Zkušenosti s boxerem MVVS1,44 Twin

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
VTjr

Zkušenosti s boxerem MVVS1,44 Twin

#1 Příspěvek od VTjr »

Abych nerozvíjel off-topic téma v reakci na tento příspěvek viewtopic.php?p=1573252#p1573252 v tematu Obrátený chod žhavíka, tak jsem radši založil nové vlákno.

Pro zachování logiky diskuse pro začátek odcituji můj příspěvek, kterým jsem na Jardu reagoval:
JardaRůžička píše: pát 19.09.2025 11:55 Přes moje letité zkušenosti se spalováky mě tenhle jev trochu zaskočil u boxera MVVS 2 x 12,7. Má sání řízené ventily a je tudíž dokonale symetrický a točí stejně ochotně na obě strany.
No vidíš Jardo, já mám ten samý motor fungl nový ještě nezaběhnutý a marně jsem na webu hledal někoho kdo má s ním zkušenosti. Tohle jsem získal:
MVVS_144_Twin.jpg

Tedy několik hodně starých příspěvku jsem tady na RCmanii i našel, i jsem tam napsal, ale nikdo mi neodpověděl. Pak jsem to přestal zatím řešit, protože na ten motor stejně ještě nemám model, ale bojím se, že než k tomu dojde, tak už nebude nikdo, kdo by s ním měl zkušenosti a mohl by se o ně podělit.
Ono je to sice spíš do samostatného vlákna, ale trápí mě 2 věci. Jednak karburátor Walbroo, tedy prý mu nevonělo metanolové palivo, tedy jeho membránám, a tak prý ty motory s ním bez výměny membrán fungovaly jen 1 sezónu. A pak kdosi psal, že bez přižhavování někdy zhasne jeden válec, který u žhavíka už nenaskočí. No a ten problém cos popsal Ty, tedy startování obráceně, to mě ani nenapadlo. Tak jak je to?
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 22.09.2025 17:27, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

Re: Zkušenosti s boxerem MVVS1,44 Twin

#2 Příspěvek od VTjr »

Jarda pak reagoval:
JardaRůžička píše: ned 21.09.2025 15:37 Ahoj Vlado. Ten motor jsem před časem pořídil bez konkrétního určení prostě ze své slabosti pro složitější motory. Následně jsem získal starší čínskou stavebnici Zera 1800 mm, kterou jsem již jednou měl a létala docela slušně s MVVS 12,7. Ovšem kromě motoru a baterií byl pod haubnou i slušný kus olova. Tak mě napadlo, že spojím příjemné s užitečným a to olovo nahradím druhým válcem, rozměrově to vycházelo velmi dobře. Inspirován zmíněnou zdejší diskuí jsem motoru ještě otočil výfuky dozadu, aby byl dokonale symetrický a vyrobil pro něj výfuky do kapotáže; od té symetrie jsem si sliboval spolehlivost chodu - žádný důvod k zhasínání jednoho válce. Takhle jsem ho osadil a protože přicházela zima, jen velmi letmo skusil nahodit a odložil. Na jaře jsem zjistil, že Walbro po zimě protestuje a nahradil ho klapkovým karburátorem z MVVS 15 ccm. Pak jsem ho chtěl seřídit než nasadím kapotáž, přičemž došlo ke zmíněné nepříjemnosti s opačným chodem. A teď se mi teprve rozsvítilo - sice již jsem měl nějaké dvouválce ale dva benzínové (tedy neschopné opačného chodu), dva metylové čtyřtaktní (silně nesymetrické) a dva dvoutaktní jsem dokonce vyrobil, ale v obou případech se sáním šoupátkem, tedy nesymetrickým. Navíc jsem přišel na to, že tenhle motor je ochotný přejít do opačného chodu (v jednom i druhém smyslu) "na požádání", při volnoběhu stačí lehce přibrzdit za vrtulový kužel, nemá vůbec preferovaný směr. Je to sice velmi nepravděpodobné, ale začala mě strašit představa, že by to udělal z vlastního rozhodnutí za letu...
No - prostě jsem ho zatím odložil až "do dalšího nápadu".
Kromě toho vyzkoušeno na jiném, byť čtyřtaktním metylovém motoru (ASP 160 FT): Měl tendenci zhasínat jeden válec, ale stačilo přidat trochu nitrometanu (cca 10 - 12%, s přesností se moc netrápím) a najednou není spolehlivějšího motoru, dokonce zhasíná velmi neochotně i když to po něm chci. A stejné chování předvedl dříve Magnum 160 FT - což je ale totožný motor.IMG_0295.JPG
IMG_0295.JPG
No podle té Tvé fotky odkrytovaného čumáku vidím, že je to ještě s Walbrem.
Jinak, já jsem problémy s karburátorem Walbroo očekával, a tak jsem ještě stihl v MVVS koupit sadu nových membrán a těsnění, ale pro jistotu jsem si pro tento motor pořídil ten nejnovější klapkový karburátor MVVS pro motory 10-15cm3. Jinak s tímto karburátorem jsem létal s MVVS 10cm3 a řeknu, že to je asi nejspolehlivější karburátor jaký jsem kdy měl.
Můj motor ještě není zabehnutý a taky jsem uvažoval o tom, že oba válce před záběhem otočím výfuky dozadu. Nejen kvůli symetrii, ale i kvůli tomu, že takhle se dají lépe připojit tlumiče výfuku. Totiž ten typ tlumiče, který výrobce doporučoval pro tento motor se už nevyrábí. Na nějakém bazoši jsem našel prodejný inzerát, ale pouze 1 kus, to by mou situaci nevyřešilo. A připojit 2 ještě v prodeji existující desítkové tlumiče na tento motor s výfuky do boku nelze, protože se to prostorově nesnese s tím mohutným karburátorem Walbro, ale problém by byl i s jiným typem.
Nicméně, co se týče té symetrie, ono ani to pootočení výfuků dozadu stejně úplně dokonalou symetrii proudění směsi v klikové skříni nepřinese, jelikož sací membrány jsou z boku, a tak vždy bude délka dráhy od membrán ke jednomu válci kratší než ke druhému. Ale nepochybně je to lepší než když jsou oba výfuky otočeny do jednoho stejného boku. Aby byly oba válce plněny nastejno, tak asi by měl být jeden výfuk do jednoho boku a druhý do druhého, a ještě k tomy sací membrány by měly být instalovány ne do boku karteru, ale do zadního víka, že? ;) Což je ale pro zabudování do letadla více než nepraktické! :lol: I ty rozházené výfuky i karburátor v zadním víku. Však to známe, jaké problémy jsou s benziňáky např. DLE 20Ra.
Musím teď končit, ale budu ještě toto téma rozvíjet dál.
VTjr

