Horten 229

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kuta33

Horten 229

#1 Příspěvek od Kuta33 »

I když angličtinou nevybaven, koukal jsem od začátku do konce. :shock: Za mě velmi zajímavé videjko. ;)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

Re: Horten 229

#2 Příspěvek od Kuba78 »

Zoukei mura ho dela v 1/32 v kostre.. muzes si ho postavit jak je na tom videu.

https://www.zoukeimura.co.jp/en/product ... orten.html
Kuta33

#3 Příspěvek od Kuta33 »

Néé, stavět nehodlám. :lol:
Zaujala mě názorně, po částech odhalená konstrukce a popis ovládacích prvků. Podobná videa mám prostě rád. ;)
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Tak zrovna před pár dny jsem o tomhle letadle četl nějaký článek. Jen si už nepamatuju na jakém webu to bylo. Byla tam stručně popšana historie letadla a jak dopadlo. Jediný, stejně nedokončený, kus je v nějakém muzeu v USA. Zadání bylo 3x1000, tedy rychlost 1000 km/h dolet 1000 km, nosnost 1000 kg pum (nákladu).
Hitec Aurora 9X
hrábě

#5 Příspěvek od hrábě »

Nejsem si jistý, zda-li byla i stíhací varianta konstruována na nesení 1000kg pum...

ale mohu se plést, tohle letadlo se mi nikdy nelíbilo a zas tolik o něm nevím
DAF
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DAF »

Oni Němci dělali při vývoji mnoha svých projektů velké kotrmelce, viz předělání Me 262 na bombardér a třeba předělávka Junkerse Ju 88 ze středního bombardérů na střemhlavý a tak by se dalo pokračovat. Horten měl snad jako prototyp vzlétnout (a takéI fatálně havarovat), vlastnosti prý dobré. Vzhledem k vývoji situace na frontách vývoj nejen tohoto projektu šel hodně pomalu.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kuba78 »

postaveno bylo více kusů, ten poslední čeká na renovaci v NASM. přežily v zásadě dva.. ale ten první prototyp, kluzák bez motorů, visí v deutsches museu v mnichově.
hlavní rozdíl proti všem ostatním odvážným konstrukcím z konce války je v tom, že tento koncept nejen opustil rýsovací prkno a dostal se do stavby, ale i skutečně letěl a to opakovaně. Bylo to nevyzrálé letadlo, ale bezesporu velice pokročilý koncept a vzlétnout o rok, dva dříve tak to mohli vypilovat a mohlo to být velmi zajímavé letadlo.
pumový náklad se nikdy netestoval pokud je mi známo a vzhledem k tomu, že výzkum v oblasti těsně podzvukových a nadzvukových rychlostí byl v zásadě v plenkách - k prokazatelnému překročení rychlosti zvuku došlo až měsíc po startu prototypu hortena a to ještě omylem - tak v podstatě asi nemožné aby splnil zadání 3x1000. na tu dobu to bylo v zásadě nereálné zadání - 1000kmph splnil Komet, ale ten ani náhodou neunesl tunu pum a vůbec ne na 1000km daleko. Schwalbe sice unesla, ale ne tak daleko (ale dost daleko) a tak rychle nikdy neletěla i když její top rychlost byla blízko - a některá fakta hovoří o tom, že Mutke možná opravdu překonal 1100kmph. Těch 3x1000 bylo prostě jen takové heslo, "rádi bychom, ale chápeme že to nejde, tak se tomu aspoň přibližte".

krása je relativní, já osobně hortena považuji za velmi elegantní a krásné letadlo, jedno z nejhezčích co kdy během války letěla. Ale mě se prostě samokřídla líbí a bratry hortenovy, doktora lippische a jacka northropa považuji za průkopníky.

