Důkladná kontrola modelů

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Důkladná kontrola modelů

#1 Příspěvek od kocispavel »

Zdravím,

V úterý jsem odlétal 3 skoky s elektrovětroněm. Vše v pohodě.
Ve čtvrtek, při úpravě programu ve vysílači jsem doma zkusil lehce zavrtět motorem a jeden list sklopky uletěl a čep-šroubek zmizel v nenávratnu.
Tak jenom upozorňuji na důkladnou kontrolu všech komponent jak před letem, tak i při zkoušení.
Samozřejmostí je nezdržovat se v rovině disku otáčející se vrtule.

Letu zdar.
Pavel
Přílohy
20250810_113434.jpg
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Důkladná kontrola modelů

#2 Příspěvek od Libor »

čím byl šroubek pojištěný?
Libor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kocispavel »

Zapomněl jsem připsat - šroubky zakápnu řídkým vteřiňákem.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

Souhlasím. Také se snažím občas prohlédnout model.

Osobně používám Chemoprén extrém. Vím, že by nějaký modrý loctite lepší, ale ...
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

kocispavel píše: ned 17.08.2025 10:31 Zapomněl jsem připsat - šroubky zakápnu řídkým vteřiňákem.
takže ničim.
Chovalo se to přesně podle toho, jak to bylo "pojištěný" :o
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: pon 18.08.2025 15:26 Souhlasím. Také se snažím občas prohlédnout model.

Osobně používám Chemoprén extrém. Vím, že by nějaký modrý loctite lepší, ale ...
Principiálně ten chemopren (50, omatlat pak nějak zvenku) lze - něco :) to udělá, horší než nic to není, hlavni problém je ale v tom, že opakovatelnost (tj. velikost nutného momentu navíc proti povolení ) je přesně v poloze "vztyčený nasliněný prst" ;)
Což asi nechceš, ale pro výrobce je to obvykle víc než ideální stav. O předletové kontrole nemá smysl mluvit - kdo jí nedělá, tak to je sázka na jistotu. Dokonce kdysi byli někteří (velmi dobří až nejlepší) a ti měli buď papír a nebo úplně natvrdo otrocky naučený postup kroků, přičemž v tu dobu před startem se okolo nich muselo i opatrně našlapovat.
---------
Pokud chceš aby to bylo opakovatelné, bezpečně rozebíratelné s předvídatelným momentem a s bezpečnou dlouhodobou životností, tak je jediné rozumné řešení - vybrat si vhodný (podle mezery a požadovaného momentu) anaerobní pojištovací typ. Takže typicky pro malé závitové spoje 222 (malá pevnost) nebo 243 (střední pevnost) nebo i jiný, pokud máš nějakou speziální potřebu. Označovat to barvou ("použil jsem modrý") je dost nešťastné, protože typů je spousta, a nejen jeden výrobce (či distributor - prostě nápis na obalu) - prostě řada jiných má stejnou nebo skoro stejnou barvu - takže je to pak informace typu tak trochu jako: "nejvíce mi chutná zelené jidlo" :D
Časem pak stejně jako všichni před Tebou zjistíš, že pokud chceš aby věci fungovaly spolehlivě a opakovatelně, tak nejlevnější a spolehlivé řešení je používat to, co je na to dělané a v běžné seriové strojařině desítkama let bezpečně ověřené.
Naposledy upravil(a) MPml dne úte 19.08.2025 5:49, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#7 Příspěvek od prikrylm »

Jsem se díval na sklopku, co mám na letadle a tam jsou čepy zajištěné segerovkou, žádný závit... A obě vypadají, že drží.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
dudaj

#8 Příspěvek od dudaj »

Můžeš dělat kontrol, kolik chceš, ale špatně udělané věci to nevyřeší.
Vteřiňákem zajišťuji taky, ale je potřeba důkladně odmastit. Ale v tomto případě bych to určitě nepoužil. Dal bych pojistnou matku. To je jistota a není potřeba kontrolovat.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

MPml píše: pon 18.08.2025 18:08 nejlevnější a spolehlivé řešení je používat to, co je na to dělané a v běžné seriové strojařině desítkama let bezpečně ověřené.
Naprosto souhlasím.
Nicméně pokud bych to chtěl opravdu zvládnout, tak bych potřeboval znát velikost momentu směřujícího k povolení. Bez toho je to odhad. Pak mi přijde "přijatelné" (to není stejné jako správné) užívat to, co fungovalo historicky. A to včetně toho, že je mi jasné, že zatím jsem měl opakovaně štěstí.

Moje zkušenost je opačná. Kdo má papír tak je dost v klidu, kdo spoléhal jen na sérii naučených pohybů, tak tam byly nervy.
MPml

#10 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: úte 19.08.2025 12:57 Naprosto souhlasím.
Nicméně pokud bych to chtěl opravdu zvládnout, tak bych potřeboval znát velikost momentu směřujícího k povolení. Bez toho je to odhad. Pak mi přijde "přijatelné" (to není stejné jako správné) užívat to, co fungovalo historicky. A to včetně toho, že je mi jasné, že zatím jsem měl opakovaně štěstí.

