Ruby FPV

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Ruby FPV

#46 Příspěvek od Woita »

Tohle jsou také zajímavé kartičky:
Bývaly opravdu za půl darma, dneska koukám taky už vyšponovaná cena. V Ruby diskusi se pro ně ustálil název Hot Glue Card, protože je prodávali v krabicích, kde byly přilepené tavkou. :lol:
Mají čip RTL 8812 AU. Výkon je docela OK (na to že nemají chladič), ale hlavně, některé kusy měly opravdu skvělou citlivost, tak když měl člověk štěstí, byly velice vhodné na dálkové lety.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... 00871272_2
11-05-2025, 09-32-10.png
11-05-2025, 09-30-52.png
Ve variantě BUĎ, když budu používat vlastní WiFu kartičku, bych asi použil tu 8812EU (stejnou jako používá Open IPC i svého WiFi Linku - viz výše), a dal na ní maličký chladič a větráček. Kdo chce pro laboratorní účely nelegální výkon anebo bude lértat v Africe, tak karty RTL8812AU i 8812EU se dělají i s obrovskými výkony v řádu Wattů, a v Ruby se dá výkon v menu nastavit.

8812AU i 8812EU se snadno najdou na Alíku.

Do pozemní stanice bych doporučil dvě kartičky, každou jinou. Ruby si přepíná podle okamžité situace, a když má každá jiné vlastnosti, je to výhoda.

Mně se velmi osvědčila rozměrově větší karta Alfa AWUS 8812 ACH v.2, (ČIP 8812 AU s výkonovým zesilovačem) ale to už je o jiných penězích.

Obecně, v pozemní stanici i v Air stanici může být několik WiFi karet. Většinou kvůli místu a hmotnosti ve vzduchu je jen 1 karta, a v pozemní stanici nejčastěji dvě. Vzniklou tak dva nezávislé linky. Pokud by i ve vzduchu byly karty dvě, tak vzniknou 4 linky (každá pozemní karta s každou vzdušnou), v OSD displeji člověk vidí chování všech linků, signály všech karet, síla signálu, chybovost, ... a dají se tak např. vybírat a ladit antény.

Pozn. Když chci použít více kartiček k malému Raspberry Pi 2W počítači, který má jen jedno USB, tak misím použít USB HUB, který mi vyrobí více USB portů. Do nich pak nastrkám více kartiček.
11-05-2025, 09-46-17.png
Když v roli počítače použiju větší desku (řekněme RPI 4), ta má 4 USB porty, takže dva použiju pro dvě WiFi karty, a jednu použiju k zastrkování flashky pro export nahrávek (přes flashku se dělá i update software.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jyrry »

Woita píše: stř 05.11.2025 8:39 ... jako pozemní stanici malou krabičku čistě pro připojení k brýlím...
Jo, asi tak, dík.
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Woita »

Můžu ti dát CAD soubory (tuším jsem to dělal ve Fusionu) na krabičku k brýlím (tj. na malou pozemní stanici). Udělal jsem co nejmenší, ale tak, aby to bylo stále přehledné a dobře se to montovalo. Existují i o něco menší (používají to UK do svých dronů ;) ), ale ty jsou fakt natěsnané a komponenty uvnitř se montují tavnou pistolí. My to chceme mít i hezké, žejo - čekáme přeci jen delší životnost. :lol:

Jinak pro namlsání, zde videjko z jedné z prvních variant (přepni si v youtube video na vysoké rozlišení) - jako Air jednotka bylo RPI Zero W2 s kamerkou RPI HQ (ta má opravdu veliký senzor) a výměnné objektivy - zde s hodně lineárním objektivem: Kamerky Open IPC mají možná ostřejší obraz, ale určitě ne takto lineární - je tam rybí oko. Záleží na co to má být a co od toho člověk chce.
Mimochodem, to je asi hlavní výhoda Ruby oproiti komerčním řešením typu DJI (teda ještě kromě ceny) - můžeš když tě to baví, měnit kamery, gimbaly, přidávat karty, měnit konfiguraci, výkon, ... atd - zkrátka je to úplně otevřené a děláš si s tím co chceš

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Woita »

A teď jsem si ještě vzpomněl - nyní místo maličkých RPI (Zero 2 W - Paspberry) počítačů používám Radxa Zero. Rozměrově jsou plně kompatibilní, je tam maličká změna v rozmístění některých pinů (to je úplně jedno). Výhoda: Jsou na tom hardwarově lépe, a díky tomu umožňují např. v menu si vybrat kódováni H.264 nebo H.265 (Raspberry umí jen H.264 - což nevím jestli vadí, ale když už koupit desku, tak rovnou tu schopnější, že ano? RPI je levnější, otázka jestli H.265 něco přinese - já rozdíl moc nevidím ;)

