Nastavení podvozku

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Sagitt62

Re: Nastavení podvozku

#31 Příspěvek od Sagitt62 »

To "pepin" , cit.: Jinak problem by i tak jak to máš možná vyřešilo prostě dát plnej plyn , odstartovat a neřešit hovadiny typu—-vono mi to při popojiždění moc neposlouchá.
Hele,Pepine,už tě někdy po dvorku honilo hodně,ale hodně nasratý a vzteklý prase? :lol: :lol: :lol: Jen si to představ - a tohle je něco podobnýho,nikdy nevíš kam se ta mrcha vrhne a koho bude chtít vrtulí rozsápat... Já se bojím,i když jsem na place (cca25x15m) sám. Takže tohle riskovat nechci... :roll: ;)
S tou ostruhou by to možná nějak řešit šlo,ale ten hlavní trubl bude asi vážně postavení vůči těžišti...
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
DAF
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od DAF »

No, ostruha by také stála za přepracování, ale nechal bych jí nakonec. Také bych nejdřív řešil pozici hlavního podvozku.
Hitec Aurora 9X
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

Ta uprava zadní ostruhy má podle mého výhodu v tom, že to neznamená žádnou zásadnější konstrukční upravu, na jednom modelu jsem to vyřešil nakonec tak, že ostruha dostala na servo gyro a bylo po problému.

S tim plným plynem, takto mi cestuje hydroplán pokud se při startu rozjiždim pozvolna, když přidám plyn rychle tak stopu vede—- většinou 😀
DAF
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od DAF »

Tak já bych asi dělal ostruhu také jinak, tedy ne asi, ale určitě. U takto velkého modelu bych jí klidně řídil táhlem od serva směrovky (viz moje fotka v jedno z příspěvků dříve). Ale nemyslím si, že by to (její změna) celý problém vyřešilo, možná jen zmírnilo.
Hitec Aurora 9X
Sagitt62

#35 Příspěvek od Sagitt62 »

Tak jsem,pánové a pantátové, dbal vašich rad. A podařilo se mi posunout podvozek o cca 20mm blíž k těžišti.Taky jsem jej otočil o 180 stupňů. Teď osa kol vychází cca 5mm před náběžku. Lože už sice nebude mít tak dokonale pevné uložení v trupu,esteticky je to též bída - ale nešť. Jak už tu někdo podotknul: Je to Skřet a ten nemusí být krásný... :lol: Otestuju-a dám vědět. Jako další možnost se pak jeví DAFova rada: vytesat v centropánu křídla lože pro "piperovský" podvozek. No a třetí varianta je můj nasratej hafan,ten Skřeta srovná. Jednou provždy :lol: :lol:
Ostruhu budu řešit,až v druhé fázi - ještě nevím jak. Přímé ovládání směrovkou neklapne-osa otáčení ostruhy je mimo osu otáčení směrovky. Zabudování dalšího táhla do trupu pro přímé ovládání servem taky nevidím moc reálně. Takže nejspíš ostruhu kompl. překopat,aby šla ovládat směrovkou...
Díky všem za rady,chlapi!
S62
původní.jpg
upravený.jpg
původní 1.jpg
původní.jpg
Přílohy
upr.1.jpg
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
DAF
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od DAF »

Kup novou odtruhu - https://www.houska-modelar.cz/shop/prod ... rgvacfchj0 a ohni ten přečnívající drát dozadu a spoj způsobem popsaným na výřezu z plánku (viz jeden z mých prvních příspěvků). Můžeš to trochu vypodložit překližkou, aby ten drát šel lépe na spodní hranu kormidla.
Hitec Aurora 9X
Sagitt62

#37 Příspěvek od Sagitt62 »

Pavle,ostruhu budu muset celou posunout dozadu,aby osa otáčení byla v ose otoče směrovky. Viz mé první fotky. Jinak tenhle způsob ovládání používám běžně. Jen je "páka" ostruhy zasunutá("schovaná") v trubičce,zalepené ve směrovce. Nicméně napřed vyzkouším změny po posunu základny podvozku. Na Laseru ovládání pružinou chodí jako víno,na Diablotinovi taky,tak nevím... :(
Kuta33