mimochodem je zajímavé, že to letadlo bylo z většiny dřevěný. je tedy dost pravděpodobné, že při případné seriové výrobě by asi trpěl a možná i dojel na ty samé problémy, které zabily "německé moskito" ta-154. tedy to, že spojenci vybombardovali jedinou fabriku na pořádné lepidlo a skopčáci pak ty překližky doslova a do písmene "lepili na koleně" a výsledek byl bohužel (respektive pro nás naštěstí) vidět. Zlatej herkules z druchemy :-)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Hledal jsem hledal, ale nenašel, Kubo78 kde jsi vzal informaci, že tenhle Horten překonal rychlost zvuku? Oficiálně to bylo (myslím) v r. 47 v Americe. Některá proudová letadla (např. F-86) dokázala v klesání překonat rychlost zvuku. Ale standardně to bylo až později.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kuba78 »

ale já jsem nenapsal že ji překonal horten. dokonce si myslím, že i kdyby ten druhý prototyp nehavaroval, tak šance, že by překonal rychlost zvuku je malá. přiblížit se 1000kmph to možná ano, ale to není rychlost zvuku.

přes 1000kmph se za války dostával celkem rutinně jen Komet, opakovaně, ale ani ten nepřekonal rychlost zvuku. piloti kometů a schwalbe hlásili, že v sestupných letech se setkali s jevy, provázejícími přiblížení se zvukové bariéře. Mutke sice tvrdil že překonal (a je to teoreticky možné) viz zde https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Guido_Mutke ale prokazatelný důkaz není. Někteří piloti spojeneckých vrtulových letadel též hlásili ve střemhlavých letech podobné jevy, ale tam bylo překonání zvukové bariéry v podstatě nemožné a jevy plynuly hlavně z totální nevhodnosti klasických vtulových konstrukcí k tomu, aby překonaly rychlost 1000kmph.

první a jediný, kdo za války v podstatě prokazatelně překonal rychlost zvuku byl Lothar Sieber, testovací pilot Bachemu 345. Jelikož testovací let se ale nevyvedl a z nebohého Lothara i z letadla zbyly jen kousky, tak není přímý důkaz mimo známé trajektorie a času letu, ze které vyplynulo, že v určitém okamžiku musel překonat rychlost zvuku. Dfens o tom kdysi dávno (než mu úplně hráblo) napsal pěkný článek
https://dfens-cz.com/zapomenuty-let-bachem-natter/
https://dfens-cz.com/bachem-natter-4-le ... a-siebera/.

Nicméně, vzhledem k tomu, že se jednalo o let pilotovaný pouze v první fázi, nebylo to změřeno přístroji a i kdyby bylo, tak skopčákům se oficiální rekordy neuznávaly, tak Lotharovi bylo upřeno historické prvenství stát se nejen prvním člověkem, který překonal rychlost zvuku ale i prvním člověkem, který startoval ad astra per aspera.. vertikálně v pilotované raketě.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bachem_Ba_349
LittleFalco

#10 Příspěvek od LittleFalco »

Překonání rychlosti zvuku v pilotovaném letadle za druhé světové války je stále dokola opakovaný mýtus. Stačí si přečíst jakoukoli učebnici aerodynamiky vysokých rychlostí aby člověk zjistil že je to naprostá pitomost. Překonání transonické oblasti je bez šípového křídla nemožné
Kuba78 má podle mě pravdu že jediný případ kdy k tomu za WWII mohlo opravdu dojít byl start Natteru - a tam byl Lothar podle všeho už jako divák.

Problém není letět rychlostí zvuku, problém je se do ní dostat. Ne nadarmo se díky potížím které překonání Trans. oblasti zvuku provází dostala označení Zvuková bariéra. Jevy ke kterým v transonické oblasti rychlostí dochází (reverzní řízení, flutter) spolehlivě rozebraly na kusy buď letadlo nebo schopnost pilota adekvátně zasahovat do řízení ještě před dosažením rychlosti zvuku. Němci s tím opravdu dlouho bojovali při vývoji V2. Spotřeba zkušebních pilotů na daleko pokročilejších experimentálních letadlech začátkem padesátych let (pouze v USA se v té době zabil v průměru 1 vojenský zkušební pilot týdně) je myslím jako argument dostačující.

