ExpressLRS
Re: ExpressLRS
Asi bych začal SD\RADIO\radio.yml
(záloha není ?)
(záloha není ?)
V nastavení rádia je výběr jestli je interní modul 4in1 nebo ELRS (CRSF).
Obrázky (výbací) jsou z Pocket, ale předpokládám, že TO bude stejné...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Dekuju za tip , doufám že to bude ono. jsem v práci tj bez možnosti zkusit. Mrknu na to večer.prikrylm píše: stř 07.05.2025 14:35 V nastavení rádia je výběr jestli je interní modul 4in1 nebo ELRS (CRSF).
Díky za tip. Ozvu se až budu doma. Zálohu jsem nedělal, modely předchozího majitele pro mne neměly význam a navíc nechtěl jsem nahrávat celý firmware. Ale prostě jsem to zvencnul...
Jestli je chyba jen v přiřazení modulu, měl by stačit obrázek od prikrylm 
Podle všeho byla chyba v přiřazení modulu. Už to chodí jak má.
Pak že není hloupých otázek... Každopádně podle rčení chytrýmu napověz blbýho nakopni, díky přikrylm za nakopnutí.
Pak že není hloupých otázek... Každopádně podle rčení chytrýmu napověz blbýho nakopni, díky přikrylm za nakopnutí.
Má smysl zkoušet nějaký levný přijímač ? Do houboletu, a loďky: Třeba:
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1%2110%210
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1%2110%210
Jumper, podle mě, už je vcelku známá firma, tak bych se nebál. Osobně delší dobu "zkouším" BayckRC 5ch, o které jsem dřív nikdy neslyšel a má za sebou x (10?) hodin v mé obouchané Maia F3K bez jediného zaváhání, teď navíc spolu s openXsensor řídí 12 kanálů v B-17. Letěl v něm asi hodinu, též bez zaváhání.
Takže do bublin, či lodičky asi zmíněný ELRS nebude problém.
ELRS jsou všechny "stejné", tak bude tlak na cenu větší jak u "klasických" 2,4GHz přijímačů...
Takže do bublin, či lodičky asi zmíněný ELRS nebude problém.
ELRS jsou všechny "stejné", tak bude tlak na cenu větší jak u "klasických" 2,4GHz přijímačů...
Jaké jsou výhody ELRS oproti "klasice" 2,4GHz? Kromě většího dosahu?
jyrry.webnode.cz
co si vzpomenu:
- za mě podobný skok jak do analog MHz na digi 2.4GHz, navíc příjemný "krok zpět" protože už zase je jeden standard, tzn. modul jednoho výrobce si rozumí s přijímačem jiného výrobce.
- z toho vyplývající konkurence dost ovlivňuje cenu (lze sehnat sériové (bez PWM výstupů) přijímače už kolem 200 Kč, 5ch PWM do 300 Kč...)
- nativní podpora dynamického výkonu, takže se na 2.4 GHz v rozumných podmínkách přímé viditelnosti lítá na 10-25 mW.
- opravdu široký výběr přijímačů rozličných vlastností
- všechny Rx jsou (můžou být) telemetrické
- nativní podpora x sériových protokoů (s.bus, crsf, ibus, s.port, i2c,...) a s tím související možnost použití
- (co vím, tak) všechny PWM varianty mají konfigurovatené výstupy typu ch1 na výstup 3, každý výstup umí být i2c, dva PWM umí být na sériovku, Každý PWM umí být ON/OFF, či 10 kHz střída - spolu s jedním FET máš rovnou ESC pro SS motor
- nastavitelná rychlost PWM (takové to 50Hz, 100Hz, 333Hz...)
- nastavitelná rychlost přenosu, teoreticky* latence 1ms (1000 Hz posílání packetů, platí zatím tuším jen pro 4ch), běžně používám 10 ms (100 Hz).
- podpora 2.4GHz, 443MHz, ~900MHz (takže i ponorky?