#3 Příspěvek od VTjr »

Jinak je o tom výživné vlákno viewtopic.php?t=89082&hilit=MVVS+1%2C44+TWIN, do kterého ses Jardo nezapojil, bohužel se od poloviny se zvrhlo na debatu kolem fyziky žhavení. A je tu ještě jedno mnohem starší vlákno viewtopic.php?t=6192, které je ale dost krátké a informačně chudé. Jsou tam ale narážky na problémy s Walbrem, tomu Max-ovi jsem psal podrobný dotaz na SZ, ale za 6 let mi neodpověděl, možná už nežije, či co.

V mém dotazu bylo toto:
Dobrý den,

podařilo se mi výhodně zakoupit z druhé ruky zcela nový motor MVVS 1,44 Twin. No a jak jsem pátral po Internetu a hledal různé informace o něm, tak jsem narazil na 12 let starou diskusi, kde se řeší nějaký problém s ním a Vy jste pak ve svém příspěvku napsal, že ale Vám chodí perfektně, zatím co jiné příspěvky byly jaksi dost pochybovačné. Ale víc informací o tom jaké jsou s tím motorem zkušenosti a jáke problémy dál už nikdo, ani Vy nepíšete a ani nikde na Internetu jsem toho o něm moc nenašel. :(
Tak Vás chci požádat, jestli by ste mi nemohl k tomu motoru poskytnout co nejvíc informací, především Vaše další provozní zkušenosti s tímto motorem. Tedy předpokládám, že za ten čas nějaké nové jsou, ale nejsou nikde zveřejněné.

