Ale to je cíl. Shelimova filosofie kalibracniho rezimu je mít serva nedotčená mixy z ostatních letových rezimu. Pro přesnější popis se podívej na jeho stránky ať tu zas nepíšu nějakou nepravostMKfly píše: pát 16.05.2025 15:33 Tak jo, když v mixu CH13 nastavím jako zdroj MAX a Fof jako zdroj pro váhu, tak ta křidélka na změnu hodnoty GV5 konečně reagují, jen tedy ne v tom kalibračním režimu CAL ve kterém se to má nastavovat. Ale třeba v režimu Cruise jde výchylka křidélek pomocí GV5 doladit.
Nastavení DLG podle šablony
Re: Nastavení DLG podle šablony
Oprava: V CAL módu by ti měla jet obě křidelkova serva podle plynové páky a nastavuješ celkový rozsah výchylek serv ve výstupech a souběh obou serv vše pouze přes křivky
Tak jsem změnil přístup, zpřeházel jsem zapojení serv na přijímači tak, aby souhlasily s originálním nastavením šablony a dostal se do stavu, kdy mi i to seřízení zakřivení klapek funguje v tom režimu CAL podle návodu. A teď se ale asi hloupě zeptám. Při přepínání letových režimů se v základním nastavení s výchylkou klapek nic neděje až do doby, dokud si ji pomocí trimu v jednotlivých letových režimech nezměním. Opravdu k nastavení klapek pro jednotlivé letové režimy slouží jenom ten trim a nebo mi ještě něco uniká ???
- Přílohy
-
- DGL 240orig JumperT18.pdf
- (121.41 KiB) Staženo 43 x
Krátká odpověd je ano. Tak to autor sablony nastavil ale můžeš to změnit.MKfly píše: sob 17.05.2025 1:01 T A teď se ale asi hloupě zeptám. Při přepínání letových režimů se v základním nastavení s výchylkou klapek nic neděje až do doby, dokud si ji pomocí trimu v jednotlivých letových režimech nezměním. Opravdu k nastavení klapek pro jednotlivé letové režimy slouží jenom ten trim a nebo mi ještě něco uniká ???
Delší odpověd
Podívej se do mixeru CH 11 jsou v něm 4 řádky . Když si pro zjednodušení odmyslíš druhý řádek CH16 který platí jen pro brzdu a třetí řádek který má nastarosti výškovku do klapek (SNAP) zbudou ti dva parametry:
- Trim s váhou 30%
- Mixer Ch 13
Mixer Ch13 není nic víc než Globalní Proměnná GP5 (Fof)
Z toho ti vychází že přednastavenou polohu klapky v letovém režimu můžeš změnit bud trimem plynu anebo změnou GP5 (Fof)
Ale ouha. když se podíváš do letových režimů do originální šablony zjistíš že GP5 (Fof) je tam (před)nastavená ve všech režimech jako hodnota z režimu LR0 a vjen v režimu LR 0 je číslo.
Důvod je ten že autor to vymyslel tak, že v kalibračním režimu nejdřív nastavíš dráhy obou křidélkových serv a pak nakalibruješ offset pro letový režim 0 pro přesnou středovou polohu klapky v LR0. A ta se propíše do všech letových režimů. Odchylku od ní t.j. klapky nahoru nebo dolu nastavíš trimem plynu..
Můžeš to změnit zrušit tuhle provázanost a jít na to jinak ale už tušíš co tě čeká.....
Naposledy upravil(a) Louda dne sob 17.05.2025 9:32, celkem upraveno 1 x.
P.S. co můžeš udělat bezbolestně je upravit váhu trimu třeba pokud se ti zdá rozsah poloh pro klapku malý
Na to jsem právě myslel, třeba v režimu termika 2 je ten trim plynu už docela nadoraz.Louda píše: sob 17.05.2025 9:27 P.S. co můžeš udělat bezbolestně je upravit váhu trimu třeba pokud se ti zdá rozsah poloh pro klapku malý
A i to nastavení GV5 pro každý letový režim zvlášť mě vlastně napadlo, jen jsem se bál, co dalšiho bych tím možná zase rozhodil ...
A díky za pomoc
Cest je víc mužeš třeba ten mixer trim jen pro termiku2 zdvojit aby ti nezhrublo nastavováni v ostatnich LR.MKfly píše: sob 17.05.2025 10:15 Na to jsem právě myslel, třeba v režimu termika 2 je ten trim plynu už docela nadoraz.
Ahoj,
pokud ma někdo zajem, tady jsou česke wav soubory pro šablonu DGL_240, odkaz ke stažení:
https://rc-soar.com/edgetx/setups/dlg/index.php
pokud ma někdo zajem, tady jsou česke wav soubory pro šablonu DGL_240, odkaz ke stažení:
https://rc-soar.com/edgetx/setups/dlg/index.php
- Přílohy
-
- DLG_240_ceske _hlasky_Jan.zip
- (553.5 KiB) Staženo 25 x
Nevím kam to dát tak budu pokračovat tady.
