Proc detonacni motory?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
OrDa

Re: Proc detonacni motory?

#16 Příspěvek od OrDa »

Pti píše:Ta 1,5 ka nebyl povedenej motor.

No nevím, detoňáků MVVS 1,5 jsem viděl dost a se žádným nebyl sebemenší problém.
Pokud jde o porovnání, detonační palivo není prudký jed a neleptá nitrolaky a nitrobarvy.
Na druhé straně jeho působením ztvrdne měkčené PVC a opuchne a zkřehne silikon. U detoňáků tedy byly problémy s palivovými hadičkami. Vydržel jen PE.
zdzd

#17 Příspěvek od zdzd »

Pti píše:Detonační MVVS 1,5 jsem měl taky, létala v modelu Vipan na jednokanál Mars. No tedy pokud se podařilo tu MVVSku nastartovat. To byl děs. Kluci co měli MK-17 ku kopli do vrtule a už to jelo. A já třískal do vrtule, až mě kou..le bolely. Prsty pořezané, vrtule od krve... :lol: :lol: :lol: Každý kdo to zažil ví o čem mluvím. Ta 1,5 ka nebyl povedenej motor.

Pak jsem koupil 3,5 ku O.S. MAX, žhavíka. No to bylo něco nepopsatelného. Krásné a hlavně funkční. Chytala na křivý pohled. Prostě detoňák nikdy více... :lol: :lol:

1,5 MVVS byl průser. Některé chodily, jiné ne. Pokud to nebyl extrapovedený kus tak starování byl porod. Olej to plivalo všude okolo...

To MVVS 2,5 D7 bylo jiné kafe. Startování, výkon, všechno v pohodě. Jen ta skříň, ve které jsme na intru modely parkovali, měla svůj specifický odér.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

Neříkám, že to byla s MVVS 1,5D pohoda, ale mě chodil každý tenhle motor. Také jsem měl pořezané prsty a pomlácené klouby, ale to od prakticky všech motoru systému "D". Pravdou je, že na MK-17ku se stačilo křivě podívat a běžela, což u MVVS nebyla vždy pravda. Z těch dob mám ve sklepě ještě rozestavěnou polomaketu Avia B-71 (Tupolev SB-2) na dva motory 1,5 ccm. Autor tam plánoval motory MK-16, resp. MK-17. Ty by se určitě daly nastartovat tak, aby se s tím dalo odstartovat. U motorů MVVS si možností nastartovat oba motory v relativně krátkém čase, nejsem tak jistý. Ale nejspíš by se to také mohlo povést. V každém případě MVVS 1,5D měl znatelně vyšší výkon než MK-17, o hmotnostím rozdílu ve prospěch Brna ani nehovořím. Brno s vrtulí a šrouby bylo lehčí, než MK-17 bez těchto věcí. Jen by mě zajímalo, zda by někdo ze starších a pokročilých mohl uvést srovnání s motory OTM 1,5 Stryž, protože tye zdenkrát také prodávaly. Už nevím proč jsem ho tehdy nekoupil, tak nevím, jak chodil a nemohu srovnat. V době, kdy jsem s motory začímnal, se tu už MK-16 jaksi nedaly sehnat. Podle informací, kterých se mi následně dostalo, byl výkon spíše symbolický a hmotnost Stachanovská, takový malý (ne)otesaný ingot.
Hitec Aurora 9X
jio

#19 Příspěvek od jio »

OrDa píše:No nevím, detoňáků MVVS 1,5 jsem viděl dost a se žádným nebyl sebemenší problém.

Jeden mám doma. Nerozběhl ho tehdy do stabilního chodu před cca 15 roky ani velmi zkušený modelář. MVVS 1,5 se žhavící svíčkou dopadla podobně. A nepomohl moc ani startér, který jsem nakonec kvůli tomu také koupil.

Výsledek? Od té doby než mlátit do zblbnutí rukou do vrtule, raději mlátím do baterek elektrony a ty motory leží někde v krabici jako základ mé budoucí sbírky v případě, že ještě více oslepnu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DAF »

jio píše:Nerozběhl ho tehdy do stabilního chodu před cca 15 roky ani velmi zkušený modelář. MVVS 1,5 se žhavící svíčkou dopadla podobně. A nepomohl moc ani startér, který jsem nakonec kvůli tomu také koupil.Výsledek? Od té doby než mlátit do zblbnutí rukou do vrtule, raději mlátím do baterek elektrony a ty motory leží někde v krabici jako základ mé budoucí sbírky v případě, že ještě více oslepnu.

