Zrychlení tisku s větší tryskou
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Zrychlení tisku s větší tryskou
Chtěl bych tisknout v kratších časech a nepotřebuji velký detail. Napadlo mě použít větší trysku 0.6 mm. Jaké zrychlení od toho mohu čekat? Co to obnáší?
Libor
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zrychlení tisku s větší tryskou
Libore, koukni zde.Libor píše: úte 18.11.2025 11:15 Chtěl bych tisknout v kratších časech a nepotřebuji velký detail. Napadlo mě použít větší trysku 0.6 mm. Jaké zrychlení od toho mohu čekat? Co to obnáší?
https://blog.prusa3d.com/cs/vse-o-trysk ... erem_8344/
Je to tam i s priklady. Plati to obecne. Ja se domnivam, ze 0.6 tryska je dobry napad.
Zalezi vsak na tom, jak moc je chces menit. U nekterych tiskaren je vymena dost otrava. Pokud planujes tisknout PLA-LW, zustal bych u 0.4mm
Tiskl jsem i 0,8mm, ale tam jsem se dostával do problémů, že jsem to už nestíhal tlačit. Výhoda je i možnost vyšší vrstvy.
0,6mm používám prakticky "výhradně" (Prusa i3 MK2).
Tvrdí, že s "arachne" je detail prakticky stejný (nevím, je dostatečný), ale dá se použít tlustší vrstva - pokud nepotřebuju detail tak všechno 0,35mm vrstva, tzn prakticky skoro 2x rychleji, když není potřeba extra tlusté stěny, tak se s 0,6-kou dá použít jedna stěna.... Za mě hodně plus, tenčí trysky používám jen, když potřebuju detail, nebo malinké věci.
Zkusil jsem i tlustší (0,8 a 1 mm), ale tam začíná být problém s chladnutím, takže zrychlení se nemusí dostavit. A začínají problémy na hranách (podrobnosti na dotaz).
Co mi přišlo hodně pěkné byly 1mm "vase", takovéh to "jedním tahem", spirála. To funguje i tou 1mm tryskou pěkně a při tenké vrstvě můžou být i hodně "převisy".
Též jsem se trochu obával, že to neuhřeje, ale Průša ani s tou 1mm a vrstvě 0,4mm na +-120% neměl problém (teda s PLA).
Tvrdí, že s "arachne" je detail prakticky stejný (nevím, je dostatečný), ale dá se použít tlustší vrstva - pokud nepotřebuju detail tak všechno 0,35mm vrstva, tzn prakticky skoro 2x rychleji, když není potřeba extra tlusté stěny, tak se s 0,6-kou dá použít jedna stěna.... Za mě hodně plus, tenčí trysky používám jen, když potřebuju detail, nebo malinké věci.
Zkusil jsem i tlustší (0,8 a 1 mm), ale tam začíná být problém s chladnutím, takže zrychlení se nemusí dostavit. A začínají problémy na hranách (podrobnosti na dotaz).
Co mi přišlo hodně pěkné byly 1mm "vase", takovéh to "jedním tahem", spirála. To funguje i tou 1mm tryskou pěkně a při tenké vrstvě můžou být i hodně "převisy".
Též jsem se trochu obával, že to neuhřeje, ale Průša ani s tou 1mm a vrstvě 0,4mm na +-120% neměl problém (teda s PLA).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Experimentoval jsem na Rebelovi s tryskou 0,6 mm. Je to více něž dvojnásobný průřez. Tiskl jsem i vrstvu 0,5 mm. Opravdu to pak roste...
Ale teď mám 0,4 mm a v klidu si počkám. Stejně je omezení 15 mm3/s.
Ale teď mám 0,4 mm a v klidu si počkám. Stejně je omezení 15 mm3/s.