Já vím, ale netuším jak je to možný, v minulosti jsem tu umísťoval obrázky buď vzniklé v "malování" nebo z "fotografie" a nebyl s tím problém. Ale ono je nyní možná lepší, že nejsou moc čitelné, když sem Ellet dal originál zapojení. Já jen chtěl upozornit na to, že tam jsou chyby způsobené špatnou čitelností původní předlohy, ale nyní už to jaksi není podstatné.MPml píše: stř 12.11.2025 10:17 ty obrázky asi máš asi v nějakým blbým rozlišení - protože u mě to nepřečtu - je to malý (soubor) i malý (obsah - měřítko)
Přijímač s TCA440 resp.A244D
Re: Přijímač s TCA440 resp.A244D
Nasadils mně brouka do hlavy, tak jsem to nějak musel...Honza323 píše: stř 12.11.2025 9:20 ...to je něco v co už jsem vůbec nedoufal, je tam úplně všechno a čitelné, včetně DPS-ky ...
Bylo to vlastně dost jednoduchý. Rok a číslo jsem měl dobře a těch časopisů zase tak moc nebylo (a taky bylo trochu štěstí).
A pro příště k obrázkům, když to vkládáš nesmíš ho to nechat zmenšit.
Prozatím dokončuji definitivní návrh DPS do výroby (bohužel jsem nemohl beze změn použít původní návrh desky z časopisu ModellBau , protože půdorysné rozměry původně použitých 2ks MF Traf z NDR a i keramického filtru byly trochu odlišné od Traf 7 x 7 mm Toko a keramického filtru, které mám k dispozici). Až budu mít návrh hotový, dám sem obrázek.
Vyskytlo se několik drobných nejasností – rozpor v hodnotě odporu 3k3 ve schématu (vývod č.3 keramického filtru - Bild 1) oproti hodnotě tohoto odporu v osazovacím schéma - 3k9 (Bild 5), ale to bude asi nepodstatné,
dál není ve schématu zapojení dekodéru s tranzistory uvedená polarita Tantalu 2u2 (Bild 3), naštěstí je uvedená v osazovacím schéma, tak mu budu věřit.
Na jiné nejasnosti jsem nenarazil, celý tranzistorový dekodér (Bild 3) jsem převzal jen s jednou změnou, a to místo původně použitého klopného obvodu D174 (ve finále zřejmě nahrazeným naším MH7474) jsem použil SN74LS74 spolu s tantalem 0,68uF. Hodnoty odporů v dekodéru jsem nechal původní, doufám že to bude vyhovovat i na můj klopný obvod a tranzistory – chci použít na T1 až T5 BC548B (co by měl být ekvivalent KC508-9).Schéma definitivní podoby přijímače je uvedeno na přiloženém obrázku.
Tak jsem nakonec po delším laborování s návrhem DPS šel do varianty s MAA435 místo tranzistorové verze dekodéru, namaloval jsem obě verze, ale ta s MAA ... se mi nakonec povedla líp. Zkusím opět připojit fotku a model 3D z programu KiCad, snad to bude ke koukání.
Ještě dotaz k desce , hlavně na Elleta : V návodu v časopisu ModellBau zmiňuje autor, že z důvodu lepšího odstínění použil pro přijímač oboustranný materiál - tedy měď i ze strany součástek ?! Řešil jsi to nějak ve své verzi přijímače?
Ještě dotaz k desce , hlavně na Elleta : V návodu v časopisu ModellBau zmiňuje autor, že z důvodu lepšího odstínění použil pro přijímač oboustranný materiál - tedy měď i ze strany součástek ?! Řešil jsi to nějak ve své verzi přijímače?
Ještě přikládám k tomu tišťáku kompletní schéma zapojení verze přijímače s dekodérem osazeným MAA435.
Jak se vlastně liší tranzistorová verze od té s MAA, ve kterém jsou stejně 3 tranzistory?
jyrry.webnode.cz
Máš pravdu - verze s IO MAA je 1+3 tranzistory, verze s tranzistory 5 ks, moc se tedy neliší ,ale nějak se mi při návrhu ten IO lépe propojoval a deska vyšla o něco menší - ty tři tranzistory v IO jsou přece pěkně na jednom místě oproti pěti tranzistorům roztroušeným po desce, nehledě k úspoře propojovacích bodů. Jinak jsem dnes dokončil i verzi desky s tranzistory - připojuji obrázek.jyrry píše: stř 26.11.2025 17:51 Jak se vlastně liší tranzistorová verze od té s MAA, ve kterém jsou stejně 3 tranzistory?
