Menší katapult pro RC modely

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: 3D tisk modelů letadel II

#46 Příspěvek od zdzd »

Pošlu večer. Teď nejsem u počítače.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od warhawk »

Díky, nespěchá to, ale třeba o víkendu bych se zase rád vrátil do dílny a něco udělal.
zdzd

#48 Příspěvek od zdzd »

Woita píše: pon 19.05.2025 12:26 Díky..
Stačí ta délka? Všude (zkoumal jsem Youtube) jsem viděl delší, přes 2 m.
A jakou máš gumu? Kombinace vlasec+ guma?
Gumy podle tohoto. Konstrukce vlastní, mnohem jednodušší.

https://owlplane.com/owlplane-catapult-launcher-10/
zdzd

#49 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše: pon 19.05.2025 14:42 Díky, nespěchá to, ale třeba o víkendu bych se zase rád vrátil do dílny a něco udělal.
Ovládáš OpenSCAD?

Pošlu to v něm. Je to uděláno tak, že se jednoduše dají přizpůsobovat rozměry podle potřeby a tyček.

Pošlu spojky i pedál.

Jak to složit vykoumáš sám. Není to žádná rocket science.

OpenSCAD
https://openscad.org/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jyrry »

Katapult mám celý z vodovodních trubek, jen dole jsou desky z lakované překližky. Prohýbá se, ale nevypadá to, že by to něčemu vadilo.
Spouštění nohou je inspirované mechanizmy středověkých kuší. Jednoduché, funkční.
Mám ho nízký, deprimovalo by mě jak tah stejně míří k zemi.
Vodítka nemám, spodky samokřídel jsou ploché, tah si to pobere ve svém směru, jiná možnost stejně není.
Při startu mačkám tlačítko, kterým trochu natáhnu výškovku, když už to pak letí, pustím a řídím.
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=1562698
jyrry.webnode.cz
zdzd

#51 Příspěvek od zdzd »

zdzd píše: pon 19.05.2025 15:16 Ovládáš OpenSCAD?

Pošlu to v něm. Je to uděláno tak, že se jednoduše dají přizpůsobovat rozměry podle potřeby a tyček.

Pošlu spojky i pedál.

Jak to složit vykoumáš sám. Není to žádná rocket science.

OpenSCAD
https://openscad.org/
Tak tady to máme:

Katapult.zip
OpenSCAD soubory
(3.16 KiB) Staženo 20 x

Pokud se v prvním řádku Katapult_pedal.scad zadá Tisknout = true; tak se dily rozloží k tisku na podložce. Pokud Tisknout = false; ukáží se složené. Čep záchytu je odříznut ze svorníku M5 se šestihrannou hlavou. Je provrtán a prostrkuje se zkrze něj nad kroužkem silonu pojistný kolík aby nedošlo k nechtěnému vystřelení.

V Katapult_spojky.scad se na řádcích 30 - 34 určuje co se má vygenerovat

*Spojka ();
*Objimka ();
*Vyztuha ();

Sestava ();

Celá spojka se lepí z dílů kvůli odolnosti - mají různě směřováné vrstvy aby spojka byla co nejodolnější a neštípala se ve vrstvách.

Poloha spojek pro tisk
Poloha spojek pro tisk

Dvě spojky situované na přední straně ližin mají zkosené vnitřní hrany (řádek 10 či 11) aby nevznikla překážka pro pohyb trupu.

Katapult mám částečně sešroubovaný natvrdo, zbytek se jen zasune do sebe. To kvůli převozu.

Pokud se vyskytne potřeba změnit některý rozměr, stačí ho změnit u příslušné proměnné na začátku programů. Souvislosti si člověk musí uhlídat sám aby nevrtal dírů větší než je dílec. :lol:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od warhawk »

zdzd píše: pon 19.05.2025 17:17 Tak tady to máme:

Katapult.zip

Pokud se v prvním řádku Katapult_pedal.scad zadá Tisknout = true; tak se dily rozloží k tisku na podložce. Pokud Tisknout = false; ukáží se složené. Čep záchytu je odříznut ze svorníku M5 se šestihrannou hlavou. Je provrtán a prostrkuje se zkrze něj nad kroužkem silonu pojistný kolík aby nedošlo k nechtěnému vystřelení.

