pochybuji o svém duševním zdraví.
Mám tady model Bonnie od Kostkamodel, případně je také znám jako Cheri3. Jedná se o cvičný hornoplošník s polosouměrným profilem, který vychází z modelu Cheri 2 https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=4688.
Je to naprosto skvěle lítající model a dělá mi velkou radost. Funguje také na zádech, ale teď k věci. Když je model na zádech, funguje směrovka opačně než by měla! Setkal se někdo s něčím takovým a jaká je k tomu teoretická průprava?
Z ostatních modelů, třeba akrobatů, je naprosto normální, že když je model na zádech, tak smysl směrovky funguje naopak (stejně jako výškovka). Z nějakého, mi neznámého, důvodu to u Bonnie nefunguje. Mohu krásně točit zatáčky na zádech jakoby to byla křidélka.
Všiml jsem si toho už dříve, ale teprve tento týden jsem vzal sebou ještě malého akrobata, abych si ověřil, jesli mi už nekape na karbid.
Ono obecně ta směrovka je velmi živá (souvraty jsou paráda) a při rychlejším letu funguje více jako křídélka. Dá se s tím udělat i takový sudový výkrut. Může někdo poučit mladého smrada, který o sudových výkrutech jen za pomocí směrovky četl max. ve starých modelářích?
Jaký parametr toto chování ovlivňuje? Vzepětí není nijak zásadní a profil je polosouměrný.
Díky za tip.