Pravda, své MVVS 1,5D jsem kupoval někdy v první polovině 80tých let, od té doby se mohlo mnohé změnit, a také změnilo, ale že by ty motory přestaly po revoluci chodit? Pokud se nemýlím, výrobu snad později převzala Modela Březinka. S těmi původními jsem osobně větší problém neměl. Jak píšu výše, MK-17 lepé chytal, ale s Brnem to také docela šlo. Trvalo to někdy déle, ale každý jsem rozchodil. Nemůžu si na ně stěžovat.
Hitec Aurora 9X
OrDa

#21 Příspěvek od OrDa »

Pokud šlo o problematicky startující motor, tak to byl ruský OTM 0,8 ccm. Ovšem nevylučuji, že MVVS 1,5D z devadesátých let byl podstatně horší, než ten můj z let sedmdesátých.
Mimochodem, vlekali jsme s ním i aerovleky.
Dr. Ničitel

#22 Příspěvek od Dr. Ničitel »

Vím že příspěvek je už hodně starý ale nechci zakládat nový. Po tom co jsem dostavěl Simplexe padla moje pozornost na nový retro velmi známí model Pluto.
Chtěl bych do něj dát sovětský motor mk17 protože jsem se dočetl že to nebyli úplně špatný motory, a taky se dají poměrně za málo peněz koupit z druhý ruky. Zatím jsem lítal jen se žhavíkem a tak tohle by byl můj první detoňák. Chtěl bych se tu zeptat kde se do takových motorů dá sehnat palivo a jak takový motor vlastně nastartovat.
Původně jsem do modelu chtěl dát žhavíka ale žádného žhavíka 1,5cc se mi ani nového ani na bazaru nepovedlo najít.
Předem děkuji za rady.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Předpokládám, že jsi se už se Simplexem naučil přistávat, tak přistaň na zem i tady :lol: . MK-17 nebyl až tak špatný motor, ale... ale měl znatelně menší výkon, že MVVS 1,5D a o co byl méně výkonnější, o to byl těžší. MVVS (potažmo později Modela) měl (pokud se nemýlím) asi 95 g a výkon 0,2 kobyly, MK-17 měl kolem 140 g a 0,15 kobylky. Pluto mám ve svém hangáru a je to opravdu velmi povedený model. Konstrukci jsem trochu upravil (rozhýbal všechna kormidla) a předělal na elektro (stavíme ho na kroužku). Pokud by se ti podařilo sehnat něco se stejným objemem, navíc třeba ve žhavící verzi - buď ASP 09, OS Max 09, nebo něco takového, výkonu to bude mít dost a bude to minimálně lehčí. MK-17 prskal olej kolem sebe úplně strašným způsobem, nebyl tam výfuk, jako na zmiňovaných motorech, tedy bokem či zadem ven, ale výfuk je vlastně téměř kruhový. Na MVVS se kupoval a upravoval tlumič z Enya 09, později se vyráběl originál (upravený z tlumiče pro Modela 2,0 D/G). OS Max a ASP má vlastní. Nebo bych ti poradil MPJet .061. Vyrábí se jak v detonační, tak žhavící verzi a je možné ho koupit buď jen s difuzérem, nebo s RC karbecem. Nevýhoda, stojí poměrně dost peněz, lehce přes 3T - https://mpjet.com/shop/cs/853-mp-jet-061-1-ccm. MP Jet vyrábí ještě tyhle https://mpjet.com/shop/cs/852-mp-jet-040-06-ccm motory, ale nevím, zda by výkonově na Pluto stačily. Ještě třeba pokud by se ti podařilo sehnat Modelu 2,0, ať už žhavík či detoňák, z mého pohledu to bude lepší, že MK-17. Občas se dá přes různé bazary také sehnat ASP .12 (dvojka), malý, lehký a slušně výkonný motor, který by Plutu také slušel. Jo a do žhavíků se dnes bude lépe shánět palivo, to jen na okraj.
P.S. O Plutu je zde vlákno, pokud bys chtěl nějaké informace, pohledej. Myslím, že to bylo v "motorových modelech". Plánek je k sehnání v reedici Modeláře, vydávanou redakcí RC Revue, tedy pokud ho nemáš.
Hitec Aurora 9X
Křesi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Křesi »