Moje zkušenost je opačná. Kdo má papír tak je dost v klidu, kdo spoléhal jen na sérii naučených pohybů, tak tam byly nervy.
No, celkem ani nemusíš. Pro běžné závitové spoje na 8.8 co mají jít snadno demontovat se běžně používá 222, protože se empiricky ví, že se chová tak, že se to nepovolí, ale moment k demontáži je natolik malý, že i na 5.6 (což je obvyklé minimum, s nímž se lze setkat, s vyjímkou všeljijakých šílených ultralowcost pekel z číny) nedojde k překročení kluzu v krutu šroubu, takže se prostě při demontáži šroub nepoškodí. Pokud z nějakého technického důvodu chceš mít ještě vyšší jistotu (a obtížnější demontáž), tak prostě použiješ tu 243 nebo cokoli, co si vybereš podle toho co chceš aby to dělalo.
Tohle funguje na 99% normálních šroubových spojů. No a v případě že máš nějaké speciální požadavky (třeba že tam není běžná matice, ale nějaký "balvan" a ten je namáhany setrvačností z rozběhu a doběhu) tak si to prostě spočítáš a nebo ještě lépe odměříš na vzorku.
Ovšem tohle jaksi nemá smysl vůbec otevírat, protože na rozdíl od toho prstolepu ty čísla (typy těch pojištovacích "lepidel") je to posun v opakovatelnosti a spolehlivosti asi tak o několik :) řádů - prostě to reprezentuje opakovatelný a předvídatelný stav. Nemluvě o tom, že pokud se dívám dobře, tak v tom trámci byl obyčejný normalizovaný lisovaný šroub, který s vysokou pravděpodobností měl závit až k hlavě, takže ten list se točil (sklápěl) :shock: po tom závitu. Což celkem asi nemá ani smysl komentovat, že...
https://emotors-cz.s5.cdn-upgates.com/_ ... -13969.jpg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

dudaj píše: úte 19.08.2025 8:08 Dal bych pojistnou matku. To je jistota a není potřeba kontrolovat.
Pojistné matky bych zrovna nedal. Je to další hmotnost na rychle rotující části modelu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

MPml píše: úte 19.08.2025 13:43 se běžně používá 222, protože se empiricky ví, že se chová tak, že se to nepovolí, ale moment k demontáži je natolik malý, že i na 5.6 (což je obvyklé minimum, s nímž se lze setkat, s vyjímkou všeljijakých šílených ultralowcost pekel z číny) nedojde k překročení kluzu v krutu šroubu, takže se prostě při demontáži šroub nepoškodí. Pokud z nějakého technického důvodu chceš mít ještě vyšší jistotu (a obtížnější demontáž), tak prostě použiješ tu 243
OK, píšu si na seznam Loctite 222 a 243. Možná to doma někde mám, ale to bude letité. Díky.
MPml píše: úte 19.08.2025 13:43 pokud se dívám dobře, tak v tom trámci byl obyčejný normalizovaný lisovaný šroub
Myslím, že pohoda let tam má závit jen na konci.
http://www.pohodalet.cz/product.php?id_product=24
MPml

#13 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: úte 19.08.2025 14:46 OK, píšu si na seznam Loctite 222 a 243. Možná to doma někde mám, ale to bude letité. Díky.
Myslím, že pohoda let tam má závit jen na konci.
http://www.pohodalet.cz/product.php?id_product=24
Pokud je to opravdu staré, tak je třeba pečlivě vyzkoušet, jestli se to ještě vytvrzuje - po 24h by to mělo být vytvrzený. A musí tu být použité skutečně v tom závitu (spoji) - NE, že se to dodatečně omatlá :roll: nějak zvenku - pak je to naprosto k ničemu.
------------
Taky tam má ale jiný šrouby (s drážkou - ne PZ nebo PH), či co je na té první fotce.
http://www.pohodalet.cz/img/p/84-360-thickbox.jpg
On totiž válcovaný šroub s drážkou na rozdíl od PZ nebo PH není technologicky stejný - jakmile máš hlavu PZ nebo PH, tak obvykle má dřík průměr cca středního průměru závitu (teda přesně takový, aby po naválcování vyšel závit v úplném profilu) , takže je malý - menší než jmenovitý rozměr - listy pak mají vůli (vakl).
https://images.prom.ua/802098105_w640_h ... =802098105
Prostě u PH nebo PZ, s zápustnou hlavou je polotovar (ten drát v svitku) s průměrem rovnou pro válcování - to je ten průměr, co tam pak pod hlavou zůstane. Akorát se napěchuje hlava a naválcuje závit.
To je mj. ten důvod, proč kdysi F měl v trámcích ty šrouby Inbus - protože u těch je to jinak (to je daný technologií výroby - taky dost do mínusu, ale ne s průměrem pro válcování - polotovar - drát je větší).
MPml

#14 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: úte 19.08.2025 12:57 Naprosto souhlasím.
Ještě jedna poznámka - tyhle trámce s šroubkem jsou obvykle dělané tak, že konec šroubu je v rovině vnějšího povrchu (boku) trámce - prostě nic "ven" nekouká - takže z samotného principu to rozumně pojistit vteřiňákem (kapilárně) nelze
- Dopředu to namazat nemůžeš (aby to bylo v tom závitu) - protože na to není čas a navzlinalo by to pak i do díry v listu.
Když to dodatečně "obleješ" tak do vlastního závitu (spoje) se nedostane skoro nic (protože to je už dotažený), a tím, že šroub nekouká ven, tak tam není ani "nic"na závitu navíc" co by potenciálně bránilo vytočení ven.
dudaj

#15 Příspěvek od dudaj »

TomasC píše: úte 19.08.2025 14:41 Pojistné matky bych zrovna nedal. Je to další hmotnost na rychle rotující části modelu.
0,4 g poblíž osy fakt nehraje roli proti hmotnosti a vyložení listu.
A to ani neřeším, že se nebavíme o 50 000 otáčkách, ale o 10, 12 tisících?
Je to spoj dost zásadní a navíc je potřeba někdy i povolit.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“