Já vím, že dnes už nejsou žhavíky moc v kurzu, zejména jejich větší kubatury, zejména kvůli spotřebě a ceně paliva. Asi i proto je už prakticky vytlačili benziňáky. Taky firma MVVS ukončila výrobu všech žhavíků, na jejich stránkách nejen že nejsou, ale už ani zmínka o kdysi vyráběných typech, takže je problém sehnat jakoukoli informaci přímo ze zdroje a člověk musí to shánět spíš od třetích stran. I když možná zkušenosti provozovatelů jsou mnohdy cennější, než reklamní texty výrobce.
Já totiž stále žhavíky provozuji, protože mám ještě velkou zásobu methanolu a palivo si z něj míchám sám. Samozřejmě problém je s nitromethanem, ale i to je řešitelné i když trochu drahé, a to koupí vysoce nitrovaného (20-30%) hotového paliva, které pak na 5% procent ředím tím levným metylem a přídavkem oleje. Moje zkušenost je taková, že na solidní chod žhavíku 5% nitra stačí, nevím ale jak je to u tohoto motoru. Totiž, žhavíka s Walbrem jsem ještě neměl. A v souvislosti s tím, uvažuji jak se snáší Walbro s palivem obsahujícím ricínový olej, zda se motor nemusí před odložením proplachovat palivem bez ricínu. Protože dá se předpokládat, že zaschlé zbytky ricínu dovedou znefunkčnit membrány a přicpat kanál, kterým se pumpička ve Walbro pohání. Já mám velkou zkušenost s provozem Motoru s Perryho pumpou. A tam bylo důležité po létáni nechat soustavu naplněnou palivem, při odkládání nevěšet trup za vrtuli zvisle, ale odložit jej na poličku vodorovně. Jinak se pumpa zavzdušnila, a i po nekolikadenní přestávce při prvním spuštěníá a chodu fungovala divně, ale pak se rozjela a bylo zas vše normální. Předpokládám, že s Walbrem by to mohlo býti podobné.
No ale nebudu tu už dál spekulovat, spíš jsem zvědav na vaše zkušenosti, pokud mi odpovíte.

Předem děkuji

Myslím, že dodnes by mne zajímali odpovědi na tyto moje otázky, nemusí být zrovna od Maxe. ;)
MPml

#4 Příspěvek od MPml »

VTjr píše: úte 23.09.2025 15:37 Jinak je o tom výživné vlákno viewtopic.php?t=89082&hilit=MVVS+1%2C44+TWIN, do kterého ses Jardo nezapojil, bohužel se od poloviny se zvrhlo na debatu kolem fyziky žhavení. A je tu ještě jedno mnohem starší vlákno viewtopic.php?t=6192, které je ale dost krátké a informačně chudé. Jsou tam ale narážky na problémy s Walbrem, tomu Max-ovi jsem psal podrobný dotaz na SZ, ale za 6 let mi neodpověděl, možná už nežije, či co.

V mém dotazu bylo toto:

Myslím, že dodnes by mne zajímali odpovědi na tyto moje otázky, nemusí být zrovna od Maxe. ;)
Odpovědi jsou poměrně triviální, rozhodně Tě nepotěší a realizace je celkem obtížná až skoro opruz.
Napíšu to pouze velmi diplomaticky a zcela obecně, aby to zase náhodou, až to bude číst nějaký obyčejný člověk :), někoho nevzrušilo.
Aby karburátor mohl fungovat, tak musí být v něm vše z materiálu, kterému nevadí použité palivo a musí mít průřezy trysek (obecně rozměry a konstrukci) vhodnou pro použité palivo.
Pokud si dobře pamatuju, tak je použitý WA149A a ten (opět pokud si pamatuju) není dělaný na methanol.
Zbytek jedině skrz poštu.
VTjr

#5 Příspěvek od VTjr »

Dik za reakci, už jsem se obával, že to vůbec nikoho nezajimá a vlakno hned umře.
Jinak já se za toho "obyč" nepokládám, tak mně pokud tvdím nějaké nesmysly, můžeš naložit klidně i expresivně, mne to nerozhodí a obyčejné toto téma jistě ani nezajimá. Ja se rád poučim a neurazim se, to sis, doufám, za ta leta co tu občas diskutujeme, všiml. ;) -

To co píšeš o walbru jsem bohužel i předpokládal. Zřejmě v MVVS udělali velkou chybu, když dali na trh ňěkolik žhavíků s Walbrem.
Moje otazka zní zda existuje i nějaky typ Walbra pro metanol? Resp z jakeho matroše vyrobit membrany aby to fungovalo s metylem. Mám totiž sadu náhradních a taky CO2 laserovy plotr na kterém si to umim podle nich vyřezat. Různa těsnění z papiru a klingeritu na něm vyřezávám běžně a na jinem laserovém stroji s Nd:YAG laserem i kovová těsněni a podložky z Al, mosazi, bronzu nebo i antikoru. Takže upravit bych ho mohl, jen vědět jakou folii na to použít.
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