Dr. Ničitel píše: stř 03.09.2025 10:02 Vím že příspěvek je už hodně starý ale nechci zakládat nový. Po tom co jsem dostavěl Simplexe padla moje pozornost na nový retro velmi známí model Pluto.
Chtěl bych do něj dát sovětský motor mk17 protože jsem se dočetl že to nebyli úplně špatný motory, a taky se dají poměrně za málo peněz koupit z druhý ruky. Zatím jsem lítal jen se žhavíkem a tak tohle by byl můj první detoňák. Chtěl bych se tu zeptat kde se do takových motorů dá sehnat palivo a jak takový motor vlastně nastartovat.
Původně jsem do modelu chtěl dát žhavíka ale žádného žhavíka 1,5cc se mi ani nového ani na bazaru nepovedlo najít.
Předem děkuji za rady.
Ahoj, detoňáky pořád lítáme...Teď jsem vyhrál zlatou na Rané při MČR Historických modelů s MpJetem 0,6....Palivo ti namíchám, není problém. Občas ho posílám i na SK klukům co lítají MVVS 10D...
historickemodely.cz
Historie modelářství
MPml

#25 Příspěvek od MPml »

jo, nějaký info o Plutu od Karla S je prý :lol: na KHMM
https://www.khmm.cz/2018/02/02/pluto-ji ... neho-1965/
a letový fotky o pár let později
https://www.khmm.cz/2022/07/18/chotesic ... ovolenych/
DAF
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od DAF »

Ten model tu stavělo vícero kolegů - https://www.rajce.idnes.cz/cakovicky-or ... 1467219896. Udělal jsem např změnu na hlavním podvozku. Místo dvojitých noh do V, jsem nohu ohnul z ocel. drátu o prům. 3 do širokého A. To jsem přišil režnou nití k polopřepážce a zalepil epoxidem. Polopřepážka je pak zalepená do bočnic pomocí zámků. VOP jsem dělal příhradovou (pro odlehčení).
O modelu si také můžeš něco přečíst v RC revue 10/2021.
Hitec Aurora 9X
JardaRůžička

#27 Příspěvek od JardaRůžička »

Ty detonační MVVS 1,5 skutečně neměly dobrou pověst. Ale pověst je pověst. Kdysi jsem se vsadil, kterýkoli z nich nastartuju (samozřejmě rukou!) do jedné minuty - a vyhrál jsem.
jio

#28 Příspěvek od jio »

Tak kus, který jsem měl já měl v rukou člověk, který fakt s motory uměl. A po hodině trápení a nakonec i se starterem byl verdikt Zahoď to.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

Pti píše: ned 06.11.2011 21:19 Detonační MVVS 1,5 jsem měl taky, létala v modelu Vipan na jednokanál Mars. No tedy pokud se podařilo tu MVVSku nastartovat. To byl děs. Kluci co měli MK-17 ku kopli do vrtule a už to jelo. A já třískal do vrtule, až mě kou..le bolely. Prsty pořezané, vrtule od krve... :lol: :lol: :lol: Každý kdo to zažil ví o čem mluvím. Ta 1,5 ka nebyl povedenej motor.

Pak jsem koupil 3,5 ku O.S. MAX, žhavíka. No to bylo něco nepopsatelného. Krásné a hlavně funkční. Chytala na křivý pohled. Prostě detoňák nikdy více... :lol: :lol:
Bych nezatracoval všechny detoňáky jen proto, že MVVS 1,5D byl opravdu prevít! :P
Já měl kdysi MVVS 2,5D7, kterou jsem kdykoli nahodil na první kopnutí. Zrovna tak i ty MK-17, nebo JENA 1 a 2,5. Ale třeba OTM-08 Kolibri to byl absolutní prevít, který nastartovat bylo fakt vysoké umění.
Jinak některé ty malé detoňáky jsme přestavěli na žhavíky a pak jsme zjistili, že jsou mnohem méně výkonné. Třeba žhavící verze MK-17 byla jen stínem detonační verze. Zrovna tak i MVVS1,5G prý nestála za nic. Ono totiž ta detonační MVVS 1,5D sice byla nestartovací prevít, ale když se rozjela tak výkon měla víc než slušný.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
ellet

#30 Příspěvek od ellet »

VTjr píše: sob 20.09.2025 2:26 ....Ale třeba OTM-08 Kolibri to byl absolutní prevít...
MVVS 1,5 jsem měl dva (jeden, co náhle nechtěl jít do otáček ještě mám, ale dal se koupit "výbrus"). Kdo měl někdy Kolibry, musel MVVS 1,5 jen chválit. Kolibry jsem sice vždycky, po chvíli trápení nastartoval, potom jsem ale éro i s motorem nechal kolegovi a tomu se ho nepodařilo nastartovat nikdy. Tak jsem mu ho nahazoval dál já. Chtělo to hlavně rychlý švih, který v ruce neměl.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“