Stavba křídla:polystyren-potah balsa
Re: Stavba křídla:polystyren-potah balsa
Důležité je také při lepení dostatečně dobře stáhnout jádro s potahem do formy ("zbytku" po řezání jádra). A neboj se přitlačit
.
Hitec Aurora 9X
-
HONZIK 22
A dat presne nad sebe pasecky uhliku. Presne nad sebe je dulezite. Vytvori se pomysle ,Icko,, a zpevni se to nasobkem.
https://www.topmodelcz.cz/index.php?&de ... &id=102991
https://www.topmodelcz.cz/index.php?&de ... &id=102991
nepatrně, protože aby to byl opravdu "I" nosník, muselo by to mít kromě pásnic i stojinu.
jyrry.webnode.cz
-
HONZIK 22
Stojina v tomto pripade je plny material pod pasy.
Ja ted zkousel obdivuhodne pevny material v teto pasce.
Neutrhnes ani bagrem v jakemkoliv smeru. Musis rezat.
Kdyz zamezis zmene delky nahore i dole. Mas mene pruzne /pevnejsi icko/kridlo ci cokoli do hranice zborceni stojiny. Ta se muze zbortit samozrejme krutem.
https://www.kvelektro.cz/lepici-paska-d ... F5BWIhmrUW se jíXAfsNDK5IFXbFrKJdh1V8aAk8NEALw_wcB
Tam kde nelze vlozit do kridla podelne uhlikou trubku ci nosnik lze kridlo zpevnit vrchnim a spodnim paskem.
Nedavno jsem lepil kolegovi pasky na kridlo Radiana a neznatelne se to jeho kridlo rozhodne nezpevnilo..
Ja ted zkousel obdivuhodne pevny material v teto pasce.
Neutrhnes ani bagrem v jakemkoliv smeru. Musis rezat.
Kdyz zamezis zmene delky nahore i dole. Mas mene pruzne /pevnejsi icko/kridlo ci cokoli do hranice zborceni stojiny. Ta se muze zbortit samozrejme krutem.
https://www.kvelektro.cz/lepici-paska-d ... F5BWIhmrUW se jíXAfsNDK5IFXbFrKJdh1V8aAk8NEALw_wcB
Tam kde nelze vlozit do kridla podelne uhlikou trubku ci nosnik lze kridlo zpevnit vrchnim a spodnim paskem.
Nedavno jsem lepil kolegovi pasky na kridlo Radiana a neznatelne se to jeho kridlo rozhodne nezpevnilo..
Přesně tak. Fyzika je neúprosnájyrry píše: pát 02.05.2025 21:24 nepatrně, protože aby to byl opravdu "I" nosník, muselo by to mít kromě pásnic i stojinu.
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj tak podelim se i ja,v prvni rade bych stavel kridlo klasikou tedy konstrukcni stavba,proc......duvod je hmotnost tedy vaha.Ale rozhodl jsi se ze postavis kridlo polystyren-balsa-potah folie,ano proc ne,jen kridlo bude vazit ponekud vice.Z meho pohledu pokud bych volil tuhle stavbu tak pokud pouziju klasicky polystyren tak jednoznacne potah lepit Purexem nebo polyuretan.lepidlem,potah balsa uplne staci tl.1,5,jednou nebo dvakrat nalakovat zredenym lakem treba Zaponem tu stranu ktera bude lepena na jadro.Potah nebude tolik sat lepidlo,jako nosniky uplne staci 8\2 z vrchu a ze spodu,stojinou nic nezkazis ba naopak,Na rozpeti cca 1900 m\m a ten profil co tam je nejaky CLARK tak to bohate staci,na odtokovce mezi vrchni a spodni balsovy potah dat prouzek prosicene skelne tkaniny.Za mokra vse poctive poskladat a dat do forem s polyst.a vlozit mezi dve rovne desky treba latovka a nechat dlouho vyschnout.Potah brebrouseneho kridla muze byt samozrejme bud folie nebo treba barevny Vlies,zalezi na Tobe ,je vice variant.Pokud zvolis jako jadro extrudak tak uplne stejny postup jen misto purexu bych volil epoxy l 285 nebo neco podobne,v nouzi staci i herkules,duvilax a pod.Samozrejme dat bacha aby se kridlo neprilepilo k sablonam takze prolozit plast.folii.Nabezku bych volil z tvrdsi balsy,samozrejme nez bych potahoval kridlo v sablonach tak tam zalepit vse potrebne,udelat sachty na kabliky,vyrezy pro serva,lipove nebo balsove bloky kudy budou prochazet upevnovaci srouby atd.Tot z meho pohledu tak at se dilo dari.Ahoj Jirka. 
-
HONZIK 22
A nebo to vyzkouset.
Stačilo ve škole dávat pozor... ale to "vyztužení" jsem použil mnohokrát, samozřejmě s vědomím že to je náhražka.
jyrry.webnode.cz
Tak to vyzkoušej
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Po nějakých minulých zkušenostech bych na potah PS křídla bez vakua nešel. Stačí ledničkáč. To přitlačení je pak naprosto jiná liga. Zeptal bych se v okolí, zda to někdo nemá.