Raspberry Zero 2 W
11-05-2025, 14-35-39.png
Radxy Zero
11-05-2025, 14-37-33.png
Naposledy upravil(a) Woita dne stř 05.11.2025 14:47, celkem upraveno 1 x.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Libor »

U FPV létání je důležité, jak se to chová při změnách motivu v zorném poli. Pohled nad horizont, pohled pod horizont, proti slunci, po slunci, jak rychle to mění expozici, jak to "kreslí" ve slabším světle. Zkoušel jsem najít na YouTube k Ruby FPV něco reprezentativního, ale nic takového jsem nenašel.
A co jsem našel, tak zas nedovedu posoudit, zda je obraz formován systémem nebo použitou kamerou.

3. minuta:

Pro mě má DJI FPV obraz (pro mě) přijatelnější, mám za letu více pocit přirozeného pohledu z letadla. Možná to je jiné kódování obrazu nebo jiný datový tok. Nevím. Je to asi individuální záležitost. Ale jinak se mi to líbí.
Libor
Zenair

#51 Příspěvek od Zenair »

Takhle od pohledu na ta videjka myslím, že by to bylo vyhovující. A navíc mě na tom i láká to "bastlení" a variabilita.
Ale rozhodujícím prvkem pro mě budou budou vždy ty brýle. Prostě to musí být nositelné a musím v tom i se svýma očima vidět. To je pro mě zásadní věc... Takže bych potřeboval funkční brejle přes brejle :)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Woita »

Zenair píše: stř 05.11.2025 16:57 ...
...
... Takže bych potřeboval funkční brejle přes brejle :)
Já to mám naroubované na brýlích Avatar HD Goggles X, ty mají štelování dioptrií pro každé oko. Nevím ale jaký mají rozsah štelování.
obrazek.png
obrazek.png

A jako druhé brýle používám Sony VR2 (od virtuální reality), do těch se vejdou normální velké brýle. To by bylo asi pro tebe nejlepší, ale je tam komplikace - ty jsou vhodné pro stacionární ground station, protože pro svou činnost potřebují ještě krabičku Play Station VR - brýle samy o sobě nejsou samostatně funkční.
obrazek.png
Oboje tyto brýle jsou dost drahé (i když velmi kvalitní). Existují i levnější a také velmi dobré brýle(a myslím, že se do nich také vejdou dioptrické brýle), na které někteří přísahají (probírá se to na Ruby diskusi na RCGroups, ale teď je nedokážu najít - zkusím).
Naposledy upravil(a) Woita dne stř 05.11.2025 21:20, celkem upraveno 1 x.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Woita »

Libor píše: stř 05.11.2025 14:46 ...
...
Pro mě má DJI FPV obraz (pro mě) přijatelnější, mám za letu více pocit přirozeného pohledu z letadla. Možná to je jiné kódování obrazu nebo jiný datový tok. Nevím. Je to asi individuální záležitost. Ale jinak se mi to líbí.
Myslím že velký vliv má objektiv - jak široké zorné pole, jaké zkreslení atd. U Ruby často používají hodně širokoúhlé objektivy, a ano, na to se moc dobře nekouká. Ale výběr kamer a objektivů je velký - chce to zkusit, komu co vyhovuje.
Zenair

#54 Příspěvek od Zenair »

Woita píše: stř 05.11.2025 21:08 Já to mám naroubované na brýlích Avatar HD Goggles X...
Díky, zkusím se dostat k těmhle. Ty dioptrie by měly být OK. Prostě osobní vyzkoušení je u tohohle podmínka...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Woita »

U všech brýlí co mají pouze řemínek dozadu za hlavu mi vadí hmotnost. Kdyby to mělo 10 g, byla by to pohádka. Ale je to kus hmoty a ta se musí v podstatě držet částečně na nose a částečně na čele pomocí utažené gumy, je to otravné.
V tomhle jsou skvělé ty Sony "plejstejšnové" brýle, to má takovou částečnou kuklu na hlavu a je to daleko lepší.
Uvažuju, že bych ty Avatary taky nějak narouboval na konstrukci z nějaké třeba pracovní helmy, ty konstrukce bývají docela elegantní a pohodlné.
https://www.google.com/search?sca_esv=0 ... 6&dpr=1.25
Jiri

#56 Příspěvek od Jiri »

