Lepidlo na akvaria

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tondas2

Lepidlo na akvaria

#1 Příspěvek od tondas2 »

Kolegové nezabýval se někdo lepením akvárií?
Před pár lety jsem toto lepidlo použil na přilepení skel ve sprchovém koutě, vím že to byl silikonový polymer, jenže to je asi vše co o tomto lepidle vím. Nyní potřebuji tyto skla demontovat a znovu nalepit, zbytečné řešit proč.
Nemáte někdo tip co to je za lepidlo?
LittleFalco

Re: Lepidlo

#2 Příspěvek od LittleFalco »

Akvária se dnes lepí "Akvarijním silikonem" , stačí tuto frázi zadat do vyhledávače. Barvy černá, bílá, transparent.
Jaký je rozdíl složení proti normálnímu silikonu netuším - je to chemicky pasivní ale smrdí to naprosto stejně.
Životnost se uvádí 10 let a něco na tom bude - občas některý dvacetiletý spoj povolí.
Zpátky doma, v kopcích :-)
srabsrab

Re: Lepidlo

#3 Příspěvek od srabsrab »

LittleFalco píše: pát 03.10.2025 23:26 Životnost se uvádí 10 let a něco na tom bude - občas některý dvacetiletý spoj povolí.
Nestrašit .... už to 20 let bude co sem je lepil plus nějaké komenčně lepené a obchodu mám plné vody.... fakt nehcu řešit mořskou vodu natož tu sladkou smradlavou třb vod želvy všude po podlaze skřini atd ...........

Rozlepení akva lepidla ... no kromě brutální síly a s pomocníkem skalpelovým řezadlem mě nic nenapadá když to drží .. podobný problém mám s popraskanýma oknama na boku skleníku dvojsklo na aluminiovým profilu .... teda jako jedno sklo praskne občas a jak ho dosta ven fakt netuším prostě to nejde slepený je to prostě na tom hliníku navěky ... ty mají už cca 40 let a nehne se to ani o milimetr ... prostě to tam je popraskaný nebo půlka skla asi navěky .. resp jo vymlátit nějak aych nepoškodil to druhé sklo což netuším jak až ke kraji a pak vylomit to jde ale plný zahrada střepů to fakt neee ... sanitární silikon jde docela snadno odstrhat od podkladu (rekonstrukce kuchyně) kde to ale na kachličku přilnulo tam se to muselo prostě žiletkově odřezat drželo to jako čert .... (vono akavárko jaksi drží hlavně tím, že prostě mnohastěn a tvrdý sklo což znemož%nuje jakejkoliv průhyb bez rozbití skla a tím pádem to počítá s přísavkovitou silou spoje .. ono to prostě povrch nenaleptá tyhle silikony aby to lepidlo bylo součástí nějak toho skla a nedalo se to oddělit patřičnou silou od povrchu na němž to vypadá jakoby to tam drželo fest jako třaba pryskyřice nebo polyuretan na dřevu kde se odtrhne to dřevo byť v mikrovrtvě menší než dýha a ten samotnej spoj je nezničitelnej bez defektu na dřevu) vlastně mě došlo proč v tom občas to sklo prasklo .... nejde tam narvat nic do okraje kde je celej kus skla velkej bo mezi okrajem a spojem není skoro žádný prostor tedy špatně navržená či provedená diletace kam by šlo nějak ohnutou žiletku normálně strčit a ten spoj naříznout a sklo oddělat vcelku není dostatečná diletace = teplotní roztahování smrš%tění vzniká pnutí sem tam při extrémních teplotních situacích a prostě to sem tam lupne tyhle vokna ...
LittleFalco

Re: Lepidlo na akvaria

#4 Příspěvek od LittleFalco »

Doporučuji prolézt akva fóra. Děje se to, sice jsou to jednotky promile ale děje se. Vždy povolí pření stěna - neodpadne, odchlípne se dole. A vyteče nejenom voda ale i část písku. Otázkou je čím to bylo odmaštěné, jak to degradovalo na slunci atp.
Staré akvárium jde rozřezat lámacím nožem - největší problém byl vyjmout první díl, těm dalším už stačilo jen podélně naříznout spoje a pak desku odpáčit. Netroufnul jsem si na to dát Silicone Remover (kdyby to zůstalo někde v pórech) takže zbytky lepidla jsem z povrchu oškrabal nožem (neudělá do skla vrypy) a boky odral šmirglem na prkénku, jde to docela dobře.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“