) i hybrid 2.4GHz + 900MHz (co už dělá kdekdo i s "klasickými" protokoly)
- dobře vedený open software, takže případné nedostatky se odstraňují v řádu dnů.
Nevýhoda může být, že všechno tohle "úžasné" může být potřeba nastavit a borci zvyklí na MHz soupravy, kde se nic z výše uvedeného nastavovat (z principu) nemohlo, můžou mít z nastavování kopřivku. Ale opravdu stačí nastavit jednou.
Vysílací moduly i přijímače se dají (na začátku musí?) nastavit přes jejich integrované WiFi, tedy PC, telefon...
V neposlední řadě skvělá a všem dostupná dokumentace, kde se lze dozvědět o dalších podrobnostech.
---
* prakticky nevím o leteckém vysílači (možná existuje), co by zpracovával mixer 1000x za sekundu. Možná nějaké volantovky?
- za mě podobný skok jak do analog MHz na digi 2.4GHz, navíc příjemný "krok zpět" protože už zase je jeden standard, tzn. modul jednoho výrobce si rozumí s přijímačem jiného výrobce.
- z toho vyplývající konkurence dost ovlivňuje cenu (lze sehnat sériové (bez PWM výstupů) přijímače už kolem 200 Kč, 5ch PWM do 300 Kč...)
- nativní podpora dynamického výkonu, takže se na 2.4 GHz v rozumných podmínkách přímé viditelnosti lítá na 10-25 mW.
- opravdu široký výběr přijímačů rozličných vlastností
- všechny Rx jsou (můžou být) telemetrické
- nativní podpora x sériových protokoů (s.bus, crsf, ibus, s.port, i2c,...) a s tím související možnost použití
- (co vím, tak) všechny PWM varianty mají konfigurovatené výstupy typu ch1 na výstup 3, každý výstup umí být i2c, dva PWM umí být na sériovku, Každý PWM umí být ON/OFF, či 10 kHz střída - spolu s jedním FET máš rovnou ESC pro SS motor
- nastavitelná rychlost PWM (takové to 50Hz, 100Hz, 333Hz...)
- nastavitelná rychlost přenosu, teoreticky* latence 1ms (1000 Hz posílání packetů, platí zatím tuším jen pro 4ch), běžně používám 10 ms (100 Hz).
- podpora 2.4GHz, 443MHz, ~900MHz (takže i ponorky?
- dobře vedený open software, takže případné nedostatky se odstraňují v řádu dnů.
Nevýhoda může být, že všechno tohle "úžasné" může být potřeba nastavit a borci zvyklí na MHz soupravy, kde se nic z výše uvedeného nastavovat (z principu) nemohlo, můžou mít z nastavování kopřivku. Ale opravdu stačí nastavit jednou.
Vysílací moduly i přijímače se dají (na začátku musí?) nastavit přes jejich integrované WiFi, tedy PC, telefon...
V neposlední řadě skvělá a všem dostupná dokumentace, kde se lze dozvědět o dalších podrobnostech.
---
* prakticky nevím o leteckém vysílači (možná existuje), co by zpracovával mixer 1000x za sekundu. Možná nějaké volantovky?
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Konkurence. Více výrobců, více různých provedení přijímačů technicky i rozměry, konkurence drží ceny na uzdě.
Libor
… a hlavně – je to parádní hračka a v kombinaci s ETX ..
Mám to velice krátce a tak jsem teprve včera, při přemapování výstupů PWM, „objevil“ co popsal prikrylm tj. 10kHzDuty (hned jsem to zkontroloval a opravdu to funguje). Vím, má to dneska kde kdo, ale tady je to taky. A s jedním HEXFETem můžu ze svého starého dvoumotoráku vyhodit ESC (možná to někomu uniklo). Pro ilustraci obrázek možností RX kde jsem červeně orámoval možnosti nastavení každého výstupu mého RX.
