Pepin a nejen vysílač(e)
Re: Pepin a nejen vysílač(e)
Tak automatický usínáni si myslim že ho potřebovat nebudu, na tý středový poloze přepínače kdy pouze v teto poloze najede plyn rychle, i když i ten rychlý jsem ted zpomalil na 1 vteřinu se mi to zdá v pohodě, navic jsem si na tu polohu rovnou i aktivoval další letový režim abych si mohl vždy v poho pro akrobacii doladit trim výškovky.
To pípáni varia i v plus minus nulce je teda ale peklo. Tam pokud bych si mohl nastavit nějaký toleranční rozpětí by bylo dobrý. Poslouchat celou dobu letu vario to nedám ani náhodou.
To pípáni varia i v plus minus nulce je teda ale peklo. Tam pokud bych si mohl nastavit nějaký toleranční rozpětí by bylo dobrý. Poslouchat celou dobu letu vario to nedám ani náhodou.
Vario - TO už se tu řešilo, ne? Logický spínač, který se zapne, když je vertikální rychlost větší jak "něco" a tímhle logickým spínačem spínat to pípání varia + případně k tomu logickému spínači, co hlídá vertikální rychlost ještě přidat std přepínač, co ho vypne nadobro.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm píše: pát 15.08.2025 13:52 Vario - TO už se tu řešilo, ne? Logický spínač, který se zapne, když je vertikální rychlost větší jak "něco" a tímhle logickým spínačem spínat to pípání varia + případně k tomu logickému spínači, co hlídá vertikální rychlost ještě přidat std přepínač, co ho vypne nadobro.
Jooo , řešilo.
Pouze pro stoupani je to v pohodě, to začne pípat až když model opravdu povyhoupne výš.
Ale v té druhé poloze kdy vario pípá i klesáky, tak pípá i položený na zemi.
Pípá i v kratounkých přerušovaných intervalech jako vteřinovka hodin že mám byt v klidu, že se model vubec nepohnul a nejde mi nijak přenastavit aby dokud se nepohne třeba o metr nahoru nebo metr dolu tak aby nepípalo. Dělaji to oba typy varia frsky, jak to obyč, tak i to precision.
Zřejmě tam nefunguje v režimu stoupání i klesání to nastavení—— nižší nebo vyšší než něco.
Už to mám, stačilo v položce STŘED kde si mohu zvolit hodnotu středu nastavit TICHO.
Vyzkoušeno v reálu, ted už je to v pohodě, co jsem koukal do menu asw 28 tak tam jsem to pro flysky nastavený na ticho měl, ale do návodu jsem si to nepoznamenal tak jsem na to klasicky zapoměl že to tam musim v té položce přecvaknout.
Já vim, já už jinej nebudu, spíš to bude horší a horší.
Nazdar plantážníci, měl bych zase dotaz.
Když bych třeba od frsky koupil přijimače co umějí i stabilizaci, pujde mi to na radiomasteru nějak rozumě nastavit?
Mam dvoje křídla, jedny z foxe, druhé maketa habicht kde v závislosti na rychlosti nějak blbnou proudnice a era nejdou pouze mechanicky rozumě seřídit.
Toho foxe jsem už kdysi nakonec provozoval přež plošníkovou externí stabilizaci, ale je to hrozná dráteničina, pořad ty dvě stabilizace mám ale to prodrátování mi nikdy moc nesedělo a jestli by ten stabilizovaný přijímač fungoval rozumě i přez radiomastera asi bych šel raději touto cestou.
Když bych třeba od frsky koupil přijimače co umějí i stabilizaci, pujde mi to na radiomasteru nějak rozumě nastavit?
Mam dvoje křídla, jedny z foxe, druhé maketa habicht kde v závislosti na rychlosti nějak blbnou proudnice a era nejdou pouze mechanicky rozumě seřídit.
Toho foxe jsem už kdysi nakonec provozoval přež plošníkovou externí stabilizaci, ale je to hrozná dráteničina, pořad ty dvě stabilizace mám ale to prodrátování mi nikdy moc nesedělo a jestli by ten stabilizovaný přijímač fungoval rozumě i přez radiomastera asi bych šel raději touto cestou.
Jasně že to půjde (nevím co je rozumně). Přijímač ale musí "umět" protokol ACCST D16.pepin píše: čtv 21.08.2025 20:21 ...Když bych třeba od frsky koupil přijimače co umějí i stabilizaci, pujde mi to na radiomasteru nějak rozumě nastavit?...
Jde to úplně stejně jako s originálním FrSky vysílačem (máme doma obojí). Nastavuje se to přes Lua Script, a ten je v OpenTX nebo EdgeTX identický, bez ohledu na vysílač. Jak už někdo psal, přijímač musí umět protokol D16, což uměly všechny staré FrSky (S6R, S8R..) a všechny nové Archer plus např. Archer plus SR6, SR8, SR10. To plus v názvu je klíčové, Archery bez Plus uměly jen Access protokol, který nemáš.
