Futaba T14SG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
MPml

Re: Futaba T14SG

#1396 Příspěvek od MPml »

jinak tady máš pro představu jak to vypadá - ta pravá noha je utržená a generuje resety tý UPS - typicky s změnou teploty (přes den běží, večer a přes noc, kdy se sníží teplota na hale, tak to lehne). Změna teploty třeba o 5°C
00472.jpg
00471.jpg
Po přeletování to už cca dva roky roky běží bez sebemenšího problému.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1397 Příspěvek od warhawk »

Milane koukal jsem na to a přemýšlíme stejně. Pod mikroskopem jsem to měl (stereo Olympus) a podezřelé spoje jsem se snažil opravit. Problémem je to, že RF modul je pevně zapájen a vyndat čistě DPS z toho rádia je asi více práce, než bych chtěl dělat. To rádio se dá sehnat občas na eBay za 120 Euro.

Rovněž nedokážu stoprocentně potvrdit, zdali zvýšení tlaku na desku něčemu pomůže. Je to má domněnka, ale chytrý jsem z toho nebyl. Chovalo se to dost nevyzpytatelně ***

Proti nápadu s pájeným spojem, který je dost vážný kandidát na původce problému, jde trochu systémovost této závady. Na diskusních fórech jsou snad desítky lidí, kteří tímto prošli, od T8FG až po 14SG. Ty rádia jsou podobná, ale ne stejná. Asi jen MCU mají stejný. Někteří tvrdí, že v záruce dostali nové rádio, někteří jen vyměněnou desku a dokonce se našli i takoví, kterým rádio jen resetovali do továrního nastavení. Tato tvrzení se však ověřit nedají. Vzhledem k tomu, že však je stále možné aktualizovat firmware přes SD kartu, divil bych se, kdyby to Futaba neřešila variantou FW update "resetuj vše". Ale Futaba, resp. její modelářská část, na mě už působí jako okrajová záležitost s nulovým zájmem cokoliv dělat a řešit (jako TI kalkulačky).

Ono to rádio má sice mechanický přepínač pro zapnutí, ale pravděpodobně je paralelně FET, který jej podrží zapnutý. To je z toho důvodu, aby se při vypnutí dal signál MCU k uložení dat a pak si MCU podkopne samo nohy a vypne ten FET. Rovněž funguje zajímavě to, že po zasunutí kabelu učitel-žák se rádio samo zapne.
Podle mě je prostě tato rutina nějak na hraně a došlo k poškození dat. Proč zrovna při přistání, těžko říct. Třeba je v tom právě ten konektor učitel-žák.

Ještě tomu nějaký čas obětuji, ale už jsem do toho pár hodin investoval a já mezi tím potřebuji vymyslet, jak dostat Robbe servo, který navrhoval idiot, do rámečku :lol: (no jo, postavím rámeček okolo serva).
Asek
Kontaktovat uživatele:

#1398 Příspěvek od Asek »

Především díky za Tvou snahu. IONa mám a v paměti byl. Konektor instruktor/žák jsem v nedávné minulosti několikrát použil. Předtím roky ne. Pokud se s tím chceš ještě zabývat dál, dělej s tím co chceš. Už mám jinou 14SG, tuhle bych měl už asi jen na případné mechanické díly. Pokud by se oprava nakonec přeci jenom podařila a rádio by se jevilo spolehlivé, putovalo by jak jsme se dohodli.
Jo a s tím zapnutím rádia po připojení kabelu je to tak, že na jednom kontaktu konektoru je trvale plus i při vypnutém rádiu. To plus se přes žákovský kabel vrátí na jiný kontakt a tím zapne žákovo rádio bez RFmodulu.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1399 Příspěvek od warhawk »

Vážení kolegové, chtěl bych jen dát na vědomí, že se mi bohužel nepodařilo to rádio dát dohromady. Ještě jedna z věcí, které jsem měl na mysli, byl downgrade firmware na nejnižší možnou verzi. Našel jsem na internetu (pokoutně) verzi 2 (teď je snad 9) a doufal jsem, že třeba bude něco jinak. Bohužel, není. Nepomohla tedy ani výměna paměti, ani hraní s firmware. Ta futaba zničila sama sebe :oops:
Je smutné, že tenhle problém byl i na 8FG.
Rádio zašlu majiteli zpět, bude jej mít na náhradní díly.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“