V Katapult_spojky.scad se na řádcích 30 - 34 určuje co se má vygenerovat

*Spojka ();
*Objimka ();
*Vyztuha ();

Sestava ();

Celá spojka se lepí z dílů kvůli odolnosti - mají různě směřováné vrstvy aby spojka byla co nejodolnější a neštípala se ve vrstvách.

05-19-2025, 17-13-29.png

Dvě spojky situované na přední straně ližin mají zkosené vnitřní hrany (řádek 10 či 11) aby nevznikla překážka pro pohyb trupu.

Katapult mám částečně sešroubovaný natvrdo, zbytek se jen zasune do sebe. To kvůli převozu.

Pokud se vyskytne potřeba změnit některý rozměr, stačí ho změnit u příslušné proměnné na začátku programů. Souvislosti si člověk musí uhlídat sám aby nevrtal dírů větší než je dílec. :lol:
Zdeňku děkuji, OpenScad znám, ale neovládám, což se samozřejmě může změnit. Určitě to vykoumám. Líný nejsem.
Děkuji moc za ochotu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

Ono ta věc má dost omezené možnosti při exportu:
05-22-2025, 10-11-15.png
Ale to 3MF umí načíst třeba Rhino... načítat a editovat STL je zvrhlost (absolvoval jsem, ale vyhýbám se tomu)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše: čtv 22.05.2025 8:55 ...
Pokud máš možnost půjčit si svářečku a nůžky na vodovodní trubky, dá se celá konstrukce ulepit za pár desítek minut bez zdlouhavého tištění dílečků na plastoslintu.
Taky ten spouštěcí mechanizmus se dá postavit daleko jednodušší, než je ten vyvinutý nejspíš raketovým inženýrstvím (tedy obdobně jako současné napouštěcí i vypouštěcí mechanizmy splachovacích nádržek WC :mrgreen: ).
jyrry.webnode.cz
prikrylm

Re: Menší katapult pro RC modely

#55 Příspěvek od prikrylm »

(asi TO sem moc nepatří, ale)
Se dívám, ten openSCAD je ale hodně masochistický CAD. Není to spíš pro vizualizaci kódu, co stvořil stroj? Programování se tak nějak nevyhýbám, ale toto mi přijde opravdu jako "nic pro lidi".

Není jednodušší zkusit třeba onShape? Když nic, nemusí se nic instalovat.

Nebo když offline a free tak FreeCAD. Má sice dost much, ale bude "kapku" produktivnější, jak ten openSCAD.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
zdzd

#56 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: čtv 22.05.2025 10:21 Pokud máš možnost půjčit si svářečku a nůžky na vodovodní trubky, dá se celá konstrukce ulepit za pár desítek minut bez zdlouhavého tištění dílečků na plastoslintu.
Taky ten spouštěcí mechanizmus se dá postavit daleko jednodušší, než je ten vyvinutý nejspíš raketovým inženýrstvím (tedy obdobně jako současné napouštěcí i vypouštěcí mechanizmy splachovacích nádržek WC :mrgreen: ).
O tom svařování jsem také původně uvažoval. Ale zavrhnuto z důvodu rozebíratelnosti a převozů. Ty fitinky na trubky se dají navařit jen natvrdo, dočasně zasunout nejdou.

A spouštěcí mechanismus na owlplane musel fakt vymýšlet nějaký šílenec...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

Kvůli přepravě jsem trubky fiknul uprostřed a do jedné poloviny zalepil spojovací trubky, do druhé jdou suvně.
jyrry.webnode.cz
zdzd

#58 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: čtv 22.05.2025 16:04 Kvůli přepravě jsem trubky fiknul uprostřed a do jedné poloviny zalepil spojovací trubky, do druhé jdou suvně.
Já to mám tak, že jsou dvě metr a půl dlouhé tyčky a k tomu taška zvící asi tak poloviny velké nákupní tašky. V ní jsou zbývající díly katapultu, stanové kolíky, cívka silonu s gumou a startovací šlapka.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Celeron »

Nejlepší katapult je kámoš na letišti. Stejně mě to tam samotnýho moc nebaví. :mrgreen:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše: čtv 22.05.2025 17:37 Nejlepší katapult je kámoš na letišti. Stejně mě to tam samotnýho moc nebaví. :mrgreen:
Myslíš toho bez pudu sebezáchovy, co drží gumu nad hlavou? :mrgreen:
Jako jo, na našem airshow jsem kdysi střílel F16 a pak F18, to jsem dva přemluvil, co drželi gumu do "V" :-)

Prý to byl silný zážitek, říkali pak ;-)
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“