3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: 3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

#16 Příspěvek od Libor »

zdzd píše: ned 16.11.2025 10:56 ale stejně bych to tisknul z PolyAir nebo PETG
Souhlas. A mě nepřipadá PETG nějak problematický při tisku ve srovnání s PLA, všechny držáčky a konzoly jedu z PETG.
Libor
Zenair

#17 Příspěvek od Zenair »

PETG je fajn materiál a rád ho používám tam, kde se nemusí lepit. Lepení je problematické, CA lepidla se s PETkou nemají moc ráda a pevnost je vcelku nízká i když slepit to jde...
Pokud potřebuju něco malého s lepením a malým tepelným namáháním, tak PolyAir je jasná volba.
Jinak obecně doporučuju dbát na vysušení. I u PLA je to znát, i když u něj to podmínka není. Ale u vyšších materiálů to důležité fakt je. U nylonu je to naprostá podmínka. Nylon je fajn, ale tiskne se fakt problematicky.
A u hodně měkkých TPU je třeba dbát, aby šly z cívky hodně volně. Jak za to extruder musí tahat, tak se možnost ucpání násobně zvyšuje...
Libor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Libor »

PETG lepím řídkým prstolepem. Některé spoje mají zámky, některé spoje jsou natupo. Když to ruplo, tak popraskalo PETG. Roli možná hraje, že to nepovolilo provozním namáháním, ale nárazem, možná, že to moje provozní namáhání je malé. Ale rozkřápal jsem třeba motorový kryt s nalepenými maketami válců a když jsem chtěl ty válce odloupnout, nešlo to, lepený spoj držel.
Libor
MS COMPOSIT
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od MS COMPOSIT »

Na jaké parametry tiskneš nylon ?Mám PA6 od Ctech a vůbec se mi nedaří,PLA,PETG,ABS tisknu v pohodě,ale nylon se mi těžce nedaří.

Mám Průša i3 Mk 2.

Je to zkroucený,prohnutý,nebo se to odepuje od podložky,Povrch hrůza. A to ihned po vybalení z origo igelitu ze silikagelem.
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
MKfly

#20 Příspěvek od MKfly »

Ahoj já teď čerstvě objevil tenhle nylon 612 s uhlíkem https://www.3djake.cz/polymaker/fiberon ... ?sai=28011
Tiskne se dobře, dá se tisknout už od 250 stupňů ( pro ty co mají problém s vyšší teplotou) a nevyžaduje ani komoru. Výtisky jsou tuhé jak z uhlíku a hlavně lehké, hustota jen 1,03g/cm3 to je asi o 21% méně než má PETG a dokonce i o chlup méně než ASA.
Ta se taky hodí, hlavně ta 275 od Spectra ale jsou dlouhé štíhlé tvary které se mi z ASY kroutí ať dělám co dělám. Na běžné věci je PETG fajn, jen do modelů jsou prostě i lehčí materiály.
Daří se někomu smysluplně použít ASU LW?
Chtěl jsem jí nahrafit PLA LW ale váhově to zase taková paráda není a i když se tiskne docela dobře, soudržnost vrstev je někde mezi nic moc a tragickou... A také drži až moc na podložce, naposled jsem jí tisknul na papírovou pásku, z té šla dolů dobře.
Teď mám za favorita ten nylon zmíněný na začátku, pevnost, tuhost a váha úplně super, jen teda ta cena...
MKfly

#21 Příspěvek od MKfly »

MS COMPOSIT píše: ned 16.11.2025 18:49 Na jaké parametry tiskneš nylon ?Mám PA6 od Ctech a vůbec se mi nedaří,PLA,PETG,ABS tisknu v pohodě,ale nylon se mi těžce nedaří.

Mám Průša i3 Mk 2.