Osobně bych stojinu z PS nepodceňoval. Je to dostatečné pro stabilizaci nosníků a tím pro pevnost křídla. Stejně je problém jen kolem středu, všude jinde je bohatě předimenzováno.
Osobně bych stojinu z PS nepodceňoval. Je to dostatečné pro stabilizaci nosníků a tím pro pevnost křídla. Stejně je problém jen kolem středu, všude jinde je bohatě předimenzováno.
Co je stojina z PS?
Jinak pokud na to použije vakuování ledničákem a páč poprvé, docela šance, že si ten pytel začne někde přisávat vzduch, tak to bych u toho chtěl být až se to stane jestli bude lítat po bytě taky jako já kdysi a za běhu vymýšlet jak a čím to vyřešit
a až to vyřeší tak zase řešit kolik už je moc odvakuováno kdy už začne naopak hrozit že se to křídlo--polyš jádro zbortí.
To já jen, že když se poradí A, mělo by se zmínit i to B
Vakuování je samozřejmě super, určitě je ale lepší si to nejdřív na něčem vyzkoušet----třeba jen na do pytle strčeným kusu polyše, nemusí se uvnitř nic slepovat, klidně mohou být v tom pytli trička nebo cokoli, na čem si vyzkouší jestli mu funguje to, jak to utěsnuje a potom, jestli mu funguje nějak spolhlivě nějaká regulace na kolik max má být tím ledničákem odvakuováno a jak se mu třeba po 2 hodinách ten ledničkový motor hřeje--aby se nepropálil třeba k sousedum podlahou----Veka to prý jen chladí ventilátorem a prý v pohodě, ale chladit to asi potřeba bude--ten ledničkový trvale běžící kompresor.
já to měl spínací plus tlaková--podtlaková nádoba ale i tak se docela hřál, mám i pocit, že jsem to měl snad i nějak nastavený přez mechanickou minutku, že snad první hodinu, dvě jel pořád--teda podle spínání tlaku, ale po dvou hodinách už jsem to snad měl nastavený---čtvrthodinu jel, čtvrthodinu vypnuto a tak pořád dokola přez noc.
Jinak osobně si myslím, že pokud použije pod ten potah vhodně dimenzovaný nosník---který bude už sám o sobě v podstatě pevnostně dostačující pro plánovaný provoz toho letadla, není už moc potřeba nějak prožívat přilepení balsového potahu---na konstrukčním křídle by byl taky přilepený jen na nosníku plus žebrech a né v celé ploše.
PS: ted nedávno se mi líbil článek o češce co si splnila životní sen a vydrápala se na Everest , má tam z vrcholu hezkou fotku
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Překvapivě PS mezi horním a spodním nosníkem. V případě celopotahu PS křídla je to PS v Křídle.
Panika je zcela zbytečná a modelář se zase něco naučí.
Podívej se na plánek Ultra-L. Je z modeláře září 89. To je standartní servo !!! Z toho si spočítej pevnost. Je to tam samé druhá mocnina a tak "odhad a vhodnost zcela selhávají". Potah z balzy 2mm z toho vytvoří mimořádně pevné křídlo. Kousek dřeva maximálně kolem upevňovacích šroubů.
Přeptal jsem se AI kolik je smykové napětí pod potahem při přetížení 7G. 0.048 MPa, typická mez PS je (0.1–0.2 MPa)
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj modelari,nemam v umyslu do toho kecat ale uz jsem to tady psal ze profil tohoto era je natolik silny,tlusty nebo vysoky ze to jadro kridla z polystyrenu nebo extrudaku a polepeno balsou s pomoci at uz Purexu nebo Epoxy s dvema smrk.nosniky bude naprosto )betonove),nemejte obavy ze to nekde povoli,tam kde bude kridlo pulene nebo-li do vzepeti tak urcite udelat spojku a po slepeni jeste spoj prelaminovat skl.tkaninou a verte ze to hooodne vydrzi.Nedelal bych z toho vedu,jit cestou spolehlivou a jednoduchou.Aaaa vo tom to cele je.
Letu Zdar Jirka.
Díky, ted už chápu, mi prostě zmátlo když píšeš nepodcenit stojinu ---Z--psTomasC píše: úte 06.05.2025 12:00 Překvapivě PS mezi horním a spodním nosníkem. V případě celopotahu PS křídla je to PS v Křídle.
že tím myslíš nepodcenit stojinu--V--ps
Jinak souhlas, že ten balzový potah ---pokud je opravdu k ps jádru přilepený má větší pevnost než nosník, ale na rozdíl od vlepeného nosníku nevidíš, jestli je opravdu přilepený k polyš jádru, technologie tedy musí být taková, aby byla jistota, že to tak opravdu bude a třeba tady mám vakouvaný křídla, který pomrvil i zkušený výrobce--ale přez jen ten skleněný potah to bylo vidět kde to odskakuje, tak jsem to mohl alespon trochu podstříknout v těch místech injekční stříkačkou s jehlou 285 kou--ale stejně je to asi jen otázka kdy stejně rupnou .