V knize "Zkušební pilot" Neville Duke popisuje kromě jiného překonání světového rychlostního rekordu v Anglii na výkřiku moderní techniky na konci 40tých let - celou dobu letu se pohyboval na hranici podzvukové a transsonické oblasti zvuku a rozhodně to nebyl žádný med. Pokud by se posunul dál do Transonické oblasti tak už by nikdy žádnou knihu nenapsal.
Zpátky doma, v kopcích :-)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

O Natteru jsem četl mnohokrát, ale informaci o možné překonání rychlosti zvuku jsem zapomněl. Jediný stroj, který v té době byl schopen překonat tuto rychlost, byl ovšem nepilotovaný, jednalo se o raketu V2. Ale to je mimo téma.
Jinak samozřejmě letadla se šípovým křídlem překonávají zvukovou barieru lépe, ovšem první pilotovaný stroj, který jí překonal, měl křídlo přímé - X-1. A že měl Yeager problémy s řízením za této fáze letu je také známo.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kuba78 »

DAF píše: pát 30.05.2025 7:53 O Natteru jsem četl mnohokrát, ale informaci o možné překonání rychlosti zvuku jsem zapomněl. Jediný stroj, který v té době byl schopen překonat tuto rychlost, byl ovšem nepilotovaný, jednalo se o raketu V2. Ale to je mimo téma.
Jinak samozřejmě letadla se šípovým křídlem překonávají zvukovou barieru lépe, ovšem první pilotovaný stroj, který jí překonal, měl křídlo přímé - X-1. A že měl Yeager problémy s řízením za této fáze letu je také známo.
u x1 ale šlo hlavně o to, jak se dostat ve zdraví přes tu bariéru, jak píše littlefalco - tedy pokud se vhodným tvarováním přídě posune kužel před křídlo, pak rovné křídlo v nadsonických rychlostech nevadí, dokonce prý je lepší. F104 má ty pahýly rovné jak fošna a dával přes mach2. zde je to pěkně rozebráno https://www.quora.com/How-did-the-Bell- ... they-break

řekněme to takto - žádné z letadel druhé světové války nebylo projektováno, aby překonalo ve vodorovném letu rychlost zvuku a bezpečně přežilo sonický třesk a dokázalo být ovladatelné. Ano, je možné, že Mutke se Schwalbe opravdu v tom sestupném letu z 12km dostal přes 1100kmph, je možné, že Heini Dittmar při svém letu 1130kmph též zvukovou bariéru překonal, ale jednoznačné důkazy nejsou a oba měli dost kliku, že to přežili a ty letadla se jim vibracemi nerozebrala pod rukama na součástky - Heini přistál údajně s komplet oholeným ocasem (no, u Kometa řekněme spíše ocáskem) od flutteru. Ano, je vysoce pravděpodobné že Lothar zvukovou bariéru zlomil (navíc v nízké výšce) a je dost možné, že ten let byl v této fázi ještě do určité míry pilotovaný, ale těžko takovýto rekord uznat, to chápeme. k jiným pokusům už se skopčáci nedostali - kdyby chtěli jen prostý rekord člověka který letěl rychleji než zvuk, stačilo nacpat místo nálože do A4 nějakého dobrovolníka a měli by nejen prvního kosmonauta, ale taky rychlostní rekord, který by byl nezlomen desetiletí - V2/A4 dělala skoro mach6 a lízala karmanovu hranici..
Ze všech těchto druhoválečných pokusu byli skopčáci o parník napřed ve výzkumu proti spojencům, ale přesto to nedokázali - až Chuck to dokázal prokazatelně a s letadlem, které se nerozebralo a bezpečně přistál. I díky výzkumu německých vědců, kteří pochopili jak je to se šípovým křídlem.

