Přijímač s TCA440 resp.A244D

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Honza323

Re: Přijímač s TCA440 resp.A244D

#16 Příspěvek od Honza323 »

ellet píše: čtv 06.11.2025 19:27 Nevím jestli jsi nepřehlédl, že tam mám 2 mf trafa taky. Protože jsem to slíbil, tak jsem hledal. Moc jsem toho ale nenašel. Mám tam nějaké poznámky a návrhy desky. Schéma - jen špatně čitelnou kopii zapojení z kterého jsem vycházel (viz obr.) a poznámku o zdroji. Bylo to publikováno v časopisu Funktechnik č.4/1979 (NDR). Víc už asi nevypotím.
Edit: Jak zjistil MPml v tom čísle to není, tak abych zbytečně někoho nemátl.
Tak jsem chvilku pátral, a ono to asi nebylo uveřejněné ve FunkTechnik (podle mně to nebyl časopis NDR ale NSR - sídlo časopisu v Heidelbergu u Mnichova), ale asi v časopise FunkAmateur- všimni si, je to snadné zaměnit (to byl časopis o elektronice v bývalé NDR). Bohužel to konkrétní číslo 4/1979 ani žádné jiné není nikde ke stažení a to "kouzlo" od MPml funguje pouze na ročníky FunkTechnik.
Jinak pokud bys našel ty návrhy DPS, zkus je tu zveřejnit, pomůže mi opravdu každá maličkost.
Také jsem si všimnul, že na fotce Tvého přijímače je ten keramický filtr montován vzhůru nohama (jak je ostatně i uvedené v tom návodu od Tebe, kde to dokonce vypadá, jako by byl zavěšený nad deskou), to je tak nutné?? V seriálu od Minaříka (FM soupravy v AR1981) je pájí přímo do desky v normální poloze.
MPml

#17 Příspěvek od MPml »

dobrý kouzelník by měl dokázat předvést více než jedno kouzlo
https://www.worldradiohistory.com/INTER ... nkAmateur/
bohužel 4/79 tam není
ale podle ofiko vyhledávání v databázi FA to stejně v tomto čísle to taky není, teda respektive, pokud se to nejmenuje (není) schéma původně pro něco úplně jiného.
https://archiv.funkamateur.de/
namlátit do search pole A244 nebo cokoli dle libosti
------
Pokud by bylo jisté, že to v tom čísle je, tak existuje sběratel, údajně je schopen udělat výtah z konkrétního čísla na konkrétní dotaz
ale i podle jiného seznamu obsahů to tam není
https://technik.reicke.de/literatur10.php
ellet

#18 Příspěvek od ellet »

Tak je to zklamání i pro mě. Dva dni jsem usilovně prohledával letité poznámky. Návrhů spojů tam mám hromadu. Bohužel u cca poloviny nevím, k čemu co bylo. Jedna deska vypadá, jako že by to mohl být ten přijímač, nevím ale, jestli to byla skutečná poslední verze. Tobě by to stejně moc nepomohlo, protože celá část za detekcí je osazena tranzistory. (Moje návrhy jsem dělával na samostatném kousku čtverečkovaného papíru, ty už moc čitelný nejsou a já, protože už dobře nevidím, to ani nerozluštím a komentáře chybí.)
Proč mám ten filtr tak jak je už nevím, ale na poloze z principu nezáleží.
K tvým obrázkům a zapojením. Máš to snad dobře (odpory jsem nepřepočítával), ale příště - když něco po někom chceš, měl bys mu ten úkol usnadnit (lépe rozkreslit). Musel jsem si prvně vyhledat vnitřní zapojení MAA435, to si překreslit a teprve potom se nad zapojením zamyslet. Mám k tomu zapojení jen jednu poznámku. Báze prvního tranzistoru (vývod 4) by bylo dobrý, trochu „přizemnit“. Buď odporem (cca 15-22k) na zem, nebo lépe, jak je třeba u přijímače WP23, na anodu diody předchozího tranzistoru.
Naposledy upravil(a) ellet dne úte 11.11.2025 14:41, celkem upraveno 1 x.
Honza323

#19 Příspěvek od Honza323 »

MPml píše: ned 09.11.2025 13:41 dobrý kouzelník by měl dokázat předvést více než jedno kouzlo
https://www.worldradiohistory.com/INTER ... nkAmateur/
bohužel 4/79 tam není
ale podle ofiko vyhledávání v databázi FA to stejně v tomto čísle to taky není, teda respektive, pokud se to nejmenuje (není) schéma původně pro něco úplně jiného.
https://archiv.funkamateur.de/
namlátit do search pole A244 nebo cokoli dle libosti
------
Pokud by bylo jisté, že to v tom čísle je, tak existuje sběratel, údajně je schopen udělat výtah z konkrétního čísla na konkrétní dotaz
ale i podle jiného seznamu obsahů to tam není
https://technik.reicke.de/literatur10.php
Díky moc za podporu a snahu, ale dál se tím zabývat je asi ztráta času, mně jen napadlo, že by tam mohly být nějaké zajímavé informace kolem toho schématu od Elleta, ale také jsem dospěl k přesvědčení, že to schéma pochází z nějakého jiného časopisu nebo knihy a prostě to Ellet po těch letech zapomněl. Sám jsem tím nedávno prošel, když jsem hledal v AR článek, který měl být podle pisatele v konkrétním čísle a on byl nakonec úplně někde jinde.
Honza323

