Stavba křídla:polystyren-potah balsa

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
igorb

Re: Stavba křídla:polystyren-potah balsa

#46 Příspěvek od igorb »

pepin píše: stř 07.05.2025 17:51 SRÁT TADY U TOHO ZBYTEČNĚ S VAKUOVÁNÍM.
To vakuovanie ti usetri mozno polovicu lepidla a zaisti dobry pritlak ktory ziadnymi zvierkami alebo zatazovani nedosiahnes. Navyse je to daleko jednoduchsie, nepotrebujes vhodne orezane dosky a kridlo lezi na rovnom podklade. ... potom nepotrebujes aby ti lepidlo dopenovalo kde mas bublinu :mrgreen:
pepin

#47 Příspěvek od pepin »

igorb píše: čtv 08.05.2025 13:55 To vakuovanie ti usetri mozno polovicu lepidla a zaisti dobry pritlak ktory ziadnymi zvierkami alebo zatazovani nedosiahnes. Navyse je to daleko jednoduchsie, nepotrebujes vhodne orezane dosky a kridlo lezi na rovnom podklade. ... potom nepotrebujes aby ti lepidlo dopenovalo kde mas bublinu :mrgreen:
Sám zakladatel vlákna zminuje že vakuovani ma a vakuovat umí, přesto spíš zvolí variantu jen to stáhnout svěrkama nebo tak něco. Naprosto ho chápu, třeba ja to mam do dilny k cirkuli tak 30 metru, z čeho fiknout desky na staženi — dřevotřiska tady mam taky, svorky taky, mohu to pak v klidku stahnout v bytě kde mi nebude u puštěný televize prdět že mi tam brblá kompresor. To si opravdu necham až na věci kdy to má opravdu smysl. Jako třeba potah na polyšovym jadře pouze sklem.
semo

#48 Příspěvek od semo »

Hlavně tam toho PU lepidla nedat málo. Jednou jsem se nechal zmást návodem na lepení potahu epoxydem a rozetřel jsem PU lepidlo hodně do tenka a už nebylo co by mohlo vypěnit. Ale to byl naštěstí jen takový pokus. I přesto by možná stálo za to zkusit si to na kousku bokem.

Ale tady je trochu něco vidět ze stavby VT-116, kde se mi to podařilo udělat dobře. Bylo to teprv moje druhý RC letadlo, ale lítá dodnes, tak asi ok. Na jedné z fotek je vidět v šachtě pro servo a pro klapky, jak vypadá vypěněný, vytuhlý Soudal 66A. Šachta byla skrz jádro a potah jsem lepil z každé strany zvlášť, takže proto je to vidět.

Jinak, doma na různé truhlářské věci používám i Den Braven D4. Myslím, že by taky posloužilo, pění hezky.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od TomasC »

igorb píše: čtv 08.05.2025 13:55 To vakuovanie ti usetri mozno polovicu lepidla a zaisti dobry pritlak ktory ziadnymi zvierkami alebo zatazovani nedosiahnes.
Naprostý souhlas. Snížení tlaku v pytli o 0,1 Atm je ekvivalentní k cca 1000 kg zátěže na 1m2. A ještě pěkně spojitě rozloženo.
HONZIK 22

#50 Příspěvek od HONZIK 22 »

Moje pani vakuuje odev do silonovych pytlu se zpetnym ventilem vysavacem.https://www.action.com/cs-cz/p/2534642/ ... 91EALw_wcB
Z hroudy je placka hned. Vysavac vytvori podtlak 200mbar.
Kolik vytvari ten lednickac?
guchar

#51 Příspěvek od guchar »

vakuuje odev do silonovych pytlu se zpetnym ventilem - Vakuové úložné pytle mi přijdou jako skvělé řešení. Možná bych přidal ovin mikrotenovou fólií. Jako separaci - ochranu před lepidlem.
igorb

#52 Příspěvek od igorb »

HONZIK 22 píše: pát 16.05.2025 13:32 Moje pani vakuuje odev do silonovych pytlu se zpetnym ventilem vysavacem.https://www.action.com/cs-cz/p/2534642/ ... 91EALw_wcB
ladnickac ti z kridla urobi palacinku, ono to ide skoro do "nic", potrebujes regulator (podtlakovy spinac) , staci tych 0,1atm

riesilo sa to tu viac krat
MPml

#53 Příspěvek od MPml »