VTjr píše: pát 26.09.2025 8:20 Dik za reakci, už jsem se obával, že to vůbec nikoho nezajimá a vlakno hned umře.
Jinak já se za toho "obyč" nepokládám, tak mně pokud tvdím nějaké nesmysly, můžeš naložit klidně i expresivně, mne to nerozhodí a obyčejné toto téma jistě ani nezajimá. Ja se rád poučim a neurazim se, to sis, doufám, za ta leta co tu občas diskutujeme, všiml. ;) -

To co píšeš o walbru jsem bohužel i předpokládal. Zřejmě v MVVS udělali velkou chybu, když dali na trh ňěkolik žhavíků s Walbrem.
Moje otazka zní zda existuje i nějaky typ Walbra pro metanol? Resp z jakeho matroše vyrobit membrany aby to fungovalo s metylem. Mám totiž sadu náhradních a taky CO2 laserovy plotr na kterém si to umim podle nich vyřezat. Různa těsnění z papiru a klingeritu na něm vyřezávám běžně a na jinem laserovém stroji s Nd:YAG laserem i kovová těsněni a podložky z Al, mosazi, bronzu nebo i antikoru. Takže upravit bych ho mohl, jen vědět jakou folii na to použít.
obyčejného člověka lze považovat za obyčejného jen toho, co se sám tak nazve (a myslí to zřejmě vážně).
Ani ve snu by mě nenapadlo, že bys to mohl být Ty.
Večer se pokusím napsat tu logiku přetryskování (převrtat a nebo přestružit) a logiku membrán (obecnou, ale mohlo - mělo by to jít použit i pro tento typ).
VTjr

#7 Příspěvek od VTjr »

MPml píše: pát 26.09.2025 8:41 obyčejného člověka je rouzumné považovat za obyčejného jen toho, co se sám tak nazve (a myslí to zřejmě vážně).
Ani ve snu by mě nenapadlo, že bys to mohl být Ty.
Večer se pokusím napsat tu logiku přetryskování (převrtat a nebo přestružit) a logiku membrán (obecnou, ale mohlo - mělo by to jít použit i pro tento typ).
Já to, že nejsem "obyč" jsem myslel jen v tom smyslu, jak to myslel Pepin, když dal název tomu svému vyplakávacímu vláknu. Jinak, jsem naprosto obyčejný člověk jako většina ostatních. Politikem nejsem, naštěstí, mistrem světa, spisovatelem, nebo hercem taky ne, muzikantem jen v úzkém okruhu přátel. Asi tak.

A díky za starost a ochotu poradit.

Nevím proč se MVVS vůbec uchýlilo k tomu, že začali montovat na některé velkoobjemové žhavíky karburátory Walbroo aniž by si předem ověřili nejakým dlouhodobým testem, zda to metanolové palivo vůbec snáší?
Ono i z těch pár příspěvků, co jsem našel na fóru vím, že s provozem motoru zpočátku nebyl žádný problém, dokud ho neodložili do další sezóny, kdy už jim ale ten motor nejel. A chyba byla vždy v tom nefungujícím Walbru.

Jinak, já mám dost zkušeností s Perryho pumpou. Asi víš, že ty se vyrábějí ve 2 typech, pro metanol a pro benzín/petrolej/naftu/minerální olej (třeba i na účely zadýmováni). Ja jsem na ebay kopil velmi levně 3ks Perry pump určených pro metanol s nimi jsem lítal s akrobatem osazeného motorem MVVS 7,5 GFS RC. Ten byl od výroby osazen RC karburátorem s difuzérem o průměru 8mm se kterým při tlakováni paliva z výfuku nešlo vůbec akrobatit. Řešením bylo buď použít karburátor s menším difuzérem nebo tlakovat palivo pumpou. Po jistém vlastním vývoji (to jsem posal i zde v jednom vláknu) jsem vytvořil palivovou soustavu se zpětným obtokem a provoz pak byl absolutně spolehlivý. No jen do té doby než začala pumpa stávkovat. Prostě jsem zjistil, že ta Perry pumpa má životnost cca 30 hodin a pak se musí vyměnit (není opravitelná). Jednu jsem rozebral (na soustruhu), ale ve vnitřnostech nenašel nic, co by zdůvodňovalo její ztrátu funkčnosti, fakt nevím čím to je, ale po 30 hodinách mi odešla i další pumpa. Je to prostě spotřebák. Pak už jsem se tím ale nezabýval, protože jsem z modelu tu 7,5ku vyhodil a nahradil MVVS 10 do které jsem osadil ten nejlepší klapkový MVVS RC karburátor. A ten je fakt dokonalý. 8-)

Nemohu se ale zbavit pocitu, že jakékoli zařízení s pumpou, kde kmitají nějaké plastové membrány, tedy i karburátor Walbroo, bude mít vždy limitovanou životnost. A to i v případě, že se ty membrány nahradí jinými, z materiálu co účinkům metylu odolává. To znám i ze zahradní techniky, kde podobné karburátory, všem na benzín, sem-tam taky odcházejí.
Nicméně pokud si ty membrány a těsnění budu moci vyrábět sám, tak to tolik nevadí. Budu prostě ty karburátory pravidelně repasovat.