ale zpět k hortenu - ano, byl to revoluční design, ano předběhl dobu o desetiletí. Já mám to letadlo strašně rád a líbí se mi, ale jsem natolik racionální, abych pochopil že předběhl až moc. Tedy zvukovou bariéru díky tvaru trupu nemohl udělat ani náhodou. I kdyby to rozpálili v rámci testů z maximální výšky kolmo k zemi, díky své konstrukci by se pravděpodobně blízko k té hranici rozpadl vibracemi. Ano, to letadlo byl první stealth - i když tak trochu omylem, nebylo to plánované. Ano, i toto letadlo přispělo k tomu, že o desetiletí později tu máme věci jako B2 nebo B21. Ale - i kdyby to postavili hortenové o rok dříve, pořád tu byly problémy s motory, problémy s překližkou.. a i kdyby tyto problémy vyřešili o rok dříve a Horten šel do seriové produkce, myslím, že by nebyl úspěšný. To letadlo bylo příliš revoluční a tím pádem příliš komplikované na řízení - přiliš mnoho ovládacích ploch a příčné nestability v dobách, kdy neexistovala možnost, aby pomáhal se stabilizací počítač. Pravděpodobně by v případě urychleného nasazení dopadl jako Komet - sice by to bylo nesmírně efektní, kdyby kolem svazu amerických bombardérů kroužil nesmírnou rychlostí nepolapitelný bezocasý letoun, ale zabil by spíše více vlastních pilotů, než sestřelil spojeneckých letadel. Jako rychlý bombardér to pochopitelně byla blbost - to byla prostě taková hitlerova obscese, stejně jako jeho vlhké sny o obřích dělech, obřích tancích a obřích bitevních lodích. Skopčáci se měli soustředit na rozvoj schwalbe jako záchytného stíhače, vývoj Arada 234 jako rychlého bombardéru - a tuto od Hortenů konstrukci rozvíjet jako perspektivní postupně tak, jak by konečně přišly spolehlivé motory. Naštěstí tak skopčáci neučinili a prostě skončili.

co se týče modelařiny - je několik modelů Hortenu na dmychadlo, viděl jsem od 50 do 80mm, jako modely k vytištění. Ale ten problém s nestabilitou tam je.
kdo má rád bezocasé německé druhoválečné konstrukce, doporučuji tento model:
https://www.motionrc.eu/products/freewi ... BpOSyQFDbD

lítám s ním několik let, mám i Kometa od DuraFly a Lippisch je jednoznačně daleko lepší. to letadlo má překvapivě velký rozsah rychlostí a na rozdíl od Kometa nepadá po křídle, ani když ho člověk vydojí skoro na nulovou rychlost. Je to vynikající model pro ty, kdo chtějí rychlejší a mrštnější malý kompaktní model. na 3S to lítá 150-160 v bezvětří (záleží na baterce) a přistát to dokáže na pár metrech a vejde se to krásně do auta na zadní plato pod zadní okno.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Němci v rámci přípravy na válku začali s mnoha projekty a výzkumy mnohem dřív, než se rozhoupaly ostatní státy. Proto byli v mnohém dál. Ovšem těch projektů měli více než moc a tak se síly a hlavně finance tříštily a jak se později ukázalo, mnohdy pravá ruka nevěděla, co dělá levá. V jejich neprospěch také hrála skutečnost, že mnoho věcí dělali zbytečně složitě, nebo požadovali zbytečně nadměrnou přesnost. Tank Sherman se dal (údajně) řídit podobně, jako auto a těch bylo v USA už tehdy víc než dost. O jednoduchosti takového T 34 není třeba hovořit (tam ale byla nutná k řízení síla). Oproti tomu Tigery a další německá technika byla složitá a tím i poruchová. Tříštění sil a prostředků na megalomanské projekty pak byl dalším z mnoha hřebíčků do jejich rakve. Historici třeba posuzovali, zda by nebylo lepší místo lodí Bismark a Tirpitz postavit z jejich materiálu ponorky a ty vyslat do Atlantiku. Áda naštěstí nerozuměl pozemní válce, natož námořní a miloval velké věci. Ve svém šíleném mozku navíc řešil otázky, které mu spíše škodily (naštěstí pro nás), než aby mu v jeho snahách pomáhaly.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kuba78 »

ještě odkaz na krásný tištěný model hortenu 1/10 na dvě 50mm dmychadla.
https://cults3d.com/en/3d-model/game/1- ... -model-jet
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“