Je to zkroucený,prohnutý,nebo se to odepuje od podložky,Povrch hrůza. A to ihned po vybalení z origo igelitu ze silikagelem.
Ahoj já si speciálně kvůli nylonu koupil tuhle sušičku na ovoce v Alze:

https://www.alza.cz/sencor-sfd-2105wh-d5142979.htm

Vyštípal jsem vnitřek a cívka se tam tak akorát vejde.
A protože jsem se připo už předem koupil jsem i nějakou předraženou lepící tyčinku speciálně na nylon. Podložku mám s texturou od Creality a celkem to funguje. Tiskárnu nám Endera 3S1 skoro pro v "plátěném" boxu. Tisknul jsem vzorky vždy s uhlíkem z PA 6, PA12 a teď tu PA 612. U PA 12 mi s 0,4 tryskou sem tam kousek perimetru chybí ale to už ten filament nebyl možná úplně suchý. Ale ten posdlední PA612 zatím fakt super, sice vytištěno jen 5 kousků ale vše hned na poprvé a bez vad. Teda první měl trochu hrubší povrch ale tisknu to na 295°C tak to bylo možná i tím.
Jo a cívku mám i při tisku schovanou v dryboxu.
Zenair

#22 Příspěvek od Zenair »

MS COMPOSIT píše: ned 16.11.2025 18:49 Na jaké parametry tiskneš nylon ?
Mám Průša i3 Mk 2.
Je to zkroucený,prohnutý,nebo se to odepuje od podložky,
Já bych se nylon na MK2 docela bál zkoušet... Poprvé jsem testoval PA6 a výsledky nebyly dobré. Pro PA12 od DevilDesign používám bed na 100 stupňů (víc to nejde a je to málo...) Tryska je na 270 stupňů. Komoru si napřed vyhřeju fénem aspoň na 60 stupňů a to už jede i bed naplno, aby pak tu teplotu trochu udržoval. Tisk zcela bez ofuku, to nylon nemá rád. Používám sametovou Engineering plate a na ní 3DLac Nylon. Prý je dobrá i Bambulab tyčinka, tu chci také vyzkoušet. A rychlost tisku do 50mm.
A podmínka je, že materiál je FAKT DOBŘE vysušený a tisknu hned, jak ho vyndám ze sušičky. Z boxu je spojkou napojena PTFE trubička rovnou do tiskárny. Nylon je sviň a za pár hodin na vzduchu fest navlhne...
Takhle už to vcelku šlape ale ideální to ještě není.
Zenair

#23 Příspěvek od Zenair »

MKfly píše: ned 16.11.2025 19:11 Daří se někomu smysluplně použít ASU LW?
Zkusil jsem a šla na poličku, kde už zůstala. Výsledek nic moc, váha oproti LW PLA vysoká, soudržnost vrstev špatná. Tenhle materiál se na tisk modelů podle mého rozumně použít nedá...

A ještě poznámka k sušení materiálu - nejde se spoléhat, že čerstvě rozbalený bude suchý. Dříve jsem s tím problémy neměl, ale teď jde preventivně do sušičky vše a pak zpět do igelitu i s pár pytlíčky silikagelu...

Pánové, jak doma sušíte silikagel? Já v horkovzdušné troubě na 150 stupňů... Mám pytlíčky i volně sypaný.
MKfly

#24 Příspěvek od MKfly »

Zenair píše: ned 16.11.2025 21:08
Pánové, jak doma sušíte silikagel? Já v horkovzdušné troubě na 150 stupňů... Mám pytlíčky i volně sypaný.
Já vlastně stejně, naposledy jsem to ale zkusil v sušičce na ovoce, ta dá max 80° a nejspíš je to málo, subjektivně mám pocit že z té trouby fungoval líp.