Ale možná se nakonec uchýlím i já k tomu řešení, co zvolil Jarda Růžička, tedy nahradím Walbroo tím klapkovým karburátorem bez pumpy a budu spoléhat jen na běžné tlakováni nádrže z výfuku.

A co soudíš o té symetrizaci motoru otočením výfuků dozadu a nutnosti přižhavování ve volnoběhu? Zcela symetrické vzhledem k sání z boku skříně to ale stejně nikdy nebude.
JardaRůžička

#8 Příspěvek od JardaRůžička »

A co soudíš o té symetrizaci motoru otočením výfuků dozadu a nutnosti přižhavování ve volnoběhu?
Po té nepříjemnosti s couvnutím modelu a namotáním kablíků jsem na tom zatím nepokračoval, takže nemůžu trousit moudra. Hodně času mi teď zabírají vnoučata, takže těžko říct, kdy se k tomu vrátím.
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše: pát 26.09.2025 17:51 Po té nepříjemnosti s couvnutím modelu a namotáním kablíků jsem na tom zatím nepokračoval, takže nemůžu trousit moudra. Hodně času mi teď zabírají vnoučata, takže těžko říct, kdy se k tomu vrátím.
Moudra to být nemusí, postači i hypotézy. ;)
Ale chápu, já jsem v létě byl taky na dovolene se 2 vnuky (bez jejich rodičů) a misto oddychu to byla na dva týdny práce na plný úvazek 24/7. :lol:
Jen jsou na modelařinu ještě moc malí, takže zatím postači Lego a třeba později i Merkur.
Doufám, že něco poradí MPml a ještě se najde i někdo další se zkušenostmi. I když jich asi moc není, nevím v jak veké sérii byly tyto motory vyrobdny. Ále prodávaly se do světa, mů jsem zakoupil na ruském foru v jejich bazoši a on se obloukem vrátil zpět do vlasti, tedy téměř, na Slovensko, 200km do Brna nedošel. Jenže jak Putler rozpoutal válku na UA, tak jsem svoji účast na jejich fóru utnul, takže rusky hovořících se zeptat nemohu. Jistě se jich hodně prodalo i do Německa i do USA, ale na nemecko nebo anglojazyčná fóra se necítím, že bych se tam se svými znalostmi němčiny a anglličtiny zeptal na tyto vysoce odborné věci. Já stěži louskám knížky od Demutha.
Ono to zas tolik nespěchá, stejně nemám zatim pro ten boxer vybraný model. Uvažuji, že něco jako Z50L nebo Extra by bylo vhodné. Velké předlohy taky používaly motory s válci naležato Lycoming a pod. :roll:
JardaRůžička

#10 Příspěvek od JardaRůžička »

Tak trochu vydrž, je podzim a tomuhle motoru se určitě budu zase věnovat až na jaře. Teď, pokud mi zbyl nějaký čas, jsem toužil dostat ještě letos do vzduchu nové éro, ale tak nějak tuším, že ani to nestihnu. :(
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

Jsem na tom podobně, instaluji serva a motor do velkého Diablotina, a nevím zda to stihnu zalétat ještě letos.
Ale nebude tam tento Twin, ale OS AX.95. I když jeden čas jsem o tom, že ta dám Twina i uvažoval, ale vzhledem k jeho hmotnosti bych asi musel dovažovat ocas (i když jsou v něm 3 serva). A taky vyrábět novou haubnu, nebo litat bez ní. Uvidím jestli bude ten OS na toho 1700mm akrobata stačit, pokud ne tak Twina tam můžu dát dodatečně.