#20 Příspěvek od Honza323 »

ellet píše: ned 09.11.2025 15:22 Tak je to zklamání i pro mě. Dva dni jsem usilovně prohledával letité poznámky. Návrhů spojů tam mám hromadu. Bohužel u cca poloviny nevím, k čemu co bylo. Jedna deska vypadá, jako že by to mohl být ten přijímač, nevím ale, jestli to byla skutečná poslední verze. Tobě by to stejně moc nepomohlo, protože celá část za detekcí je osazena tranzistory. (Moje návrhy jsem dělával na samostatném kousku čtverečkovaného papíru, ty už moc čitelný nejsou a já, protože už dobře nevidím, to ani nerozluštím a komentáře chybí.)
Když jsem tu desku navrhoval, už v návrhu jsem počítal s tím, že kdyby to zapojení od detekce po konec nefungovalo, stačilo by destičku uříznout (zkrátit) a nastavit jinou destičkou s jiným zapojením. Proč mám ten filtr tak jak je už nevím, ale na poloze z principu nezáleží.
K tvým obrázkům a zapojením. Máš to snad dobře (odpory jsem nepřepočítával), ale příště - když něco po někom chceš, měl bys mu ten úkol usnadnit (lépe rozkreslit). Musel jsem si prvně vyhledat vnitřní zapojení MAA435, to si překreslit a teprve potom se nad zapojením zamyslet. Mám k tomu zapojení jen jednu poznámku. Báze prvního tranzistoru (vývod 4) by bylo dobrý, trochu „přizemnit“. Buď odporem (cca 15-22k) na zem, nebo lépe, jak je třeba u přijímače WP23, na anodu diody předchozího tranzistoru.
Jo, to znám, já to radši všechno hned vyhazuju , protože po letech pak na něco koukám a marně přemýšlím, k čemu to bylo. Každopádně to schéma od Tebe jsem při luštění s lupou překreslil do čitelné podoby a připojuju ho k archivaci.
S tou bází 1. tranzistoru MAA435- vývod č.4 máš naprostou pravdu, při malování toho obrázku se mi kamsi "zatoulal" jeden odpor (100k) , a to právě mezi vývodem č.4 a zemí. Připojuji opravené schéma.
Ještě k Tvojí variantě s tranzistory za detekcí, toho jsem si vědom (viděl jsem Tvoje foto dokončeného přijímače), a upřímně by se mi to líbilo víc než ten Schmittův klopný obvod, líp se mi s tranzistory pracuje při návrhu desky - těch 8 vývodů MAA... těsně vedle sebe je vždycky problém nějak pospojovat se zbytkem.
Zkusím časem "vypotit" ještě variantu s tranzistory a dám se obrázek.
Přílohy
Schéma zapojení A 244D.png
Propojení s MAA435.png
Honza323

#21 Příspěvek od Honza323 »

Tady je moje představa, jak nahradit tvarovač, omezovač a detektor pomlky tranzistory namísto Schmittova klopného obvodu MAA435, zapojení i s hodnotami součástek je převzaté z WP-23, resp.WP-75, pro rychlou orientaci jsem obvod, o který se mi jedná, umístil do červeného orámování.
Jakýkoliv postřeh k tomuto návrhu řešení je vítán.
Přílohy
A244D s Tranzistorovým dekodérem.png
ellet

#22 Příspěvek od ellet »

Tak si sypu popel na hlavu. Ten přijímač co jsem navrhoval není toto dílo (našel jsem část podkladů). Z toho vyplývá, že v tom původním zdroji byl asi kompletní návrh včetně desky. Hledám dál...(možná ještě na půdě :) )
Honza323

#23 Příspěvek od Honza323 »

ellet píše: úte 11.11.2025 14:56 Tak si sypu popel na hlavu. Ten přijímač co jsem navrhoval není toto dílo (našel jsem část podkladů). Z toho vyplývá, že v tom původním zdroji byl asi kompletní návrh včetně desky. Hledám dál...(možná ještě na půdě :) )
To bys mi moc pomohl, já se zatím pokoušel navrhnout desku, ale moc mi to nejde, vždycky se nakonec zaženu do nějakého kouta, ze kterého není úniku. Zkusil jsem rozmístit součástky podle obrázku Tvého přijímače , ale to jde jen s IO a tranzistory , kondenzátory a odpory nejdou z fotky samozřejmě identifikovat.
Deska, která je uveřejněná v Radioamatérských konstrukcích č.3 bohužel nejde použít, protože je navrhovaná mj. na 4 ks MF Traf namísto keramického filtru a dvou traf, proto je tam řada součástek navíc a zase některé chybí, a také je dělaná na MAA435 a já chci jít do tvarovače, omezovače a detektoru pomlky osazeného tranzistory, takže se taky nedá použít ani jako vzor rozmístění, neb je tam řada součástek jiná a jinde.
Jedna dobrá zpráva je, že se mi konečně podařilo sehnat keramický filtr Murata , kvůli ceně dopravy jsem jich vzal "celý pytel" a radši hned dva typy, takže pokud by sis to chtěl přes zimu zopakovat, bude jich pár k dispozici (viz. obrázky).
Přílohy
SFH455B.png
GFG455G.png
ellet

