MPml píše: pát 26.09.2025 8:41
obyčejného člověka je rouzumné považovat za obyčejného jen toho, co se sám tak nazve (a myslí to zřejmě vážně).
Ani ve snu by mě nenapadlo, že bys to mohl být Ty.
Večer se pokusím napsat tu logiku přetryskování (převrtat a nebo přestružit) a logiku membrán (obecnou, ale mohlo - mělo by to jít použit i pro tento typ).
Já to, že nejsem "obyč" jsem myslel jen v tom smyslu, jak to myslel Pepin, když dal název tomu svému vyplakávacímu vláknu. Jinak, jsem naprosto obyčejný člověk jako většina ostatních. Politikem nejsem, naštěstí, mistrem světa, spisovatelem, nebo hercem taky ne, muzikantem jen v úzkém okruhu přátel. Asi tak.
A díky za starost a ochotu poradit.
Nevím proč se MVVS vůbec uchýlilo k tomu, že začali montovat na některé velkoobjemové žhavíky karburátory Walbroo aniž by si předem ověřili nejakým dlouhodobým testem, zda to metanolové palivo vůbec snáší?
Ono i z těch pár příspěvků, co jsem našel na fóru vím, že s provozem motoru zpočátku nebyl žádný problém, dokud ho neodložili do další sezóny, kdy už jim ale ten motor nejel. A chyba byla vždy v tom nefungujícím Walbru.
Jinak, já mám dost zkušeností s Perryho pumpou. Asi víš, že ty se vyrábějí ve 2 typech, pro metanol a pro benzín/petrolej/naftu/minerální olej (třeba i na účely zadýmováni). Ja jsem na ebay kopil velmi levně 3ks Perry pump určených pro metanol s nimi jsem lítal s akrobatem osazeného motorem MVVS 7,5 GFS RC. Ten byl od výroby osazen RC karburátorem s difuzérem o průměru 8mm se kterým při tlakováni paliva z výfuku nešlo vůbec akrobatit. Řešením bylo buď použít karburátor s menším difuzérem nebo tlakovat palivo pumpou. Po jistém vlastním vývoji (to jsem posal i zde v jednom vláknu) jsem vytvořil palivovou soustavu se zpětným obtokem a provoz pak byl absolutně spolehlivý. No jen do té doby než začala pumpa stávkovat. Prostě jsem zjistil, že ta Perry pumpa má životnost cca 30 hodin a pak se musí vyměnit (není opravitelná). Jednu jsem rozebral (na soustruhu), ale ve vnitřnostech nenašel nic, co by zdůvodňovalo její ztrátu funkčnosti, fakt nevím čím to je, ale po 30 hodinách mi odešla i další pumpa. Je to prostě spotřebák. Pak už jsem se tím ale nezabýval, protože jsem z modelu tu 7,5ku vyhodil a nahradil MVVS 10 do které jsem osadil ten nejlepší klapkový MVVS RC karburátor. A ten je fakt dokonalý.
Nemohu se ale zbavit pocitu, že jakékoli zařízení s pumpou, kde kmitají nějaké plastové membrány, tedy i karburátor Walbroo, bude mít vždy limitovanou životnost. A to i v případě, že se ty membrány nahradí jinými, z materiálu co účinkům metylu odolává. To znám i ze zahradní techniky, kde podobné karburátory, všem na benzín, sem-tam taky odcházejí.
Nicméně pokud si ty membrány a těsnění budu moci vyrábět sám, tak to tolik nevadí. Budu prostě ty karburátory pravidelně repasovat.
Ale možná se nakonec uchýlím i já k tomu řešení, co zvolil Jarda Růžička, tedy nahradím Walbroo tím klapkovým karburátorem bez pumpy a budu spoléhat jen na běžné tlakováni nádrže z výfuku.
A co soudíš o té symetrizaci motoru otočením výfuků dozadu a nutnosti přižhavování ve volnoběhu? Zcela symetrické vzhledem k sání z boku skříně to ale stejně nikdy nebude.