Jinak od MPml jsem do SZ dostal informace ohledně toho, co všechno je nutno upravit na Walbru aby byl pro metyl. Je toho hodně, je to na laborování, vysledek je nejistý a bohužel nevratný (provrtávání trysek), takže ten karbec by už pak nebyl ani na benzíňáka.
I on nakonec rekl, že by spíš vyrobil redukci a osadil by místo walbra běžný 2-jehlový metanolový karbec. Tím potvrzuje, že i Tvé rozhodnuti je správné. Nakonec i já jsem uvažoval a teď jsem i rozhodnut pro takové řešení.
Doomguard

#12 Příspěvek od Doomguard »

Ahoj měl jsem diablotina 1600mm s OS FX 91 a lítal s tím parádně s přebytkem výkonu...
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

Díky za informaci. ;)
Já taky doufám, že OS AX 95 bude stačit. Drak je lehký. Pokud kvůli 3 servům v ocase nebudu muset dovažovat čumák, tak to celé vyjde lehké. Mél jsem Diablotina-mini s MVVS 10 a to bylo fakt dělo. Ale model byl už po mnoha opravách těžký a větší plošné zatížení i vysoký výkon motoru zcela nevykompenzuje. Když to v obratech prosedá a hranaté nejsou jak by měly být, tak s tím prostě nic nenadělám.
Jinak jsem uvažoval i o tom, jestli je dobré mít ta serva v ocasu, to zas zv%etšuje moment setrvačnosti kolem vodorovné i svislé ose a na ostré obraty je to zase špatně. Ovšem na 3 táhla v trupu moc místa není a lanovody/bowdenytaky něco váží. Vzhledem k očekávaným sílám na kormidlech by tam bowden nestačil, musel by být dvojčinný, to znamená, že celkem by jich v ocase muselo být 6. Serva v ocase jsou jednodušší a spolehliv%ejší.
Doomguard

#14 Příspěvek od Doomguard »

Jen serva dejte do ocasu... Diablotina jsem dovažoval pouze pozicí baterií... oproti plánku jsem měl duralový podvozek... vše vyšlo... nejlépe se mi létalo s vrtulí 16x4 měl brutální statický tah, z kopce se muselo dát pozor na přetáčení, ale z visu odlétal jak raketa, ale do zatáček se mu muselo pomáhat směrovkou...
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Určitě je dám do ocasu 8-) , to už jsem se rozhodl dříve. V podstatě všechny jiné možnosti jsou buď horší, nebo i neproveditelné. Trup na pevná táhla není uzpůsoben. Jen se bojím toho, že budu pak muset dovažovat čumák. Totiž ten OS AX 96 je poměrně lehký motor.

Co se týče použití vrtule s malým stoupáním. :roll:
Moje zkušenosti při létání s Diablotinem-mini 1300mm byly podobné. Pro desítku jsem zkoušel i vrtuli 14x4. Viselo to ochotně i stoupalo jako raketa z visu, ale problém byl s nožákem. :o S tím malým stoupáním nebyla rychlost letu dostatečná na to aby trup vyvinul dostatečný vztlak. :( A tak ten nožák vypadal dost blbě, byl to prostě takový let pod úhlem cca 45°a byl i dost nestabilní, mělo to tendenci se stáčet do visu, nebo klesat, vzhledem k malé rychlosti nebyla směrovka vždy dost účinná na korekci. Prostě nedalo se létat podle rady zkušených, že se při nožáku vychýlí směrovka, pak se do ní už nehrabe a vodorovný let se koriguje jen plynem, poloha a směr letu pak výškovkou a křidélky. Ač jsem se nažil sebevíc, takhle mi to nefungovalo a korekce směrovkou byly vždy kontraproduktivní.
Ale připouštím i to, že jsem to prostě neuměl. :? Určitě by tomu pomohly praporky na křídlech, ale ty jsem tam neměl.
Nejlepší to bylo s vrtulí 13x6 nebo i 13x5. Letelo to pak mnohem rychleji (i větší otáčky i stoupání) a na ten nožák se už dalo dívat.
Ale je pravdou, že ten model byl po mnoha opravách a úpravách už dost těžký, vždyť on byl původně koncipován pro motory 6,5 až 7,5cm3 a ja tam nakonec vrazil desítku (samozřejmě těžší a + i nějaké to olovo do ocasu).
Ale kdybych měl u velkého Diablotina 1700mm docílit stejný stupeň motorizace, tak to by tam opravdu musel být buď ten Twin 24cm3, nebo aspoň dvacítka benzín. Jenže na tak velké a těžké motory mi jeho drak připadá příliš subtilní. Bojím se, že benzínová dvacítka by ho vibracemi rozklížila, Twin je sice klidný, ale je ještě těžší a asi by pak bylo nutno dovažovat ocas.

Stejně se obávám, že letos to už zalétat nestihnu. :(
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“