Létám podle téhle šablony, mám Pocket a elrs prijimač a serva Kst06, když začnu lítat vše je ok ale časem se mi nenápadně posunou obě ktidélka symetricky o 3 až 5mm dolů ve všech letových režimech. GV která to má na starosti má stále stejnou hodnotu a trim kterým to dolaďuji opticky na vysílači také. Když to vypnu a nechám delši dobu uležet, klapky jsou po novém zapnutí zase ve správné poloze. Netuší někdo co to může dělat? A dělo se mi to i dnes a to je venku docela velká kosa:)
Létám podle téhle šablony, mám Pocket a elrs prijimač a serva Kst06, když začnu lítat vše je ok ale časem se mi nenápadně posunou obě ktidélka symetricky o 3 až 5mm dolů ve všech letových režimech. GV která to má na starosti má stále stejnou hodnotu a trim kterým to dolaďuji opticky na vysílači také. Když to vypnu a nechám delši dobu uležet, klapky jsou po novém zapnutí zase ve správné poloze. Netuší někdo co to může dělat? A dělo se mi to i dnes a to je venku docela velká kosa:)
Provozuju stejné rádio, teda bez té "šablony" - zdá se mi složitější, jak si model napípat sám - ale není to náhodou nějaký letový režim, kdy TO na základě nějakého letového režimu nastaví odtokovku? Něco jako termika 1-x nebo přímo regulace odtokovky pákou plynu?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Ne, začnu litat a vše je správně, přestanu to hlídat a pak si všimnu, že ve všech letových režimech mám o stejných pár mm kridélka níž. Když to srovnám trimy, tak při dalším létání na začátku zjistím že jsou o tu dotrimovanou hodnotu křidélka zase naopak výš tj. po pár hodinách klidu se to samo srovná do správných hodnot. Doma se mi to nasimulovat nedaří, tam je i po desitkách minut vše ok. A když venku během létáni vyměním baterku za plně nabitou k resetu do správných hodnot nedojde, drží to ty posunuté. Jo venku nepomůže ani vypnutí a zapnutí Pocketu takže ani netušim na které straně ten problém je. Ale u Pocketu mě zlobí rolovací váleček - i při otáčeni stále stejným směrem hodnoty tak trochu náhodně střídavě rostou nebo klesaji, někdy se chvíli dvě, tři točí stále dokola. Nakonec se teda docvakám kam chci, ale je to opruz. Myslel jsem že je to jen bug v EdgeTX ale ... Jo a je pravda že na 1S mi jede přijimač pod min. nominálním napětim...prikrylm píše: úte 18.11.2025 10:29 Provozuju stejné rádio, teda bez té "šablony" - zdá se mi složitější, jak si model napípat sám - ale není to náhodou nějaký letový režim, kdy TO na základě nějakého letového režimu nastaví odtokovku? Něco jako termika 1-x nebo přímo regulace odtokovky pákou plynu?
Nějak podvědomě podezřívám spíš ten Pocket, někdy mám pocit že si sám něco softwarově rozhodí než že bych to omylem udělal nevědomě já, ale kdo si má bejt jistej , že jo
Prohnal jsem logy z létáni AI a ta tvrdi že se to děje postupně v malých diskrétních krocích.
Něco mi dočasně posouvá středovou polohu na dvou servech úplně stejným způsobem, babo raď.
Možná hloupý dotaz - nemají ta serva teplotní závislost, která by to dělala?
Mám tam KST06 tak snad ne, je to 3CH, třetí stejné servo je na výškovce a ta je v pohodě.Zenair píše: úte 18.11.2025 21:44 Možná hloupý dotaz - nemají ta serva teplotní závislost, která by to dělala?
Chvíli jela všechna napřímo na 2S a i když jsou HV tak byla najednou až nějak moc divoká, jako když se někdo naspíduje koksem a ne poctivě v posilovně
Jasně, to třetí stejné servo tuhle možnost eliminuje. A taky velmi pravděpodobně teplotní závislost čehokoliv dalšího v řetězci ovládání... Takže to bude někde jinde 
Ja by som na prijimači nastavil failsafe hodnoty vystupov pre prijímač tak, aky boli kridelka v nule. Potom, ked sa vonku prejaví vychýlenie krídeliek, vypol by som vysielač. Prijímač by mal prejsť do failsafe a nastaviť vystupy na definovanú hodnotu. Tak by sa podla mna dalo urcit, ci je problem vo vysielaci, alebo prijimaci.