Mám to velice krátce a tak jsem teprve včera, při přemapování výstupů PWM, „objevil“ co popsal prikrylm tj. 10kHzDuty (hned jsem to zkontroloval a opravdu to funguje). Vím, má to dneska kde kdo, ale tady je to taky. A s jedním HEXFETem můžu ze svého starého dvoumotoráku vyhodit ESC (možná to někomu uniklo). Pro ilustraci obrázek možností RX kde jsem červeně orámoval možnosti nastavení každého výstupu mého RX.
Dík za výčet.
Prakticky nic z toho mě ale neláká k pořízení.
Výstup ON/OFF mám a používám (spínání něčeho).
10kHz regl nejspíš protivně píská, to bych nemusel.
Nějak sdružený signál z toho taky dostávám (PPM, S.BUS a pod.).
50Hz, 100Hz, 333Hz... nevím na co bych použil, kdy bych to potřeboval.
Nastavování kdečeho - to bych asi dal, ale taky mě to spíš odpuzuje.
Konkurence dost ovlivňuje cenu - to mě naopak spíš odrazuje;
V honbě za nízkou cenou nemusí být součástky tak úplně OK a nemusí mít výdrž.
Stejně tak FW, čekat jestli se objeví štěnice a pak hledat kde na ně stáhnout lék.
No, asi to není hračka pro mě
Prakticky nic z toho mě ale neláká k pořízení.
Výstup ON/OFF mám a používám (spínání něčeho).
10kHz regl nejspíš protivně píská, to bych nemusel.
Nějak sdružený signál z toho taky dostávám (PPM, S.BUS a pod.).
50Hz, 100Hz, 333Hz... nevím na co bych použil, kdy bych to potřeboval.
Nastavování kdečeho - to bych asi dal, ale taky mě to spíš odpuzuje.
Konkurence dost ovlivňuje cenu - to mě naopak spíš odrazuje;
V honbě za nízkou cenou nemusí být součástky tak úplně OK a nemusí mít výdrž.
Stejně tak FW, čekat jestli se objeví štěnice a pak hledat kde na ně stáhnout lék.
No, asi to není hračka pro mě
jyrry.webnode.cz
Člověk tu chvíli bloumá, a tak ho některé závěry nepřekvapí
Vlastně jsem rád, že nejsem s podobným dotazem sám. Koukám po novém vysílači, a z ne až tak široké nabídky mi ergonomičností a funkcemi zbyl jen "ten" Graupner
Ale to je zase do jiného vlákna
Edit: Ať jen nemlátím prázdnou slámu...
Máte někdo negativní zkušenosti s výpadkem signálu nebo s nekvalitou přijímačů?
Když se občas sejdu na lítání s mýma třema kamarádama používajícíma ELRS, tak minimálně jeden z nich má bezdůvodně problémy se signálem, případě mrtvým přijímačem
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem ELRS volil z toho důvodu, že jsem chtěl pořídit nové (druhé) rádio a neuměl jsem si vybrat protokol. S FASST jsem velmi spokojen, ale přijímače jsou méně dostupné a telemetrie prakticky neexistující. Protože jsem člověk rozumně technicky zdatný, šel jsem do ELRS a případně mám možnost ještě v šachtě mít univerzální modul. Bylo mi tak nějak vysvětleno, že krok k nějakému FrSky, FlySky apod. je krok stranou.
Jinak Jyrryho chápu, rozhodně bych ELRS neřešil, kdybych nezačínal s úplně novým systémem.
Co se týče nehod, tak jsem to tu rozebíral trochu výše. Jsme tady dva co padli na budku se stejným přijímačem a verzí ELRS a bez ochrany ARM. Od té doby však ticho po pěšině. ELRS budu letos více testovat. Na lepší modely používám stále FASST.
Jinak Jyrryho chápu, rozhodně bych ELRS neřešil, kdybych nezačínal s úplně novým systémem.
Co se týče nehod, tak jsem to tu rozebíral trochu výše. Jsme tady dva co padli na budku se stejným přijímačem a verzí ELRS a bez ochrany ARM. Od té doby však ticho po pěšině. ELRS budu letos více testovat. Na lepší modely používám stále FASST.