Na multimodulu nastavíš protokol FrSky X2 a subprotokol LBT-EU. Nezapomeň na doladění frekvence - funguje to i bez toho, ale doporučuji (ještě zvětší dosah a spolehlivost). Je to další položka v nastavení - je tam číslo, jdeš postupně na jednu stranu, až to ztratí signál, pak na druhou až opět ztratíš signál a optimum je střed mezi dvěma zjištěnými hodnotami. Do minuty to máš hotové.
A pozor, pro tyhle nové Archery plus byl problém s párováním, pokud bys měl nějaký starší firmware multimodulu - třeba s verzí 1.3.3.7 (tak 2-3 roky stará) nám to ještě nechodilo, nevím, od které verze je to OK. Tj. pokud bys měl problém, zkoukni verzi MM (ukáže se, když volíš protokol). Po aktualizaci na 1.3.4.31 úplně v pohodě (případná aktualizace FW multimodulu je sranda, stáhneš file s novým FW, nahraješ do vysílače - složka firmware a přímo z menu vysílače spustíš aktualizaci).
Kromě konfigurace přes vysílač lze stabilizační přijímače konfigurovat i z PC přes USB adaptér - pro někoho to může být jednodušší.
Jinak ty FrSky přijímače ArcherPlus už mají dělič, tj. pro telemetrii pohonné baterie stačí připájet někam k reglu drátek na plus a zapojit do vstupu AIN2. Konektor dodávají s přijímačem, stačí zapojit +, tj. jediný vodič na konektoru do AIN2 (ostatní pomocí špendlíku vyndavám).
Archerů Plus (jak s integrovaným variem, tak se stabilizací) máme několik a fungují bezproblémově.
Na multimodulu nastavíš protokol FrSky X2 a subprotokol LBT-EU. Nezapomeň na doladění frekvence - funguje to i bez toho, ale doporučuji (ještě zvětší dosah a spolehlivost). Je to další položka v nastavení - je tam číslo, jdeš postupně na jednu stranu, až to ztratí signál, pak na druhou až opět ztratíš signál a optimum je střed mezi dvěma zjištěnými hodnotami. Do minuty to máš hotové.
A pozor, pro tyhle nové Archery plus byl problém s párováním, pokud bys měl nějaký starší firmware multimodulu - třeba s verzí 1.3.3.7 (tak 2-3 roky stará) nám to ještě nechodilo, nevím, od které verze je to OK. Tj. pokud bys měl problém, zkoukni verzi MM (ukáže se, když volíš protokol). Po aktualizaci na 1.3.4.31 úplně v pohodě (případná aktualizace FW multimodulu je sranda, stáhneš file s novým FW, nahraješ do vysílače - složka firmware a přímo z menu vysílače spustíš aktualizaci).
Kromě konfigurace přes vysílač lze stabilizační přijímače konfigurovat i z PC přes USB adaptér - pro někoho to může být jednodušší.
Jinak ty FrSky přijímače ArcherPlus už mají dělič, tj. pro telemetrii pohonné baterie stačí připájet někam k reglu drátek na plus a zapojit do vstupu AIN2. Konektor dodávají s přijímačem, stačí zapojit +, tj. jediný vodič na konektoru do AIN2 (ostatní pomocí špendlíku vyndavám).
Archerů Plus (jak s integrovaným variem, tak se stabilizací) máme několik a fungují bezproblémově.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Ok a díky, ted jsem na Raný a nakonec se mi ty dvě era povedlo už vcelku přijatelně seřidit i bez stabilizace, ale se stabilizací bych asi dostal z habichta víc tak alespon jeden ten přijimač koupim.
Pokud by byl ten přijimač jak se stabilizací tak i s variem a byl minimálně 7 kanálový pokud víte který konkrétně koupit budu za odkaz vděčný.
Určitě bych kupoval tady od nás Rcstudio.
Pokud by byl ten přijimač jak se stabilizací tak i s variem a byl minimálně 7 kanálový pokud víte který konkrétně koupit budu za odkaz vděčný.
Určitě bych kupoval tady od nás Rcstudio.
Vario i stabilizaci zároveň mají přijímače Tandem. Případně se dá k jednopásmovému přijímači se stabilizací ( třeba tomuhle : FrSky Archer Plus SR8 ) ) přidat jako senzor samostatné vario.
Klasické ACCST / ACCESS se dělají buď se stabilizací, nebo s variem. Kombinaci obojího lze zajistit vario čidlem, připojeným ke stabilizačnímu přijímači, jak už tu někdo psal. Já používám do elektrovětroňů s variem (stabilizaci tam nijak nepotřebuji), do motoráků stabilizační, hlavně kvůli poryvům při přistání na dráze.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Ok, díky.tak hold vario externě.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Úplně nejsem přesvědčen o vhodnosti použití stabilizace u větroně. Ona ta stabilizace utlumí vnější vlivy, tak trochu si tím vypneš nejen vítr, ale i reakce na termiku, ta stabilizace se prostě snaží vyrovnat jakoukoli změnu, která nejde z řízení. Na svah ok, na termiku nevhodné, nebudeš vidět kde ti stoupák drcne do křídla. Ale samozřejmě dá se to dát na přepínač a při termickým lítání vypnout.
OK2WY