Ještě k nylonu, tomu PA 612 CF stačí teplota bedu 50° a opravdu se na ní udrží.
20251116_101550.jpg
Zenair

#25 Příspěvek od Zenair »

Jsem někde četl, že pro silikagel je minimální teplota 120 stupňů. A nad 160, že se rozpadá.
Ale zase kámoš s X1C pytlíčky dá na bed a nastavení teploty na maximálku, tedy 110 stupňů prý funguje...
zbek
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od zbek »

Používám filament ABAFLEX PETG+CF 750 g docela jsem si ho oblíbil na konstrukční díly. Tiskne se s ním čistě a bez zbytečných problémů, vrstvy drží a chová se předvídatelně. Poměr cena/výkon je u něj fakt vyrovnanej, takže za mě rozumná volba na funkční, pevné díly
zbek

aircombat
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od warhawk »

Pánové, prošel sem vaše příspěvky a udělal si krátký výpis, co mě zaujalo.

ASA275 od výrobce Spectrum. Tiskne se při nižších teplotách a je obecně jednodušší na tisk než čistá ASA (e.g. menší warping). Dobrý, UV odolný, materiál pro povětrnostní vlivy, ale ztrácí smysl tam, kde bude vystaven vyšší teplotám. Hlavne v tmavych barvach.

ASA-X CF10 od výrobce Spectrum. Jendá se o klasickou ASA, která se tiskne na vyšší teploty avšak je s přídavkem uhlíku. Je méně odolnější, ale lépe se díky uhlíku tiskne (warping).

Prusa PC blend. High-end material pro funkční, stabilní díly s vysokou teplotní odpolností. Není však moc UV odolný. Zdzd doporučuje pro přepážky a jiné konstrukční díly pro modelařinu.

Prusa PC s příměsí uhliku pro lepší stabilitu během tisku.
Poznámka: Prusa PC není už nějaký čas skladem

PCTG - Vylepsene PETG? O tomto materiálu je napsáno poměrně málo.

PLAHT 110 Aurapol - PLA s větší teplotní odolností a jednoduchým tiskem

PETG+CF vyrobce Abaflex - vylepšené PETG s uhlíkem.

Fiberon™ PA612-CF15 High-end nylon s uhlíkem, který je snad tisknutelný i na p1s.

Co mě asi zaujalo, že nikdo nezmiňuje ABS a spíše všichni preferují ASA.

Já bych asi na úvod vyzkoušel 4 špulky. Zatím se zdá, že ASA275, PLAHT tam budou. PC Blend bych bral okamžitě, kdyby byl skladem. Přemýšlím tedy o PA612 a PETG s CF (otázkou pak je, jestli pak ASA s CF není lepší, než PETG s CF). Ta výhoda toho PETG s CF je ta, že nemusím stěhovat tiskárnu kvůli výparům.
Zenair

#28 Příspěvek od Zenair »

Doplním k ABS - u mě je tisk bez problému. Plus jsem víckrát využil vyhlazení acetonovými parami, které funguje. Jen musí mít tisk více perimetrů, jinak se to složí vlastní vahou :) Aceton funguje i u ASA, ale je s tím víc práce, takže není moc důvodů to dělat.
Asi jsem sem ABS nedal, protože kdysi mě to s ním zlobilo a pak přišly další materiály, se kterými jsem pak dělal víc... Za sebe nevidím žádný důvod ho nepoužívat. Je OK.
zdzd

#29 Příspěvek od zdzd »

warhawk píše: pon 17.11.2025 10:29
Co mě asi zaujalo, že nikdo nezmiňuje ABS a spíše všichni preferují ASA.
Důvodu několik. ABS se při tisku kroutí více než ASA, není odolné UV a je křehké.

Například tato lehačka z ABS k RCparaglideru se při kolapsu vrchlíku a prvním nárazu na zem ihned přerazila. Podobně se při ťukanci gumou přestříhl krk u jednoperimetrové hlavy z ABS.

Lehačky z ASA 275 jsou věčné.
Přílohy
IMG_5917.JPG
IMG_5914.JPG
IMG_5553.JPG
IMG_5534.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

Jak se ty -GF nebo -CF materiály chovají k trysce, je tam rychlejší opotřebení? Je nutná nějaká spešl, kalená, keramická, ...?
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“