Uhlík
Uhlík
Kolegové potřeboval jsem vyrobit trubičku která přesně bude pasovat na uhlíkovou kulatinu. Uhlíkovou kulatinu jsem naseparoval vazelínou a skelnou tkaninu jsem prosytil epoxidovem,namotal jsem na onu namazanou kulatinu. Jenže ouha po vytvrzení nejde sundat, nějaká rada?
- LittleFalco
Re: Uhlík
Zkus tu vnitřní trubku upnout, naplnit vodou a vnější trubku rovnoměrně po celé ploše nahřát horkovzduškou - pak tu vnější horkou trubku v rukavicích táhnout a kroutit. Pokud je delší tak to smysl nemá - lepší je rovnou jí nožem podélně rozříznout a pak stáhnout a slepit
Koeficient smrštění při tvrdnutí způsobí že se ta navinutá trubka svinsky dobře stáhne okolo navíjecího trnu (v tvém případě trubky). Jsou různé technologie jak tento problém obejít, nejjednoduší řešení je trn před laminováním obalit 2-3 závity té nejtenčí (mikrotenové folie). Pak to jde dolů taky ztuha ale jde. Dlouhé trubky konstantního průměru se takto dělat nedají - přetrhneš je při stahování z trnu
Koeficient smrštění při tvrdnutí způsobí že se ta navinutá trubka svinsky dobře stáhne okolo navíjecího trnu (v tvém případě trubky). Jsou různé technologie jak tento problém obejít, nejjednoduší řešení je trn před laminováním obalit 2-3 závity té nejtenčí (mikrotenové folie). Pak to jde dolů taky ztuha ale jde. Dlouhé trubky konstantního průměru se takto dělat nedají - přetrhneš je při stahování z trnu
Zpátky doma, v kopcích :-)
Koukni tady v dílně na vlákno "Laminování pouzdra pro spojku křídel". Za mě laminovat přímo na uhlíkovou kulatinu není dobrý nápad, není ideálně kulatá a moc těsné pouzdro na ní pak ani nepootočíš, o sundavání už ani nemluvě.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
- sharkmouth
Možná by bylo dobré napsat, o jaké průměry se jedná, jestli máš vůbec uhlík nebo laminát obarvený na černo, k čemu to chceš použít, atd.
Jinak souhlas s Kuta33, laminovat na uhlíkovou kulatinu je nesmysl. Všechny běžně dostupné "uhlíkové" kulatiny či trubičky jsou šišoidy, a navíc na každém cm délky je ta šišoidnost jiná
Jinak souhlas s Kuta33, laminovat na uhlíkovou kulatinu je nesmysl. Všechny běžně dostupné "uhlíkové" kulatiny či trubičky jsou šišoidy, a navíc na každém cm délky je ta šišoidnost jiná
Měl by to být uhlík,je to koupeno jako uhlíková trubka a kulatina Kavan.
Trubka průměr 4/2,5 mm. A dostat kulatinu o průměru 2,5 mm dovnitř.
Nakonec jsem dostal rady od profesionála že obroušením se pevnost naruší.
A samozřejmě poradil i jak toto řešit.
Trubka průměr 4/2,5 mm. A dostat kulatinu o průměru 2,5 mm dovnitř.
Nakonec jsem dostal rady od profesionála že obroušením se pevnost naruší.
A samozřejmě poradil i jak toto řešit.
- sharkmouth
A k čemu to bude sloužit, smím-li se ptát??
nedělat to taktondas2 píše: pon 03.11.2025 19:23 Kolegové potřeboval jsem vyrobit trubičku která přesně bude pasovat na uhlíkovou kulatinu. Uhlíkovou kulatinu jsem naseparoval vazelínou a skelnou tkaninu jsem prosytil epoxidovem,namotal jsem na onu namazanou kulatinu. Jenže ouha po vytvrzení nejde sundat, nějaká rada?
Chvilku vážně - v prvním kole musíš tušit (vědět) co má ta huhlíková tyčka za skutečné rozměry - takže vzít mikrometr, změřit rozměr, (jestli to je po celý délce stejný) a ovalitu (jestli to je kruhový).
Pokud to bude tak jak má být (tj. do mínusu a kulatý), tak vezmeš rovný ocelový drát (ten má obvykle toleranci cca stovku do mínusu) a ten naseparuješ parafinem (svíčkou) a to tak, aby tam zůstala vrstva alespoň dvě až tři stovky.