#24 Příspěvek od ellet »

Vydrž, k jedné historické složce se dostanu nejdýl v sobotu (nemám ji doma), snad tam...
Samotnýmu je mně divný, že by to bylo nenávratně pryč ( že to mám různě smíchaný mě zas moc nepřekvapuje)

Jinak, nic podobného už neplánuji a kdyby přece něco, pak snad jedině zase nějakou raritu. Něco jako třeba tady
MPml

#25 Příspěvek od MPml »

mám (našel jsem) Heft ;) 5 - tohle - https://www.abebooks.com/first-edition/ ... 7326469/bd
pokud Ti to pomůže, tak to večer někam dám - to schema (přesně to samý) tam ale není. Ale je to víc než pěkná dokumentace - má to nějakých 80 stran.
ellet

#26 Příspěvek od ellet »

Trochu zázrak. Podrobil jsem Copilota "křížovému výslechu" a výsledek je tady. Tak si to užij.
Honza323

#27 Příspěvek od Honza323 »

MPml píše: stř 12.11.2025 6:20 mám (našel jsem) Heft ;) 5 - tohle - https://www.abebooks.com/first-edition/ ... 7326469/bd
pokud Ti to pomůže, tak to večer někam dám - to schema (přesně to samý) tam ale není. Ale je to víc než pěkná dokumentace - má to nějakých 80 stran.
Určitě by bylo zajímavé to porovnat s originálem od Elleta, který mi poslal vzápětí po Tobě. Pokud bys mohl dát odkaz na stažení nebo to někde uploadnout rád si to porovnám.Díky
Honza323

#28 Příspěvek od Honza323 »

ellet píše: stř 12.11.2025 7:54 Trochu zázrak. Podrobil jsem Copilota "křížovému výslechu" a výsledek je tady. Tak si to užij.
Teda Ellete , to je něco v co už jsem vůbec nedoufal, je tam úplně všechno a čitelné, včetně DPS-ky (zjevně je to ta Tvá verze s 5-ti tranzistory, kterou chci stavět). Ušetřil jsi mi hromadu zbytečné práce, nevím jak Ti dostatečně poděkovat.

Po porovnání toho původního schématu (dost nečitelného) a nyní této verze jsem zjistil, že jsem špatně přečetl hodnoty některých součástek - vypadly desetinné čárky . Proto sem ještě pro úplnost dávám znovu svoje překreslené schéma přijímače s A244D s opravou hodnot některých odporů a kondenzátorů, i když teď po tom ModellBau 4/1979 je vlastně již zbytečné. Ještě jednou Díky.
Přílohy
Schéma zapojení A 244D.png
MPml

#29 Příspěvek od MPml »

Honza323 píše: stř 12.11.2025 9:08 Určitě by bylo zajímavé to porovnat s originálem od Elleta, který mi poslal vzápětí po Tobě. Pokud bys mohl dát odkaz na stažení nebo to někde uploadnout rád si to porovnám.Díky
stáhnout to jednoduše :roll: nešlo - pokud nebude fungovat link (ten jsem z toho nějak vykutal) tak to večer někam nahrnu
první link nejspíš nepoběží, druhý možná ano
https://www.datasheetarchive.com/pdf/do ... 000096.pdf
https://www.datasheetarchive.com/pdf/do ... 9a76a241fe
je to černobílý, čitelný a celkem skvělý.
MPml

#30 Příspěvek od MPml »

Honza323 píše: stř 12.11.2025 9:20 Teda Ellete , to je něco v co už jsem vůbec nedoufal, je tam úplně všechno a čitelné, včetně DPS-ky (zjevně je to ta Tvá verze s 5-ti tranzistory, kterou chci stavět). Ušetřil jsi mi hromadu zbytečné práce, nevím jak Ti dostatečně poděkovat.

Po porovnání toho původního schématu (dost nečitelného) a nyní této verze jsem zjistil, že jsem špatně přečetl hodnoty některých součástek - vypadly desetinné čárky . Proto sem ještě pro úplnost dávám znovu svoje překreslené schéma přijímače s A244D s opravou hodnot některých odporů a kondenzátorů, i když teď po tom ModellBau 4/1979 je vlastně již zbytečné. Ještě jednou Díky.
ty obrázky asi máš asi v nějakým blbým rozlišení - protože u mě to nepřečtu - je to malý (soubor) i malý (obsah - měřítko)
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“