-
Isoroku Jamamoto
Super, no teď jsou parádní dny, když to chodí, tak to prostě chodí.. 
No a když nechodí, tak je to čirá flustrace...jako dneska.
Hodinu lítám po okolí jak soudruzi v germánii a termika nic.....a navíc se to tak divně hrnulo, jak kdyby ten vzduch byl o pulku řidší.
Prostě hnus...
Hodinu lítám po okolí jak soudruzi v germánii a termika nic.....a navíc se to tak divně hrnulo, jak kdyby ten vzduch byl o pulku řidší.
Prostě hnus...