Woita píše: čtv 06.11.2025 6:56 U všech brýlí co mají pouze řemínek dozadu za hlavu mi vadí hmotnost....
DJI N3 toto částečně řeší tím, že baterie je umístěna na zadní části pásku, tj. brýle jsou na hlavě víceméně vyvážené. A dioptrické brýle se do N3 vejdou s rezervou.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od jyrry »

Jak si tak sčítám ty ceny, asi si to vyzkoušení "jak to asi vypadá z pohledu pilota" zatím odpustím :mrgreen:
Už jsem letos byl tak moc hodnej, že mi byl koupen elektromoped; ale zas tak hodnej na další větší výdaj jsem už nebyl :lol:
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Woita »

Jiri píše: čtv 06.11.2025 8:47 DJI N3 toto částečně řeší tím, že baterie je umístěna na zadní části pásku, tj. brýle jsou na hlavě víceméně vyvážené. A dioptrické brýle se do N3 vejdou s rezervou.
Nojo ale brýle jsou na pružném pásku, takže ať dám dozadu baterku jak chci těžkou, nijak to předku neulehčí a ten tlačí na nos stále stejnou silou. ;)
To by musela být pevná konstrukce, jak to mají třeba Sony Playstation.
Já mám baterku v kapse, a k brýlím vede od ní jen kablík. Takže váhu baterky nemám na hlavě vůbec.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Woita »

jyrry píše: čtv 06.11.2025 9:44 Jak si tak sčítám ty ceny, ...
...
...
No... ony ty ceny nejsou tak žhavé, jak to zde začalo vypadat.
Ano, můžeš z toho udělat Rolls-Royce s cenou desítek tisíc, ale můžeš se svézt i škodovkou a zkusit si, jak to vypadá za volantem. A když tě to chytne, můžeš postupně vylepšovat, upgradovat, měnit podle libosti - právě že je to otevřené a modulární.

Takže minimální verze:
Air jednotka:
Počítač RPI ZERO2 - 499,- v tuzemsku, na Alíku 277,-
Kamera RPI kamera v2 - 399,-
WiFi USB karta - 100 -300,- na Alíku (jen je třeba vybrat s podporovaným čipsetem, výběr je velký)
Mikro SD kartička (stačí malá) - tu snad má v šuplíku nějakou každý, a nějaké dráty

Ground jednotka:
Počítač RPI ZERO2 - 499,- v tuzemsku, na Alíku 277,-
WiFi USB karta 100 - 300,-
+ mikro SD kartička, 4 tlačítka, dráty, konektor pro baterku.

Navíc, někteří bastlíři mají různé Raspberry v šuplíku taky (dá se použít různé, zde uvádím ty ZERO 2W. které jsou maličké a hodně výkonné) - to byl můj případ - a možná leží v šuplíku ladem. Pak je to celé téměř zadarmo, za cenu "Pizza + Pivo". No a kdo by chtěl opravdu šetřit, tak i ty RPI se dají koupit na bazaru.

Jediná větší položka mohou být brýle, ale není třeba střílet hned do nejvyšších pater za 10k+. Stačí pohledat jakékoliv zobrazovadlo, které má HDMI vstup (to je podmínka). - i když, teď si uvědomuju, že požívám i tablet s USB vstupem, ale teď ani nevím jak to mám připojené - asi nějaký převodník HDMI-> USB...

A ještě mě napadlo, ta kamera v2 se dělá za stejné peníze i v IR verzi (také mám, ale lítal jsem jen ve dne, na noční lety nějak nedošlo). Ve dne to má poněkud divné barvy, ale v menu se dá nastavi tak, že je téměř stejná jako denní kamera.
Naposledy upravil(a) Woita dne čtv 06.11.2025 12:19, celkem upraveno 2 x.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Woita »

To co píšu nahoře, je minimalistická verze, která ale ukazuje plnohodnotně a docela hezky a dá se s tím normálně letět.
Může to být zaplaceno nižším komfortem. Např.:
Zero 2W má jen jeden USB port, který ale zabere WiFi karta. Lítat se takto dá normálně, víc portů nepotřebuju. Ale když budu chtít stáhnout nahrávku na flashku, tak tu potřebuji připojit do USB portu, takže na tu chvíli musím odpojit WiFi kartu a připojit místro ní flashku. A po stažení videa zase WiFi kartu vrátit. Tedy nekomfort. Pak si člověk buď přikoupí (za stokoruny) USB HUB, anebo rovnou použije větší RPI za řekněme 1000,- Kč. Mám - li více USB portů, můžu použít druhou WiFi kartičku.... a už se to začíná postupně rozrůstat. ;)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“