Ještě připojuji schéma zapojení přijímače s tranzistory v dekodéru.
Bude to jinak odolné vůči zrychlení (vibracím) - přičemž verze s těma KC na tom bude líp - futrál je menší - má menší hmotnost než ten MAA435. Nejspíš to ale stejěn nebude používat v motoráku s MVVS 2.5D7jyrry píše: stř 26.11.2025 17:51 Jak se vlastně liší tranzistorová verze od té s MAA, ve kterém jsou stejně 3 tranzistory?
obrázky skvělý, akorát je trochu škoda, že k tomu nedáš (pro potenciální bastliče z SAMu) i to schema (soubor) z toho KiCadu - když se do toho někdo bude chtít taky pustit, tak by si tím ušetřil jeden večer času - schema bude mít už hotový a bez rizika chyb.Honza323 píše: stř 26.11.2025 21:07 Ještě připojuji schéma zapojení přijímače s tranzistory v dekodéru.Schéma TCA440 s tranzistory.png
Btw. když bys náhodou potřeboval ty KC509 (aby to bylo puristicky dobové
Samozřejmě poskytnu z KiCadu cokoli, problém je, že nevím, který soubory máš na mysli. Musel bys napsat, o které soubory se jedná a kde je v PC najdu. V používání KiCadu jsem pořád začátečník, jsem líný tam implantovat originální pouzdra a 3D modely součástek ze stránek výrobců, takže to často obcházím "przněním" podobných pouzder obsažených v KiCadu a jemu se to často nelíbí, takže asi tak.MPml píše: čtv 27.11.2025 6:02 akorát je trochu škoda, že k tomu nedáš (pro potenciální bastliče z SAMu) i to schema (soubor) z toho KiCadu
Jinak moc děkuju za nabídku KC509, před časem jsem sehnal KC508 i 9 , takže není problém. Ale nemůžu už dnes sehnat nikde ferokartová jádra do koster 5mm, na trhu už to snad neexistuje a feritová jádra se prý moc nehodí do superreakčních přijímačů ( bastlím taky současně Mars II Mini, kterej bude opravdu Mini oproti originálu). Tak pokud bys nějaká měl nebo věděl , kde je sehnat, dej vědět.
Ještě přidávám3D pohled na verzi s tranzistory.
železový (tj. opravdu z karbonylovýho nebo vodíkem redukovanýho železa) tu asi mít nebudu - bych tu ale měl mít stavebnice z kolína - jak sypaný (tj. zvlášt díly), tak možná i pytlíky - sem to zdědil po Honzovi, který to kdysi měl z Kolína - pro sebe na to co kdysi vyvíjel.Honza323 píše: čtv 27.11.2025 8:05 Samozřejmě poskytnu z KiCadu cokoli, problém je, že nevím, který soubory máš na mysli. Musel bys napsat, o které soubory se jedná a kde je v PC najdu. V používání KiCadu jsem pořád začátečník, jsem líný tam implantovat originální pouzdra a 3D modely součástek ze stránek výrobců, takže to často obcházím "przněním" podobných pouzder obsažených v KiCadu a jemu se to často nelíbí, takže asi tak.
Jinak moc děkuju za nabídku KC509, před časem jsem sehnal KC508 i 9 , takže není problém. Ale nemůžu už dnes sehnat nikde ferokartová jádra do koster 5mm, na trhu už to snad neexistuje a feritová jádra se prý moc nehodí do superreakčních přijímačů ( bastlím taky současně Mars II Mini, kterej bude opravdu Mini oproti originálu). Tak pokud bys nějaká měl nebo věděl , kde je sehnat, dej vědět.
Podle mě to jsou tyhle
https://aukro.cz/souprava-vf-civky-5ff2 ... 6963595455
jinak kdybys potřeboval k těmhle historickým materiálům dokumentaci, tak k Siferritu (siemens) mám katalog 1975, a i k celýmu feritovýmu programu taky od Sie - 1983.
Dost je toho (pramet) i v ARB 2/2005
Dost je toho (pramet) i v ARB 2/2005
Tak jsem si dneska trochu zapájel, foto výsledku celodenní práce přikládám. Zítra anténa, přívodní kabel a vyzkouším ho.