HONZIK 22 píše: pát 16.05.2025 13:32 Moje pani vakuuje odev do silonovych pytlu se zpetnym ventilem vysavacem.https://www.action.com/cs-cz/p/2534642/ ... 91EALw_wcB
podle toho v jakém je mechanickém stavu a co to je přesně za typ.
Klidně taky https://www.rcmania.cz/download/file.ph ... &mode=view - což je s prominutím (bez regulace podtlaku) u křídla sázka na jistotu.
Jinak mě naprosto fascinuje :shock: , jak si někdo může myslet, že svěrkama :lol: lze nahradit ten přítlak vytvořený vakuem.
semo

#54 Příspěvek od semo »

MPml píše: pon 19.05.2025 6:39 Jinak mě naprosto fascinuje :shock: , jak si někdo může myslet, že svěrkama :lol: lze nahradit ten přítlak vytvořený vakuem.
To si snad nikdo nemyslí. Ale je dokázáno, že i s těma svěrkama jde udělat letadlo, který lítá a dělá svému staviteli radost.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od DAF »

Ano, i se svěrkami to jde, ale...Dělal jsem takto křídlo, lepeno epoxidem, a i když jsem to stáhl poměrně silně, ne všude se to chytlo. Stalo se před cca 15 (a více) lety. Vakuování nemám, tak nemůžu porovnat, ale věřím, že výsledek bude lepší.
Hitec Aurora 9X
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

DAF píše: pon 19.05.2025 9:49 Ano, i se svěrkami to jde, ale...Dělal jsem takto křídlo, lepeno epoxidem, a i když jsem to stáhl poměrně silně, ne všude se to chytlo. Stalo se před cca 15 (a více) lety. Vakuování nemám, tak nemůžu porovnat, ale věřím, že výsledek bude lepší.
Když těma svěrkama, nebo nějakým zatížením, tak tu vrchní třeba dřevotřískovou desku podložim ještě filcem nebo molitanem, na kterém pak musí být vidět, že se tlakem přiměřeně zmáčknul.

Když jsem kdysi dýhoval disperzí několikero reprobeden,tak jsem ještě musel hned nad tu dýhu podložit pod molitan něco jako takové ty plastové podložky na modelování, bez toho pružného ale poddajného podložení se dělala v dýze zmáčklé pouze přez molitan občas někde boule jak ta dýha navlhla. Tento postup se nám osvědčil kdysi dávno když táta ještě čas od času někomu restauroval historický nábytek a někdy a někde bylo potřeba i nalepit novou dýhu. U toho křidla ale tu funkci plastové podložky zastoupí ten vrchní spodní výřez polyše z profilu. Ale chce to mezivypodložit třeba tim molitanem bo pokus se použije potah tlustší než co vypálil řezný drát, tak se třeba prábě dvojka balsa nahoře i dole změní to zakřivení profilu a zvlášt u širšiho křidla se svěrkama třeba vubec nedostaneš na stažení uprostřed, ale pouze po obvodu.

Ale to je jedno, prostě jde to i těma svěrkama, musí to tak jít bo fakt si neumim představit, jak by někdo rval a vakuoval dýhu na obrovský skříni kterou pak nějak cpe do nějakýho igelitovýho pytle.
CalebIII

#57 Příspěvek od CalebIII »

Přeji hezký podvečer,
Tak se nějak po chvilkách věnuji modelařině a vymýšlím jak na nosník křídla.
Po odřezání nosníku z polystyrenu,vznikl slušný odřezek.
Pohrávám si s myšlenkou,že bych místo balsy mezi smrkové nosníky vlepil právě ty polystyrenové výřezy.
Na fotkách je to nasimulováno,jak by to asi vypadalo i s pouzdrem na spojku křídla.
Jinak,celý nosník ,ať už s balsou a nebo s polystyrenem bude omotán sklem,nebo navléknuta punčocha a olaminováno.
Ptám se,jestli ten polystyren bude dostatečná výplň nosníku a nebo mam použít balsu?
Děkuji za pomoc
Boban
Přílohy
IMG_7196.jpeg
IMG_7195.jpeg
blembondo

#58 Příspěvek od blembondo »

Mrkni sem... https://rcmania.cz/viewtopic.php?t=44874
Jinak tu olaminovanou stojinu z polyše používal Reichard u některých modelů aby se asi ušetřilo. To byl taky důvod proč některá křídla byly tak gumová ale zase musím napsat že to stačilo. Takže ano jde to ale může to být o dost lepší s tou balsou.
semo

#59 Příspěvek od semo »

Nebo kousek balza kousek už jen ten polytyren. Mělo by to mít pozvolný průhyb.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“