#38 Příspěvek od Kuta33 »

Nebo nech ostruhu, co tam máš a obšlehni to řešení z Miss Moravy. :mrgreen:
Na drát ostruhy místo toho bazmeku, co ti drží pružinku nasaď něco podobného:
https://www.pvmodel.cz/produkt/paka-180 ... 101-u65735
a na směrovku zespodu chyť další dvojitou páku. Když na páky připojíš dvě tažné pružinky, zatáčíš. ;)
U toho Laseru a Diablotinu, nemáš tam náhodou osu ostruhy blíž, nebo úplně pod panty směrovky?
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

Když už tam dá tu dvojramennou páku, nemusel by ani měnit místo. Stačilo by vzít dvě trochu silnější pružiny (ne tenhle vytahaný drát) a uchytit je co nejvíc na konec kormidla a lehce je předepnout. Ale to spojení s kormidlem tím pokračováním drátu od ostruhy bude dle mého spolehlivé a nehrozí, že pružinky s ostruhou nehnou, nebo se díky hrbu na zemi otočí na druhou stranu.
Hitec Aurora 9X
Kuta33

#40 Příspěvek od Kuta33 »

Naopak, dvouramennou páku na směrovce (kormidle) poblíž pantů. Na konci kormidla by ztrácela smysl. Stejný princip jako u ovládání kormidel pomocí dvou lanek místo jednoho táhla.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od DAF »

Ta dvojramenná páka by byla na ose ostruhy a od ní by šly ty pružiny na konec kormidla, také to funguje. Ale variantou je i stejná páka na ose otáčení kormidla. Jen ty pružiny budou zároveň fungovat jako tlumící člen.
Hitec Aurora 9X
pepin

#42 Příspěvek od pepin »

Koukněte se znovu na tu fotku jak má na tom modelu usazenou tu ostruhu, já teda neumim spočitat a ani nevim podle jakého vzorečku by se mělo dát spočítat jakou silou pusobí ta pružina , ale čistě za pomoci selského rozumu si myslím, že když je ta osa otáčení podvozku takto předsazená před osu otáčení směrovky a pružina napružená na konec směrovky to nemuže dělat nic jiného že to vždy bud přeskočí zleva doprava nebo zprava doleva podle toho jak velikou výchylku má na vuli serva a lanovodu— přesně by to odpovídalo tomu jak to při rozjezdu tancuje.

Podle mého se prostě mělo začit tou ostruhou a teprve potom řešit hlavní podvozek.

No rozhodně tak jak to je ted je to mechanicky naprosto špatně.
Přílohy
A0907709-2452-4C23-BD89-E2629500787F.png
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

Já bych ostruhu také konstruoval od základu jinak. Bohužel počet hotových ostruh v nabídce obchodníků se znatelně zmenšil. A nejsem si jistý, že její změna problém zcela vyřeší, možná zmenší, uvidíme.
Hitec Aurora 9X
Sagitt62

#44 Příspěvek od Sagitt62 »

to "pepin":cit. "No rozhodně tak jak to je ted je to mechanicky naprosto špatně."
Taky nevím,podle jakého vzorce to počítal "soudruh Vočkin" :D :D Nicméně tady(foto) to funguje...
Pravda,je to krapet jinak,teda "vočometricky",to uznávám. Nicméně i tak by to fungovat mohlo,když by směr držel hlavní podvozek,ne? Zatáčení jako takové - "K noze,Skřete!" momentálně neřeším :D Každopádně dnes zajedu na letiště odzkoušet chování po přesunu hl. podvozku... A i tak ostruhu předělám,jen sehnat kousek duralovýho (pardon,pevnostněhliníkového ;) ) plíšku...
Diablo.jpg
Laser.jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

Vlastíku, ptal ses na tu ostruhu z Lasera. Myslím, že to je upravená koupená ostruha. Podívej se na fotku v mém příspěvku na první straně. Jinak nějaký materiál (duralové plechy) má v nabídce Kavan (odkaz máš taky), jen není v nabídce vašeho místního prodejce.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“