obrátený chod žhavíka

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
JardaRůžička

Re: obrátený chod žhavíka

#16 Příspěvek od JardaRůžička »

Ahoj Vlado. Ten motor jsem před časem pořídil bez konkrétního určení prostě ze své slabosti pro složitější motory. Následně jsem získal starší čínskou stavebnici Zera 1800 mm, kterou jsem již jednou měl a létala docela slušně s MVVS 12,7. Ovšem kromě motoru a baterií byl pod haubnou i slušný kus olova. Tak mě napadlo, že spojím příjemné s užitečným a to olovo nahradím druhým válcem, rozměrově to vycházelo velmi dobře. Inspirován zmíněnou zdejší diskuí jsem motoru ještě otočil výfuky dozadu, aby byl dokonale symetrický a vyrobil pro něj výfuky do kapotáže; od té symetrie jsem si sliboval spolehlivost chodu - žádný důvod k zhasínání jednoho válce. Takhle jsem ho osadil a protože přicházela zima, jen velmi letmo skusil nahodit a odložil. Na jaře jsem zjistil, že Walbro po zimě protestuje a nahradil ho klapkovým karburátorem z MVVS 15 ccm. Pak jsem ho chtěl seřídit než nasadím kapotáž, přičemž došlo ke zmíněné nepříjemnosti s opačným chodem. A teď se mi teprve rozsvítilo - sice již jsem měl nějaké dvouválce ale dva benzínové (tedy neschopné opačného chodu), dva metylové čtyřtaktní (silně nesymetrické) a dva dvoutaktní jsem dokonce vyrobil, ale v obou případech se sáním šoupátkem, tedy nesymetrickým. Navíc jsem přišel na to, že tenhle motor je ochotný přejít do opačného chodu (v jednom i druhém smyslu) "na požádání", při volnoběhu stačí lehce přibrzdit za vrtulový kužel, nemá vůbec preferovaný směr. Je to sice velmi nepravděpodobné, ale začala mě strašit představa, že by to udělal z vlastního rozhodnutí za letu...
No - prostě jsem ho zatím odložil až "do dalšího nápadu".
Kromě toho vyzkoušeno na jiném, byť čtyřtaktním metylovém motoru (ASP 160 FT): Měl tendenci zhasínat jeden válec, ale stačilo přidat trochu nitrometanu (cca 10 - 12%, s přesností se moc netrápím) a najednou není spolehlivějšího motoru, dokonce zhasíná velmi neochotně i když to po něm chci. A stejné chování předvedl dříve Magnum 160 FT - což je ale totožný motor.
IMG_0295.JPG
VTjr

Re: obrátený chod žhavíka

#17 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše: ned 21.09.2025 15:37 Ahoj Vlado. Ten motor jsem před časem pořídil bez konkrétního určení prostě ze své slabosti pro složitější motory. ...
Jardo, o tomto motoru bych si rád pokecal trochu důkladněji, ale abych nezapleveloval téma, tak jsem založil nové vlákno, takže další diskuse o Twinu smeruji sem viewtopic.php?p=1573338#p1573338
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“