Nalaminuješ nebo namotáš z Modelspanu (či z čeho chceš) trubku, po vytvrdnutí drát ohřeješ (včetně tý trubky) tak aby ten vosk povolil a drát vytáhneš. Pokud je ten drát skutečně rovný a čistý (nepomlácený) tak těch cca 0.02mm vosku stačí k tomu, aby to šlo krásně dolu - navíc laminát nebo papír má vůči oceli větší roztažnost, takže to tomu taky za tepla nepatrně pomůže. Ale musí tam být toho parafinu alespoň nepatrná vrstva (tj. ne naseparovat to do nuly) - protože pak to stáhnout půjde blbě.
Pokud je ta uhlíková tyčka šišatá a nebo velká, tak použiješ trn o to větší a nebo se v nouzi nejvyšší dá tomu pomoci tak, že mezi ten vosk a ten drát ten drát normálně nalakuješ - nejjednodušší je ten drát svisle namočit a nechat okapat, konec samozřejmě musíš utřít - protože přes jakoukoli bambuli (i v řádu stovek) co by tam vznikla pak tu trubku nepřetáhneš.
Jde vlastně o to že potřebuji udělat spojku plovoucí výškovky. Sic jsem dlouhé roky používal na toto ocelový drát tak kvůli úspoře hmotnosti jsem chtěl použít uhlík. Koupil jsem uhlíkovou kulatinu o průměru 2, 5 mm a trubku uhlíkovou 4/2,5 mm. Jenže kulatina prostě nešla do trubky, tak jsem chtěl trubku si vyrobit laminováním na tuto kulatinu jenže tato operace nevyšla.
Nakonec jsem kulatinu o pár setin milimetru obrousil a už do trubky jde, konzultoval jsem toto s Ondřejem Rezlerem který pracuje s uhlíkem pořád tak mi poradil jak obroušeny povrch zacelit abych nesnížil pevnost a už to funguje.
To mi pevnostně přijde jako nesmysl. Výškovku drží ta tenká kulatina, přičemž v podstatě nezatížená trubka sloužící v podstatě jen jako vedení je předimenzovaná.tondas2 píše: čtv 06.11.2025 17:35 uhlíkovou kulatinu o průměru 2, 5 mm a trubku uhlíkovou 4/2,5 mm.
Kulatina 3 a trubka 4/3 by byl lepší poměr. Trubka klidně i papírová - určitě jsou tam nějaké žebra nebo jiná výplň, která pobírá sílu.
No, netuším jak je ta výškovka velká, ale jestli to je ne úplně malý a je to ten přední (otočný) spoj - tak s huhlíkem průměrem 2.5mm jako spojka to bude dost hluboký průniktondas2 píše: čtv 06.11.2025 17:35 Jde vlastně o to že potřebuji udělat spojku plovoucí výškovky. Sic jsem dlouhé roky používal na toto ocelový drát tak kvůli úspoře hmotnosti jsem chtěl použít uhlík. Koupil jsem uhlíkovou kulatinu o průměru 2, 5 mm a trubku uhlíkovou 4/2,5 mm. Jenže kulatina prostě nešla do trubky, tak jsem chtěl trubku si vyrobit laminováním na tuto kulatinu jenže tato operace nevyšla.
Nakonec jsem kulatinu o pár setin milimetru obrousil a už do trubky jde, konzultoval jsem toto s Ondřejem Rezlerem který pracuje s uhlíkem pořád tak mi poradil jak obroušeny povrch zacelit abych nesnížil pevnost a už to funguje.
Protože přední drát 2.5mm býval tak (na 2.5 až 3m větroně) totálně na pevnostní hranici, trojka už držela dobře - a uhlík oproti tomu bude tuhostí jasně horší.
Zkusím to znova - u starých F3B a V2 (tj. cca podobná velikost) se používal tvrdý ocelový drát pr.3 vepředu a 3 nebo 2.5 vzadu. Ti, co měli přístup k zdrojitondas2 píše: pát 07.11.2025 14:22 Takže myslíte že když bylo na výkrese kulatina průměr 3,5 mm a kulatina průměr 2,5 mm, tak to nahradit uhlíkem průměr 3 mm je pevnostní nesmysl?
Jinak je to větroň Modrásek.
Takže si zkus vzít kus tvrdého ocelového drátu průměr 3 mm, uhlíkovou pultruzní tyčku, zkus je obě ohnout a hned uvidíš, jestli je v tom rozdíl.
Že tam má vpředu Tonda pr.3.5 bych označil pouze jako pozitivní deformaci profesionalitou z jeho bývalého zaměstnání.